Mode en design 2021
Mode en design 2021
"In de komende tien jaar zal de markt voor tweedehands kleding nog groter worden, gevoed door een interesse in duurzaamheid, verlangen naar uniciteit, en de opkomst van de participerende consument die zowel wil ruilen als kopen."
Om in de gaten te houden voor het komend schooljaar: de tentoonstelling ‘Long Live Fashion’ in het Textielmuseum Tilburg. De ontwerpers Chloé Douy en Miguel Peñaranda Olmeda zijn de winnaars van modeontwerpwedstrijd. Met de ontwerpwedstrijd riepen het Textielmuseum en Bank15 nieuwe makers op na te denken over een duurzame toekomst van de mode-industrie.
Textielsuper Zeeman trekt met de tweedehandskleding een nieuwe doelgroep aan. "Klanten vinden het leuk om, naast het reguliere assortiment waarbij de focus ligt op basistextiel, uniekere items te vinden bij Zeeman".
Een lijstje van vijf startups die die modewereld disrupten, verduurzamen en digitaliseren.
Steeds meer modeketens bieden ook tweedehandskleding aan. Zeeman nu ook! De ingezamelde items worden gedoneerd aan Het Goed- een sociale onderneming met 28 kringloophuizen en 5 textielsorteercentra in Nederland.
De werkgelegenheid in de modebranche ligt 25 procent hoger dan 30 jaar geleden, met bijna 25.000 nieuwe banen op het gebied van herstel en onderhoud. Zo’n 17.000 banen binnen de verkoop van nieuwe mode zijn verschoven naar tweedehandsmode.
Sinds vorige week krijgt een eerste selectie H&M-artikelen een duurzaamheidsscore. Elk product krijgt een zogenaamd ‘Higg Index Sustainability Profile’, waarbij een score van ‘basis’ tot 3 wordt toegekend rekening houdend met de milieueffecten van de gebruikte materialen en grondstoffen. Producten met de grootste milieu-impact krijgen de score ‘basis’, terwijl milieuvriendelijkere en duurzamere alternatieven een score van 1, 2 of 3 krijgen. Voor elk product is bovendien gedetailleerde info beschikbaar over de impact op het waterverbruik, de opwarming van de aarde, het gebruik van fossiele brandstoffen en de watervervuiling.
Het is bij vierentwintig Hema-filialen mogelijk gebruikt textiel in te leveren. Hema en internationale textielrecycle-groep Wolkat gaan een circulaire samenwerking aan op gebied van textiel. Wolkat zou 94 tot 96 procent van het textiel wat is ingeleverd een nieuw leven kunnen geven als tweedehands textiel of als recycled eindproduct. Hema en Wolkat slaan de handen ineen om stap-voor-stap te werken aan het verduurzamen van het assortiment door nieuwe eindproducten te ontwikkelen.
Hoe een Netflix-serie modetrends kan beïnvloeden... "Vijf dagen nadat de serie van start ging, werd al een toename in belangstelling voor mode uit de jaren 70 waargenomen".
Modeketen C&A is jarig. 180 jaar geleden startten de broers Clemens en August Brenninkmeijer een klein linnen- en katoenfabriek. 180 jaar later heeft het bedrijf meer dan 1400 vestigingen in 18 landen. Met een terugblik naar de geschiedenis, slaat C&A -naar eigen zeggen- een spannende brug tussen het verleden en het nu. De ‘Archive Collection’ bevat de stijl die zich tussen 1950 en 1990 afspeelde.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet onderzoek naar misleidende duurzaamheidsclaims in de kledingsector. De ACM wil met deze actie bedrijven activeren om hun duurzaamheidsclaims kritisch te bekijken op juistheid, duidelijkheid en onderbouwing. Consumenten moeten de duurzaamheidsclaims kunnen vertrouwen". Tussen de claims vond de organisatie onder meer een kledingaanbieder die stelde 'T-shirts van biologisch katoen' te verkopen, terwijl het T-shirt maar voor vijftig procent uit biologisch katoen bestaat.
