Ondernemen t/m 2020
2020
Wat hebben DNVB (Digitally Native Vertical Brands) zoals Réuni, Asphalt en Circle Sportswear met elkaar gemeen? Ze hebben het het voorordersysteem tot de basis van hun businessplan gemaakt. Hoe werkt dat? Dit is de modebranche van vandaag: om stukken te verkopen, hebben veel merken geen fysieke winkels, alleen woorden en foto’s. Om te kunnen produceren, starten sommige bedrijven de machine pas ná de aankoop van de klant. En om het stuk vorm te geven, is het steeds minder uitzonderlijk dat merken door middel van enquêtes naar de mening van hun achterban vragen.
De verkoop van veters op maat liep zo goed dat hij de winkel in 2018 omdoopte tot Dé Veterwinkel en stopte met de schoenmakerij. ,,De verkoop vanaf de rol is echt een gat in de markt”.
In Nederlandse supermarkten en horeca als La Place en De Broodzaak struikel je over de machines die verse sinaasappelsap persen. De keerzijde van die onlesbare dorst is een berg sinaasappelschillen van epische proporties. Wat doe je daar mee? Sinaasappelschillen verdwenen van oudsher in de verbrandingsoven, maar met de juiste aanpak kun je het restproduct veranderen in oranje goud, was daarbij de gedachte. Bijkomend voordeel van de pershype: in tegenstelling tot sinaasappelsap uit concentraat blijven de schillen niet in Zuid-Amerika of Spanje achter, maar liggen ze gewoon in Nederland voor het oprapen.
‘Een week later zat ik op het hoofdkantoor met mijn eigen brood verpakt in aluminiumfolie. Na tien minuten bluffen stond ik weer buiten, een paar dagen later gevolgd door de vraag: wanneer kun je leveren? Het Nederlandse bananenbroodmerk Sunt wil een fabriek bouwen om miljoenen verspilde bananen te redden. ‘Hoe interessant is het als je leverancier kan worden van je eigen grondstof?’
‘Het is cruciaal dat we investeren in jongeren. Dat zij leren om weerbaar te zijn, creatief, proactief en zelfredzaam.’ Om de komende twaalf jaar alle jongeren van 10 tot 25 jaar in Nederland te kunnen bereiken, moet het aantal deelnemers worden opgekrikt naar 250.000 scholieren en studenten per jaar. Het ultieme doel van de stichting is dat ondernemerschap een vaste plek krijgt in het curriculum, net zoals in Denemarken en Zweden al het geval is.
Ondernemer en ‘maaimagnaat’ Ruben Brouwer (11) heeft eigen bedrijfskleding, flyers en medewerkers.
De meest veelbelovende jonge ondernemers tot (en met) 25 jaar. Maar when the going gets tough, the tough get going: deze bijzondere tijd geeft de beste ondernemers de kans om zichzelf extra te bewijzen. De lijst van 2020 bevat zelfs bedrijven die zijn opgezet vanwege corona, of vleugels krijgen door alle ellende.
Mei was een slechte maand voor starters van een onderneming. Maar niet als het om een webshop gaat. In mei zijn er aanzienlijk meer webshops gestart vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. In veel van de onderzochte sectoren daalde het aantal starters juist, behalve in de detailhandel.
Dropshipping is vrij populair onder jongeren. Maar niet zonder risico's! Dropshipping is vooral onder jongeren in trek. Het betekent dat in sommige gevallen het product bijvoorbeeld bij het Chinese AliExpress vandaan komt, waar de consument het product tegen een lagere prijs had kunnen kopen. Het verschil tussen wat de consument betaalt en wat het product kost in China, belandt in de zak van de webshophouder. De Consumentenbond vindt dropshipping dubieus en potentieel gevaarlijk. Producten voldoen lang niet altijd aan de Europese regelgeving en de verkoper loopt ook risico aangezien deze verantwoordelijk is bij eventuele schade.
"Stiekem-mis-ik-kantoor" is een initiatief van drie bedrijven die elkaar kennen vanuit het werkveld. Initieel werden de boxen ontwikkeld om bestaande relaties een hart onder de riem te steken, maar al snel werd het concept breder in de markt gezet.
Het aantal startups in de detailhandel is in april met 26 procent toegenomen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Waren er vorig jaar nog 2296 retailers gestart in april, dit jaar waren dat er 2896. Dat blijkt uit het rapport Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel. De stijging is te verklaren door het aantal webwinkels dat door de coronacrisis is opgestart. Vooral het aantal startups in de branche reparatie en postorders is flink toegenomen.
