Mode en design t/m 2020
2020
Catwalks en corona: geen beste combinatie. Hoe loste de modewereld dit op? Het catwalkseizoen van lente/zomer 2021 was de meest hybride tot nu toe, met een mix van digitale presentaties, lookbooks en fashion films die allen tot een succes gerekend mochten worden. Dankzij de digitalisatie van de modeweken konden reisbeperkingen en social distancing nageleefd worden. Visuele media zorgde er niet alleen voor dat het publiek de shows vanaf een afstand kon bekijken, maar het gaf ook de ontwerper de mogelijkheid te spelen met verschillende vormen van presenteren zoals een discours of ervaring.
Het lijkt levensecht: als je je hand naar het scherm uitsteekt, verwacht je de sweater bijna te kunnen voelen. Waar we naar kijken is een driedimensionale rendering van een kledingstuk van een digitaal ontwerp.
"Het gaat ons voornamelijk om de bewustzijn die het moet creëren onder de mensen." Adidasduur? Lacosteveel? De Kledingbank Eindhoven wil wat stof doen opwaaien omdat de vraag naar kleding blijft toenemen en dat met de coronacrisis alleen maar erger wordt. Hoewel het merkrechtelijk gezien het een beetje op de grens is kunnen donateurs kunnen shirtjes bemachtigen met daarop de teksten ‘Adisdasduur’, ‘Lacosteveel’ en ‘Niks’.
Een van de grote problemen in de recycling wereld is dat stoffen van gemixte materialen moeilijk tot niet te recyclen zijn. Maar nu is er de Green Machine! De Green Machine: een machine die, voor het eerst, katoen- en polyester mengsels volledig kan scheiden en recyclen op grote schaal. De machine is het resultaat van een samenwerking tussen de H&M Foundation, Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) en een leverancier in Azië. H&M Group merk Monki is de eerste die gebruik mag maken van de machine.
Wat hebben DNVB (Digitally Native Vertical Brands) zoals Réuni, Asphalt en Circle Sportswear met elkaar gemeen? Ze hebben het het voorordersysteem tot de basis van hun businessplan gemaakt. Hoe werkt dat? Dit is de modebranche van vandaag: om stukken te verkopen, hebben veel merken geen fysieke winkels, alleen woorden en foto’s. Om te kunnen produceren, starten sommige bedrijven de machine pas ná de aankoop van de klant. En om het stuk vorm te geven, is het steeds minder uitzonderlijk dat merken door middel van enquêtes naar de mening van hun achterban vragen.
‘Bestaande kleding inruilen of er weer iets nieuws van maken, het is een mooie manier om de kledingbranche te innoveren.” Kleding een tweede leven geven: het is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Consumenten kopen en verkopen steeds vaker tweedehands kleding, blijkt uit cijfers uit het KVK Handelsregister. Ook komen er steeds meer tweedehands kledingwinkels bij. Vooral het afgelopen jaar is dat aantal in Nederland flink gestegen met 7 procent. Waar er in 2019 nog 2.252 tweedehands kledingwinkels waren, zijn dat er nu 2.415.
Gespot op de catwalk: Pantone’s London Fashion Week kleuren voor lente/zomer 2021. Wat te denken van ‘Pickled Pepper’, 'Purple Rose' en 'Orange Ochre'?
Bij een H&M-filiaal in Stockholm kunnen klanten oud textiel meebrengen en (tegen betaling) laten omvormen tot een nieuw item. De machine reinigt en versnippert de binnengebrachte stukken en maakt er uiteindelijk iets nieuws van. Opvallend daarbij is dat de technologie geen water of chemicaliën nodig heeft. Het hele proces neemt ongeveer 5 uur in beslag.
Hoe Queen Bee met de muzikale film ‘Black Is King’ jonge ontwerpers een podium heeft gegeven en op de kaart heeft gezet. Van de muziek tot aan de choreografieën, alles is zorgvuldig uitgekozen en gepresenteerd en ook het modische aspect is niet vergeten. Zoals vaker bracht de zangeres het publiek en de critici bij elkaar dankzij haar werk.
Er worden jaarlijks meer dan 35 miljard kledinghangers weggegooid. Een oplossing lijkt het bewaren van de gebruikte hangers. De hangers moeten afgevoerd worden. Het metaal van de haak en het kunststof moet de industrie scheiden, reinigen en klaar maken voor hergebruik. De harde realiteit: het overgrote deel van deze gerecyclede hangers en grondstoffen belandt alsnog bij de vuilnis.
In een wereld waar verantwoorde consumptie en een magere koopkracht leiden tot verminderde en beter doordachte aankopen, moet de kledingsector zijn positie herzien. Onlangs heeft de behoefte aan mondkapjes in verband met de pandemie, nieuwe kansen gecreëerd voor merken en ontwerpers. De verkoop van mondkapjes nam snel toe, zowel in fysieke winkels als online. Onder de overvloed aan aanbod viel één ondernemer op door het product hybride te maken. Het merk Baylandi, heeft een sjaal ontwerpen met een bepaalde vouw waardoor deze ook als een mondkapje kan worden gedragen. Het accessoire vervult daarmee de twee-in-één-functie.
Kunst en couture, een mooie combinatie! De eerste capsule collectie zoomde in op de kunstwerken van Van Gogh, maar dit keer focust de samenwerking zich op de kunstenaar zelf. Daily Paper kiest ervoor om de ‘verschillende gedaantes die de moderne Van Gogh aan zou kunnen nemen te onderzoeken’.
Wel eens van 'canine couture' gehoord? Steeds meer merken wagen zich aan de markt van onze trouwe viervoeters, een markt die alsmaar aan het groeien is.
Nieuwe tentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag: “In de modewereld houden we wel van iets nieuws. Bovendien was het al langer een wens om iets te doen rond kleur en dit was daarvoor het uitgelezen moment”.
Uniqlo start met een eigen circulaire kledinglijn, RE.UNIQLO. De ‘Re’ staat voor ‘reuse’ (hergebruiken), ‘recycle’ (recycleren) en ‘reduce’ (verminderen), en dat is ook precies wat de nieuwe collectie doet. Het Japanse modemerk vraagt klanten oude kledingstukken van het label terug te brengen naar de winkels, waarna ze worden herwerkt tot nieuwe stukken.
Als topontwerper in coronatijd! Zie hoe creatief Moschino zijn nieuwe collectiepresenteerde in Milaan.
Een beeldverslag van de coronaproof Amsterdam Fashion Week.
Er is blijkbaar een kans van 9 op 10 dat je binnenkort de behoefte krijgt om te gaan 'revenge shoppen'. Opvallend is dat 88,9 procent van het totaal aantal ondervraagden aangeeft verwacht meer items te gaan kopen omdat ze een lange tijd door de lockdown niet hebben kunnen winkelen.
Studenten van het Rotterdamse ROC Zadkine van verschillende niveaus en opleidingen kunnen sinds kort samenwerken met elkaar en met mode-ondernemers die in modehub De Wasserij zijn gevestigd.
In zes weken tijd kan een nieuwe collectie in de winkels verschijnen, in relatief kleine aantallen. Technologie en data spelen een sleutelrol. Dit is wat Tonickx doet: damesmode ontwerpen en dicht bij huis produceren, in opdracht van bekende modeketens als JBC of Bel & Bo. In zes weken tijd kan een nieuwe collectie in de winkels verschijnen, in relatief kleine aantallen. Zo kunnen retailers snel inspelen op de vraag van hun klanten. De interesse voor dit businessmodel is sinds corona flink toegenomen.
