Webshop t/m 2020
2020
De ‘last mile’ van thuisbezorging kan met de helft minder kilometers. Hoe? Door alle pakketjes in een stedelijke hub te leveren In samenwerking met diverse steden en bedrijven is geschat dat tot 50% kilometers bespaard kunnen worden door de pakjesleveringen (zowel B2B als B2C) te bundelen vanuit een distributiecentrum aan de rand van de stad.
Er leek dit jaar meer aandacht te zijn voor Black Friday. Al een week voorafgaand aan 27 november waren er de speciale deals. Computest heeft gedurende een week gemonitord hoe de webwinkels presteerden tijdens de Black Friday-acties. Wie scoorden het best?
In China is live shopping –het kopen van artikelen via - inmiddels een belangrijk onderdeel van de e-commercemarkt geworden. ‘Als er één dramatisch tijdstip is voor het internetshoppen is het wel zaterdagmorgen of -middag. Dan zijn we met heel andere dingen bezig. En als je dan al gaat shoppen, dan ga je wel naar fysieke winkels toe.’ Aldus Cor Molenaar.
De helft van de Nederlanders kocht tijdens de eerste coronagolf vaker lokaal. Naast de winkelstraat lijken er voor mkb’ers genoeg andere kanalen om omzet te genereren.
Op 11.11 is het Singlesday in China. Alibaba rekent op 800 miljoen shoppers, 250.000 deelnemende merken en 2 miljoen nieuwe producten. Het eerste half uur is al beduidend meer werd gekocht (48 miljard euro) dan vorig jaar de gehele dag (35 miljard). Iets met 'opgekropte kooplust?'.
"Je kunt niet één lijn trekken, maar wel concluderen dat online retail sterk toeneemt. Zelfs Action, dat eerst niets van online verkopen moest hebben omdat het bonbedrag zo laag is, heeft de stap nu gemaakt. Bij de horecabedrijven nemen de takeaway mogelijkheden toe. Bij de eerste lockdown waren ondernemers nog verrast, nu heeft iedereen wel afhaalmenu's."
"Door de pandemie zijn we, als digital first-merk, harder gaan werken om ons publiek een innovatieve en inspirerende ervaring te bieden." Made.com opereert voortaan vanuit een Amsterdams pand uit de negentiende eeuw. Virtueel, dat dan weer wel: via een linkje in het artikel kun je naar binnen!
Oeps, 16% van de jongeren shopt weleens online tijdens de les. Consumenten ouder dan 55 jaar bestellen het liefst op de bank, aan een bureau of aan de keukentafel. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat iets meer dan de helft van de onlineshoppers dit wel eens doet uit vermaak, zonder per se iets nodig te hebben. Dat geldt met name voor jongeren (77 procent).
“Blijkbaar heeft de consument een grotere behoefte aan efficiënt winkelen en verliest ‘funshoppen’ aan populariteit"... Is 'beleving' al weer voorbij? De afgelopen maanden wordt men met het nieuws om de oren geslagen: de online retail is booming. Sinds maart heeft de e-tail kunnen profiteren van de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met de huidige pandemie. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat meer Nederlanders van plan zijn minder naar fysieke winkels te gaan, namelijk drie op de tien geeft dit aan. Toch is er een lichtpuntje: de fysieke winkel blijft bij 6 op de 10 Nederlanders de favoriet voor een aankoop.
Het was te verwachten: het razend populaire TikTok wordt straks ook een winkelbestemming. Gebruikers zullen binnenkort rechtstreeks in de app producten kunnen kopen.
Online kerstshoppen: de Amerikaanse supermarktketen Sam's Club maakt er een online winkelbeleving van. Het huis is volledig ondergedompeld in kerstsferen. Bezoekers kunnen virtueel door het huis lopen en diverse kerstproducten kopen. Daarnaast is het ook mogelijk bijvoorbeeld op de deurbel te drukken en meer over de film zelf te leren.
Sportartikelenketen Declathon geeft voortaan ruimte aan partners. Een opvallende koerswijziging: op dit moment zijn Decathlons eigen merken goed voor 90 procent van zijn assortiment. De nieuwe verkooppartners worden zelf verantwoordelijk voor de levering van bestellingen en betalen Decathlon commissie voor elke verkoop.
De omvang van de wereldwijde virtuele paskamermarkt neemt naar verwachting toe van ruim drie miljard naar zo'n 6,5 miljard dollar in 2025. Wellicht neemt het aantal retourgoederen af wanneer het pasresultaat direct in de spiegel te zien is.
Het videoplatform YouTube lijkt te evolueren naar een verkoopsite.
Duitse webwinkels krijgen tijdens de coronacrisis veel meer spullen terug. Veel webshops verwachten verlies te lijden. Dat komt deels door zogenoemde funshoppers. Die bestellen producten zonder dat ze van plan zijn om die te houden. Na een paar dagen sturen ze de spullen weer terug. Bijna een derde ervan is zo beschadigd dat er niets anders opzit dan ze voor een lagere prijs aan te bieden.
Een apotheker die schoenpoetsmachines verkoopt? Het idee om zich in een niche te willen begeven begon met een cadeau.
MediaMarkt België begint met “live shopping”: in wat het midden houdt tussen teleshopping en vloggen, presenteert een influencer het online event en kunnen kijkers via chat live vragen stellen. En kopen natuurlijk.
John Lewis heeft een virtuele versie van zijn kerstwinkel gelanceerd. Klanten die door het coronavirus niet in de gelegenheid zijn om de 'echte' winkel te bezoeken, kunnen zo alsnog kerstshoppen bij het Britse warenhuis.
In Den Bosch hebben winkeliers hun krachten gebundeld om meer (online) lokaal te gaan winkelen. Met het Online Warenhuis zijn ondernemers een proef gestart die tot september 2021 loopt. Op deze manier kunnen mensen zien wat op voorraad is bij winkels in het centrum. Maar er zijn ook ondernemers die producten laten bezorgen”.
Vergeleken met andere generaties zijn met name millennials steeds minder bereid om duurzame keuzes te maken op het gebied van e-commerce. Ruim veertig procent van de consumenten is bereid langer te wachten op een bestelling als de levering duurzaam is. Dat blijkt uit de nieuwe Duurzaamheidsmonitor van Thuiswinkel.org. Vijftien procent van de Nederlandse consumenten vindt het ook niet erg om meer te betalen voor een bezorging met minder CO2-uitstoot.
Door de coronacrisis is online winkelen in een stroomversnelling gekomen. Consumenten ook online de beste service bieden, was nog nooit zo belangrijk. Toch slaagt niet iedereen daar even goed in! Klanten waarderen bedrijven onder andere om uitgebreide productinfo, duidelijkheid over verzendkosten en levertermijn, goede service en communicatie na aankoop.
Albert Heijn gaat z'n bezorgopties uitbreiden met de dienst AH Compact. Met de nieuwe bezorgservice mikt Albert Heijn op de snelgroeiende markt voor één- en tweepersoonshuishoudens.
Nederlanders zijn, samen met de Belgen, het minst bereid van alle Europeanen om extra verzendkosten te betalen voor premium verzendopties.
De Coronacrisis heeft in China tot een explosieve groei in livestream e-commerce geleid. Een hype? Livestreaming was op dat moment vaak het enige middel waarmee men nog in contact kon treden met de consumenten, dus vond er in korte tijd een explosie aan nieuwe livestreamers plaats – van boeren, met 13 miljoen in het eerste kwartaal van 2020, en fabrieken tot boekwinkels, toergidsen, makelaars en autodealers. Makelaars en autodealers gebruikten het kanaal met name om via interactie met individuele kijkers warme leads te creëren voor na de crisis, want tijdens de streams zelf werd niet echt veel verkocht. Tijdens de piek van de pandemie waren er op één dag 7.000 auto-gerelateerde livestreams. Ook de fabrikanten van electric vehicles (EV’s ) Tesla en Nio grepen naar livestreaming.
Britten shoppen met voorsprong het meest online: de eilandbewoners zijn er met 200 miljard euro goed voor bijna de helft van alle e-commerceomzet in Europa. Niettemin groeit e-commerce in Nederland en in het VK ongeveer even snel: bijna 15% vorig jaar. De Nederlanders kopen weliswaar van alle Europeanen het vaakst in eigen land (95%).
Twee jaar geleden dacht online supermarkt Picnic over 2 jaar winstgevend te zijn. Dat denken ze nu weer! Picnic bezorgt in ruim honderd plaatsen. Er zijn plannen om uit te breiden naar 't Gooi en naar Friesland, Groningen en Drenthe. Het gaat alleen om stedelijke gebieden. "Uiteindelijk willen we ongeveer zeventig procent van de huishoudens bereiken. In het buitengebied werkt ons gratis bezorgmodel niet. Anders ben je te lang aan het rijden tussen klant A en klant B. Dat kun je niet gratis doen."
'Anderen bekeken ook': waar komen die aanbevelingen toch vandaan? Dat betekent dat bezoekers producten te zien krijgen, die andere gebruikers bekeken nadat zij hetzelfde product zagen.
Bol.com gaat onder andere glijbanen, luchtbedden, buggy’s en kerstbomen zonder verpakking verzenden. Tegen 2025 ambieert het onlinewarenhuis helemaal klimaatneutraal zijn: de directe voetafdruk per pakket moet dan nul gram CO2-uitstoot zijn. Enkele speerpunten daarbij zijn 100% lokale wind- en zonne-energie, duurzame en verantwoorde assortimentsopties en slimme inpakmachines.
Zwaar weer op komst voor AliExpress? De prijs van online aankopen bij discountplatforms als Wish en AliExpress wordt binnenkort een stuk hoger, zo voorspellen experts van de UAntwerpen. Daarmee komt er wellicht een einde aan het populaire fenomeen dropshipping.
Betalen via iDeal blijft (in Nederland) nog steeds de meest gebruikte methode bij online kopen. Maar er is een andere betaaloptie die sterk in opkomst is. Momenteel betaalt zo’n een op de drie consumenten (36 procent) online aankopen weleens achteraf. Ter vergelijking: een jaar geleden gaf 29 procent aan op deze manier wel eens af te rekenen.
Nog maar een 'paar jaar' geleden startte IKEA met online verkopen. De kracht van IKEA is dat het bedrijf weet hoe het klanten aan zich kan binden. De essentiële vraag is hoe je contact houdt met jouw klanten als je hen niet ziet en spreekt.
“Er kijken nu 20 anderen naar dit product!”, “Nog maar 10 uur geldig. Koop nu!”, of “Al 7.340 keer gekocht!”. Wat mag wel en wat mag niet in 'verleidingstechnieken'?
Merken die via het Zalando-platform willen blijven verkopen, zullen binnenkort gegevens over hun productieketen bekend moeten maken. Zalando gaat alle merken en partners aan een nieuwe duurzaamheidsbeoordeling onderwerpen. De modewebwinkel zal daarvoor gebruik maken van een nieuwe meetinstrument. Merken met een onvoldoende m.b.t. bijvoorbeeld normen over mensenrechten, eerlijke lonen of CO2-uitstootworden worden verwijderd.
Mei was een slechte maand voor starters van een onderneming. Maar niet als het om een webshop gaat. In mei zijn er aanzienlijk meer webshops gestart vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. In veel van de onderzochte sectoren daalde het aantal starters juist, behalve in de detailhandel.
Dropshipping is vrij populair onder jongeren. Maar niet zonder risico's! Dropshipping is vooral onder jongeren in trek. Het betekent dat in sommige gevallen het product bijvoorbeeld bij het Chinese AliExpress vandaan komt, waar de consument het product tegen een lagere prijs had kunnen kopen. Het verschil tussen wat de consument betaalt en wat het product kost in China, belandt in de zak van de webshophouder. De Consumentenbond vindt dropshipping dubieus en potentieel gevaarlijk. Producten voldoen lang niet altijd aan de Europese regelgeving en de verkoper loopt ook risico aangezien deze verantwoordelijk is bij eventuele schade.
Twinkle laat regelmatig een webwinkel bezoeken door een mysteryshopper. Deze keer Douglas!
