Webshop 2021
Webshop 2021
In een crisis ontstaan ook nieuwe ideeën, afgelopen jaar met name op het gebied van online boodschappen doen. In Luik brengt Straaly boodschappen rechtstreeks van de boer aan huis. De nieuwe onlinesupermarkt verkoopt een honderdtal vooral lokale producten, en combineert zo onlinegemak met de korte keten.
Steeds meer Nederlanders kopen online. En ze geven ook nog meer uit. Het populairst zijn (sport)kleding, schoenen en accessoires zoals tassen en sieraden (48 procent). 35 procent bestelde maaltijden bij een restaurant, fastfoodketen of cateraar. Ongeveer 20 procent kocht meubels, woonaccessoires en tuinartikelen, sportartikelen, computers, tablets, mobiele telefoon, cosmetica en gedrukte boeken.
2020 Werd gekenmerkt door een online explosie: e-commerce in non-food groeide met 75% over de hele Benelux, food zelfs met 142%. Toch werd het lokale aspect belangrijker dan ooit, net als het belang van goede buren. Heb je een winkel naast een supermarkt of apotheek? Dan steeg de omzet gemiddeld met 9%.
Hoe kan het dat de ecommerce in uitgerekend Duitsland zo vatbaar is voor bestelfraude? Het antwoord ligt verscholen in de betaalvoorkeuren van Duitse shoppers. Een veelvoorkomende vorm van fraude is waarbij de oplichter iets bestelt, ervoor kiest om op rekening te betalen, een naam en rekeningnummer van iemand anders opgeeft en vervolgens zijn bestelling afhaalt op een (tijdelijk) verlaten adres, uiteraard zonder sporen na te laten.
De Nederlandse beautyketen Rituals ontwikkelt zich, mede door de coronacrisis, in hoog tempo tot een 'beautytechbedrijf'. Rituals investeert tijdens de crisis volop in digitalisatie en personalisering, in de hoop er na de crisis beter voor te staan. “Voor corona was cosmetica een van de producten die het minst online werden verkocht. We hebben 20 procent digitale omzet en dat is veel in onze markt."