Het Mexicaanse biermerk Corona is een van de topmerken van AB InBev, maar de naam klinkt momenteel ietwat ongelukkig. Het doet de vraag rijzen of de verspreiding van het coronavirus schadelijk kan zijn voor de biergigant
Marketing t/m 2020
Marketing 2020
Tijdens de coronacrisis wisten de iconische Nederlandse merken Albert Heijn (supermarkten) en Philips (healthcare) hun positie te versterken. Beide bedrijven zaten midden in een transitie, die zich dubbel en dwars terug betaalde. Ook op marketing gebied. Wat blijkt? Digitalisering en naamsbekendheid van het merk zijn doorslaggevend.
In 2021 zullen de lijnen tussen shoppen en entertainment verder vervagen, met behulp van technologieën zoals AR en livestreaming. Er lijken drie trends die de retailsector in 2021 vorm zullen geven, denk aan leukere shopplatformen, digitale fysieke retail en livestreaming in stroomversnelling.
Lidl bouwt in Almere 'de meest duurzame' supermarkt van Nederland. Door een CO2-neutraal ontwerp, het gebruik van duurzame materialen en het ‘innovatief koppelen’ van klimaattechniek, productkoeling en zonnepanelen is de energierekening van de supermarkt straks nul euro. "De oude poloshirt van Lidl-werknemers worden hergebruikt als isolatiemateriaal."
Bol.com heeft sinds een jaar of 5 een ‘Customer Happinnessteam’. Wat is dat? Een kijkje in de klanttevredenheidskeuken van dit grote online retailplatform. Een van de drie belangrijkste KPI's van bol.com is de Net Promoter Score dat alles te maken heeft met de vraag: 'Zou je ons aanbevelen?
De mobiel is één van de belangrijkste middelen geworden waarmee (potentiële) klanten interactie hebben met een merk, maar ook hun aankoopbeslissingen nemen. De rol van augmented reality daarbij is groeiende. Vier manieren om augmented reality te gebruiken in een marketingstrategie.
Uit een onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlandse online shoppers gevoelig is voor kortingen. De meest favoriete deal is 2 halen, 1 betalen. Op de tweede plek valt een vaste basiskorting op een product en de derde plaats is voor een stapelkorting op meerdere producten.
Een tijdje geleden was er een bericht over de opening van de nieuwe flagshipstore van Rituals in Amsterdam. Maar waarom zo'n winkel? Geen CEO met gezond verstand kan bij zo'n project de huurkosten rationaliseren, of de personeelskosten en uitgaven. Een terugverdientijd van minder dan vijf jaar is onmogelijk. De opkomst van flagshipstores heeft een één-op-één relatie met het concept ‘winkelbeleving’. Als je marktleider bent of wilt zijn, is een flagshipstore default voor 'succes'.
Het is weer de tijd van het jaar voor de lijstjes. Zoals deze: de slechtste slogan van het jaar.
"Als je wattenstaafjes van hout kunt maken en de rietjes van duurzaam materiaal die je eindeloos kunt gebruiken, moet je dat toch doen?" HEMA en Jumbo zetten stappen richting duurzaamheid. Zo hebben klanten al kunnen zien dat HEMA op dit moment ruim 95 procent duurzamer katoen heeft.
Supermarktketen DekaMarkt is bezig met een 'radicaal nieuw' winkelbeeld. De testwinkel is te vinden in Heemstede en telt zestienhonderd vierkante meter. DekaMarkt wil er een ‘marktgevoel’ brengen, wat neerkomt op meer aandacht voor versproducten. Zo is er een geheel nieuw huismerk geïntroduceerd voor vers in alle categorieën. In totaal zijn er ruim 1150 producten aan het assortiment toegevoegd. Daarnaast is vooraan in de winkel een horecacorner te vinden.
Voor de titel ‘Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland’ kunnen bedrijven en instellingen zich niet aanmelden of klanten laten stemmen. Iedere grote, landelijk opererende organisatie in Nederland doet namelijk automatisch mee aan de verkiezing. Voor de editie van 2020, het jaar waarin ook dit land geconfronteerd is met de COVID-19-pandemie, zijn 50.779 waarnemingen gedaan bij 369 organisaties, verdeeld over negen verschillende sectoren. Dit jaar is voor het eerst de klantvriendelijkheid van Nederlandse goede doelen gemeten.