In de regio Zwolle biedt meer dan de helft van de lokale ondernemers de mogelijkheid om hun producten online te bekijken en te bestellen. Zo beslaan slagerijen, bakkers en groentezaken bijna de helft van alle ondernemers in Zwolle die actief zijn met een webwinkel. Winkels zoals juweliers, opticiens en kledingzaken zijn juist weer relatief vaak afwezig met een online shop.
Flitsmeister heeft een nieuwe dienst gelanceerd waarmee het gebruikers vraagt om voor winkeliers pakketjes te bezorgen bij klanten. Gebruikers van de app kunnen 'Bezorgmeister' worden. Als een winkelier één of meerdere pakketten bij Pickup aanmeldt, krijgen de bezorgers in de omgeving een notificatie.
Online modewinkel Asos maakt gebruik van augmented reality om kleding te tonen op virtuele paspoppen. Door het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven, is het voor modewebshop Asos niet mogelijk om fotoshoots te houden met fotografen en modellen.
De verkoopautomaat als point of sale. Op zich is het geen nieuw fenomeen, maar wel een dat nieuw leven wordt ingeblazen. De verkoopautomaat, ook wel vending machine genoemd, kan zomaar eens de opvolger worden van de pop-upstore. Die tijdelijk opgezette winkels waren enkele jaren geleden een ware hype, maar de aandacht hiervoor lijkt wat te verzwakken.
Facebook opent de aanval op partijen als Amazon en BOL.com. Facebook wil meeprofiteren van de enorme stijging in de e-commerce. 's Werelds grootste sociale netwerk heeft een nieuwe functie aangekondigd waarmee bedrijven in Facebook en Instagram een virtuele 'etalage' kunnen krijgen, waar gebruikers producten direct kunnen bestellen.
Futuroloog: ‘Holografische technologie wordt zó overtuigend dat er straks voor een flink aantal producten geen verkopers meer nodig zijn. Webshops gaan hier dus absoluut een boost van krijgen. Stenen winkels zullen nog meer beleving moeten bieden, want de behoefte om producten fysiek te bekijken wordt een stuk minder.’
Het consumentengedrag is de laatste weken flink veranderd, registreerde MediaMarkt. De elektrogigant stelt in de eerste plaats vast dat er minder mensen naar de fysieke winkels komen. Daar staat tegenover dat de klanten met een duidelijk doel komen en vaker overgaan tot een aankoop. Het lijkt er dus op dat funshopping op dit moment uit den boze is. De richtlijn van de overheid om alleen te gaan winkelen, werkt dit uiteraard in de hand.
IKEA maakt van de nood een deugd. Door de sluiting van de winkels heeft IKEA de afgelopen weken forse stappen gezet op online gebied. “We hebben learnings verzameld waar we anders jaren over zouden doen”. Met e-commerce ving IKEA de afgelopen periode ongeveer de helft van de gemiste winkelomzet op. “Maar je kunt het ook omdraaien, we missen ook vijftig procent”, nuanceert De Jong. “Dat is nog steeds dramatisch en dat doet ons ook pijn.”
Wat verwachten retailers zelf over de continuïteit van hun onderneming? Orderchamp deed onderzoek onder een kleine zevenhonderd fysieke en online retailers. Zo’n 71 procent van de retailers geeft aan meer te focussen op online retail. 83 procent van de ondervraagden, zowel fysieke als online retailers, geeft aan nog steeds actief te zijn ondanks de coronacrisis. Onder retailers die alleen fysieke winkels hebben ligt dit percentage lager, namelijk op 63 procent.
Het zijn vaker mannen dan vrouwen die online shoppen! Het onderzoek laat zien dat mannen (61 procent) iets meer online lijken te shoppen dan vrouwen (59 procent), hoewel het aandeel online shoppers bij de vrouwen harder is gestegen in de afgelopen tien jaar.
Black Friday een drukke dag? Vergeet het maar: dit jaar ligt het anders. De dinsdag na Pasen, op 14 april, werden er 175 procent meer pakketten verzonden dan op de dinsdag voor de coronamaatregelen. Het aantal bestellingen overstijgt Black Friday van 2019, normaal de drukste dag van het jaar.
Door de coronacrisis groeit de wachtlijst bij de online verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot harder dan ooit. Behalve een bescheiden socialmediabudget trekt Pieter Pot de aandacht van lokale media, wanneer er weer een stad wordt aangesloten. Zo fietste Jourie Schoemaker dinsdag met zijn bakfiets door Tilburg, Den Bosch en Breda, om nieuwe klanten te verwelkomen met hun eerste bestelling.
Het coronavirus heeft de wereld flink in haar grip. Al enkele weken werkt men massaal thuis, terwijl tal van winkels zijn gesloten. Dit heeft een verandering teweegbracht die ook is terug te vinden het online assortiment.
Modehuis Dior heeft een virtuele beautyboetiek geopend die vrijwel identiek is aan de Parijse winkel aan de Champs-Élysées. Klanten kunnen een virtuele route nemen door de winkel, waarbij er extra informatie wordt gegeven bij alle producten. De producten kunnen direct via de website aangeschaft worden.
Soms lopen acties zoals een uitverkoop uit de hand. De afgelopen tijd liep de ‘Alles voor de helft’-actie bij de kledingverkopers. Waarbij consumenten kleding voor de helft van de prijs konden aanschaffen. Dat liep storm!
Schoenenketen Omoda zet met ingang van vandaag online personal shoppers in. Om gebruik te maken van de service kunnen klanten een afspraak inplannen via de website van Omoda. Het winkelpersoneel van de retailer kan je vervolgens van styling-advies voorzien door middel van Facetime, WhatsApp videobellen of Google Hangout. Ook het Omoda-personeel dat door corona thuiszit, kan vanuit huis een steentje bijdragen.
Amazon laat tijdens de coronacrisis alleen nog de hoogstnoodzakelijke voorraden toe in zijn Amerikaanse en Europese magazijnen. De onlinevraag stijgt snel, nu steeds meer mensen in isolatie gaan voor het coronavirus. Om aan die nieuwe vraag naar vooral dagelijkse en gezondheidsproducten te kunnen blijven voldoen, maakt de webretailer plaats vrij in zijn magazijnen en weert het momenteel andere, niet-essentiële goederen. Verkooppartners op het platform kregen dinsdag de melding dat de voorraden van huishoudelijke basisproducten en medische benodigdheden uitgeput geraken, en dat Amazon daarom bepaalde categorieën voorrang zal geven om "deze producten snel te ontvangen, bij te vullen en naar de klanten te verzenden".
Bijna elke Nederlander – 96% van alle inwoners van minstens 15 jaar oud – kocht vorig jaar online. Vorig jaar kochten Nederlandse consumenten voor 25,8 miljard euro aan goederen en diensten online. Dat is 7% meer dan een jaar eerder, wat een einde aan de jarenlange dubbelcijferige groei in de sector betekent. E-commerce is een volwassen markt geworden in Nederland, concludeert Thuiswinkel.org op basis van onderzoek door GfK.
Is dit een online-supermarkt of een techbedrijf? Het Britse Ocado transformeerde van een online supermarkt in een technologiebedrijf dat geld verdient met kunstmatige intelligentie en robots. Daarmee biedt het bedrijf een inkijkje in de toekomst van de Nederlandse challenger Picnic.
Sinds 2015 is het aantal fysieke winkels van webshops gestegen van circa 15 naar ruim 100. In totaal hebben circa 25 webshops fysieke winkels geopend. De belangrijkste redenen hiervoor zijn onderscheidend vermogen, klantenbinding voor de webshop en eisen van leverancierseisen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 60% van deze winkels gevestigd is in de binnenstad, vooral in grote steden.
Hoe 'direct to consumer'-merken groeien als kool. Het gaat over merken die in de gaten het handig is dat een businessmodel onder andere een 'persoonlijke relatie' met consumenten heeft.
"Zo'n 87 procent van de customerjourneys begint online. Klanten kwamen nog nooit zo voorbereid naar de winkel en hun interactie met de fysieke shop is veranderd. Deze kan niet alleen meer als verkoopkanaal, maar op een aantal nieuwe manieren worden ingezet."
Welke businessmodellen zijn er bij de combinatie van on- en offline retail? Door het vele nieuws over online retail lijkt het wel alsof klanten en retailers moeten kiezen tussen online en offline (winkels) en dat alle fysieke winkels de strijd gaan verliezen van online spelers. Dat is niet zo. Juist de combinatie van online en offline biedt retailers kansen om een krachtig businessmodel neer te zetten waarmee de klant een propositie krijgt die ‘online pure players’ niet kunnen matchen.
Wat zijn de trends op het gebied van e-commerce? En hoe stond het er 10 jaar geleden voor? De opkomst van marktplaatsen en niches lijken een rode draad in de Nederlandse ecommerce. Ook belangrijk zijn hoge klantverwachtingen, het beter gebruik van data en een ‘mobile first’-strategie.
Bijna één op de tien consumenten zorgt in de kledingbranche voor retouren die er eigenlijk niet zouden moeten zijn. Hoe zit dat? In totaal liggen de retourpercentages in de kledingbranche tussen de 25 en 50 procent, bij schoenenretailers ligt dat percentage nog wat hoger. Maar er zijn dus ook consumenten die moedwillig kledingstukken retourneren. Deze consumenten zijn onder te verdelen in vijf soorten retourneerders.
Onlangs waren de jaarlijkse Webwinkel Vakdagen. Wat leeft er allemaal? Bijvoorbeeld gepersonaliseerde marketing, doe echt moeite om klanten te leren kennen en omzetmogelijkheden met e-mail en klantendatabase.
De tv-verkoopprogramma's en -kanalen zijn al weer een tijdje achterhaald. Amazon begint nu met live-streaming, een speciale pagina op zijn website met video’s van diverse producten en merken die meteen gekocht kunnen worden. De Amazon Live-pagina is intussen al gevuld met tientallen video's van verschillende merken. In de liveshows worden producten voorgesteld en gedemonstreerd. In een balk onder de video loopt een soort carrousel, met links naar de producten die in de uitzending aan bod komen. Veel van de video's die momenteel op de pagina staan, zijn minder dan vijf minuten lang, al duren sommige veel langer.
De Britse online retailer Asos experimenteert sinds kort met een nieuwe AR-tool, "See My Fit". De toepassing maakt gebruik van aangevulde realiteit en simuleert een beeld van een kledingstuk in verschillende maten op diverse lichaamstypes. Het toont hoe producten eruit zien op modellen “die de individuele klanten beter weerspiegelen.
Webwinkelgigant Amazon wil ook in Nederland uitgroeien tot een logistieke reus die zo’n beetje alle e-commercetaken van ondernemers uit handen neemt – tegen een vergoeding, natuurlijk. Wat is hier het businessmodel van Amazon? De website Slate heeft Amazon overigens uitgeroepen tot het kwaadaardigste bedrijf ter wereld. Het onlinemagazine deed een rondvraag onder journalisten, wetenschappers en advocaten. De webgigant wordt onder meer bekritiseerd om slechte werkomstandigheden, belastingontduiking, de enorme CO2-afdruk en gevaarlijke nepproducten in de webwinkel.
Opiniepeiler Maurice de Hond schreef in 1995 een boek, waarin hij onder andere voorspellingen deed over de situatie tien jaar later. En wat blijkt? De Hond voorzag vijfentwintig jaar geleden al de komst van productfilters en recensies in webwinkels, iDeal en voorspelde concepten waar diensten als Google Assistant, Netflix en Fox Sports op gebaseerd zijn!
Is dit de beste plek voor het ophalen en verzenden van e-commerce bestellingen? De Finse posterijen denken van wel. Box lijkt een winkel maar is een pick up point. Niet zo’n saaie, maar vol met slimme services. Zo is het pand uitgerust met paskamers, een kluizenwandpakjeskast en een digitale kiosk. Box is ook een fysieke winkel voor online retailers en een testruimte voor de nieuwe digitale diensten van Posti.