Wat gebeurt er met alle koopwaar die is overgebleven van het afgelopen voorjaar en die nu kan worden verkocht? Wat gebeurt er met de onverkochte winterartikelen die uit de winkels moesten worden gehaald om plaats te maken voor de voorjaarscollecties? Aan het begin van de pandemie was één ding opmerkelijk. Plotseling waren modebedrijven bereid om openlijk hun problemen te benoemen. Orders werden geannuleerd, huren opgeschort, betalingstermijnen verlengd, goederen geweigerd, verlof aangekondigd, collecties uitgedund en de rest in voorraad genomen, nieuwe strategieën bedacht - en het publiek werd van dit alles op de hoogte gebracht.
"Hoewel we denken dat bedrijven de mogelijkheid hebben zich aan te passen aan de verschuivingen...zien we veranderingen in consumentengedrag als iets dat krachtiger is dan de bekwaamheid van bedrijven om erop in te spelen,” waarschuwt de de Zwitserse bank UBS. Krijgt fastfashion het moeilijk?
Op het gebied van verduurzaming is nog veel te halen. Volgens cijfers van de European Environment Agency zorgt het verven en afwerken van textiel ongeveer voor twintig procent van de wereldwijde watervervuiling. Dat moet anders! Experimenteren met duurzame verftechnieken?
“Een kleurenpalet van hartverwarmende tinten die de natuurlijke omgeving in onze lokale omgeving weerspiegelen, inspireert onze creatieve energieën en wekt het verlangen naar een vernieuwd perspectief op de toepassing van kleur.” Benieuwd?
In een documentaire van een kwartiertje brengt Xhosa een ode aan Suriname met collectie en documentaire ‘Kabra’.
Zowel grote als kleine namen in de modebranche leggen zich steeds meer toe op materiaal-innovatie. Modelabels zoals Stella McCartney en Hermès hebben iconische stukken uit hun permanente collecties herdacht en herontworpen door middel van het materiaal Mycelium, gemaakt van schimmels.
Waar kan in Nederland kleding geproduceerd worden en wie zijn de mensen daarachter?
In Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam is een uniek onderwijs- en winkelconcept gelanceerd: Blue School. Het is een prachtig voorbeeld van hybride onderwijs waarin ondernemerschap en onderwijs hand in hand gaan. Blue School ontwikkelt een hoogstaande retail opleiding om studenten op te leiden voor (Denim) Store Manager.
Uitdagende opdracht: ontwerp een verrassend, draagbaar en duurzaam kledingstuk (of een kledingset) op basis van tweedehands textiel. De twee winnende concepten worden in tijdens de najaarstentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ in het TextielMuseum in productie genomen voor bezoekers.
Studenten van de mbo-opleiding Junior Stylist uit ‘s Hertogenbosch kregen de kans om een van hun ontwerpen te tonen in de tentoonstelling ‘Mode op de bon’ in Kamp Vught.
Om naar uit te kijken: ‘Makersgeheimen. Wat doen al die grote machines eigenlijk? Hoe werken ze? Hoe kom je als kunstenaar, vormgever of ontwerper in het TextielLab terecht, met wie werk je samen, en hoe kom je tot een eindproduct?: Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab’, een tentoonstelling in het Textielmuseum Tilburg.
Verschillende trendwatchers suggereren dat er een nieuwe ‘roaring twenties’ aankomt, maar de vraag is hoe die eruit zal zien. Of worden het the swinging sixties? Studenten in New York hebben een digitale tentoonstelling over dit thema ontwikkeld.
De Belgische modeketen JBC (in Nederland alleen online aanwezig) opende onlangs in Leuven een nieuwe concept-store. "Duurzaam hoeft niet duur te zijn”. In de vernieuwde winkel worden met name de gerecycleerde I AM-jeans en jasjes van PET-flessen in de schijnwerpers geplaatst.
Modebedrijf Benetton heeft zich als doel gesteld dat alle collecties in 2025 voor 100% uit duurzaam katoen bestaan. Met de opening van een nieuwe boetiek in Florence wordt ook een stap gezet in duurzame winkels. De winkel is geopend in Florence vanwege de symbolische waarde van de stad, aangezien Florence de stad van de Renaissance is.
De hoogtepunten uit de onlangs gehouden online Paris Fashion Week: leegte, nostalgie en intimiteit zijn terugkerende thema’s.
De tentoonstelling ‘Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles’ in het Centraal Museum in Utrecht laat de grote invloed van ontwerpers op de internationale mode zien, evenals de stereotyperingen die nog altijd rond mode, stijl en beauty bestaan.
