ZOEKEN:

Nieuws

Mondkapje verplicht op school per 1 december

20 november 2020
Mondkapje verplicht op school per 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het Kabinet het dragen van een mondkapje in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) verplichten. Vanaf 1 december moeten mensen een mondkapje gaan dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. 

In het onderwijs moeten studenten, docenten en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een ronde door het klaslokaal. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; andere mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper. De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.