Een onderzoek naar 'online-klantbeleving'. Ondanks de Sinterklaas-context van het verhaal is de getoonde informatie nog zeker interessant! De e-commercemarkt floreert en de concurrentie is moordend. De online klantbeleving is bepalend voor het succes van elke webshop. Vooral tijdens de feestdagen is het dus extra belangrijk aandacht te besteden aan de voorkeuren van de klant. In dit onderzoek onderzochten we daarom het shopgedrag van Nederlandse online shoppers.
In het Engels, komische video over online shoppen t.o.v. fysieke winkels. Even een broodje kopen is er voor dit slachtoffer niet bij. Behalve een verplichte registratie en het afstaan van een waslijst aan persoonlijke gegevens moet zij ook bewijzen dat zij geen robot is. “Kunt u even door dit rooster kijken en vertellen in welk vierkantje zich een afbeelding van een auto bevindt?”, vraagt de vriendelijke doch hoogst irritante winkelbediende.
Winkelen anno 2020 is niet meer wat winkelen anno 2010 was. De retail zoals we die kenden in Nederland is in tien jaar enorm veranderd. Een interessant artikeltje voor in het weekend. Het aantal webshops verdrievoudigde tot 40,000, het aantal Nederlanders dat iets kocht bij een webshop steeg en de omzet van de online winkels ging ook omhoog. Tegenover die groei stonden echter ook minder positieve cijfers, met name voor de stenen winkels. Waar er in 2010 nog 97,000 fysieke winkels waren in Nederland, waren dat er op 1 januari 2019 nog maar 86,000: een afname van 11 procent. Daarbij ging het met name om de winkels die hun concurrentie in de onlinemarkt hebben gevonden: kledingwinkels, muziekwinkels en andere speciaalzaken.
Nederland is in Europa koploper in retouren. In 2018 bestond 51 procent van alle Nederlandse retouren uit mode items. Hoe zat dat in 2019?
Augmented reality speelt in marketing en reclame steeds vaker een rol. Onlangs koppelde fietsmerk VanMoof deze techniek aan zijn webshop. VanMoof noemt de tool een unicum in de fietsenbranche. In de tool kunnen consumenten de functies van de nieuwste e-bikes verkennen. Het merk heeft de tool ontworpen vanuit twee oogpunten: enerzijds wil het bedrijf de drempel verlagen om een fiets online aan te schaffen. Maar VanMoof wil ook het aantal retouren verminderen. ‘Hoe beter een klant een fiets kan leren kennen, hoe tevredener ze zijn over de aankoop.’
Docenten op de Hanzehogeschool keken hem meewarig aan toen hij zijn voorstel voor een minor deponeerde: online schroeven en ijzerwaren verkopen. Jesse Keizer (25) uit Koekange zette door. En hoe. Vandaag opent hij zijn uitgebreide zaak: 1100 vierkante meter in Groningen. Een van de uitgangspunten is om geen troep te verkopen, je moet duidelijk laten zien wat je verkoopt.’’
Over het belang van goede productafbeeldingen op de site van een webshop. Denk vanuit klantperspectief en zorg dat je de basis op orde hebt!
2019
E-commerce blijft zich razendsnel ontwikkelen, niet alleen in economisch opzicht maar zeker ook technologisch. Commercetools blikt alvast vooruit op 2020 en zet de grootste uitdagingen en kansen voor merken en retailers op het gebied van e-commerce op een rij.
"Dit is de laatste kamer", "Deze actie duurt nog 7h31min", of die review waarvan je de echtheid toch sterk in twijfel trekt. Wat mag nu wel, en niet? De ACM heeft nu richtlijnen opgesteld over grenzen aan online beïnvloeding van de consument.
Aankopen doen bij webshops als AliExpress wordt onder jongeren steeds populairder. De producten worden namelijk vaak goedkoop aangeboden. Maar waar zit het addertje? In de campagne worden jongeren erop gewezen vooral goed te kijken naar bijvoorbeeld andere ervaringen met de webshop, maar ook of er garantie op het product zit, het teruggestuurd kan worden en of de prijs niet veel lager is dan de prijzen van hetzelfde product bij andere aanbieders. ‘Is de prijs veel lager dan bij andere winkels? Dan kan het zijn dat het product een andere kwaliteit heeft. Of dat het niet aan de Europese veiligheidseisen voldoet.’
Consumenten gebruiken steeds vaker de smartphone om online te shoppen, maar echt zaligmakend is het nog niet. Zo wil de mobiele shopper vandaag de dag een betere zoekfunctie en duidelijkere productfoto’s. Ook het feit dat het allemaal op een (te) klein scherm gebeurt, is iets wat sommigen ervan weerhoudt om mobiel te shoppen.
Nike stopt met verkopen via Amazon. Enige tijd geleden begon Nike met de directe verkoop van zijn sneakers en kleding op Amazon. Het sportmerk trekt nu de stekker uit die samenwerking. Nike stopt daarmee omdat het bedrijf naar eigen zeggen wil inzetten op meer directe en persoonlijke relaties met de klant. Wel laat het bedrijf weten ate investeren in sterke, onderscheidende partnerschappen voor Nike met andere retailers en platforms.
Tankstation BP start een proef met een eigen bezorgdienst: BP2you. In een tankstation in Utrecht kunnen klanten de komende zes maanden eten en drinken bestellen en laten bezorgen. Dat laatste doet BP zelf met bezorgfietsen.
Online gigant Coolblue opent steeds meer fysieke winkels. Dat is een bewuste keuze. De winkel in Arnhem is de vierde winkel die Coolblue dit jaar opent en de eerste grote stadswinkel.
Leidt e-commerce tot onverantwoorde verkoop- en marketingpraktijken? Over vijf jaar zal de Wereldgezondheidsorganisatie online shoppen identificeren als een mogelijk verslavingsstoornis, omdat miljoenen mensen verkeerd omgaan met ecommerce en daardoor bijvoorbeeld financiële stress ervaren.
Mooie aansluiting op het bericht gisteren 'Neem een duik in de techtoekomst'. Continue verandering is de boodschap. Zalando wil de klanten graag in één keer verzekeren van de juiste maat. Via machine learning lukt het om erachter te komen welke producten in de webshop afwijken van standaardmaten. Dit op de website te communiceren vergroot de kans dat een klant meteen de juiste maat bestelt.
Het kopen op afbetaling maakt ook weer opgang. Na H&M biedt ook Marks & Spenser de mogelijkheid om gespreid te betalen. "Waarom we het doen? Om dezelfde reden als waarom we nu al ‘return in store’ aanbieden, of gratis levering. Klanten verwachten een optimale winkelervaring. Of dat nu online of offline is”, klinkt de redenering daar.
Regelmatig worden er weer nieuwe cijfers gepubliceerd over omzetten in de detailhandel, zowel de fysieke als de online tak. Hoe komt het CBS aan die cijfers? Twinkle legde het statistiekenbureau een aantal vragen voor, hieronder zijn ze voorzien van antwoorden door specialisten van het CBS.
Je hoeft niet eens meer verder te klikken dan Google om in de Verenigde Staten te shoppen: na een jaar testen heeft de zoekmachine er namelijk de vernieuwde versie van Google Shopping uitgerold. Wie inlogt met zijn Google-account krijgt een overzicht van categorieën te zien, maar er zijn ook meteen vakken met ‘aangeraden’ producten, getiteld "Picks for you" (Keuzes voor jou) en "Inspired by your Google activity" (Geïnspireerd door je activiteit op Google). Fysieke winkels in de buurt worden eveneens getoond, soms met de mogelijkheid om hun voorraden te doorzoeken.
Citaat: "Gerdine Annaars, ondernemersadviseur van de Kamer van Koophandel geeft aan dat de populariteit van het ondernemerschap komt omdat er in het onderwijs veel aandacht voor is.". Het aantal jonge ondernemers in Nederland is in vijf jaar tijd gestegen van 58.000 naar 88.000. De jonge starters zijn vooral actief in e-commerce. De top-3:
- webshop in kleding en mode-artikelen (5 procent)
- webshop in een algemeen assortiment non-food (5 procent)
- webshop in overige non-food (4 procent)
Kooplust ziet weinig winkels zie die een écht doordachte strategie hebben in hoe ze online marketing inzetten voor hun winkel. Met onder andere Rituals als een van de mooie voorbeelden.
Confronterend: bijna twintig miljoen artikelen die vorig jaar in Duitsland via internet waren gekocht en werden teruggestuurd, belandden bij het afval. Zo'n veertig procent van de spullen, ongeveer 7,5 miljoen artikelen, had nog best gebruikt of hergebruikt kunnen worden.
Van de Nederlanders die nog nooit iets bij bol.com of Amazon kochten, gebruikten respectievelijk 25% en 10% het platform al wél om zich te oriënteren voor een offline aankoop.
Sinds kort belevert Ikea zijn e-commerceklanten in het centrum van Parijs vanuit een elektrisch aangedreven binnenschip dat als stadsdistributiecentrum fungeert. Het pendelt op de Seine tussen de binnenhaven van Gennevilliers – waar Ikea een warehouse heeft – en vier losplaatsen, vanwaar cargofietsen vertrekken om de klanten te bedienen. Ook Lyreco (kantoorbenodigdheden) doet een beroep op deze dienst, Fludis genoemd. Het schip wordt vanaf 5u30 ’s morgens geladen met colli en palletten in Gennevilliers. Het schip kan tot 7 ton goederen laden of 3.000 colli’s en pakjes.
Na de mislukte introductie van koopknoppen probeert Pinterest een nieuwe manier uit om te evolueren van een socialemedianetwerk naar een winkelplatform: winkelpagina's. Na het vullen van winkelmandjes vullen vindt afrekenen via de website van het merk plaats.
Hoe kun je de lokale fysieke retail nieuw leven inblazen? Amazon start in Groot-Brittannië met Clicks and Mortar-winkels, een pilot van een jaar. Meer dan honderd kleine merken die online populair zijn, hulp om hun verkoop in fysieke pop-up winkels uit te breiden.
B2b ecommerce is sterk in opkomst. Webwinkels die (alleen) aan zakelijke klanten leveren, worden steeds professioneler en zijn soms haast niet te onderscheiden van de gelikte websites die zich richten op consumenten. Zakelijke dienstverlening is de branche die het meest online bestelt. Hier geeft de helft van de ondervraagden aan een bestelling via het internet te hebben voltooid. De meeste online bestellingen worden gedaan bij groothande
Bijna alle Nederlanders kopen wel eens producten online (94%), waarvan maar liefst 53% minstens eens per maand online koopt. Een reden voor de toename in het online shoppen met de smartphone, en dus ook het online mobiel betalen, zou kunnen zijn dat de veiligheid hiervan steeds minder een issue is. Meer dan de helft van de Nederlanders die weleens online kopen heeft het gevoel dat het betalen via smartphone veilig is. iDEAL is veruit de meest populaire betaalmethode onder de Nederlanders (93%), maar ook achteraf betalen, Paypal en de creditcard worden regelmatig gebruikt.
Bijna alle Nederlanders kopen wel eens producten online (94%), waarvan maar liefst 53% minstens eens per maand online koopt. Een reden voor de toename in het online shoppen met de smartphone, en dus ook het online mobiel betalen, zou kunnen zijn dat de veiligheid hiervan steeds minder een issue is. Meer dan de helft van de Nederlanders die weleens online kopen heeft het gevoel dat het betalen via smartphone veilig is. iDEAL is veruit de meest populaire betaalmethode onder de Nederlanders (93%), maar ook achteraf betalen, Paypal en de creditcard worden regelmatig gebruikt.
Op zoek naar dat bloesje van die influencer? Outfits zoeken aan de hand van een foto, het kan nu ook bij Amazon. StyleSnap is een nieuwe toepassing in de app van de onlineretailer, die foto’s herkent met behulp van artificiële intelligentie.
Tot nu toe was het niet mogelijk om met de IKEA-app bestellingen te plaatsen, maar dat gaat veranderen met de nieuwe app die als eerste in Nederland wordt geïntroduceerd. Met de app kunnen gebruikers zich voorstellen hoe hun huizen kunnen worden ingericht met Ikea-producten, door kamerafmetingen in te voeren en te kiezen uit verschillende smaken en levensfasen.