Een terugblik naar 1998. Driekwart van de Nederlandse volwassenen stoort zich met enige regelmaat aan het smartphonegebruik van anderen. Maar schijnbaar storen ze zich bovendien aan hun eigen gedrag, want drie op de tien van hen willen zelf minder tijd besteden op hun telefoon. Mooi overzicht van gebruik.
Rituals heeft in oktober 2020 de grootste winkel wereldwijd geopend: ‘House of Rituals’ waarmee de retailer zijn twintigjarig bestaan viert. De winkel, in Amsterdam, telt 1900 vierkante meter verdeeld over vier verdiepingen.
Er gebeurt weer van alles op het gebied van sociale media. Samenvatting: kopen wordt nóg laagdrempeliger. Zo voegt Snapchat nieuwe barcode-scanningfunctie toe en werkt TikTok samen met Shopify.
Data-analyse bij Wehkamp: “Je kan het precies zien als de klant eerst vakantieproducten aanschaft en een paar maanden later babyproducten.
Influencers: deze generatie kreeg als kind altijd een camera op zich gericht, wordt door de ouders al snel speciaal gevonden en is gewend aan continu applaus. Dus geef ze social media en dan gebeurt dit!
Supermarkten blijven zoeken naar manieren om de klant in de winkel te houden. Waarom is dit voor hen van belang? En wat doen zij om zich te onderscheiden en de aantrekkingskracht van de fysieke winkel te versterken? Supermarkten zien onder andere kansen in het verhogen van het serviceniveau, meer gemak en meer aandacht voor vers in de fysieke winkel.
Fastfoodketen Burgerking heeft een originele reclame-aanpak. De tak van de fastfoodketen in het Verenigd Koninkrijk gaat zelf zo ver dat het recentelijk in een tweet consumenten oproept om uitgerekend een Big Mac bij concurrent McDonald’s te bestellen. Het bedrijf lijkt hiermee de wetten van de reclamewereld te herschrijven.
Op 11.11 is het Singlesday in China. Alibaba rekent op 800 miljoen shoppers, 250.000 deelnemende merken en 2 miljoen nieuwe producten. Het eerste half uur is al beduidend meer werd gekocht (48 miljard euro) dan vorig jaar de gehele dag (35 miljard). Iets met 'opgekropte kooplust?'.
Er komen steeds meer digitale verpakkingsmogelijkheden om de aandacht van consumenten te trekken. De trends die we komende jaren gaan tegenkomen: technologie, personalisatie, unboxing en duurzaamheid. Het zijn actuele en grote thema's waarin elk jaar weer stappen worden gezet. Met interactieve verpakkingen kun je jezelf als merk onderscheiden. Wat te denken van een speciaal platform voor connected verpakkingen of een pizzamerk dat een Snapchat-filter toevoegt aan hun pizzadozen?
Kledingketen C&A heeft in zijn vernieuwde flagshipstore in Antwerpen een TikTok-window in de etalage geplaatst. Het is voor het eerst dat het modemerk dit doet."C&A-consumenten die soortgelijke filmpjes in het pashokje opnemen, kunnen ook aan de challenge meedoen."
Hoe komt het dat Bol.com het ineens zulke slechte beoordelingen haalt?
Aansprekende voorbeelden van een succesvolle AI-toepassingen worden geboden door bedrijven als Amazon, Netflix en Spotify. Doordat de AI-technologie van deze platformen patronen herkent in de voorkeuren van de individuele klanten, kunnen deze organisaties persoonlijke aanbiedingen aan hen geven. Luisteren naar muziek is immers aanmerkelijk aangenamer als je de liedjes en genres krijgt voorgeschoteld die naadloos aansluiten op jouw muzieksmaak, zoals Spotify doet.
Het was te verwachten: het razend populaire TikTok wordt straks ook een winkelbestemming. Gebruikers zullen binnenkort rechtstreeks in de app producten kunnen kopen.
Online kerstshoppen: de Amerikaanse supermarktketen Sam's Club maakt er een online winkelbeleving van. Het huis is volledig ondergedompeld in kerstsferen. Bezoekers kunnen virtueel door het huis lopen en diverse kerstproducten kopen. Daarnaast is het ook mogelijk bijvoorbeeld op de deurbel te drukken en meer over de film zelf te leren.