De Bijenkorf presenteert van 9 maart tot en met 9 juni 2021 de etalage-expositie ‘In de maak’. Alle zeven Bijenkorf-winkels geven na elkaar een podium aan het werk van jonge ontwerpers en studenten, die een ode brengen aan het maakproces van mode. De twaalf ontwerpers -Suzanne Mulder, Merle Kroezen en Puck Martens van Studio PMS, Armia Yousefi, Margherita Soldati, Lisa Konno, Camiel Fortgens, Marie Lamberechts, Flora van Egeraat, Romy Yedidia, Tess van Zalinge en Sinéad O’Dwyer-maakten in opdracht van de Bijenkorf nieuw werk uit witte proefstoffen, zogenaamde ‘toiles’. Hiermee brengen zij het ambachtelijke maakproces van kleding onder de aandacht. Binnen dat werk reflecteren ze bovendien op thema’s van nu, zoals duurzaamheid, inclusiviteit en het belang van creativiteit.
Hoewel online shoppen jaarlijks groeit, geven de meeste jongeren - zo’n 66% - nog altijd de voorkeur aan winkelen in een fysieke winkel of warenhuis. 34% koopt kleding het liefst online: 30% bij multibrand-retailers en 4 procent direct bij merken.
Op zoek naar voorbeelden uit de modewereld? Fashion United heeft een 'Lookbook' waar van alles te vinden is! Een lookbook presenteert een fashioncollectie en items op een mooie, visuele manier. Het doel is om mensen te laten zien welke producten zoal te koop zijn.
Start-up zet artificial intelligence in: algoritmes maken er mode door naar jongeren te luisteren op sociale media. Start-up Finesse haalt 4,5 miljoen dollar op voor artificieel ontworpen kleding: algoritmes maken er mode door naar jongeren te luisteren op social media. Kledingtrends zijn makkelijker te voorspellen dan de beurs, klinkt het.
Half januari was de Berlin Fashion Week, uiteraard volledig online. Hier een video met de creaties van 20 ontwerpers. Ter inspiratie! De ontwerpers die voorbij komen zijn: Cruba, People, Soup Archive, #Damur, Fade Out Label, Emeka, Buki Amolafe, Church Of The Hand, Anekdot, Karen Jessen, Emma Burschi, Celine Shen, Andrea Grossi, Maximilian Rittler, Tom van der Borght, Xavier Brisoux, Katarzyna Cichy, Timour Desdemoustier, Marvin M’Tuomo en Aline Boubert.
Al 12 jaar werkt het accessoiremerk Carro met onconventionele gebruikte materialen. “We werken met een beschikbare voorraad van materialen, onze collecties worden dus bepaald door het materiaal waar we op dat moment over beschikken”.
Wat doen ondernemers in deze lockdown-periode om in contact te blijven met klanten? Een paar mooie voorbeelden waaronder maatwerk aan huis, bestellen via de etlageruit en persoonlijke shop- en bezorgservice.
"Bijna niks kwam retour, alles paste.” Is fittechnologie dé oplossing? Verschillen in maatvoering is niet alleen voor de consument heel verwarrend, vooral in het online universum zorgt het voor problemen met betrekking tot retouren. Bijna 50 procent van dameskleding dat online besteld wordt komt retour vanwege de fit. De oplossing? Made-to-measure met behulp van slimme algoritmes.
De mode-industrie is meer dan ooit toe aan substantiële verandering. In het afgelopen jaar legde de pandemie talloze gebreken in het systeem bloot, en werd duidelijk dat modemerken hun manier van werken moeten veranderen om het hoofd boven water te houden. Dat moet gebeuren door middel van duurzame innovatie. Duurzame innovatie is niet simpelweg een trending topic; het is pure noodzaak geworden.
Altijd al benieuwd hoe diepere gevoelens van bedachtzaamheid worden gecombineerd met de optimistische belofte van een zonnige dag? De kleuren Ultimate Gray en Illuminating zijn door Pantone uitgeroepen als de kleuren van het jaar 2021. Een vrolijke ‘Illuminating’ geel en een koele grijs, ‘Ultimate Gray’, die, wanneer ze worden gecombineerd, een "ambitieuze kleurencombinatie creëren"