“We gaan steeds meer van het verkopen van wat we maken, naar het maken van wat we verkopen.” Straks kun je in de webshop van Levi's je eigen broek samenstellen. Klanten krijgen door de nieuwe tool een blanco jeans te zien en kunnen vervolgens zelf een kleur, overdye en andere aankleding kiezen. De ontworpen broek kan vervolgens via lasertechniek in negentig seconden worden geproduceerd.
Anders dan de inmiddels vertrokken oprichters van WhatsApp altijd hebben gewild, zullen er in 2020 advertenties verschijnen in de applicatie. Los van de reclame binnen WhatsApp kunnen bedrijven advertenties op zusterplatforms Facebook (links) en Instagram (midden) straks voorzien van een WhatsApp-button: wie daarop klikt kan direct contact opnemen met het bedrijf in kwestie.
Ook YouTube wordt een winkelcentrum. Voorlopig gaat het nog om tests. Onder bepaalde omstandigheden krijgen videokijkers onder de filmpjes productaanbevelingen te zien of aanbiedingen voor specifieke producten. Wie op de links klikt, komt rechtstreeks bij Google Express terecht en niet bij de adverteerder. Dat verkoopplatform is goed vergelijkbaar met Google Shopping bij ons: het groepeert 1300 handelaars en eist een commissie van 12% als de link tot een aankoop leidt.
Struinen door de winkelstraten en het bezoeken van de stenen shop is eigenlijk best wel leuk. En je kunt spullen ook nog in het echt zien!
Waarom consumenten overgaan tot een spontane online aankoop. En, niet al te onbelangrijk, hoe je hier als retailer op kunt inspelen. Te denken valt aan onder andere een gerichte korting / aanbieding, rondom de 25-ste dag van de maand wanneer veel salarissen gestort zijn en goed beeldmateriaal.
Is het einde van het gratis-verzend-tijdperk aangebroken? Zalando zet een eerste stap door af te stappen van 'gratis verzendkosten'. Want 'gratis' is nooit 'echt gratis'.
Welke webwinkels hebben het vermogen om een overtuigende en vloeiende winkelervaring te bieden? Zalando speelt met zijn webshop het best in op de psychologie van de consument. Dat blijkt uit de Persuasion Index van techbedrijf Crobox, dat vijf maanden lang honderd webwinkels van moderetailers met elkaar vergeleek
H&M start met de verkoop van tweedehands kleding. Tweedehands is een groeiende markt, ook in mode: in de komende vijf jaar zou de omzet er verdubbelen. De groei hangt samen met de stijgende vraag naar duurzaamheid, en dan niet het minst met een toenemende bezorgdheid rond hoe verantwoord fast-fashion is.
HEMA opent zijn eigen in-house beeldstudio HEMA-studio. In de studio gaat de Nederlandse winkelketen zelf de beelden bij zijn producten creëren. Om dezelfde HEMA-stijl vast te houden komen eigen stylisten en fotografen in de studio te werken. HEMA is eigen modellenbureau hemasupermodel.nl gestart, om modellen die passen bij het merk te tonen.
In tien lessen van ongeveer een half uur alles leren over het ontwerpen van een webshop. Onlangs werd het gratis lesprogramma 'Webshop at School' gelanceerd. Een aantal bekende ecommerce-spelers, waaronder Coolblue, Picnic en Thuisbezorgd.nl, hielp mee met de ontwikkeling van het lespakket.
Ongekend populair: plaatjes zoeken via Google. Dus dacht Google daar weer een commerciële draai aan te geven. "Laat data actief voor je werken!". En "shoppable ads voor Google afbeeldingen".
Inditex, het moederbedrijf van o.a. Zara, ervaart positieve effecten van integratie van on- en offline en invoering van nieuwe technologieën. De retailer breidt zijn winkelnetwerk uit met een duidelijke focus op toplocaties, en investeert daarnaast in logistiek en in de nieuwste technologie, zoals RFID en een geïntegreerd voorraadbeheerssysteem. Beide zijn cruciaal om de shopper de beste winkelervaring te bieden.
Instagram komt met een eigen check-out, straks kun je rechtstreeks producten kopen, buiten de webshop om. Met alle nieuwe ontwikkelingen lijken de ambities van Instagram om een e-commerceplatform te worden in vervulling te gaan. De product-tags hebben ervoor gezorgd dat bezoekers meer in contact komen met producten waardoor de koopintentie wordt aangewakkerd.
Voice commerce is al wat langer bekend, maar Coop gaat nu een stapje verder. Hoewel de applicatie pas enkele maanden live is, is deze voor Coop, waar het offline aandeel veel groter is dan online, een succes te noemen. ‘Het merendeel van de online klanten bestelt momenteel via de app’.
De groei van de online bestedingen vlakt iets af, maar vrijwel elke Nederlander van 15 jaar of ouder heeft vorig jaar wel eens online gekocht. Wat ook opvalt is dat in het laatste kwartaal 35 procent van de online aankopen werden gedaan met de smartphone.
Enerzijds het eerlijke geluid van webwinkels dat het nu toch wel pijn begint te doen. Anderzijds horen we het maatschappelijke geluid over of het zo wel kan. Is het probleem met de vele retouren op te lossen? Voor het eerst horen we cijfers die door de diverse betrokkenen worden bevestigd. Zo lezen we in het Financieel Dagblad de retourpercentages van een aantal grote webwinkels (Coolblue 3,5%, Bol.com 4,7%, Wehkamp 42% en Zalando 50%). Via de NOS leren we dat de gemiddelde kosten voor een retour zo’n 12,50 euro bedragen. En verder wordt ons medegedeeld dat Nederlanders kampioen retourneren zijn.
'Sizing' is een van de grootste uitdagingen voor Zalando. Zalando werkt vanuit Berlijn aan een ecosysteem voor de fashionindustrie, door alle partijen die zich in het modeveld bewegen met elkaar te verbinden. Eén entrypoint voor de modeconsument is het einddoel, zoals Spotify dat met muziek doet.
Hoe eenvoudig is het om aan neprecensies te komen? Dat was de vraag die de NOS wilde beantwoorden. Interessant onderzoek. Bedrijven doen er van alles aan om zo veel mogelijk vindbare, positieve reviews te krijgen. Bijna de helft van de reviewschrijvers heeft weleens een beloning gekregen, bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Speelgoedfabrikant Lego komt met een kledinglijn voor volwassenen. Met als stunt een lege winkel. Het gaat om de eerste kledingcollectie van volwassenen voor het speelgoedmerk, die bestaat uit onder meer T-shirts, truien en petten.
Thuiswinkel e-Academy presenteert een gratis online cursustraject rond e-commerce. De eerste les staat klaar, dit jaar komen er in totaal 10.
Een echte oplossing voor 'the last mile' blijft voorlopig uit. DHL heeft begeleidende robots getest: ze werken goed, maar de apparaten zijn tegenwoordig nog steeds te duur. Hetzelfde geldt voor slimme deursloten om te leveren bij consumenten thuis, of voor levering in de kofferbak.
Alweer een nieuwe pilot met een bezorgrobot. In dit artikel video's van meerdere bezorgpilots.
Webshops controleren nu ook sociale media van mensen die veel artikelen retourneren. Zalando pakt de retouren op een eigen manier aan: de e-tailer heeft een exceptioneel etiket bevestigd aan de items en deze moet nog aan de kleding zitten als deze wordt geretourneerd. Het etiket is 10 bij 15 centimeter groot en leest ‘Do not remove this tag’. Zalando wil ‘wardrobing’- het bestellen van producten voor tijdelijk gebruik- mee terugdringen.
Het Economisch Bureau van ING heeft de trends in de Nederlandse e-commerce onderzocht. 'Online shoppers kopen graag bij een grote aanbieder met een breed assortiment'. Door te klikken op een van de grafieken open je het volledige rapport van ING.
Bol.com als webwinkel alleen heeft geen toekomt. Maar hoe dan wel? 'Platform economie' heeft de toekomst, haha. Hoe dan ook; zes van de tien grootste bedrijven in de wereld zijn digitale platforms. Ze vormen de nieuwe heilige graal. Ze zijn de toekomst.
Verlieslatend Zalando gaat retouren moeilijker maken en experimenteert met verzendkosten. Een gedeelte van de kleding voorziet Zalando van grote labels met de tekst ‘do not remove this tag’. De Duitse modeverkoper hoopt zo het aantal gedragen kledingstukken dat wordt geretourneerd terug te dringen.
Met de vandaag gelanceerde app 'Bewust Bezorgd' kunnen webwinkels precies inzien hoeveel CO2-impact de pakketbezorging heeft een welk effect reductie-maatregelen hebben.
Ruim driekwart van de Nederlanders doet toch het liefst aankopen in een fysieke winkel. Een aangename sfeer is een doorslaggevende factor, stelt vers onderzoek. De waarde van interactie en personalisatie: ‘De mogelijkheid om verschillende producten en services uit te proberen en te ervaren’ wordt door consumenten als belangrijkste reden genoemd om iets in de fysieke winkel te willen kopen. Meer dan een derde van de consumenten wereldwijd zegt: ‘het gevoel dat de ervaring voor mij op maat gemaakt is zorgt ervoor dat ik eerder geneigd ben iets in de winkel te kopen’.
Het aantal banen bij webwinkels is tussen 2012 en 2016 met 56 procent toegenomen. Dit is een stijging van zo’n 21.000 banen in de ecommerce. De roep om personeel blijft erg sterk; webwinkels geven aan steeds vaker last te hebben van een tekort aan personeel. Begin 2018 telde de detailhandel zo’n 883.000 banen, waarbij zes procent van de werkgelegenheid uit webwinkels komt. Dit en nog meer interessante informatie over de arbeidsmarkt in de Retail is te lezen in de factsheet van het UWV.
In 2022 zal wereldwijd 36 procent van alle mode online worden verkocht, voorspelt onderzoeksbureau Forrester. In de winkelstraat van de toekomst is niet langer sprake van kleding die op voorraad is. Nee, in de toekomst wordt de voorraad van bestaande stenen winkels online verkocht. Wat betekent dit voor de kleine, onafhankelijke moderetailers?
2018
Een leuk bericht om het jaar af te sluiten. Fikkie kan weglopen! Met ‘in-home delivery’ en ‘in-home pickup’ kunnen pakketjes in het huis van de klant worden bezorgd en zo nodig opgehaald in het geval van een retour. En dan heb je huishoudens met dieren die kunnen ontsnappen wanneer de bezorger bezig is met het binnen neerleggen van het pakketje.
Tegenwoordig vindt al 42% van alle wereldwijde e-commerce plaats in China, dus het gaat nu al over naar het volgende hoofdstuk: van de broekzakken van mensen naar hun lichaam. Er worden enorme sprongen gemaakt op het gebied van gezichtsherkenning, biohacking en robotisering.
Vandaag is bij Zalando al één medewerker op de zeven bezig met technologie. De onlineretailer wil “het centrale en alwetende besturingssysteem van de Europese modewereld” worden.
7 op de 10 (70%) Nederlandse consumenten gebruikt een smartphone om aankopen te doen en meer dan een kwart (26%) doet dit vaak of zelfs altijd. Mobiel winkelen is in Europa goed voor een kwart van het totale winkelvolume.
Nederland heeft niet de grootste, maar wel de sterkste online handel ter wereld, zo blijkt uit recent onderzoek van de VN-handelsorganisatie. Acht van de sterkste tien e-commercelanden bevinden zich in Europa, blijkt uit de E-commerce Index van Unctad, de VN-handelsorganisatie. Nederland neemt de koppositie over van Luxemburg, dat uit de top tien valt doordat de betrouwbaarheid van de postdiensten er achteruitging. De koploper heeft het op één na hoogste percentage online shoppers ter wereld (76% van de bevolking van 15 jaar en ouder) en scoort goed op de meeste indicatoren, met name ook inzake beveiligde servers. Singapore, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen vervolledigen de top vijf. Nederland had eind 2017 meer dan 82.000 webshops, zo meldt het rapport, waarvan meer dan 40.000 ‘pure players’. Het is nu de 11de grootste B2C e-commercemarkt ter wereld.