Jaarlijks belanden miljoenen kilo’s textiel in de prullenbak, die vervolgens verbrand worden. Dat moet anders kunnen! Onder de naam Reflow werken zes Europese steden aan de transitie naar een meer circulaire economie. Milaan richt zich hierbij op voedsel, Vejle op plastic, Parijs op evenementen en beurzen, Cluj-Napoca op woningbouw en Berlijn op energie. De editie in Amsterdam gericht op kleding en textiel is een pilot en het doel is dat het project mensen zoveel mogelijk stimuleert om zelf aan de slag te gaan.
Normaal gesproken trekken hordes aan inkopers, influencers en andere modeprofessionals naar Parijs voor de Haute Couture week, maar dit jaar bleef de stad leeg. Hoe dan?
”Het creëren van een speculatieve inventaris, wat elk merk doet, om het vervolgens in de winkels te brengen en geld uit te geven aan marketing om het proberen te verkopen, is volkomen inefficient.” Voor modebedrijven is het een constante uitdaging om in te schatten hoeveel en welke kledingstukken zij zullen verkopen. Maar wat is het alternatief? Bijvoorbeeld pas te produceren na geplaatste bestellingen.
Afstuderen in 2020 loopt net wat anders dan anders. Anno 2020 verplaatsen niet alleen internationale modeweken, maar ook de afstudeershows van modeacademies zich naar het digitale domein. Vorige week werd het afstudeerseizoen afgetrapt met twee digitale afstudeershows van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Academie Antwerpen). FashionUnited biedt een kijkje in twee verrassende, vernieuwende shows.
Mode en de gamewereld: hoe zit dat? Newzoo, een bedrijf dat marktanalyses maakt, verwacht dat de mondiale gamemarkt in 2020 een omzet zal boeken van 159.3 miljard dollar (142.5 miljard euro) - een groei van 9,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel de samenkomst van gamen en de modeindustrie geenszins nieuw is, is de relatie tussen beide industrieën onmiskenbaar gegroeid in recente jaren. Van fast fashion giganten tot luxehuizen: iedereen wil een stukje van de digitale taart.
Stoffen verven met bacteriën? Twee Nederlandse ontwerpers maken een collectie voor Puma. Een natuurlijk - en fraai - alternatief voor de giftige verfstoffen die gewoonlijk in de mode-industrie worden gebruikt
Uittip: de tentoonstellingskalender voor de komende maanden. FashionUnited geeft een overzicht van de lopende tentoonstellingen op het gebied van mode, in alle rust te bezoeken in het museum, of thuis vanachter de computer.
Slow Fashion Season, een Nederlands initiatief, probeert consumenten bewust te maken van hun koopgedrag. Het 'seizoen van minder winkelen' ging deze week van start. Zij kopen in die periode geen kleding van fast fashion-merken (die in korte tijd veel kleding produceren en goedkoop aanbieden). Wel kopen ze bij duurzame of tweedehands winkels en ruilen en repareren ze hun kleren.
Gucci lanceert haar eerste ecologische collectie vanuit een boomhut. Van gerecycleerde materialen tot een lokaal gemaakte reclamecampagne: de eerste Off The Grid-collectie van Gucci wil een statement maken: het is de eerste 'volledig eco-verantwoordelijke' collectie van het luxehuis en wil vooral de toewijding van het merk aan circulaire productie onderstrepen.
Wat gebeurt er met ons mode-afval? Documentaire 'De textielberg': De 20-minuten durende film begint met winkeleigenaren in Nairobi, Kenia die tweedehands kleding verkopen, zogeheten Mitumba verkopers. Europeanen gooien 2 miljoen ton textiel per jaar weg. 70 procent van onze gedoneerde kleding wordt naar Afrika verscheept voor doorverkoop op de lokale markten (bron Eurostat, Oxfam). Kenia importeert meer dan 140.00 ton gebruikte kleding per jaar (bron Usaid 2017).
Hoe reageren modebedrijven op de Coronacrisis? Mondiale winkelsluitingen, een sterk dalende consumentenvraag naar mode en verstoorde toeleveringketens. De modeindustrie werd afgelopen maanden enorm geraakt door Covid-19. Maar te midden van die ontwrichting, heeft de modeindustrie zich weten aan te passen aan alle veranderingen. Dat bewijst eens te meer de veerkracht van de sector. Die aanpassingen varieerden van nieuwe marketinginitiatieven tot een volledige hervorming van bedrijfsmodellen.
Staat fast fashion onder druk? With the high street and the fashion industry brought to its knees by the coronavirus pandemic, the ‘buy less, buy better’ ideology of generation Z – those aged 18 to 24 – could see the beginning of the end of fast fashion, new research suggests.
Geannuleerde kledingorders uit Bangladesh krijgen toch nog een afzetmarkt. Aangezien de textielindustrie bijna 85% van de export in Bangladesh uitmaakt en miljoenen arbeiders loon verliezen, lanceert de oprichter van de Britse shopping-app Mallzee nu ook Lost Stock, een korteketeninitiatief voor die onverkochte voorraden. Cally Russell sloeg de handen in elkaar met een lokale NGO en stelde zich zo tot doel om tegen het eind van dit jaar 50.000 getroffen families te helpen.
Leuk tv programma voor het keuzevak Mode en Design en Modetechniek.
Gaat er wellicht echt iets veranderen in de mode-industrie? Dante6 verandert per direct het leversysteem. In plaats van de wintercollecties in de vroege zomer te leveren en de zomercollecties in de vroege winter, zoals dat voor modemerken gebruikelijk is, worden de leveringen van Dante6 gesynchroniseerd met de seizoenen. Met de nieuwe strategie sluit Dante6 aan bij #rewiringfashion, een initiatief voor en door internationale ontwerpers, CEO’s en retailers om de modekalender te veranderen.
Online modewinkel Asos maakt gebruik van augmented reality om kleding te tonen op virtuele paspoppen. Door het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven, is het voor modewebshop Asos niet mogelijk om fotoshoots te houden met fotografen en modellen.
De Rotterdamse Kunstuitleen komt met een initiatief dat een positieve draai geeft aan het dragen van mondkapjes: #Mondkappenou, een Instagram-tentoonstelling die creatieve mondkapjesmakers een podium biedt.
De eerste dragers die hun mondkapje matchen met hun outfit zijn al op straat te spotten. Wordt het een fashion item? Vanaf 1 juni zal het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer in Nederland verplicht zijn, maar waar de bevolking deze maskers vandaan moet halen werd niet specifiek benoemd door de regering. Zelf maken of kopen, het mag allemaal, zolang men de medische mondmaskers maar overlaat voor de zorg en essentiële beroepen.
Een groep modeontwerpers en -labels roept in een open brief op om de mode-industrie grondig te hervormen. Onder de mensen die hebben ondertekend zijn Dries van Noten, Erdem Moralioglu, Joseph Altuzarra, Mary katrantzou, Pete Nordstrom, Pierre Hardy, maar ook CEO’s van Selfridges, Mytheresa, La Rinascente en Bergdorf Goodman. Verandering die de bedrijven simpeler maakt, milieu en sociaal verantwoord en uiteindelijk ze beter laat aansluiten bij de wensen van de klant.
De mode- en retail industrie is tijdens de 'coronaweken flink veranderd. Nu het gros van de retaillocaties gesloten zijn of zijn geweest voor een langere periode, zijn digitale pop-ups meer in zwang. Zo lanceerde Dior een speciale digitale pop-up in de Verenigde Arabische Emiraten. En vanwege de problemen in de productieketen en toegang tot producten, bieden 3D-printers nu meer dan ooit een directe oplossing. “Het idee van een 3D-printer kopen en een item thuis maken kan aantrekkelijk zijn voor de post-corona maatschappij.
Gekozen worden door onder andere Prada en andere grote textielbedrijven zoals Reda, Albini Group en Marzotto als een ‘fashion disruptor van de toekomst’ is niet niks. Het overkwam StyleSearch, een nieuwe Nederlandse start-up. StyleSearch is een FashionTech bedrijf dat ‘de nieuwe generatie van de mode zoekmachine aanbiedt’.
