Webshop 2021
Webshop 2021
Het is toch even wennen! "De sneaker wordt ontworpen door de consument en kan digitaal gedragen worden." Nieuwe, lucratieve, business op basis van Non Fungible Tokens. De NFT-sneaker bestaat uit vijf onderdelen, waaronder de zool, veters en achtergrond van de schoen. De onderdelen zijn los verkrijgbaar en beschikken over drie verschillende ontwerpopties.
Aandacht bij Nieuwsuur voor de dozen vol lucht die nu verplaatst worden van distributiecentrum naar consument. Dat moet toch anders kunnen? Naast het op maat maken van kartonnen dozen bieden zich meer oplossingen aan om pakketbezorging duurzamer te maken. Grondstoffenspecialist Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu snapt niet dat busjes na het bezorgen van pakketten weer leeg terugrijden naar de distributiecentra. "Wij denken dat die busjes prima de verpakkingen - na bijvoorbeeld een paar dagen - weer mee terug kunnen nemen."
Het social mediaplatform TikTok is eigenlijk al niet meer nieuw te noemen, maar de kansen die het e-commercebedrijven biedt zijn dat nog wel. ‘TikTok is nog niet echt een verkoopkanaal. Bij Instagram kun je bijvoorbeeld makkelijk een swipe-uplinkje toevoegen aan een story of een product taggen.’
Het zijn momenteel vooral de Randstad (28%) en de grote steden (27%) die het concept van online boodschappen lijken te omarmen. Sinds 2015 onderzoekt het platform Supermarkt & Ruimte twee maal per jaar de ontwikkeling van online boodschappen doen in Nederland. Tegen de achtergrond van de coronacrisis zijn de bevindingen bijzonder interessant, aangezien de e-commerce in het algemeen een stevige duw in de rug kreeg door de pandemie. Albert Heijn blijft de markt domineren. 41% van de respondenten geeft in de enquête aan daar zijn online boodschappen te doen. Picnic draagt de voorkeur weg van 27% van de online shoppers terwijl Jumbo marktaandeel verliest en terugvalt op 21%. Buiten de top-3 is Plus de snelste groeier.
Albert Heijn en bol.com starten een proef met een pakketautomaat. Consumenten kunnen hun bestelling bij het platform al jaren ophalen en retourneren bij pick up points bij de supermarkt. Nu kan dat dus ook bij een pakketkluis. Het gaat om winkels in Voorhout, Delft, Alkmaar, Nijmegen en Maastricht.
De bereidheid om duurzaam te winkelen is groter dan ooit, en H&M speelt daarop in met zijn nieuwe multimerkenplatform waar alleen duurzame artikelen te koop zijn. Vooralsnog alleen in Duitsland.
Volgens de VN-organisatie UNCTAD, die zich baseert op de uitgaven in zeven grote landen, steeg het aandeel van de e-commerce in de totale retailuitgaven van 16% tot 19%. Overigens vertegenwoordigt de online retail (B2C) maar een fractie van de totale e-commerce. In 2019 -de cijfers voor 2020 zijn nog niet bekend– bedroegen de totale e-commerceuitgaven 26.673 miljard dollar (22.135 miljard euro). Meer dan 80% daarvan werd gerealiseerd via online transacties tussen bedrijven onderling.
In het afgelopen jaar hebben Nederlanders bijna 23 miljoen aankopen in het onlinedomein retour gezonden. In de categorie kleding is zelfs een derde van de bestellingen teruggestuurd. De voornaamste reden voor retournering is dat de betreffende bestelling niet voldoet aan de verwachting (43%). Een vijfde van de Nederlanders (21%) heeft meerdere versies besteld – zoals verschillende maten of kleuren – om vervolgens thuis te kunnen kiezen. Ook geeft 17 procent aan dat de maat van een aankoop niet goed is gebleken en de onderhavige bestelling om die reden retour is gegaan.