Liken of swipen: Wehkamp komt met een nieuwe 'ontdektool'. Deze persoonlijke ‘etalage’ toont gebruikers elke dag nieuwe stijlitems op het gebied van mode, wonen en beauty.
De online marktplaats United Wardrobe stelt sinds kort de website open voor modemerken zodat onverkochte kleding een tweede leven kan krijgen. Onder andere Colourful Rebel, In Gold We Trust, Foxyvintage, Square Eight en nu ook G-Star Raw.
Dit jaar wordt er al voor meer dan 3 miljard euro aan food thuisbezorgd. Volgens FSIN is thuisbezorgen volgend jaar goed voor een marktaandeel van 5,9 procent binnen de totale foodmarkt.
Coolblue is een jaar lang hèt voorbeeldbedrijf op logistiek gebied in Nederland: “Heel bijzonder dat een e-commercebedrijf een eigen bezorgservice opzet en zo fundamenteel nadenkt over de last mile delivery. Logistiek is een integraal onderdeel van de totale klantervaring.”
Albert Heijn kan straks dankzij de slimme deursloten je bestelde boodschappen tot in de koelkast worden bezorgd, ook als je niet thuis bent. In een video, onder het artikel, is er tekst en uitleg over de techniek achter de slimme deursloten. Want is het wel zo veilig? En kan men de bezorger wel toevertrouwen om het huis te betreden?
Hoe Bol.com voorlopig Amazon, Alibaba én de Sint met een combinatie van tech, marketing en slimme e-commerce te slim af is. Hoe? Door samen te werken met lokale partijen, te focussen op de Nederlandse klant en precies te weten wat die wil, luidde kort gezegd het antwoord. En natuurlijk door nauwgezet het aankoop- en zoekgedrag van klanten te volgen, zoals in het programmatic-tijdperk vanzelfsprekend is.
Net Singles Day vol records achter de rug, de volgende koopgekte komt er al aan: Black Friday en Cyber Monday barsten weer los. Naar verwachting wordt de week van Cyber Monday – 26 november – de drukste week voor het verzenden van pakketten in 2018. Het aantal webshoporders verdriedubbelt dan ten opzichte van een reguliere week.
Wederom wordt rond de komende feestdagen een grote stijging van de online bestedingen verwacht.
Kan een computer mode begrijpen? Zalando is overtuigd van wel en lanceert een gratis virtuele stylist: voortaan kiest een algoritme (Algorithmic Fashion Companion (AFC)) wat voor elke klant de ideale outfit zou zijn. De onlinemoderetailer gaat volgend jaar bovendien internationaal fysieke winkels integreren in zijn platform.
Op zondag 11-11 was het 'Singles Day' in China. Dit evenement is 25 jaar geleden ontstaan, en is sinds een aantal jaren door webreus Alibaba omgetoverd tot een 'online shopping carnaval' met vorig jaar een omzet van vorig jaar meer dan 25 miljard dollar (alleen al bij Alibaba). Daarmee is Singles Day beduidend groter dan Black Friday en Cyber Monday. Vorig jaar deed Bol.com voor het eerst mee aan deze gekte. Hoe krijgt Alibaba dat voor elkaar?
Hoe crossborder-aankopen de werkdruk bij de douane verhoogt. Het groeiende aantal verkopen over de grens zorgt ervoor dat de werkdruk bij de douane toeneemt. Het aantal aangiften is de afgelopen jaren toegenomen met 20 tot 30 procent.
Enkele jaren terug is Dille & Kamille gestart met het milieuvriendelijk bezorgen van online bestellingen per fiets. De retailer werkt daarvoor samen met Fietskoeriers.nl. Toch blijken klanten moeite te hebben met snelle bezorgingen. Om het milieu te sparen willen klanten dat bezorgingen zoveel mogelijk worden gebundeld. Daarbij is het niet nodig dat de bestellingen al de volgende dag arriveren. Vandaar dat de keten nog dit jaar gaat onthaasten.
Consumenten kopen steeds vaker producten via sociale media. Maar het gaat ook wel eens mis... De Autoriteit Consument & Markt start daarom een warschuwingscampagne.
Hoe kunnen bedrijven er nu voor zorgen dat de retouraantallen worden gereduceerd? Met deze vraag hielden onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zich de afgelopen twee jaar bezig. Bij bijna alle oplossingen die het onderzoeksteam in de afgelopen twee jaar hebben gevonden, speelt een (body)scan een rol. Zo kun je door een scan van je lichaam beter inschatten welke kledingmaten bij je passen.
Waar kwam die populariteit van de app Wish - vooral onder veel tieners - waar je voor heel weinig allerlei merkloze producten kan kopen vandaan? Shopping app Wish richt zich op millennials die goedkoop willen winkelen. De app biedt producten aan uit China die je voor een prikje kan krijgen. Wish is nu nog klein vergeleken met Amazon of Alibaba, maar groeit als kool. Het succes van Wish is mede te danken aan oprichter en CEO Peter Szulczewski, die eerder bij Google werkte. Als geen ander weet hij hoe je big data ten gelde kan maken.
Sociale media worden steeds meer als kanaal gebruikt in het verkoopproces. Snapchat koppelt nu met Amazon. Met de nieuwe functie richten gebruikers de camera van hun smartphone op een streepjescode of een fysiek product. Wanneer de software het artikel herkent, verschijnt een pop-up van Amazon in beeld.
Kruidvat heeft een nieuwe mobiele app geintroduceerd. De oude app bood geen bestelmogelijkheid. Die deed vooral dienst als een alternatief voor de plastic voordeelkaart. Er is geoptimaliseerd op basis van feedback van duizenden gebruikers.
Nieuwste cijfers over e-commerce in Nederland. De Thuiswinkel Markt Monitor meldt onder andere dat in de eerste helft van dit jaar precies een kwart van alle bestedingen aan producten en diensten online werd gedaan. In deze periode werd er voor 11,83 miljard euro online uitgegeven, een stijging van 11 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
De grens tussen sociale media en e-commerce is nog maar heel dun. Merkambassadeurs spelen in dit proces een heel belangrijke rol voor de modewinkel. Zij versterken de boodschap van de webshop naar hun achterban. “Het echoot langer na.”
Wat kun je leren van verlaten online winkelmandjes? Uit een onderzoek van SAP blijkt dat te hoge verzendkosten voor Nederlanders de belangrijkste reden zijn om een gevuld online winkelmandje achter te laten. Ook blijkt soms pas bij het afrekenen dat een item toch niet beschikbaar is; 38 procent van de respondenten verlaat dan de 'winkelwagen'.
Virtueel online testen van lippenstift en oogschaduw? L’Oréal wil het voor klanten mogelijk maken om cosmeticaproducten virtueel te testen. Het Franse bedrijf is daarvoor een samenwerking aangegaan met Facebook. De twee bedrijven werken samen aan augmented reality-ervaringen voor de platformen van merken.
Bijzondere digitale etalage. De 3D-omgeving is gevuld met zowel nationale merken als producten uit het private label-aanbod. Terwijl ze de ruimte virtueel ontdekken, kunnen consumenten in elke kamer op een item klikken waar ze meer informatie over willen.
Coolblue sluit 360 webshops! Maar brengt alles onder 1 merk. De webshop wil klanten met een slimme site meer overzicht bieden en complexiteit 'aan de achterkant' verminderen.
Consumenten stellen steeds hogere eisen op het gebied van bezorging. Dat levert de logistiek uitdagingen op! Grote spelers in de markt, zoals Coolblue en bol.com, bieden ruime keuze in bezorgmogelijkheden. Zo zijn afhaalpunt- en tijdvaklevering twee voorbeelden van het groeiend aantal opties waaruit de consument tegenwoordig kan kiezen bij het online shoppen.
Modeconcern H&M komt met stemgestuurde app en hologrammen.
Slechte ervaringen met Marktplaats leiden tot groeiend aantal shoppers op Instagram. Instagram is momenteel hét kanaal dat sterk aan populariteit wint onder jongeren. Zo’n een op de vijf Nederlandse jongeren koopt wel inmiddels eens iets via Instagram. Het merendeel van die aankopen op Instagram blijkt een impulsaankoop. Opvallend is dat jonge mannen bijna twee keer zo vaak dergelijke impulsaankopen doen dan vrouwen.
Op zoek naar een cadeautje? Je mobieltje kan je daarbij straks helpen: Zalando komt in samenwerking met Google met suggesties. En weet Google meteen nóg meer van je. Een chatbot voor de virtuele Google Assistant.
Verslagje van een Retailsafari in Londen (2e deel). Hoe integreer je on- en offline?Een voorbeeld van het in de winkel toepassen van online.
House of Einstein wil ”de meest persoonlijke e-commerce partij” van Europa worden. Naar eigen zeggen de perfecte combinatie van technologie en klantcontact.
Wanneer kiest de consument voor de online of fysieke winkel? Continue 'op zoek' naar de ideale combinaties om vraag en aanbod bijeen te brengen. Persoonlijke aandacht voor klanten scoort altijd hoog, een band opbouwen maakt vaak het verschil.
Tja. "36 procent van de regelmatige smartphoneshoppers vindt dat fysieke winkels lagere prijzen zouden moeten rekenen dan webshops, aangezien ze de moeite moeten nemen er naartoe te gaan." Aldus een rapport over de groeiende invloed van smartphones (hier te vinden: http://www.nieuws.social/…/social-insights-beyond-smartpho…/).
Bijna drie op de tien Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben in 2017 een of meerdere aankopen via buitenlandse webwinkels gedaan.
Al eerder kwamen de technologische initiatieven van het Chinese Alibaba aan de orde op deze pagina. Hier een artikel over de nieuwste offline activiteiten.
Binnen drie jaar verwacht 56 procent van de retailers stemgestuurd shoppen te gaan aanbieden, 'voice assisted shoppen'.
Je eigen huis als paskamer. "Try before you......buy'.
In 5 jaar tijd is de online omzet bijna verdubbeld. En ruim een kwart van de consumenten koopt per smartphone.
In 2017 heeft 95% van de Nederlandse consumenten van 15 jaar en ouder een of meerdere online aankopen van producten en diensten gedaan. De waarde hiervan bedroeg zo'n 22,5 miljard. Dit en andere interessante informatie is te vinden in de hier te downloaden Thuiswinkel Markt Monitor.
Fashionketen Zara wil een oplossing vinden voor zijn pick-up points, die te maken hebben met grote drukte. Robots dan maar?
Wanneer je een webshop gaat maken, heb je zeker productfoto's nodig. Hoe maak je die?
Enge ontwikkelingen. Voor Netflix-abonnees: zie Black Mirror, 1e aflevering 3e seizoen. Wordt de nachtmerrie van George Orwell werkelijkheid?
Van navigeren in de winkel, persoonlijk advies tot rechtstreeks bij de producentkopen. Retailinnovatie in 3 apps.
Online supermarkten lijken het goed te doen.
We kennen Amazon en Alibaba. De kans is groot dat we binnen een paar jaar te maken krijgen met nog een andere grote retailinnovator: JD.com.
De online foodverkopen groeien snel. In Nederland is Picnic een belangrijke speler, in de Amerikaanse en Europese markten is vooral Amazon flink bezig. Dat er echt iets aan de hand is blijkt ook uit deze artikelen:
Picnic: https://retailtrends.nl/…/picnic-helft-van-boodschappen-gaa…
Carrefour: https://www.retaildetail.be/…/carrefour-schrapt-duizenden-j…
Binnen 2 uur leveren, en dan ook nog CO2-neutraal? Bol.com gaat dit testen... En dat terwijl de Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie van webwinkels, de sameday-delivery juist wil ontmoedigen.
Coolblue heeft zijn omzet vorig jaar met zo’n veertig procent zien groeien tot 1,2 miljard euro. Het bedrijf ziet de omzet gemiddeld iedere 24 maanden verdubbelen en heeft inmiddels een marktaandeel van 32 procent in de Benelux. Hoe krijgt men dit voor elkaar?