De modeindustrie en de digitale wereld. Door de quarantaine in vele landen, waren modebedrijven genoodzaakt zich tot het enige beschikbare kanaal, online, te wenden. Voor merken is het nu de tijd om een gevoel van gemeenschap te creëren, transparant te zijn en waarde toe te voegen in het leven van de consument.
In Frankrijk wordt een bijzondere modeveiling georganiseerd: meer dan 50 klinkende namen uit de modewereld. Modespelers zoals Louis Vuitton, Marc Jacobs, Balenciaga en Paco Rabanne doneren voor de veiling elk een item uit hun collectie in helblauw, de kleur van het liefdadighiedsinitiatief. De kledingstukken en accessoires worden per opbod verkocht aan een startprijs van 100 euro.
Onlangs was het de trieste zevende verjaardag van het instorten van Rana Plaza in Bangladesh. De kledingfabriek vol zoemende naaimachines klapte op 24 april 2013 in elkaar, omdat bovenop het gebouw illegaal nog twee verdiepingen waren gebouwd. Als je over de muur klimt en rondkijkt kun je nog steeds de labels vinden van merken die hier hun kledingstukken lieten maken: Benetton, Bonmarché, Prada, Gucci, Versace, Moncler, the Children's Place, El Corte Inglés, Joe Fresh, Mango, Matalan, Primark en Walmart, om er maar een paar te noemen.
Hoe weten we of een etiket echt vertelt waarvan onze kledingstukken zijn gemaakt? In de Europese Unie zijn merken verplicht om klanten bij aankoop juist te informeren over de samenstelling van textielproducten. De Europese Textile Regulation stelt dat textielproducten die in de Europese Unie worden verkocht op duurzame, lees- en zichtbare wijze gelabeld moeten zijn. Voor complexere producten bestaan uitzonderingen wat betreft de materialen die op het label moeten worden genoemd. Uiteindelijk heeft deze regulatie als doel dat Europese consumenten weten wat in hun kledingstukken zit. Nationale regeringen zijn verantwoordelijk voor de naleving van deze regels.
Bij de pakken neerzitten hoort er niet bij en nieuwe initiatieven worden opgezet. Wat doen modezaken in het coronatijdperk? Ynk the Sotire is gestart door oud-etaleurs Krista en Nikita. Het kwam dan ook vaak voor dat de ondernemers kledingset meteen van de pop uit de etalage verkochten. Dat de ondernemers aantrekkelijke sets weten te maken, vertalen ze nu ook door naar Instagram. Daar maken ze flatlays met Instagram-shopping gelinkt naar hun nieuwe webshop.
Modestudenten krijgen op dit moment uitsluitend digitaal onderwijs. Maar hoe werkt dat precies in dit vakgebied, waarin alles draait om de tactiele beleving en communicatie door middel van materialen?
De Shanghai Fashion Week van 2020 was waarschijnlijk de eerste modeweek die volledig digitaal heeft plaatsgevonden. Deze uit noodzaak geboren 'online fashion week' mixte catwalkshows met teleshopping en toonde vooral hoe Alibaba's livestream-shopping werkt.
Volgens de CEO van duurzaam denimmerk Kuyichi legt de huidige crisis haarfijn bloot wat er al een lange tijd mis is met het modesysteem: de oneindige rat race to the bottom. De modewereld is hard geraakt door de crisis rondom het coronavirus. Complete productieketens staan stil, collecties raken niet verkocht en de druk op merken, producenten en retailers is groter dan ooit. In deze spannende tijd worden moeilijke keuzes gemaakt.
Giorgo Armani noemt de overproductie van kleding en het ritme van de commerciële modeseizoenen ‘crimineel’ en ‘absurd’. “Het moet afgelopen zijn met mode als pure communicatie, afgelopen met cruise-shows die over de hele wereld worden gehouden (...) het zijn enorme, maar betekenisloze geldverspillingen”, stelt de ontwerper. Hij pleit voor een herwaardering van ‘authenticiteit’ en ‘de menselijke maat’.
Volgens Peter Schuitema, CEO van duurzaam denimmerk Kuyichi, legt de huidige crisis haarfijn bloot wat er al een lange tijd mis is met het modesysteem: de oneindige rat race to the bottom.
De textielarbeiders bij kledingfabrikanten in lagelonenlanden dreigen de dupe te worden van de coronacrisis: in Bangladesh kunnen liefst zes miljard euro aan exportinkomsten en miljoenen jobs in de textielindustrie verloren te gaan omdat grote retailers en merken massaal hun bestellingen annuleren. Kledingreuzen Primark en H&M blijven de textielarbeiders in lagelonenlanden zoals Bangladesh toch doorbetalen, ook al annuleren ze hun bestellingen ten gevolge van de coronacrisis. Zo willen ze het zwaar getroffen land te hulp schieten.
"Het kleurenpalet voor de herfst/winter van 2020/2021 biedt een rijk verhaal en benadrukt ons verlangen naar veelzijdige, tijdloze kleuren". Aldus het Pantone Color Institute.
Hoe houd je nog contact met de klant als de winkel nog maar beperkt open of zelfs helemaal dicht is? Een paar voorbeelden uit de modebranche. Daarop besloot Jansen-Noy in Sevenum om personal shoppingsessies op afspraak aan te bieden. Ook bedacht Jansden-Noy een een ‘modebox op maat’: een persoonlijk, verrassend kledingpakket, samengesteld door een fashion guide op basis van de voorkeuren en maten van de klant.
Om nog eens terug te kijken: de vijf beste modedocumentaires van 2019. Zoals: Jaarlijks wordt in Nederland maar liefst 238 miljoen kilo textiel weggegooid. Ongeveer een derde daarvan wordt ingezameld in grote kledingcontainers en hergebruikt, zogezegd voor het goede doel. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies met die kledingstukken? Samen met regisseur Teddy Cherim volgde modeontwerper Lisa Konno afgelopen jaar de gedoneerde kleding van container naar sorteercentra en over de Europese grenzen, naar distributiecentra in Kenia en gigantische tweedehands kledingmarkten in Nairobi.
H&M, de op één na grootste kledinggroep ter wereld, stelt zijn wereldwijde toevoerketen open voor kleinere modemerken. De dienst gaat Treadler heten en laat modelabels zowel de expertise als de leveranciers van H&M gebruiken, in alle schakels van de keten: van productontwikkeling tot productie en logistiek. Het initiatief gaat van start met een pilootproject, waaraan al enkele niet nader genoemde grote en middelgrote merken aan deelnemen.
G-Star Raw viert dertig jaar aan denim innovatie met guerrilla show in overvolle metro. AFW Studio zorgde voor een heel fashion-verantwoorde metro-rit. De Noord/Zuid-lijn in Amsterdam werd volledig overgenomen door G-Star Raw die dertig jaar aan denim innovatie vierde met een modepubliek én nietsvermoedende reizigers. Al met al zorgde het voor een levendig tafereel.
Welke consumententrends hebben invloed op het modebeeld 2021? Onder de belangrijkste trends vallen onder andere 'kwetsbaarheid', 'symfinie' en 'eerbied'.
Vijf modetrends voor (alweer) lente/zomer 2021. Het nieuwe decennium is er een van onzekerheid en complexiteit, maar ook van grenzeloze mogelijkheden. Die maatschappelijke spanning is bepalend voor de trends van lente/zomer 2021, aldus trendanalist Christine Boland. Onder andere 'in harmonie met de natuur', 'bloemen', 'hergebruik' en 'protest en rebellie'.
