Samenvatting pilotscholen 1-4-21
Op donderdag 1 april 2021 was er een bijeenkomst met de pilotscholen voor het Praktijkgerichte Programma voor Economie en Ondernemen. Enkele hoogtepunten:
Deel 1: Reacties op het tussenproduct examenprogramma PGP E&O
- Een vorm van formatief toetsen waarbij een leerling een portfolio bijhoudt en hiermee zijn/haar eindtermen kan aantonen.
- Prettig dat scholen zelf vrije ruimte hebben om hun eigen invulling eraan te geven, zeker met het oog op lokale opdrachtgevers die specifieke wensen hebben.
- Het is een heldere bron ter inspiratie om jezelf tot creatief denken aan te zetten.
- Veel van de inhoud wordt ook bij Economie aangeboden. Mijn indruk is best realistisch als PGP-examenprogramma.
- Grootste uitdaging is om een brug te bouwen naar andere vakken om het PGP te ondersteunen. En hoe gaan we de opdrachten aan rubrics koppelen en wie gaat het beoordelen? Hoe gaan we om met leerlingen die bepaalde vaardigheden al aardig beheerst, hoe dagen we hen nog uit?
Deel 2: Reacties op de ervaringen over het netwerken (het vinden van opdrachtgevers).
- Starten met een klein klasje is misschien niet verkeerd als pilot.
- Een paar bedrijven -van ouders van leerlingen- zijn via ouderavonden binnengehaald. Hieruit zijn de eerste opdrachten al uitgerold. 1) Het maken van een filmpje voor inzicht in het verloop van de dag. 2) Een rioolbedrijf dat aan afvalwaterscheiding doet wil weten of de tarieven concurrerend zijn. 3) Een stal met springpaarden wil weten hoe zij meer kunnen inzetten op duurzaamheid. 4) Hoe is het afvalprobleem van een fastfoodketens op te lossen.
- Eerste bedrijven benaderd en positief verrast door enthousiaste reacties van bedrijven! Gaan nu kijken welke bedrijven opdrachten zouden kunnen leveren die passend zijn.
- Werken al een beetje vanuit Basis en Kader samen met bedrijven. Idee dat PGP E&O en Z&W een diner organiseren voor minderbedeelden.
- Hebben al vrij omvangrijke opdracht binnen van de gemeente die we in kleinere opdrachten gaan opdelen. Hoe duurzaam zijn de ondernemers? Afspraak met wethouder om bedrijfsleven te betrekken bij het PGP.
Deel 3: Reacties op de invulling van het onderwijsprogramma.
- Wij gebruiken ‘het spinnenweb’ om totale leerstof neer te zetten. Ook aan de hand van een concrete opdracht zodat het helder wordt.
- Wij kiezen bewust voor geen methode om juist meer autonomie bij de leerling te houden. Kennis pas aanbieden als erom gevraagd wordt.
- Wij denken dat de opdrachten uiteindelijk gaan bepalen wat er aan theorie nodig is.
- Roostertechnisch gaat de voorkeur uit naar een blok van 3 uur in de week. Zo is er genoeg tijd en ruimte om o.a. de bezoeken met de opdrachtgever en andere zaken achter elkaar in te plannen.
- Formatief evalueren van de einddoelen d.m.v. portfolio. Tussentijds misschien een toetsje (hoe voer je een pitch) afnemen voordat de leerling op gesprek gaat bij de opdrachtgever.
- Snel breed getrokken met ongeveer 10 collega's en samen zijn ze aan de slag gegaan met het spinnenweb. Tip: Als je het gebruikt: De nummering klopt niet, dat maakt het lastig. Na aanpassing hebben we hele concrete actiepunten kunnen opstellen en hard opgeschoten.
- Al wat meer ervaring doordat we voor het 2e jaar Mavo Business School doen. Deels opdrachten van bedrijven, deels zelfverzonnen opdrachten. Tip: Heb je een opdracht? Zoek een opleiding erbij om iemand wat te laten vertellen over wat zij doen en wat de leerling er kan leren. Evaluatie: Wat willen we bewaren en wat heeft niet gewerkt? Goede ideeën over hoe we opdrachtgevers kunnen bereiken. O.a. een website waar opdrachtgevers hun opdracht duidelijk op kunnen zetten. RK: kom uit het bedrijfsleven en dat netwerken komt dus wel goed, maar komen er ook goede opdrachten uit voort. Dat is de uitdaging!
-
Andere uitdaging voor leerlingen is om in grotere opdrachten het overzicht te behouden. Je zal dan in de aanloop echt meer tijd nodig hebben om de leerlingen de juiste vaardigheden en kennis bij te brengen.