Vijftien procent van de Nederlanders heeft een abonnement op een fysiek product dat periodiek wordt geleverd. Abonnementen in de voeding en persoonlijke verzorging zijn het meest in trek. Deze categorieën vormen samen bijna de helft van het totale aantal productabonnementen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de maaltijdboxen van HelloFresh en het abonnement op scheermesjes van Boldking. Kleding, dranken en bloemen vormen de middengroep. In deze categorieën gaat het om merken als On That Ass, Wijnvoordeel en Bloomon.
Driekwart van de consumenten vindt dat een chatbot slecht is voor de klantvriendelijkheid van de webshop.
De gebruikers op Pinterest zijn flink bezig met aankopen: in 2020 deed 87 procent een aankoop via het platform. Hoe maken bedrijven hier gebruik van? Een sleutelwoord is lifestyle, of het nu gaat om tuinartikelen, mode of hippe meubels voor een tienerkamer.
De Belgische supermarktketen Colruyt gaat de strijd aan met grote spelers als Amazon en BOL.com. De nieuwe online boodschappendienst is een aanvulling op het bestaande promo-aanbod. Klanten doen niet alleen graag hun wekelijkse boodschappen online, een toenemend aantal is bereid hrote hoeveelheden te kopen wanneer daar stevige kortingen tegenover staan.
De Webwinkelawards zijn uitgereikt. Welke webshops kwamen er als beste uit?
Burberry werkt samen met Elle Digital Japan om een interactieve, virtuele replica te maken van de winkel van het Britse luxe label in Ginza, Tokio. De digitale winkel telt drie verdiepingen. Klanten kunnen de winkel verkennen met behulp van pictogrammen op hun scherm.
“Op deze manier kunnen webwinkeliers op eenvoudige wijze al bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot bij de pakketbezorging in de last mile”.
Binnen 10 minuten boodschappen bezorgd krijgen? Enkele nieuwe bedrijven willen een revolutie in de supermarktbranche teweegbrengen. Sinds een paar weken doen twee Duitse startups deze belofte ook op de Nederlandse markt. Eén haalt zelfs bijna €300 miljoen op bij investeerders.
'We zien meer volwassenen dan ooit die van onze uitdagender sets genieten’. Records voor Lego, dat volop inzet op verdere digitalisering. CEO Christiansen, die inmiddels vier jaar aan het hoofd van de speelgoedfabrikant staat, haalde het verlieslatende bedrijf uit de problemen door vol in te zetten op digitalisering en een gerichte uitbereiding van het assortiment. Vorig jaar verdubbelde het aantal bezoekers op het e-commerceplatform van Lego.
Voornamelijk door de coronacrisis was 2020 hét jaar voor online aankopen. Uit de Thuiswinkel Markt Monitor blijkt dat Nederlandse consumenten vorig jaar 7 procent meer online uitgaven dan het jaar ervoor. Men gaf in totaal 26,6 miljard euro uit bij webshops. Gemiddeld steeg het aantal online aankopen met 27 procent naar 335 miljoen.
Lekker snel en zorgeloos rijk worden met dropshipping? Nou, dat ligt toch echt wel anders. Een van de belangrijkste nadelen: Je bent verantwoordelijk voor het oplossen van problemen rondom een levering.
Online parfum die bij je past kopen? Het geheim? Deze startup zet een quiz in die je -d.m.v. een algoritme- helpt om een keuze te maken.
De gemeente Westland werkt samen met MKB Westland aan één grote webshop voor alle ondernemers. Het zou gaan om het grootste winkelplatform van Nederland. Ieder product dat je maar wil hebben, moet volgens MKB Westland straks in de nieuwe Westlandse online winkelstraat te vinden zijn. '750 winkels sluiten zich aan bij dit platform; dat levert een gigantisch aanbod op'. Er zijn wel al gemeenten in Nederland die zo'n soortgelijke winkelstraat hebben. 'Maar nergens gebeurt het nog op deze schaal.'
"Instagram Shopping heeft bij ons geleid tot 42 procent meer sales en 98 procent meer verkeer van Instagram naar onze website," zegt Laura Dover van kledingmerk Barbour. Hoe werkt dat? De shopping tags op foto's maken het gemakkelijk voor mensen om iets aan te schaffen. Het verkort de customer journey als nooit tevoren."