Modeketen H&M en Re:newcell komen binnenkort met een bijzonder product op de markt. H&M wordt naar eigen zeggen het eerste modemerk dat kledingstukken zal verkopen die zijn gemaakt van 50% gerecycleerde jeans en 50% duurzaam geproduceerd hout. Die zal deel uitmaken van de lente- en zomercollectie "Conscious Exclusive". De jurk is gemaakt van 50% gerecycleerde cellulose uit gebruikte katoenjeans en 50% FSC-gecertificeerd hout. De jurk zal in een honderdtal fysieke winkelpunten én online verkocht worden.
FashionUnited zet vijf (positieve) ontwerptrends voor dit decennium op een rij. In de huidige maatschappij voelen individuen zich relatief vaak gestresst of ongelukkig, stelt Shah. Geen verrassing dus dat consumenten steeds vaker zoeken naar welzijn. Minimalisme en mindfulness winnen het in dit geval van wat Shah ‘sadness shopping’.
Video: een kijkje achter de schermen bij modeontwerpster Iris van Herpen. Haar team heeft 5 maanden aan de 21 couture looks van Sensory Seas gewerkt. De video geeft natuurlijk een goed beeld van de ontworpen 'looks', maar wellicht nog wel meer van het ambachtelijke vakmanschap om 'looks' te maken!
En zo ontstaan nieuwe modeaccessoires. 2020 is onheilspellend begonnen. Eerst zorgden de bosbranden in Australië voor ernstig verslechterde luchtkwaliteit met als gevolg een vraag naar antivervuilingsmaskers. Deze week zorgde het coronavirus uit Wuhan voor een toename in het aantal zoekopdrachten naar medische mondkapjes op Google en een aantal apotheken in Vancouver kan de vraag naar mondkapjes niet meer bijhouden.
Nederland staat op de 11e plek in Europa wat betreft textielvervuiling. Zo is gekeken naar de hoeveelheid textielafval, de uitgaven aan nieuwe kleding, hoe groot de kledingindustrie en markt is binnen het land en het exportvolume van tweedehands kleding.
Stof tot nadenken. Een zachte ademende stof, die het milieu niet onnodig belast. Dat klinkt als het materiaal van je nieuwe favoriete t-shirt! Natuurlijke innovatieve stoffen hebben niet alleen een veel kleinere impact op het milieu, ze zijn vaak ook nog eens veel comfortabeler dan de synthetische stoffen die we nu gewend zijn. Steeds meer ontwerpers zoeken naar duurzame alternatieven voor polyester, katoen of nylon.
Modeketen H&M probeert een leidende rol te spelen in de verandering naar een duurzamere mode-industrie. De tips en tricks op het platform moeten mensen inspireren en helpen de spullen te onderhouden, verzorgen, repareren en te vermaken. Bijvoorbeeld hoe je het beste een rits kunt repareren, vlekken verwijdert en hoe je een nare geur uit schoenen verwijdert. Een van de activiteiten in dit kader is de introductie van het 'Take Care'-platform: tips en hacks over hoe je je kleding kunt repareren, vermaken en opknappen om ze langer te laten meegaan.
FashionUnited maakte een shortlist van de vijf beste modedocumentaires van 2019, met films over internationale mode-iconen Ralph Lauren, Pierre Cardin en Martin Margiela. Ook was er volop aandacht voor de staat van de mode-industrie en voor talent van eigen bodem. Bijvoorbeeld 'Goodwill dumping'. Jaarlijks wordt in Nederland maar liefst 238 miljoen kilo textiel weggegooid. Ongeveer een derde daarvan wordt ingezameld in grote kledingcontainers en hergebruikt, zogezegd voor het goede doel. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies met die kledingstukken? Samen met regisseur Teddy Cherim volgde modeontwerper Lisa Konno afgelopen jaar de gedoneerde kleding van container naar sorteercentra en over de Europese grenzen, naar distributiecentra in Kenia en gigantische tweedehands kledingmarkten in Nairobi.
De mode-industrie is vaak erg karig met informatie als het gaat om de oorsprong van de verkochte kleding: in de meeste gevallen staat enkel het productieland op het etiket vermeld. H&M doet nu een eerste stap in meer transparantie. Maar, Heel wat informatie, zoals bijvoorbeeld het loon van de textielarbeiders, wordt niet publiek gemaakt, stellen ze. "Transparantie is vooral een middel om een doel te bereiken, maar louter informatie delen over waar een kledingstuk wordt geproduceerd, garandeert geen betekenisvolle veranderingen in de werkomstandigheden in de fabriek".
2019
Vissenhuid als materiaal om kleding, schoenen en accessoires mee te maken? Na 25 jaar lang te hebben gewerkt met luxemerken vindt Elisa Palomino dat men de verspilling van zeevruchten - die worden gebruikt bij het maken van modieuze lederen items - moet aanpakken om een stap in de richting van duurzaamheid te zetten.
Met de zoekgegevens van maandelijks meer dan 320 miljoen gebruikers weet Printerest voorspellingen te doen voor het komend jaar. Pinterest heeft zijn top 100 trends voor 2020 onthuld. De visuele zoekmachine heeft genoteerd: de opkomst van consumenten die zoeken naar genderneutrale opties, bewuste consumptie, tips om hun huisdier te stijlen, de voortdurende jaren 90 nostalgie met Y2K-geïnspireerde outfits, luxe scrunchies en
“We leven in een tijdperk dat vertrouwen vereist. Het is dit soort vertrouwen dat wordt uitgedrukt door Pantone 19-4052 Classic Blue, een solide en betrouwbare blauwe tint waarop we altijd kunnen rekenen.”. De kleur van 2020!
Zo vlak voor de kerst lekker bezig geweest met kleuren, stoffen, paspoppen en stylen. Dit keer natuurlijk kerstjurken.
Internationale mannendag. En vergeet vooral de mancaves niet!
3-D tekenen.
Dit zijn de meest commercieel relevante catwalktrends m.b.t. het komende zomerseizoen. Wit van top tot teen zal domineren, vooral bij materialen als ‘frisse’ poplin en linnen. Maar ook mooie pastelkleuren - lavendel, korenbloem, mint, citrien - zullen volop aanwezig zijn voor gemakkelijke kledingstukken tot een pak.
Alles wat er met een denim gebeurt om de look en feel te veranderen. Leuk onderwerp voor dit keuzevak! Wie jeans verkoopt, inkoopt of marketingmanager is voor een denimlabel, kan maar beter wat kennis hebben over de stof. Maar er zijn zóveel termen, wat betekenen ze eigenlijk?
Het draait allemaal om luisteren en kijken. Je hebt mensen die in een winkel kleding verkopen en je hebt de échte verkopers. De mensen met een passie voor het vak die consumenten willen helpen om een kledingstuk te vinden waar ze blijer, mooier en gelukkiger van worden. En dan heb je nog jeansverkopers, want het aan de man brengen van spijkerbroeken is weer een vak apart.
"Ik ben heel blij met mijn parttime baan waarin alles samenkomt: verkoop, styling, visual merchandising, etaleren, inkoop, social media, photoshoots en nog zoveel meer." Drie modeverkopers aan het woord.
Elk bedrijf zet haar beste beentje voor om zich te kunnen weren in het veranderende landschap en dat levert interessant ontwikkelingen op. Zo zullen retourgoederen en het bezorgen niet altijd meer 'gratis' zijn. Een andere trends is om meer openheid over onder andere productielocaties te geven.
De denim trends voor lente/zomer 2021? Met een aantal belangrijke thema’s zoals 'duurzaamheid', 'techwear' en 'Gentle blues'.