2017
Hoe zorg je ervoor dat online klanten 'dezelfde positieve beleving' hebben als bij een bezoek aan de winkel. Met een bouwplaat!
De online bestedingen aan Health & Beauty (+57%), Food/Nearfood (+47%) en Home & Garden (+47%) stegen explosief in het 3e kwartaal. In totaal passeren we in 2017 misschien de grens van 200 miljoen online aankopen.
Interessante visie op de ontwikkelingen in de (grotendeels) online retail.
Even scannen en je product staat online... En je krijgt zelfs advies over de optimale verkoopprijs!
Nieuw kledingmerk, met pasgarantie.
Winkelen vanuit een luie stoel kunnen ze wel, die mannen
Honderden bestellingen per minuut, 15.000 kliks per minuut, een digitale wachtrij voor de webshop. Vrijdag 24 november, het is Black Friday.
De Chinese e-commerce reus Alibaba is steeds meer in de offline wereld te vinden. En combineert dat met de modernste technologieën. Ook wat marketing betreft: denk aan het gigantische succes van 11.11, Singles Day. Gaat het aan deze kant van de wereld straks ook zo?
Op maandag 22 november blikte de brancheorganisatie INretail vooruit naar de positie van Retail in 2030. De uitkomsten van het onderliggende onderzoek worden samengevat in twaalf shifts (bewegingen) die de consumentenbehoeften beïnvloeden en waar de Retail een antwoord op moet zien te vinden.
Alibaba zette nota bene in de eerste twee minuten van Singles' Day ongeveer even veel om (twee miljard dollar) als in de hele maand september. En bij Bol.com was deze dag, 11 november, de drukste zaterdag van dit jaar, tot nu toe. Hebben we weer een nieuwe hype?
Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) bieden nieuwe mogelijkheden in de Retail, zowel online als offline. Hier een paar pakkende voorbeelden, o.a. virtueel interieurdesign,AR-paskamers en -spiegels en de perfecte winkel!
Op 11 november is het ‘Singles’ Day’. Een uitvinding van het Chinese Alibaba die dit jaar wordt overgenomen door Bol.com. Men noemt het zelfs een extra Nederlandse feestdag.
Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Een overzichtje (met video’s) van 3 nieuwe apps voor 'shoppen met de camera'.
Nog even, en je hoeft nooit meer thuis te zijn voor bestellingen bij Amazon.
Het abonnementsmodel sluipt stilletjes de Retail binnen. Vorig jaar kocht Unilever de Amerikaanse DollarShaveClub, een van de pioniers van dit model. Nu dit concept vrijwel zeker binnen afzienbare tijd in Europa beschikbaar komt (zie https://www.emerce.nl/n…/dollar-shave-club-breidt-uit-europa), introduceert Bol.com een 'persoonlijke herhaalservice'.
Onlangs een bericht over de streaming kaaswinkel uit Alkmaar (aardig wat bezoekers tijdens de pilot: zie https://twinklemagazine.nl/…/streamstore-kaaswin…/index.xml…). Direct contact met klanten werkt ook bij een pure webshop: bel ze bijvoorbeeld op om ze te helpen bij een bestelling.
De ruim 10 jaar geleden online begonnen modezaak LaDress heeft inmiddels al 5 fysieke winkels. “We merkten na de eerste winkel direct dat online en fysiek elkaar versterken”, zegt oprichter en ceo Simone van Trojen. “Mensen die het merk nog niet kennen komen in de winkel en kijken daarna verder online, en andersom.”
Zelfs oud-postorderbedrijf Wehkamp denkt eraan om toch maar fysieke winkels te openen!
In het nieuwe distributiecentrum van Bol.com, 8 voetbalvelden groot, kan met 30.000 artikelen per uur verwerken.
Dit gaat weer een stapje verder dan een gewone webshop: vanuit thuis live meekijken hoe je kaas wordt gesneden!
Het is zeker zo dat er steeds meer online wordt gekocht, maar de offline Retail is zeker niet op sterven na dood. “Retailers die zich richten op klantervaring, die investeren in een betere training van het personeel en die IT-systemen integreren in de diverse kanalen, die zullen blijven slagen.”
Ook dit jaar weer een Twinkle top 100: wat zijn de grootste online winkels in Nederland? De top-10 samen is een half miljard euro groter in omzet dan vorig jaar met Coolblue als sterkste groeier.
Online winkelen zorgt voor veel extra banen in de retailsector, blijkt uit nieuw onderzoek. We winkelen minder, en werken meer.
Het fenomeen 'showroom' is jaren uit beeld geweest. Nu lijkt dit type winkel weer aan populariteit te winnen!
Online supermarkt Picnic groeit gestaag. Op diverse plekken in het land rijden elektrische bezorgauto's door de wijken, en daarmee is meer mogelijk dan alleen het bezorgen van boodschappen.
Vermoedelijk loopt AH niet helemaal voorop, maar is wel de supermarktketen die er de publiciteit mee haalt. Binnenkort kunnen bonuskaarthouders gebruik gaan maken van een slim online boodschappenlijstje... In 2018 wil de supermarktketen iedereen met een geregistreerde bonuskaart met een persoonlijk boodschappenlijstje bedienen.
En dan maar hopen dat het boodschappenlijstje ook zo slim wordt om te melden dat een artikel niet in voorraad is.
Over de invloed van vloggers.
Jumbo wil marktleider worden in e-commerce. Om de andere supermarkten voor te blijven, start het supermarktconcern een eigen Tech Campus.
Interessant achtergrondverhaal over de rol van technologie in met name de moderetail. 'E-Merce E-fashion'. "De retailers riepen in koor dat de klant koning was, wat heel lang onzin is geweest. Nu niet meer: de rollen zijn omgedraaid."
Initiatief van een lokale supermaktondernemer: bezorgen op de camping!
De veranderingen in de Retail over de afgelopen 10 jaar: minder fysieke winkels, maar een explosie in webshops.
Flinke stijging aantal webshops, nu 89.000 webwinkels met .nl actief.
De samenwerking tussen de Ahold-onderdelen Albert Heijn en Bol.com gaat weer een stapje verder: nu een test met servicepunten.
Afgelopen jaar is in Europa voor het eerst voor meer dan 500 miljard euro online gekocht. Dit jaar zou de grens van 600 miljard wel eens net kunnen worden overschreden.
Zou het zo zijn? “De vrouw wil geïnspireerd worden, maar ook steeds zelf de mogelijkheid hebben om keuzes te maken. De man wil juist een kant-en-klare pagina. De productdetailpagina van een kostuumwebsite moet hem vertellen welke stropdas, riem, blouse en schoenen erbij passen. In de damessituatie zouden daar vier verschillende blouses, schoenen, nog wat riemen en een tas staan. Vrouwen willen zich ook daar wat breder kunnen oriënteren, terwijl mannen als het ware een personal shopper verwachten.
Een paar interessante retailapps die pas zijn verschenen. Met name de ondersteunende app voor verkopers, Count3r, is interessant!
Enige tijd geleden werd bekend dat voor het eerst sinds jaren het aantal online kopers was gedaald, met 1%. Toch werd er in het eerste kwartaal online 11% meer omgezet dan vorig jaar, en zijn er bijna 45 miljoen aankopen gedaan. Wordt de markt volwassen?
Retailers zullen vanwege de investeringen keuzes moeten maken welke innovaties ze voorrang geven. Click & collect lijkt prioriteit te krijgen, maar de verschillen binnen Europa zijn niet klein.
HEMA is echt aan een inhaalslag bezig.
Wellicht een beetje gekleurd onderzoek (van de 'wereldmarkleider in verrijking van zintuigelijke klantbeleving'), maar toch interessant om te lezen: 'De staat van de stenen winkel'.
Kleding bestellen zonder meteen te betalen? Webwinkel Amazon experimenteert nu met een nieuwe dienst: Prime Wardrobe. Lekker thuis passen en dan pas kiezen.
Hoe Expert, in een branche die sterk onder druk staat, toch het tij weet te keren!
Online fashion heeft met best veel retouren te maken. Een nieuw initiatief om het aantal retouren te verminderen.
Op het moment dat Lidl inzet op verovering van de Verenigde Staten zet Amazon een bijzondere stap.
Amerikaans onderzoek door pakjesbezorger UPS toont aan dat de smartphone steeds belangrijker wordt bij online aankopen. Smartphones stuwen de e-commerce.
Stapje voor stapje gaat Coolblue de internationale markt op. Na Vlaanderen volgen nu Brussel en Wallonië.
De moeizame transitie van Kijkshop. Gaat dit wat worden?
Om mensen online boodschappen te laten doen moet je als nieuwe supermarkt een radicaal ander systeem uitvinden in een markt met gigantische spelers. Aldus een van de oprichters van online supermarkt Picnic.
De eerste fysieke boekenwinkel van Amazon is geopend. Niet iedereen is er enthousiast over... Intussen lijkt Amazon stappen te zetten naar de geneesmiddelensector.
Met €700.000,= stimuleert OC&W de start van Topcentrum E-commerce in Zwolle, een samenwerking van bedrijven, overheden en onderwijs.
Een potentieel flinke bedreiging voor Thuisbezorgd.nl: Facebook!
Interessant rapport van PwC: Nederland blijft achter op het gebied van online winkelen. Drie kwart van de consumenten geven de voorkeur aan de winkelstraat. Het Engelstalige rapport is te downloaden via het linkje in het artikel.
De app van H&M bevat sinds kort een nieuwe functionaliteit: je kunt nu op basis van een eigen foto van een kledingstuk naar gelijksoortige kleding zoeken in het assortiment van H&M.
Nederlanders lijken nog een beetje aarzelend op het gebied van webshoppen en de oude, vertrouwde winkel hebben we nog zeer diep in ons hart zitten. Maar...
Een bijzondere invalshoek: het weer bepaalt via een 'personalshoppingdienst' welk assortiment je ziet.
Hoe moderetailers winst boeken. Leuk kort (Amerikaans) filmpje over de marges in de modewereld.
Een bijzonder verhaal van een familiebedrijf: "alles op gevoel"...
De aloude Schoolcampus van V&D komt terug in een nieuwe vorm: bij de grootste filialen van Albert Heijn én (vooral?) online.
Een plaatje van leuke schoenen gezien op internet? Google maakt het straks met koopsuggesties in images nóg makkelijker om via zo'n plaatje te kopen.
Zalando, bijna een miljard omzet in het 1e kwartaal, maar de marge is niet denderend.
Wanneer je met de gewenste artikelen bij de afrekenbalie in een winkel staat, rond je de koop vrijwel altijd af. Dat gaat bij de afrekenpagina van een webshop vaak anders: consumenten bedenken zich daar regelmatig en breken dan het aankoopproces af. Maar daar is wat aan te doen!
Een nieuwe koers bij Kijkshop?
Nieuwe cijfers van het CBS: de stand van zaken in de retail.
In 5 Europese landen is een onderzoek gedaan naar winkelbedrijven die ook een webshop hebben. Er zijn grote verschillen!
Een maaltijd bestellen met behulp van je stem kon natuurlijk altijd al, maar straks ook zomder persoon aan de andere kant.
Groot nieuws vandaag: online supermarkt Picnic krijgt een kapitaalinjectie van 100 miljoen... Wat gaat daar mee gebeuren?
Bol.com verhuurt haar e-commerceplatform aan andere aanbieders, die via deze weg hun producten kunnen aanbieden. Van de 16.000 bedrijven die hier gebruik van maken, blijken er enkele niet helemaal te vertrouwen te zijn.
Waar blijft mijn pizza? De orderstatus inclusief bezorging is vanaf nu live te volgen.
Detailhandel trekt positieve lijn door omhoog!
De belangrijkste trends op e-commerce gebied op een rijtje.
Webshop Fietsenwinkel.nl blijft fysieke winkels openen, én komt met private lease.
Thuiswinkel.org heeft een interessante Engelstalige wiki met allerlei informatie op het gebied van e-commerce.
Online supermarkt Picnic verwacht al dit jaar winst te maken. En dat is bijzonder: traditionele supermarkten lukt dit niet met hun berzorgdiensten.