Door de coronacrisis groeit de wachtlijst bij de online verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot harder dan ooit. Behalve een bescheiden socialmediabudget trekt Pieter Pot de aandacht van lokale media, wanneer er weer een stad wordt aangesloten. Zo fietste Jourie Schoemaker dinsdag met zijn bakfiets door Tilburg, Den Bosch en Breda, om nieuwe klanten te verwelkomen met hun eerste bestelling.
De in de periode 2016-2019 snelst groeiende bedrijven van Nederland. Criteria zijn een team van minimaal 10 fte of een omzet 5 miljoen euro. Daarnaast moet er in de meetperiode van december 2016 tot en met december 2019 sprake zijn van een gemiddelde jaarlijkse groei van minimaal 20 procent in fte of omzet.
Bovenaan het trapportaal van de woning bij het Westerpark staat een jongen van veertien met een ontwapenende lach. Hij heeft geen hap gegeten. ,,Mam, is het al tijd?’’, vroeg hij steeds, ijsberend door de kamer. Het is zijn eerste interview en dat is spannend. Moos Polak (14) boekt wereldwijd succes met zijn sneakerdesigns. Wie ook zo’n uniek ontwerp op zijn schoenen wil, zal wel even geduld moeten hebben. De Amsterdammer is al tot april volgeboekt.
https://www.deondernemer.nl/innovatie/groei/piepjonge-ondernemer-moos-polak-wereldhit-sneakerdesigns~1968878?fbclid=IwAR20c3DaIJDSWsCOiwOSQsDmV0ROHV0cwYuunrTGjbcmLH6JEuH96JsGayE
Docenten op de Hanzehogeschool keken hem meewarig aan toen hij zijn voorstel voor een minor deponeerde: online schroeven en ijzerwaren verkopen. Jesse Keizer (25) uit Koekange zette door. En hoe. Vandaag opent hij zijn uitgebreide zaak: 1100 vierkante meter in Groningen. Een van de uitgangspunten is om geen troep te verkopen, je moet duidelijk laten zien wat je verkoopt.’’
Weer een sluiting van winkels: Promiss en Steps. Hierin wordt ook de strategie voor de toekomst van beide winkels besproken. Interessant als je het hebt over toekomstbestendig ondernemen.
Nederland ondernemersland: voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven. Nederland telt op 1 januari 2.000.404 bedrijven. Niet eerder waren er zoveel ondernemingen. Vorig jaar groeiende het aantal bedrijven en bedrijfjes met bijna 100.000, een toename van 5 procent. Vooral het aantal zzp'ers nam toe, zowel fulltime als parttime, ook onder jongeren tot 18 jaar. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) in de jaarcijfers.
2019
Trots op het afronden van het verplichte keuzevak Ondernemen.
Citaat: "Gerdine Annaars, ondernemersadviseur van de Kamer van Koophandel geeft aan dat de populariteit van het ondernemerschap komt omdat er in het onderwijs veel aandacht voor is.". Het aantal jonge ondernemers in Nederland is in vijf jaar tijd gestegen van 58.000 naar 88.000. De jonge starters zijn vooral actief in e-commerce. De top-3:
- webshop in kleding en mode-artikelen (5 procent)
- webshop in een algemeen assortiment non-food (5 procent)
- webshop in overige non-food (4 procent)
Leuk verhaal over 'SneakerCleaners', over hoe een hobby uit de hand kan lopen. SneakerCleaners uit Tilburg bestaat één jaar. Kevin Verhoeven begon de poetsservice voor gympies als hobby en bouwde het uit tot serieuze zaak.
De Amerikaanse blogsite Visualistan heeft de 23 zaken in beeld gebracht die niemand je vertelt over ondernemerschap, maar die je wel graag van tevoren wilt weten zoals het belang van klanttevredenheid
Met de opening van een nieuwe supermarkt laat Lidl zien hoe je een stap kunt doen naar duurzaam ondernemen. Een 'energie-circulaire supermarkt'.
Ondernemers die al op jonge leeftijd laten zien dat ze tot grote dingen in staat zijn: de Sprout 25 onder de 25. Het gaat namelijk lekker met ondernemen op jonge leeftijd, als je de Kamer van Koophandel en MSM moet geloven. Steeds meer jongeren dromen niet meer van een baan bij een grote corporate, maar kiezen voor het grote avontuur van het ondernemerschap.