"Hema is waar wij onze eerste schriften voor de middelbare school kochten en waar wij nu nog steeds onze sokken kopen." En straks ook de kerstcollectie van Viktor&Rolf. In de collectie zitten kersttruien, -sokken en zelfs een rompertje. Ook kan het huis versierd worden met kerstballen, folieballonnen, inpakpapier, een cavafles, chocolade, servies en tafellinnen; allemaal onderdeel van de collectie. De kleuren rood en goud voeren de boventoon in het aanbod.
Outfits maken van onverkochte voorraad. In de etalage van De Bijenkorf zijn tegenwoordig creaties te zien van opkomend talent Duran Lantink. Voor Room on the Roof, de artist-in-residence van de Bijenkorf, heeft Lantink een item gemaakt uit oude voorraad van het warenhuis, zo meldt De Bijenkorf in een persbericht.
Zara vond de term fast fashion uit: snel reageren op de nieuwste modetrends, maar daar is steeds meer kritiek op. Wat doet Zara daar mee? Zara biedt in veel winkels augmented reality (AR) ervaringen. Als je kleding bekijkt, kan je op je smartphone zien hoe modellen die kleding dragen. AR is de digitale honing die millennials naar de winkel moet trekken.
Op zoek naar een excursie met leerlingen Mode & Design? Wat denk je van de tentoonstelling ‘Thierry Mugler Couturissime’ die nu voor het eerst Europa aandoet met de opening in de Kunsthal in Rotterdam. De ontwerper wilde geen ‘begrafenis tentoonstelling’, zoals hij een retrospectief noemt, maar iets dat leeft.
Middagje achter de naaimachine met de leerlingen met als resultaat een hippe tas van tafelzeil.
Onze winterslaap is nog niet eens begonnen, en tóch is al bekend wat de modekleuren zijn straks in het voorjaar en de zomer. "Ons verlangen naar stabiliteit, creativiteit en meer spontane ontwerpbenaderingen gecombineerd. Dit SS20 kleurenpalet mixt erfgoed en traditie met een kleurrijke, jeugdige update, die sterke meerkleurige combinaties en enerverende en optimistische combinaties creëert,"
Nostalgie duikt opnieuw op: de jaren 70 komen er (alweer) aan. Voorjaar 2020 staat in het teken van de jaren zeventig, met merken zoals Louis Vuitton, Fendi en Prada die kozen voor uitlopende broeken, veel aardetinten, suède en bohemien accessoires. Wat schoenen betreft is de platformschoen weer helemaal in.
Workshop Mode en design op school met als thema 'KRIJG TOCH ALLEMAAL DE KLEUREN'. Kleurtheorie, paspoppen modelleren nav eigen ontwerp feestkleding. Werken met kleurrijke stoffen d.m.v. spelden, veertjes en kralen. Mooie kleuradviezen! Verrassende resultaten.
Op dierendag natuurlijk óók aandacht voor de catwalk. ”Uitgesproken en krachtig.” De trendkleuren die volgens het Pantone Color Institute een hoofdrol spelen in de herfst/winter 2019/20 collecties van modeontwerpers in New York ‘weerspiegelen het toenemende vertrouwen’. “Dit kleurenpalet reflecteert onze brede acceptatie van kleur en combinaties wekken de suggestie dat wij hongerig zijn naar bevrijding en onze eigen geïndividualiseerde, unieke identiteiten willen realiseren,”.
De zeven belangrijkste trends voor herfst/winter 2019. Stylight analyseerde het winkelgedrag van zijn 12 miljoen maandelijkse gebruikers, en nam de meest populaire kleuren, patronen en prints voor jassen en blazers in de komende herfst- en wintercollecties onder de loep. Onder andere licht geel en XXL maten.
Modestoffen ontwerpen met behulp van wiskunde, da's vakoverstijgend werken!
De 10 grootste modemerken in Europa. De Spaanse Inditex-groep, het moederbedrijf van onder andere Zara, Massimo Dutti en Bershka, blijft stevig op de eerste plaats staan in Europa, met een omzet van 24,145 miljard euro en een groei met 3,2%.
Een tentoonstelling waarin kunstwerken, kledingstukken, publicaties, digitale opnames, social media posts en andere voorwerpen samenkomen. Vanaf 1 december is in het museum Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling ‘The Hoodie’ te zien.
Iedereen heeft met mode te maken. Mode is kunst, inspiratie en techniek, maar mode is ook massaproductie, geschiedenis, identiteit en duurzaamheid. Kortom: een geweldig onderwerp voor in de klas. Mode in de klas bestaat uit digitaal lesmateriaal dat je naar eigen inzicht kunt gebruiken.
Een lijst met 11 televisiepersonages en persoonlijkheden die de meeste invloed hebben op de consumentenmode. Met name tienerseries hebben vaak invloed. Voor het onderzoek analyseerden de twee partijen hun wereldwijde datasets met zoekresultaten van 306 miljoen maandelijkse gebruikers. Villanelle, de hoofdpersoon uit de Britse serie Killing Eve staat bovenaan de lijst van meest invloedrijk personages voor de consumentenmode. Pinterest zag een 1.060 procent stijging (jaar op jaar) in zoekopdrachten naar outfits van het personage.
Verschillende modebedrijven en ontwerpers, van Adidas tot Iris van Herpen, kozen afgelopen jaren voor 3D-printen. De in New York gevestigde designer Zac Posen tilde het vorige week naar een hoger niveau, met de presentatie van 3D-couture tijdens het MET Gala. Kan de 3D-technologie de modebranche ingrijpend te veranderen?
Interessante tentoonstelling in de Kunsthal (Rotterdam), tot 15 september. Met‘Street Dreams’ wil de Kunsthal laten zien hoe de hiphopbeweging zich door de jaren heen in de mode-industrie heeft ontwikkeld. Een mooie timing, nu de modewereld is geobsedeerd door streetwear.
Het Fashion + Design Festival in Arnhem (FDFA) trekt zo'n 70.000 bezoekers. Dit jaar ligt de focus op jong talent. Er is erg veel te zien!
“Je kunt met de hoeveelheid kauwgom die jaarlijks op straat wordt gegooid de Arena vullen. Als er meer kauwgom verzameld wordt, meer scholen aan dit project meedoen en dat jongeren over het weggooien van kauwgom an sich na gaan denken, dan denk ik dat je een verschuiving teweeg kunt brengen.” Publicis Groupe bedacht daar wat op en ontwierp de Gumshoe, een schoen waarvan de zolen gemaakt zijn van kauwgom.
Het komt regelmatig voor dat een beroemdheid een samenwerking aangaat met een modemerk. Maar, er zijn ook beroemdheden die het verder schoppen dan dat. Lees bijvoorbeeld het verhaal over Rihanna.
De groei van duurzaamheid binnen de fashionindustrie gaat niet hard genoeg om de negatieve impact van de sector op het milieu tegen te gaan. Dat blijkt uit de Pulse of the Fashion Industry, gepubliceerd door Global Fashion Agency. Uit het rapport blijkt verder dat de grootste stappen op het gebied van duurzaamheid gezet werden door de kleine retailers. Verder stelt het ook dat het bewustzijn bij consumenten om een duurzame keuze te maken, stijgt.
Adidas komt met een sneaker op de markt die gemaakt is om hergebruikt te worden. Zodra een paar schoenen aan het einde van zijn 'eerste leven' komt, worden ze teruggebracht naar Adidas, gewassen, gemalen tot pellets en gesmolten tot materialen voor componenten voor een nieuw paar schoenen.
De groeiende kennis van consumenten over de vervuilende gevolgen van de modeindustrie hebben er mede voor gezorgd dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om processen en de praktijk te verduurzamen. Een aantal duurzaamheidsinitiatieven in de modeindustrie.
H&M deelt sinds kort bij elk kledingstuk extra informatie over de herkomst van het product, over de gebruikte materialen en over duurzaamheid. Zowel in de app als in de stenen winkel kan deze informatie worden verkregen, door het prijskaartje te scannen.