'Duurzaam' gaat steeds vaker onderdeel uitmaken van business. Klanten van H&M in heel Nederland kunnen nu op een duurzamere manier hun online aankopen thuisbezorgd krijgen. In 2019 startte H&M al met de levering van online bestellingen per fietskoerier in meer dan dertig steden in Nederland. Met de toevoeging van bezorging via Budbee kunnen nu klanten in heel Nederland op een duurzamere manier hun online aankopen thuisbezorgd krijgen.
Hema lanceerde onlangs haar vernieuwde app. Nu "mét omnichannel winkelervaring". Doel was het combineren van e-commerce en het loyalty-programma in één app.
Klantenservice blijkt een zwakke schakel in de keten te zijn als je (veel) meer online gaat verkopen. Volgens hoogleraar marketing Kitty Koelemeijer hebben de problemen met de klantenservice niet alleen te maken met de toename van het aantal bestellingen, maar ontstaan deze ook doordat mensen met minder ervaring nu aan het onlineshoppen slaan.
Supermarktketen Aldi vernieuwt met een investering van 1,5 miljard euro alle belangrijke bedrijfsprocessen en legt daarmee de basis voor online handel. Aldi Süd, dat ongeveer 10.000 winkels heeft in 20 landen, rolt stap voor stap een wereldwijd gestandaardiseerd IT-systeem uit in zijn winkelnetwerk. Met de globale digitalisering zou een investering van cica 1,5 miljard euro gemoeid zijn. Volgens Lebensmittel Zeitung is de operatie bedoeld om de basis te leggen voor de stap naar e-commerce.
In de mobiele app van Massimo Dutti is voortaan de ‘Shoes Experience’ terug te vinden: een virtuele paskamer voor schoenen van het label. Gebruikers kunnen zien hoe een schoen er aan hun voet uitziet door de camera van hun smartphone of tablet op hun voet te richten.
Na Action doet ook Wibra een voorzichtige stap online. Klanten kunnen alleen met iDeal betalen. Maar de Nederlandse wet schrijft voor dat webwinkels tenminste één achterafbetaalmethode moeten aanbieden.
Discountketen Action heeft nooit de ambitie gehad een webshop te starten, omdat de marges op de goedkope producten te laag zijn om online rendabel te kunnen zijn. Inmiddels is het bedrijf overstag.
TikTok gaat de confrontatie aan met Facebook. De video-app TikTok heeft zijn zinnen gezet op e-commerce om de volgende fase van zijn groei in te zetten.
"Collega’s van de winkelvloer weten verschrikkelijk goed hoe ze klanten moeten helpen; zij doen de hele dag niet anders. Het is logisch om hen in te zetten binnen onze servicedevisie." Hoe schoenenketen Omoda experimenteert met online klantencontact.
De diversificatie neemt toe bij Coolblue: nu ook energie in het assortiment. “Bij Coolblue kunnen klanten al terecht voor de aankoop en installatie van zonnepanelen om hun eigen energie op te wekken. Ook kunnen ze vrijwel alles bestellen wat een stekker heeft of oplaadbaar is. De retailer weet dan ook als geen ander hoeveel energie deze apparaten verbruiken en hoe klanten energie kunnen besparen”, klinkt de redenering van het bedrijf.
Winkels dicht? Klant gaat online? Da's mooi, zeker als je ze dan nog steeds mondeling advies geeft! "Onze klanten zijn gewend aan een hoog serviceniveau in de winkels, die ervaring willen we hen ook online bieden.” Na het plaatsen van een order belt het team de klant. “In dat gesprek vragen we hen of ze ervaring hebben met het merk dat ze besteld hebben. Op basis van het advies uit dat gesprek sturen we sommige klanten een halve maat groter of kleiner dan wat ze besteld hebben. De klant waardeert die service.”