Een paar mooie voorbeelden van Nederlandse social enterprises die met succes een markt aanboren en die een businessmodel hebben gevonden door zich te richten op een kwetsbare groep medewerkers.
Mooie berichten in de afgelopen weken over de sterk toenemende ondernemingszin onder jongeren. Maar klopt dat wel? Uber, Uber Eats en Helpling werken al vanaf het begin met zelfstandigen. Deliveroo besloot in 2017 om alle maaltijdbezorgers in loondienst vanaf februari 2018 te laten werken als zelfstandigen. Het platform is in veertien steden actief en heeft 2.000 koeriers voor zich werken.
AANVULLEND NIEUWS (bron: NOS): Bezorgers van maaltijdbezorger Deliveroo zijn geen zzp'ers, maar moeten volgens de cao worden betaald. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in twee zaken die vakbond FNV had aangespannen. Bezorgers van maaltijdbezorger Deliveroo zijn geen zzp'ers, maar moeten volgens de cao worden betaald. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in twee zaken die vakbond FNV had aangespannen.
2018
Komt dat zien! De leerlingen en docenten van Winkler Prins hebben weer een prachtig project gedraaid!
Tijdens de studiedag op 15 januari jl. ging het er al over. De docenten en leerlingen van Winkler Prins in Veendam zijn weer flink bezig met ondernemen! Binnenkort weer Vmbo Up!
'Ieder kind moet zich ergens mee kunnen identificeren'. Poppen met culturele achtergronden.
Landelijke aandacht voor het vmbo HEMA-filiaal in Zwijndrecht! Een echte HEMA in een echte school.
2017
Fouten maken mag, het is een manier om te leren beter te worden. Maar je kunt ook van anderen leren, zoals beter luisteren en medewerkers aannemen vanwege goede inhoud.
De aandacht die er de laatste jaren in het onderwijs is voor ondernemen heeft effect: in 5 jaar tijd is het aantal bij de Kamer van Koophandel ingeschreven jongeren verdubbeld.
Een ander business model dan gebruikelijk: geen producten verkopen maar abonnementen.
De afgelopen weken is er op deze pagina meerdere malen aandacht besteed aan het Ondernemen-project VMBO Up! van Winkler Prins in Veendam. Hier een korte impressie van de winkeldag.
Dit schooljaar startte voor het vmbo van scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam de Vernieuwing. Handel & Ad. Op zaterdag 10 juni ging de winkel open, en dat bleek een groot succes te zijn. Hier het uitgebreide verslag van de bij het project betrokken docenten!
Hoe Virtual Reality een marketinginstrument kan worden (en soms al is).
Bij de mbo-methode 'Is ondernemen iets voor jou?' hoort een ondersteunende website met tientallen filmpjes over ondernemerschap.
Onlangs organiseerde een softwareleverancier een rondetafel-discussie tussen (veelal) jonge ondernemers in de Retail. Hoe overleef je tegenwoordig als winkel?
Jonge ondernemers over ondernemen: vallen en opstaan, en keihard werken.
Is het allemaal ellende in retail Nederland? Absoluut niet. We zien gelukkig steeds vaker nieuwe concepten opduiken in het straatbeeld. Het is een komen en gaan.
Bijzonder initiatief: wijn door de brievenbus.
Winkelcentrum MegaStores in Den Haag komt met een nieuw concept: Tenant of the Future.
Het verhaal van cosmeticaketen Rituals, eerder deze week in het nieuws als Nederlands sterkste groeibedrijf.
2016
De directeur van Omoda, de omnichannel schoenenketen, pleit voor een nieuwe kijk op ondernemen.
Tijdens de bijscholingscursus Ondernemen(d) onderwijs arrangeren (https://bijscholingvmbo.nl/cursussen/ondernemend-onderwijs-arrangeren/) komt het Business Canvas Model aan de orde. Hier nog eens een artikel waarin dat mooi wordt samengevat.
Artikel via Jan van Nierop: ruimte voor pop-up winkels, gemeente moet sleutel opeisen van eigenaar.
Tip via onze collega's van Business Education: de Vlaamse zender Canvas zendt de komende weken portretten uit van startende ondernemers. Je kunt via een linkje in het artikel de afleveringen online bekijken. Misschien de moeite waard om dat samen met leerlingen te doen!
Nieuwe miljonairs in Nederland?
Wijzer in geldzaken: een onderzoek naar Financiële Educatie & Ondernemerschap in het VMBO.
Ondernemend.nu, Interessante website met allerlei informatie en tips rond ondernemen.