Mooi excursie voor leerlingen die écht iets willen met mode. Het Amsterdam Museum bezit een omvangrijke verzameling kostuums en accessoires, waarvan veel stukken vanwege hun zeldzaamheid en kwetsbaarheid maar heel af en toe worden getoond.
H&M start met de verkoop van tweedehands kleding. Tweedehands is een groeiende markt, ook in mode: in de komende vijf jaar zou de omzet er verdubbelen. De groei hangt samen met de stijgende vraag naar duurzaamheid, en dan niet het minst met een toenemende bezorgdheid rond hoe verantwoord fast-fashion is.
De lente is net begonnen, en nu kunnen we al een blik werpen op de(maatschappelijke) modetrends voor de komende herfst en winter. De modepresentatie was van Veerle Windels en van Anet van Haaster. De teneur? Vrijheid, transparantie en empowerment.
De duurzame ambities van H&M. Onder andere door gerecycled textiel en stoffen van een duurzame herkomst zoals biologisch katoen.
Ooit kunnen we wellicht vanuit ons eigen huis een T-shirt of blouse afdrukken, maar voorlopig blijft die realiteit waarschijnlijk slechts een droom. Hoe ziet de toekomst van 3D-printen in de modeindustrie eruit?
Bontjassen gemaakt van hennep, tassen van bananenschillen en schoenzolen van kauwgom. Het zijn enkele van de nieuwste innovaties die afgelopen week werden gepresenteerd bij MaterialDistrict in Rotterdam. En streven naar minder mode is ook prima, net als recyclen van kledingstukken om de levensduur te verlengen.
Zara Edited is de eerste maatwerkservice van Zara, die klanten toelaat hun spijkerbroeken en -jasje een persoonlijk tintje te geven met borduurwerk. Ook online kunnen consumenten kledingstukken personaliseren of via de Zara-app: ze selecteren het gebied dat ze willen aanpassen en het lettertype en de kleur van het borduurwerk. Klanten kunnen zo geborduurde woorden toevoegen aan de voor- of achterkant van shorts, rokken en jasjes.
Influencers zijn de mannequins van 2019. En social media de catwalk. Met de komst van de smartphone in 2007 kreeg het digitale leven een boost. Ineens kan iedereen mooie modeplaatjes schieten.
De highlights van de fashionweek van Parijs.
Nog even terugkijken op de carrière van Karl Lagerfeld. Het spektakel dat Karl Lagerfeld met zijn fashion shows neerzette zullen altijd in ieders geheugen bijblijven. Dat maakte Fendi ook duidelijk in zijn eerbetoon afgelopen donderdag na afloop van de herfst/winter 2019 show tijdens Milaan Fashion Week.
De New York Fashionweek op kleur gesorteerd: zo gaat de herfst-/wintermode er uit zien.
“Pinterest draait niet om sociale ijdelheid. Het draait niet om hoe veel likes of volgers je hebt. Pinterest gebruikers zijn planners. Mensen die denken: ik moet over zes maanden naar een bruiloft, wat zal ik aandoen?”. Hoe kunnen merken opvallen op Pinterest?
Hoe een nieuwe damescollectie van oude H&M kledingstukken tot stand komt? Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum gunnen ons een blik in de keuken. FashionUnited nam een kijkje in het atelier waar de gevierde Nederlandse ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum van het modelabel Hacked By een geheel nieuwe collectie ontwikkelen van kledingstukken uit de H&M sale.
"Nog voor de nieuwe update werd doorgevoerd, konden gebruikers al hun muziekafspeellijst bedienen en Google Maps gebruiken via de mouw van hun spijkerjack". Hoe technologie wordt verweven met kleding. De techniek wordt aangedreven door twee panelen die zich bevinden op zweetgevoelige plekken op de achterkant van de jas. Daar zit de Hydro_Bot-technologie, waarvan de kern een membraan is dat bestaat uit miljarden poriën, omgeven door weefsel.
Een rondleiding door het denim center, de drijvende kracht achter de duurzame productiestrategie van Tommy Hilfiger. Met de stoffenbibliotheek, waarin alle stoffen zorgvuldig zijn gelabeld op prijs, gewicht en grootte, voldoet Tommy aan de behoefte van ontwerpers en producenten naar specifieke stofstalen. Daarmee wordt het productieproces versneld, worden kosten bespaard en wordt er gesneden in onnodig transport. In de toekomst is Tommy van plan de bibliotheek om te zetten naar een digitale database.
Wat worden de modekleuren in 2020 (volgens de trendwatchers)? Hoewel ze uit verschillende landen komen, zijn alle drie tot dezelfde conclusie gekomen: hoe meer consumenten weten over de impact van onze consumptie keuzen op het milieu en het effect van stress op onze mentale gezondheid, hoe meer bereid ze zullen zijn om pas op de plaats te maken en terug te gaan naar de basis. Daarom zullen de kleuren, vormen en materialen van Lente/Zomer 2020 dit verlangen naar de natuur uitdrukken.
Wat lieten de grote Nederlandse en Belgische ontwerpers zien tijdens de Paris Haute Couture Week? Onder andere Iris van Herpen.
Zelfstrikkende schoenen! Hoe technologie en mode steeds meer bij elkaar komen. In de Adapt BB-schoenen zitten motortjes verwerkt die de schoenen vanzelf strakker trekken. Via de bijbehorende app – of met een druk op de knop aan de zijkant van de sneakers – kun je instellen hoe strak je de schoenen om je voeten wilt hebben.
Afgelopen dagen was de wintereditie van Modefabriek. Veel kleur, én augmented reality. De beursvloer lijkt gehoor te geven aan, wellicht een selffulfilling prophecy, van trendforecaster Lidewij Edelkoort. Edelkoort gaf tijdens haar trendseminar voor het herfst/winter 2019-2020 seizoen al aan dat haar kleurenkaart nog nooit zo helder is geweest in de winter, soms zelfs niet in de zomerseizoenen. Edelkoort maakte zich hard voor het veranderen van het kleurenpalet in zowel het winterseizoen als het zomerseizoen.
Discrepantie tussen het gewenste consumptiegedrag van een bezorgde burger en de praktische prijsberekeningen van een consument: Hoewel de wil om milieuvriendelijke, duurzame producten te kopen 40 procent hoger ligt dan het gemiddelde onder 14- tot 19-jaar oude meisjes, koopt deze groep tegelijkertijd twee keer zoveel nieuwe kledingstukken dan de gemiddelde consument.
De kleur van het jaar is in 2019 'Living Coral' (Pantone kleurcode: 16-1546). Hoe komt zoiets tot stand?
In 2022 zal wereldwijd 36 procent van alle mode online worden verkocht, voorspelt onderzoeksbureau Forrester. In de winkelstraat van de toekomst is niet langer sprake van kleding die op voorraad is. Nee, in de toekomst wordt de voorraad van bestaande stenen winkels online verkocht. Wat betekent dit voor de kleine, onafhankelijke moderetailers?
2018
En wat wordt de kleur van 2019? Kleureninstituut Pantone heeft de kleur Living Coral uitgeroepen tot kleur van het jaar 2019. "Levendig en toch zacht, Pantone 16-1546 Living Coral omarmt ons met warmte en biedt comfort en opgewektheid in onze voortdurend veranderende omgeving," zo luidt de omschrijving in het bericht op de website van het instituut.
Misschien wel een aardig uitje in de vakantie: een bezoek aan de tentoonstelling Fast Fashion in Keulen. Fast fashion, oftewel laaggeprijsde kleding van kleding-corporates zoals de H&M, Primark of Zara, die je na een paar keer dragen weg kunt gooien: startup-ondernemers als Lieke Pijpers (The Next Closet) en Thijs Verheul (United Wardrobe) protesteren al lange tijd tegen deze McDonaldisering van de kledingindustrie. Koop je namelijk voor een tientje een shirt bij de H&M, dan kun je er de klok op gelijk zetten dat het milieu daarvoor de prijs betaalt.