Een mooie (Engelstalige) uitleg over het gebruik van kleuren(schema's) bij het ontwerpen van een webshop!
Online kopen zorgt voor een daling van de inflatie, aldus De Nederlandse Bank.
Nieuwe apps die shoppen weer een beetje makkelijker (proberen) tet maken.
Bijzonder initiatief: wijn door de brievenbus.
In Zwolle is de dienst Superbuddy gestart: personal shoppers die de supermarktboodschappen voor je doet en thuisbezorgt. Ambitie: over 5 jaar 60 steden en 100.000 klanten.
Tegenover elke niet-dagelijkse winkel in de Randstad staat inmiddels ongeveer één pure webwinkel uit eigen land.
Een videochat met een verkoper? Dat kan nu bij de online beddenzaak LivingComfort.
Vtwonen komt met interactieve virtuele tours, waarin de kijker direct producten kan aanschaffen. Bekijk vooral de '360 graden-werelden' om te ervaren hoe dat werkt, je hebt er geen VR-bril voor nodig.
"Nederlanders blijken relatief 'rustige shoppers', maar Fransen nemen al helemaal uitgebreid de tijd". Hoeveel tijd heeft een gebruiker nodig om zijn transactie te voltooien?
Meer starters en stoppers in de Retail.
Onlangs stond op deze pagina een bericht over de voorkeuren van consumenten m.b.t. fysiek en/of online winkelen. Nu een artikel met wat meer informatie over dit onderwerp.
Een van de manieren waarop bol.com geld verdient is door het verhuren van haar platform aan andere aanbieders. Dat levert niet alleen omzet, maar ook problemen op.
Grote verschillen tussen mannen en vrouwen en jongeren en ouderen.
Het retourbeleid wordt nog weinig als marketinginstrument ingezet.
Een leuk overzicht van de berichtgeving in de afgelopen jaren over online en offline Retail.
Al 20 jaar publiceert Deloitte een rapport over de wereldwijde ontwikkelingen in de Retail. "Technologie is niet langer een aanvulling op de winkelervaring, het is fundamenteel geworden".
We moeten het nog even van de babyboomers hebben, wat het bedrag per online aankoop betreft.
Is dit het begin van een nieuwe trend? Kleurdagen verzinnen?
Een grote bron van irritatie: loze ruimte in pakketten. Een Nederlands bedrijf heeft samen met Docdata (bekend van http://www.logistiek.nl/…/bol-com-wil-logistiek-centrum-in-…) een machine ontwikkeld waarmee pakketten op maat kunnen worden gemaakt.
Zalando organiseert jaarlijks een 'hackweek', een competitie rond nieuwe ideeën op het gebied van bussiness, technologie en marketing (zie https://tech.zalando.com/…/the-finish-line--hack-week-5-aw…/). Dit jaar was een van de winnaars de dienst 'Order a tailor': bestel een kleermaker bij de aankoop van een maatpak. Berlijn krijgt de primeur.
Tien jaar geleden kocht 1 op 3 Europeanen wel eens online, nu is het 2 op 3. Nederland staat op de 6e plaats, na het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Luxemburg. Online shoppen groeit zeer sterk bij jongeren!
2016
Mooie infographic van Mastercard over de online kerstinkopen.
Er worden in deze periode weer records gebroken in de e-commerce. Van 14 artikelen per seconde bij Bol.com tot 20 kilometer verpakkingsmateriaal in een etmaal bij CoolBlue.
De omzet in online boodschappen doen is ongeveer gelijk aan die van 55 supermarkten. Vooral de was- en reinigingsmiddelen doen het goed!
“Als beginnende webwinkel kun je vaak alleen nog het verschil maken als je je richt op een niche.” Ruim een kwart van de in 2015 gestarte webshops bestaat inmiddels niet meer.
Mooi overzicht van de trends in pakketbezorging.
Een paar nieuwe initiatieven op het gebied van 'the last mile'.
Het marktaandeel van bestellen met de mobiele telefoon groeit, zo blijkt uit de nieuwe Thuiswinkel Markt Monitor.
Online winkel FonQ probeert nu ook de fysieke kant uit met een pop-up giftstore in Amsterdam.
AholdDelhaize gaat wekelijks tot 25 miljard berekeningen doen om persoonlijke boodschappenlijstjes te kunnen genereren. De online omzet moet tegen 2020 verdubbeld zijn.
"We zijn met z’n allen op ontdekkingstocht: hoe combineer je een webshop met fysieke winkels?”, aldus de ceo van Futurumshop. De webwinkel voor fietsers en mountainbikers wil meer fysieke winkels openen. Niet alleen hiermee wil Futurumshop sterk een sterke groei bereiken.
De kwartaalcijfers zijn er weer: omzetgroei bij food en online, krimp bij non-food. Maar niet overal!
De online bestedingen rondom het sinterklaasfeest hebben dit jaar voor het eerst de grens van één miljard euro gepasseerd. Er wordt in de vijf weken voorafgaand aan pakjesavond 1,26 miljard euro uitgegeven, wat een groei van 35 procent betekent ten opzichte van vorig jaar.
Toevallig 2 berichten over het bepalen van de juiste schoenmaat, een belangrijke uitbreiding van de service. In een fysieke winkel om de perfecte match tussen kindervoeten en juiste schoen te vinden, in de webshop om retourzendingen te voorkomen.
Een interessant fenomeen: het openen van fysieke winkels/showrooms stimuleert de online aankopen. Dat speelt bij o.a. schoenenketen Omoda, maar ook bij retailers die oorspronkelijk alleen online waren.
“Het verschil in generatie zorgt voor een andere manier van aankopen doen in de toekomst. De jongere generatie heeft meer voorkeur bij het doen van online aankopen”.
Zo langzamerhand begint het Amerikaanse fenomeen Black Friday ook in Nederland door te dringen.
Welke verkeuren hebben consumenten in diverse Europese landen op het gebied van pakketbezorging? Dat loop flink uiteen.
Blokker wil haar webshop openstellen voor andere aanbieders. Bol.com en Amazon doen dit al langer, wat wil Blokker nu bereiken? Lees ook het interview met de directeur van Nextail.
Consumenten verwachten duidelijk vaker en meer online in te kopen. Maar het winkelen blijft.
Een Whopper thuis laten bezorgen? Dat kan sinds deze week. Waarom?
De Bijenkorf startte drie jaar geleden met een e-commerce team. Inmiddels telt dat 30 medewerkers. Wat was de uitdaging?
Het blijft een innovatief bedrijf, Picnic!
Online je winkelwagen vullen, maar toch niet kopen... Nieuw onderzoek laat zien welke redenen consumenten hebben om de winkelwagen te verlaten.
"Over 10 jaar wordt in de Retail een derde online gekocht", verwacht de chief e-commerce and innovation officer van Ahold Delhaize. Of dat ook geldt voor de foodbranche?
Op 'Singles day' wordt er naar verwachting 20 miljard omgezet bij Alibaba.
Nederland is van oudsher een internationaal georiënteerd handelsland (tot nu toe tenminste...). Hoe zit dat met webshops? Wordt er veel over de grens verkocht?
Weer een paar voorbeelden van hoe bedrijven (o.a. de Nederlandse schoenenketen Omoda) inspelen op m-commerce.
De apps rukken op in de retail. Hier een paar mooie voorbeelden.
De verkiezingen voor de ABN Amro Beste Winkelketen en Webshop Awards zijn weer achter de rug. Ruim 400.000 consumenten zijn verantwoordelijk voor de volgende uitslag.
Maandag is in Europa de meest populaire dag om online te winkelen, maar in november en december stijgt het aantal online aankopen in het weekend met 7 procent. De voorspellingen voor de komende feestdagen?
Hoe commerciële televisie steeds verder integreert met reclamevormen: programma's worden 'shoppable'.
Kinderen die hun eigen kleding ontwerpen? En laten fabriceren? Dat kan!
Tips over het gebruik van foto's op je webshop.
De verbinding tussen Zalando en kleine, lokale retailers.
Veranderingen in de winkelstraat: showroomwinkels.
Een bericht over de steeds groter wordende rol van een 2e scherm bij televisie. Nu een bericht uit België, waar een speciale app is gelanceerd... Commerciële televisie en e-commerce integreren naadloos.
Last minute kleding? Geen probleem voor Winkelstraat.nl.
Met een knikje betalen.
De online bestedingen blijven maar groeien, voor 2016 wordt een totaalomzet van ruim 19 miljard voorspeld.
Eén op de 9 bloemen wordt al online verkocht.
Zelfbestellende koelkasten of keukenkastjes? Ze komen er aan!
De online supermarkt Picnic wil over 3 jaar actief zijn in 40 tot 50 steden.
Elektronicaketen lijkt het goed te blijven doen. Bijzonder, gezien de ketens die afgelopen jaren omvielen... Wat is het geheim?
Belangrijk punt bij het vormgeven van een webshop is de kleurstelling. Hierover een blog van Shoppagina.
China neemt bijna de helft (47 procent) van alle online verkopen wereldwijd voor haar rekening.
Weleens last van vervelende reclamebanners op websites? Lees hier het verhaal van iemand die net een paar schoenen heeft gekocht.
Steeds meer Nederlanders kopen verzorgingsartikelen via internet: nu al wordt van elk uitgegeven tientje 1 euro online uitgegeven.
Bestellen via Facebook of Twitter? Dat kan bij Pizza Hut, via de chatbot!
Vanuit je stoel winkelen in duizenden winkels? Alibaba start met Virtual Reality.
Gamma heeft al meer online- dan offlinebezoekers. En zet vol in op e-commerce.
Niet tevreden met een webshopaankoop? Dan kun je je pakketje meestal weer retour zenden. Zalando gaat nu een stap verder.
Designwebshop Made.com opent haar 5e showroom. In Parijs is nu de grootste: 840m2. De showrooms zorgen voor een flink hogere conversie!
Regio Zwolle wil grote stappen maken op e-commercegebied. Diverse partijen, inclusief 5 onderwijsinstellingen, zijn een samenwerking aangegaan.
Wehkamp krijgt 30% retour. Wat moet je hiermee? Retourplaza probeert voor een deel van deze artikelen een alternatief kanaal te zijn.
Online? Offline? Thuiswinkel.org deed onderzoek naar de verwachtingen van consumenten op dit gebied.
Zeven op de tien Nederlanders shopt weleens online. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS vertelt wat dit betekent voor de winkelstraten.
De invloed van online op offline, maar ook andersom. Kledingmerk The North Face probeert met gebruikmaking van de intelligentie van IBM's Watson de 'fysieke' verkoper een belangrijke rol te geven in de webshop.
Zalando zoekt de samenwerking met stenen winkels: “Er zijn miljoenen stenen winkels, met eigen producten. Die willen we aansluiten”.
Wat is het effect van online op offline? ROPO: Ikea en Albert Heijn zijn hier al ver mee, in dit artikel een interessante casus rond BCC.
Een mooi verhaal over hoe Suitsupply innoveert in zowel de winkels als online. Persoonlijk stylingadvies en een vermaker.
Het gaat niet altijd goed met de combinatie webshop en logistiek... Hier eeninfographic over de grootste logistieke problemen binnen e-commerce.
De grootste internetretailer ter wereld, Alibaba Group, opent een kantoor in Amsterdam om Beneluxbedrijven te begeleiden naar de Chinese markt.
Totale omzet van online retailers in Verenigde Staten nadert de 300 miljard dollar. De kleintjes groeien het hardst, maar sommige van de grootste online retailers krimpen!
Een paar handige tips van Shoppagina voor de productpagina van je webshop:
Retouren beperken? Esprit heeft een grens getrokken.
Geen origineel idee (ooit begonnen als een Duitse kopie van het Amerikaanse Zappos) maar vooralsnog wel een succes: het verhaal van de onstuimige groei van Zalando.
Grappig om te lezen, een interview uit 1987 met het hoofd marketing services van Albert Heijn. "Ook in Nederland bestaan inmiddels enkele telesupermarkten.”
Een video invoegen in een Shoppagina-webshop? Dan kan heel eenvoudig, lees hier hoe het werkt.