Pinterest zet naar eigen zeggen de laatste stap in het samenbrengen van visual search en shoppen. Een introductie van een augmented realitytool waarmee klanten oogschaduw kunnen testen. Het is voor klanten mogelijk om de oogschaduw te proberen en direct bij de betreffende retailer te kopen. Daarnaast beschikt de service ook over diverse filters, zoals prijs, kleur en merk en je kunt het product bewaren voor later of soortgelijke producten opzoeken.
De trends voor verpakkingen die we in 2021 gaan tegenkomen: technologie, gepersonaliseerde verpakkingen en duurzaamheid. Op het gebied van verpakkingen liggen veel marketingkansen. Bijvoorbeeld het toevoegen van een ‘digitale laag’ aan je verpakking. Met een QR-code kun je exclusieve kortingen aanbieden. Of de inzet van Augmented Reality waardoor je extra uitleg kan geven aan je klanten over het product. Niet alleen zijn er marketingkansen, ook zien we steeds duurzamere alternatieve voor verpakkingen.
'Bezorging op dezelfde dag' leek een gat in de markt, maar blijkt toch niet echt door te breken. Het lijkt dat klanten hier minder interesse in hebben.
Een winkelwagentje tijdens een YouTube-video? Met de nieuwe functie kunnen makers 'shoppable' producten toevoegen aan hun filmpjes. Vervolgens verschijnt er een shop-icoontje linksboven in de video. Als kijkers daarop klikken, zien ze een lijst van alle producten die in de video langskomen. Als ze op een item klikken worden ze naar de productpagina geleid, waar ze meer informatie, gerelateerde video’s en de verschillende aankoop-opties kunnen bekijken.
Per 1 juli gaan er binnen de EU nieuwe BTW-regels gelden voor grensoverschrijdende leveringen.
Het bezorgen van boodschappen door supermarkten en speciaalzaken nam vorig jaar met 49 procent toe. De groei die nu versneld is ingezet, zet naar verwachting voorlopig door.
In een crisis ontstaan ook nieuwe ideeën, afgelopen jaar met name op het gebied van online boodschappen doen. In Luik brengt Straaly boodschappen rechtstreeks van de boer aan huis. De nieuwe onlinesupermarkt verkoopt een honderdtal vooral lokale producten, en combineert zo onlinegemak met de korte keten.
Steeds meer Nederlanders kopen online. En ze geven ook nog meer uit. Het populairst zijn (sport)kleding, schoenen en accessoires zoals tassen en sieraden (48 procent). 35 procent bestelde maaltijden bij een restaurant, fastfoodketen of cateraar. Ongeveer 20 procent kocht meubels, woonaccessoires en tuinartikelen, sportartikelen, computers, tablets, mobiele telefoon, cosmetica en gedrukte boeken.
2020 Werd gekenmerkt door een online explosie: e-commerce in non-food groeide met 75% over de hele Benelux, food zelfs met 142%. Toch werd het lokale aspect belangrijker dan ooit, net als het belang van goede buren. Heb je een winkel naast een supermarkt of apotheek? Dan steeg de omzet gemiddeld met 9%.
Hoe kan het dat de ecommerce in uitgerekend Duitsland zo vatbaar is voor bestelfraude? Het antwoord ligt verscholen in de betaalvoorkeuren van Duitse shoppers. Een veelvoorkomende vorm van fraude is waarbij de oplichter iets bestelt, ervoor kiest om op rekening te betalen, een naam en rekeningnummer van iemand anders opgeeft en vervolgens zijn bestelling afhaalt op een (tijdelijk) verlaten adres, uiteraard zonder sporen na te laten.
De Nederlandse beautyketen Rituals ontwikkelt zich, mede door de coronacrisis, in hoog tempo tot een 'beautytechbedrijf'. Rituals investeert tijdens de crisis volop in digitalisatie en personalisering, in de hoop er na de crisis beter voor te staan. “Voor corona was cosmetica een van de producten die het minst online werden verkocht. We hebben 20 procent digitale omzet en dat is veel in onze markt."