Online kleding shoppen is erg populair, maar de juiste maat thuis bezorgd krijgen is vaak nog wel een dingetje. Webshops proberen retouren te voorkomen door met slimme maatmethodes te werken.
De online marktplaats United Wardrobe stelt sinds kort de website open voor modemerken zodat onverkochte kleding een tweede leven kan krijgen. Onder andere Colourful Rebel, In Gold We Trust, Foxyvintage, Square Eight en nu ook G-Star Raw.
Even binnenkijken bij de nieuwe Mexx-winkel.
Bij modebedrijf Hugo Boss wordt inmiddels al 40 procent van de collectie virtueel ontwikkeld en daar komt geen handgemaakt prototype aan te pas. 3D-software inzetten om kleding te ontwerpen spaart niet alleen geld uit, maar zorgt ook dat producten sneller bij de consument terechtkomen.
Er is nog een lange weg te gaan is in de zoektocht naar een meer milieuvriendelijke toekomst voor de mode industrie. De bewustwording binnen de industrie is niet langer beperkt tot de directiekamers van modebedrijven, maar dringt ook langzaam door in de productieketen. Zie ook de EO-realityserie 'Genaaid'.
Kan een computer mode begrijpen? Zalando is overtuigd van wel en lanceert een gratis virtuele stylist: voortaan kiest een algoritme (Algorithmic Fashion Companion (AFC)) wat voor elke klant de ideale outfit zou zijn. De onlinemoderetailer gaat volgend jaar bovendien internationaal fysieke winkels integreren in zijn platform.
Ter ere van het 75-jarige jubileum van IKEA zijn speciale T-shirts en sweatersgelanceerd met typische IKEA-uitspraken of voorwerpen erop.
Misschien wel een aardig idee om hier in de klas iets mee te doen: upcycling. Het mag dan klinken als een typisch millennial-fenomeen, maar het gebeurt al langer. Een mooi voorbeeld: het moment waarop Molly Ringwald in ‘’Pretty in Pink’’ de typische 50’s Pepto-Bismol gekleurde polkadotjurk die ze van haar vader kreeg onder handen nam en de decoratieve strikken veranderde in opstaande kragen, waarmee het kledingstuk werd omgetoverd tot een jurk voor het gala
IKEA lanceerde onlangs een kledinglijn ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan. Maar, de woonwinkel was al eerder actief op dit gebied.
De logo's en monogrammen zijn weer helemaal terug. Het voelt soms alsof we dubbelzien door de storm aan GG’s, FF’s en CC’s. Zelfs Balenciaga is op de trend ingesprongen met het nieuw ontworpen BB. Logomania is terug, en hoe. De laatste keer dat logo’s zo populair waren, was in de jaren ‘80 waarin men maar wat graag pronkte met hun welvaart of de jaren ‘90 waarin merknamen stonden voor status.
Tijdens de New York Fashion Week presenteerde het Zweedse kledingconcern H&Mzijn nieuwste collectie. Mét augmented reality. De gasten van de catwalkshow werden uitgenodigd om een 'high-tech wereld' in te stappen en de collectie tot leven te zien komen. In een als ouderwets televisiescherm uitgedoste ‘walk-in-box’ had de retailer enkele kledingstukken uit de collectie opgesteld. Gasten konden vervolgens een Magic Leap-headset opdoen om de ruimte te verkennen.
Hoe kunnen bedrijven er nu voor zorgen dat de retouraantallen worden gereduceerd? Met deze vraag hielden onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zich de afgelopen twee jaar bezig. Bij bijna alle oplossingen die het onderzoeksteam in de afgelopen twee jaar hebben gevonden, speelt een (body)scan een rol. Zo kun je door een scan van je lichaam beter inschatten welke kledingmaten bij je passen.
Afgelopen week was de Lagos Fashion Week, een van de grootse mode-evenementen in Afrika. Veel Afrikaanse ontwerpers gebruiken stoffen die in Nederland worden ontworpen.
Textiel en duurzaamheid botsen nogal. Maar, er zijn hoopgevende ontwikkelingen! Het is een industrie waarin baanbrekende innovaties plaatsvinden, waaronder grondstofbesparende alternatieven voor katoen, vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex en vezels met zelfherstellende kracht, die volledig kunnen worden afgebroken.
Wat worden (waarschijnlijk) DE kleuren van de komende lente en zomer (2019)? Milaan en Londen laten een beeld zien. De analisten van Edited hebben bevestigd dat de belangrijkste kleurentrends die werden opgemerkt tijdens London Fashion Week twee uitersten zijn op het kleurenspectrum: felle neontinten en ‘’gothic zwart’’. Neon was al te zien tijdens sommige shows in New York, en in Londen was deze invloed vertegenwoordigd in de collecties van Natasha Zinko en Nicopanda: jonge merken die erom bekendstaan te spelen met kleur. Ook David Koma, een ontwerper die werkt vanuit de Britse hoofdstad, koos dit keer voor neon terwijl hij normaal gesproken met name zwart-wit werk laat zien.
Afgelopen week was de Dutch Sustainable Fashion Week. In bijgaand artikel vind je o.a. linkjes naar de website de manifestatie. In de rubriek 'Wist u dat?':
- 1 op de 3 kledingstukken in de kast nooit wordt gedragen?
- Er in Nederland zo'n 60% meer kleding wordt gekocht dan 15 jaar geleden, terwijl we daar half zo lang mee doen?
- De textielindustrie verantwoordelijk is voor 10% van de CO2-uitstoot?
Volgens organisatie Goodbrandz maar liefst 68% van de consumenten wel graag duurzame kleding zou willen kopen, maar domweg niet weet waar ze moeten beginnen?
WE Fashion verkoopt sinds deze week sweaters die voor de helft bestaan uit gedragen kleding. Onder andere minder nieuwe grondstoffen nodig zoals gerecycled garen, veel minder water, minder chemicaliën, minder energie en minder afval.
Veel ontwerpers zijn echte meesters in kleur en de catwalk is dan ook één grote, regenboogkleurige parade. Trend-websites analyseren de internationale modeweken om te bepalen hoe het kleurenpalet, dat onze toekomstige winkel gewoontes dicteert, eruit zal zien. Zwart en wit raken nooit uit, maar het is te verwachten dat discussies ontstaan over welke kleuren het beste bij welke huidskleur passen. FashionUnited zet 7 ontwerpers op een rij die de titel meester in kleur met trots mogen dragen.
In Milaan is onlangs de slimste Zara ter wereld geopend. Een blik in de toekomst van de modeketen? Zo wordt het voorraadbeheer volledig geautomatiseerd, zullen robots de online bestellingen afhandelen en krijgt elk pand een efficiënt energiesysteem.
Alles wat je ziet op Instagram is marketing. Op deze manier krijgt een merk veel meer publiciteit dan wanneer het alles in één klap bekend zou maken. Door het inzetten van social media worden nieuwsberichten die vroeger minder strategisch bekend werden gemaakt nu gezien als losse puzzelstukjes van een grotere campagne. Wat vaststaat is dat de precieze manier waarop deze puzzelstukjes aan elkaar worden gelegd nauwkeurig is vastgelegd in een marketingplan. Het zijn geen spontane uploads van een merk dat toevallig een nieuw logo heeft gelanceerd en dat wereldkundig wil maken.
Volgens onderzoeksbureau Mintel zal de markt veranderen als 'nooit tevoren'. 6 Nieuwe mentaliteiten, zoals 'onlie + offline = inline', 'cool curation' en 'holistisch geluk'.