Automatisch boodschappen doen bij de supermarkt? Bij Tesco kan dat binnenkort.Doe mij maar het 'mooi weer'-boodschappenlijstje.
Appsupermarkt Picnic breidt uit: nu is Utrecht aan de beurt. En, als we toch langskomen, kunnen we wel meer: pakketjes bezorgen, retouren ophalen.
Online winkelen en duurzaamheid gaan niet makkelijk samen: met name wat verpakking en vervoer betreft.
Grensoverstijgend winkelen op internet neemt toe, volgens onderzoek uitgevoerd door GfK.
Hoe lukt het Fietsenwinkel.nl om groot te worden, en te concurreren met de service van de lokale fietsenzaak?
Interview met de oprichtster van de webshop 'By Musthaves'. De webshop is gemaakt met Shoppagina.nl.
Winkelstraat.nl is een verzameling van 130 webshops in het luxe segment. Lees hier hoe zij aan klantenbinding doen.
De beste startende webwinkel van het jaar is eigenlijk geen webwinkel, maar een 'appwinkel'. En, heel bijzonder, niet landelijk maar alleen in de regio rond Amersfoort actief. Lees hoe Picnic de strijd aangaat met de grote supermarkten!
'Online winkeldiefstal' door lek in website. New York Pizza verliest duizenden pizza's...
Vanaf nu zo nu en dan een tip van Shoppagina.nl. Deze keer over het maken van een eigen 'favicon'!
En hoe doen de oudjes het qua e-commerce?
Erg interessant artikel over hoe Zalanda's webshop in de loop der jaren in veranderd. Met screenshots en toelichting!
Aardig verhaal over de ontwikkelingen in de Retail. De 4 C's!
Een kinderkoopknop. Iets om met leerlingen over te praten?
Is het of of, of juist en en? De terugkeer van de fysieke winkel?
MS Mode begint proef met online persoonlijk styleadvies, via de webcam.
Al eens online supermarktboodschappen gedaan? Volgens ABNAmro gaat dat de komende 10 jaar veel vaker plaatsvinden!
Webwinkels blijven groeien: veel speelgoed verkocht en meer eten.
Online identificeren? Overal gebruikersnamen en wachtwoorden voor nodig? Dat gaat misschien wel veranderen met het online identificatieplatform iDIN.
Groothandel Makro, ook al in vrij zwaar water, stopt met haar webshop. "Makro ziet kansen voor bijverkopen door ondernemers alleen nog maar in de winkel te bedienen." Zou dit een goed idee zijn? De reacties op dit bericht zijn niet zo positief.
Mobiel winkelen gebeurt vooral tussen 20:00u en 21:00u. Dit en andere gegevens over mobiel shopgedrag in deze infographic:
Webwinkel Neckermann.com opent deze week de eerste 2 fysieke winkels, in oude Kijkshop-panden. Wat kunnen we verwachten?
Er gaan geruchten dat webshopgigant Amazon van plan is om 300 tot 400 echte winkels te openen. In Nederland heeft Coolblue ook al enkele winkels, en Neckermann neemt een aantal winkels van de Kijkshop over. Waarom gebeurt dit?
Zalando verdient straks aan elke bezoeker van haar website. Terwijl maar 3% van de bezoekers iets koopt. Rara, hoe kan dat?
Meer dan een miljard omzet? Maar wordt daarbij dan ook rekening gehouden met de vele retouren? Iemand een idee?
Gratis bezorgen kennen we al langer, de mogelijkheid om een artikel gratis te retourneren is ook bekend. Maar hier start een webshop met het gratis ophalen van retouren.
Na een zeer goed verlopen pilot met een 'instore webshop' heeft Jeans Centre besloten deze alle (bijna 100) vestigingen te voorzien van deze nieuwe touchoplossing. Nee verkopen is er niet meer bij!
Is Zalando een pyramidespel? Kun je eigenlijk wel winst maken met een pure webshop? En hoe zit het met al die fysieke winkels die onderuit gaan? Een uitgebreid en verhelderend verhaal.
Coolblue gaat nu ook zelf bezorgen! Om te beginnen met de erg grote artikelen.
Kijkshop wil zich onderscheiden door een levertijd van maximaal 2 uur. Worden winkels distributiecentra?
Hoe winkelden de Nederlanders tijdens de feestdagen? Online wint de mijter van de muts!
Er is weer voor recordbedragen verkocht, de afgelopen feestmaand. Maar lang niet alles is bij de kopers gebleven: er wordt volop geretourneerd. En wat gebeurt er met die retouren?
Het valt wel mee met de groei van het online boodschappen doen. Zou het ooit echt doorbreken?
Online mode kopen. Wie, wat, waar, wanneer (maar zonder waarom...): een leuke infographic.
2015
Als het warmer wordt, staan de ijstaarten op de homepage, en als het kouder wordt, de ragout. Automatisch!
Brits warenhuis verwacht in 2019 meer online dan offline te verkopen.
'Ik kan dan eigenlijk net zo goed online shoppen’. Een veel gehoorde reactie tijdens een onderzoek naar veranderend shoppergedrag. Zes trends om over na te denken:
Webshops hebben zeer veel informatie over shopgedrag. Zou die informatie bruikbaar zijn voor een fysieke winkel? Een e-tailer in Australië probeert het uit. Zie de video!
Alweer / Nog meer voorspellingen voor het komend jaar: 13 trends in e-commerce in 2016. En een terugblik op de voorspellingen van vorig jaar: is daar iets van uit gekomen?
Van een idee van een student in vier jaar tijd naar een omzet van $200 miljoen.Big data en een persoonlijk aanbod, dat zijn de succesfactoren. Lees het verhaal van startup Stich Fix!
Kerstbomen on demand, via een app? Zelfje sneakers ontwerpen? Lees hier een paar mooie voorbeelden van de inzet van nieuwe technologie!
Nog geen 80% van de webbestellingen wordt bij de eerste poging succesvol afgeleverd. Dat is 135.000 pakketjes per dag!
Tijd voor cijfertjes: de online marktmonitor over het 3e kwartaal. Al meer dan 2 miljoen aankopen via de smartphone!
Infographic: de 10 grootste etailers ter wereld.
Webshop en Facebook? De koopknop zie je steeds vaker! En meteen bankieren. Benieuwd of dit enigszins angstaanjagende artikel over de internetgigant hier mag blijven staan.
Een onverwacht bij-effect van e-commerce: meer fysieke winkels? In ieder geval meer diversiteit! Lees hier hoe dat bij Ikea werkt:
Vorig jaar bezorgde PostNL op 23 december 1.167.705 pakketjes. Een record. Zou dat dit jaar worden verbroken? Probleempje: 1/3 van de Nederlanders durft niet online te kopen, in deze periode...
Gezichtsherkenning wordt steeds nauwkeuriger. Elke mobiele telefoon heeft een camera. Combineer die twee, en je hoeft geen wachtwoorden meer te onthouden...
Betalen met een telefoonhoesje? Of met een sleutelhanger? Stel je voor wat er allemaal mogelijk is met contactloos betalen...
De meubelbranche en e-commerce: dat loopt nog niet helemaal naar wens. Is woonwebshop Flinders misschien een voorbeeld van hoe het zou kunnen?
TIP: 20 en 21 januari aanstaande zijn de jaarlijkse Webwinkel Vakdagen in de Jaarbeurs in Utrecht. Een soort NOT over e-commerce... Een uitgebreid programma van lezingen, workshops en een volle beursvloer. En: na registratie gratis toegang. Interessant?
M-commerce in Europa: een infographic. Opvallend is het grote aandeel van de tablet in Nederland!
Supermarktketen Jumbo is ruim een jaar geleden gestart met een webshop. En, werkt het allemaal?
Een nieuwe 'nationale feestdag' (voor de detailhandel) in aantocht? Gezien de aandacht voor Singles' Day in China gecombineerde met de expansiedrift van Alibaba lijkt dat er wel op.
Consumenten verwachten over 5 jaar 2x zoveel online te besteden als nu. Dat is minder dan een paar jaar geleden werd verwacht, maar toch... En, fysieke winkels met een webshop doen het beter dan pure webshops!
Twinkle, het vakblad over e-commerce, bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid daarvan een terugblik op 10 mijlpalen in de e-commerce geschiedenis. Leuk om te lezen!
Steeds meer supermarkten werken aan thuisbezorging van artikelen die via de webshop zijn besteld. Gerucht: ook Lidl gaat thuisbezorgen! Althans, volgens Distrifood.
Online verkopen is in België nog lang niet zo gebruikelijk als in bijvoorbeeld Nederland. De Vlaamse overheid start nu een campagne om bedrijven te stimuleren internet op te gaan. Met belastingvoordeel!
Onderzoekje naar koopgedrag Nederlanders op internet: hoe Holland shopt. Mooie infographic!
In de logistieke wereld worden volop voorbereidingen getroffen voor het komende feestdagenseizoen. UPS waarschuwt winkeliers al een dag extra nodig te hebben in die periode. Hoe werkt dat bij Amazon? Indrukwekkende foto's!
Het verhaal achter de grootste beddengoedwebshop in de Benelux. Neem vooral geen antwoordnummer!
Verzendkosten? Retouren? Hoe zit dat nu in de online modebranche? Lees de antwoorden in dit internationaal onderzoek:
Oud docent Engels Jack Ma, verovert met zijn Alibaba langzaam de wereld van internethandel.
http://www.flandersdc.be/nl/blog/hoe-start-je-met-een-webshop
In 200 landen horlogebandjes verkopen, dat kan natuurlijk alleen maar met een webshop. Lees hier het verhaal van de webshop die 5 jaar geleden in Nederland werd opgericht, en nu zelfs op eilandjes in de Stille Zuidzee levert... Mooi praktijkvoorbeeld!
In een wervingsfilmpje voor de e-academy van Thuiswinkel.org vertelt de managing director van Bol.comover de slechte aansluiting van het onderwijs op universiteiten en hbo's op de digitale wereld. Dat kunnen wij in het (v)mbo natuurlijk wel beter, toch?
Online boodschappen doen? Op dit moment doet 2% van de consumenten dat, in 2020 zou dat wel eens veel meer kunnen zijn. Volgens een onderzoek van ING.
Elk kwartaal verschijnt de 'Thuiswinkel Markt Monitor'. Het overzicht over de online bestedingen in het 2e kwartaal 2015 is nu net verschenen. Opvallend is de groei bij de online aanschaf van sportartikelen.
Citaat: "een gebrekkige aansluiting tussen het onderwijs ‘en dat wat de digitale arbeidsmarkt vraagt aan kennis en kunde’."
De jaarlijkse Twinkle top 100 is weer verschenen. De Thuiswinkelorganisatie houdt al jaren bij hoe de ontwikkelingen zijn in de e-commerce. In dit artikel zie je de top 10, en een korte toelichting. Onderaan een paar links naar trendartikelen over verschillende branches.
Mooi infographic over de opkomst en voorspelde groei van m-commerce, de mobiele variant van e-commerce. Amerikaans onderzoek, én van een belanghebbende, dat dan weer wel.
Het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp is geopend. Naar eigen zeggen het grootste geautomatiseerde dc voor online retail ter wereld. Met 200 man personeel, bijna 500 shuttles en 480.000 picklocaties. Belofte: een half uur na de bestelling staat het pakje klaar voor verzending. 'Retailgoeroe' Cor Molenaar vertelt hierover.
Bizar idee, eigenlijk. Producten, gekocht in Nederlandse winkels, te koop aangeboden op Taobao, de Chinese Marktplaats... Het gebeurt echt!
Mooi overzicht van de groei(kansen) e-/m-commerce. Amerikaans onderzoek met ook een plekje voor Nederland!
"De slapende dinosaurussen zijn wakker geworden". De combinatie van bricks en clicks heeft de toekomst, is te lezen in dit artikel.
Klantvriendelijkheid pakt niet altijd goed uit: voor €18,5 miljoen fraude. Maar ja, dat hoort er gewoon bij, zegt Zalando. Digitale winkeldiefstal?