Pilotscholen vmbo Economie en Ondernemen
Vanaf augustus 2014 zijn ruim 50 pilotscholen betrokken bij het project om de beroepsgerichte examenprogramma's te vernieuwen. Voor alle profielen doen er pilotscholen mee, sommige scholen bieden één profiel aan anderen hebben hun hele organisatie omgegooid en zijn al een ‘nieuwe’ vmbo-school.
Pilotscholen maken van de examenprogramma’s onderwijs en leiden hun leerling met die programma’s op voor de examens. Pilotleerlingen (dat zijn er ruim 5000) doen pilotexamen, een examen dat gemaakt is voor de nieuwe profielen. Op basis van de ervaringen van pilotscholen worden de examenprogramma’s, syllabi en examens bijgesteld. De pilots duren tot de invoering van de nieuwe examenprogramma’s en stoppen aan het eind van schooljaar 2016-2017. Een van de ervaringen van pilotscholen is dat de keuzedelen de leerlingen enorm motiveren.
Adviezen pilotscholen
Tevens heeft het testen van de vernieuwde beroepsgerichte examenprogramma's diverse adviezen opgeleverd:
- start met het ontwikkelen van een visie op onderwijs, want de vernieuwing is meer dan alleen de invoering nieuwe examenprogramma’s. Er wordt een nieuwe structuur ingevoerd van kern, profiel en keuzevakken die gevolgen heeft voor het hele onderwijsaanbod in de school.
- bepaal eerst als school hoe je wilt dat je onderwijs eruit moet zien en bekijk dan hoe dat met behulp van de nieuwe examenprogramma’s is vorm te geven: kiezen uit de examenprogramma’s en dan bepalen op welke manier het onderwijs in te richten.
De pilotscholen vmbo Economie en Ondernemen zijn:
- Jacobus Fruytier SG, Apeldoorn
- Dongermond college, Raamsdonksveer
- RSG Pantarijn, Wageningen
- Dacapo College, Sittard
- Twents Carmel College, Oldenzaal
- Nuborgh college locatie Oostenlicht, Elburg
- Linde College, Wolvega
- Actief College, Oud-Beijerland
- Scala College, Alphen aan den Rijn
- Chr. College Schaersvoorde, Aalten
- ’t Ravelijn, Steenbergen
- Graaf Huyn College, Geleen
- College het Vos, Vlaardingen