Consumenten vormen de markt, zo weet menig mens. De waarden en trends waar zij geinteresseerd in zijn hebben een impact op de markt en in 2019 en verder zal de markt veranderen ‘als nooit te voren’, aldus onderzoeksbureau Mintel in een nieuw rapport. Een overzicht van de zes belangrijkste trends onder consumenten.
Ook de modewereld ontsnapt niet aan de digitaliseringsgolf! Enerzijds laat technologie het toe om te experimenteren. Zo stelde de Nederlandse ontwerper Maartje Dijkstra haar ‘Transwarm Entities’ jurk tentoon. Een drone-jurk helemaal gemaakt uit 3D-geprinte onderdelen en mini drones die van binnenuit de jurk kunnen wegvliegen en samen een zwerm vormen rond de jurk voortbewegend op de beats van muziekproducent Newk.
Fastfashionketen H&M is op zoek naar nieuwe concepten. Minder artikelen, meer kwaliteit, meer lokalisatie? H&M beschikt over een pilotwinkel in Stockholm waar nieuwe concepten worden getest. De winkel in de Zweedse hoofdstad heeft onder meer een kleiner aanbod aan kleding, waardoor er meer ruimte is op de schappen. Ook wordt er koffie geschonken en worden er evenementen georganiseerd.
Beslis zelf wat er straks in de winkel ligt! Online modediscounter Lesara opende een fysieke winkel met technologische snufjes. Lesara heeft als doel om een nieuw offline winkelconcept te creëren, waarbij technologie en mode worden gecombineerd. Zo is er een groot aanraakscherm met een stemfunctie in de winkel, die klanten ‘centraal zet in alle assortimentsbeslissingen’.
De Japanse modeketen Uniqlo opende haar eerste Nederlandse filiaal. De focus op de Nederlandse klant is in gedeelten van de winkel goed te herkennen: de jeanslijn van het Japanse merk is uitgelicht, de weerbestendige innovaties (‘Goed voor het Nederlandse weer, waar je vier seizoenen in één dag kan ervaren’) hebben een prominente plek gekregen en speciaal voor de Amsterdamse winkel is een een origami windmolen print op de ruiten te zien.
Niet alleen in Bangladesh vind je ‘sweatshops’. Uit een nieuw rapport van de Schone Kleren Campagne blijkt dat ook in de Europese Unie nog werknemers worden uitgebuit: ze maken kleren voor grote merken tegen hongerlonen en in erbarmelijke omstandigheden.
Inspiratie voor creatieve opdrachten bij dit mooie keuzevak. De trendkleuren die volgens het Pantone Color Instituut een hoofdrol gaan spelen in de nieuwe collecties van modeontwerpers in New York zijn ‘opbeurend’. De vrolijke tinten lenen zichzelf voor ‘speels expressionisme’ en banen de weg voor ‘creatieve en onverwachte combinaties.
De hoogtepunten van de Amsterdam Fashion Week 2018. Het mode-event waar iedere modeprofessional vooraf een mening over had gevormd, bleek een goed verzorgde mode vierdaagse met als doel de Nederlandse, maar toch vooral Amsterdamse, mode-industrie weer op de kaart te zetten. Onder leiding van dani Bles is het met het mode-event gelukt om vode mode-industrie op de kaart te zetten.
Het Zeeuwse familiebedrijf Omoda opent een nieuwe schoenenwinkel aan het Museumplein in Amsterdam. Ontwerp: Studio Piet Boon.
De modebranche omarmt de RFID-chips. RFID staat voor Radio Frequency Identification en gaat over het identificeren van producten of goederen aan de hand van tags. RFID moet zorgen voor 1) een accurate voorraad om ‘nee’-verkoop te minimaliseren, 2) mogelijkheden voor het uitbreiden van omnichannel en 3) efficiënt werken in de logistiek en in winkels.
Leuk artikel over de modelijn van Rihanna. Fans van Rihanna kopen 3,7 keer vaker haar producten dan fans van andere beroemdheden, blijkt uit onderzoek door marketingadviesbureau NDP Group, uitgevoerd in 2016.
Aandacht voor doelgroep, personeel en service: wat kan de modesector leren van de boekhandel 2.0? Onder andere dat de boekhandel van NU is winkel meer waar de klant alleen nog binnenkomt als hij weet wat hij wil kopen, maar een plek waar hij wil zijn en verblijven.
Leuk idee toch? Art collective turns street covers into unique patterns for clothes.
Wat doe je met onverkochte kleding? Het NRC hier een interessant artikel over (ziehttps://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/04/hoe-hm-van-zijn-kledingberg-afkomt-a1601950). Dat dit probleem nu internationaal aangepakt (gaat) worden blijkt o.a. uit dit nieuws uit Frankrijk.
Veruit de grootste kans voor de fashionindustrie in Nederland ligt bij de contentcreatie op YouTube, maar juist daar is de branche opmerkelijk passief.
Of kleren "schoon" zijn of niet, dat is soms moeilijk te achterhalen. Maar met dit trucje kun je alvast op een andere manier gaan winkelen.
Het nieuwe Europese hoofdkantoor van Clavin Klein is een waar kunstwerk.
Alweer een bedreigd beroep? Drones boven de catwalk.
Van katoen naar broek: hoe werkt dat? Van organisch katoen tot een broek.
Hoe zorg je dat een reisbureau een hit wordt? Wellicht door iets aan de vakantiestemming te doen?
2017
Een nieuw initiatief zou de hoeveelheid babykledingafval moeten verkleinen.
Interessant achtergrondverhaal over de rol van technologie in met name de moderetail. 'E-Merce E-fashion'. "De retailers riepen in koor dat de klant koning was, wat heel lang onzin is geweest. Nu niet meer: de rollen zijn omgedraaid."
Online fashion heeft met best veel retouren te maken. Een nieuw initiatief om het aantal retouren te verminderen.
Supermarktketen Lidl schakelt fotomodel Heidi Klum in.
Modeadvies vragen aan vrienden, via de app. Of dit het ooit gaat maken weet ik niet, het logo van Ask Mirror Mirror is in ieder geval knap gevonden.
Je ziet steeds vaker retailers die zich volledig op denim en jeans storten of ketens die er een apart concept voor uit de grond stampen.
Mode en duurzaamheid, circulaire fashion langzaam in opkomst.
Hoe moderetailers winst boeken. Leuk kort (Amerikaans) filmpje over de marges in de modewereld.
Heel voorzichtig komt er weer iets van textielproductie terug in Nederland. Via het linkje kom je bij het volledige artikel in het FD, na een gratis registratie kun je dit lezen.
Inmiddels is de popup-store waar Adidas truien breit al weer dicht.
Binnenkort kunnen we de eerste slimme kleding verwachten, de opkomst van 'smart textiles'.
Mooi verhaal over hergebruik van kleding. Idee voor in de klas?
Wat zijn de meest besproken modeketens op sociale media?
Weer een paar voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen met apps in de Retail.
Thuis zelf je schoenen printen? Volgens Nike kan dat binnen afzienbare tijd. Klik op het linkje in het artikel voor een video.
C&A gaat hergebruik van kleding stimuleren.
Zalando en Google zijn enkele maanden geleden gestart met de(Engelstalige) website Project Muze waarop bezoekers via kunstmatige intelligentie zelf kleding kunnen ontwerpen.
Kinderen die hun eigen kleding ontwerpen? En laten fabriceren? Dat kan!
Elk seizoen een verrassing: deze keer het interieur.
Een jurk laten groeien, kan dat?
De consument aan zet in de winkel!
Fashionprint op basis van emoties?
"De slapende dinosaurussen zijn wakker geworden". De combinatie van bricks en clicks heeft de toekomst, is te lezen in dit artikel.