Sportartikelenketen Declathon geeft voortaan ruimte aan partners. Een opvallende koerswijziging: op dit moment zijn Decathlons eigen merken goed voor 90 procent van zijn assortiment. De nieuwe verkooppartners worden zelf verantwoordelijk voor de levering van bestellingen en betalen Decathlon commissie voor elke verkoop.
Het videoplatform YouTube lijkt te evolueren naar een verkoopsite.
De socialmedia-verslaafde Gen-Z bereik je vooral via korte video's op TikTok en Instagram. Egocentrische millennials willen graag horen dat ze speciaal zijn. Mondige babyboomers sympathiseren met rebelse merken en reageren sneller op aanbiedingen. De verloren Generatie X paai je met innovatie. Elke generatie heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. Wat kunnen marketeers ermee?
Waarom we ons zo laten gaan op Black Friday? In 2015 werd Black Friday in Nederland geïntroduceerd, door een aantal dappere winkeliers die het Amerikaanse koopfestijn naar ons land haalden.
Hoe een schoenenketen per jaar papier kan besparen! Vanaf dit najaar verdwijnen grotendeels alle papierproppen uit de schoenen van de heren-en damescollecties: een besparing van 37.500 kilo papier.
"De groei zoals we met TikTok nu meemaken, zie je niet vaak bij sociale media. Het is een leuke app die anders dan bij Snapchat een stuk makkelijker en toegankelijker is. Dat zie je alleen al aan het groeiend aantal volwassenen die hun weg er inmiddels vinden, in tegenstelling tot Snapchat."
BuyBackFriday: pr-stunt of nieuw businessmodel? Wie zijn oude Ikea-meubelen beu is, kan ze binnenkort terugbrengen naar de meubelgigant. Die zal ze, na een grondige controle, tegen maximaal de helft van de aankoopprijs terugkopen via aankoopbonnen. Voorwaarde is wel dat de ingeleverde meubels volledig zijn en in goede staat. Critici zien er een publicitaire stunt in.
De verkoop van veters op maat liep zo goed dat hij de winkel in 2018 omdoopte tot Dé Veterwinkel en stopte met de schoenmakerij. ,,De verkoop vanaf de rol is echt een gat in de markt”.
MediaMarkt België begint met “live shopping”: in wat het midden houdt tussen teleshopping en vloggen, presenteert een influencer het online event en kunnen kijkers via chat live vragen stellen. En kopen natuurlijk.
John Lewis heeft een virtuele versie van zijn kerstwinkel gelanceerd. Klanten die door het coronavirus niet in de gelegenheid zijn om de 'echte' winkel te bezoeken, kunnen zo alsnog kerstshoppen bij het Britse warenhuis.
Als wij bij Lidl in ons koelmeubel tien kipproducten leggen, waarvan één biokip, dan zal die biokip niet verkopen. Dat zal in omzet zo marginaal klein zijn vergeleken met de rest, dat wij dat product al na een paar weken uit het assortiment moeten halen. “Duurzaamheid is niet meer exclusief iets voor rijke mensen. Duurzaamheid is niet meer per se duur.
Sommige merken spelen met zijn social-mediaberichten in op de actualiteit, vooral op Instagram. Vaak zijn merken zo gefocust op het leggen van een logische link met het moment, dat ze vergeten om aandacht te besteden aan de esthetische kwaliteit van het merkbericht.
Nieuwe technologische hulpmiddelen zijn verleidelijk en soms noodzakelijk, maar de menselijke maat blijft enorm belangrijk. Dit schrijft adviesbureau PwC in een rapport over klantbeleving.
De Belgische supermarktketen Colruyt werkt aan verticalisering. De retailer wil lokale boeren de gronden laten bewerken via een nieuwe exploitatievennootschap, maar stuit op veel weerstand bij de boerenorganisaties.
In opdracht van ShoppingTomorrow doet GfK elk jaar onderzoek onder consumenten naar hun (online) winkelervaringen, -verwachtingen en -voorkeuren. Dit jaar vond het onderzoek plaats in juli, dus nog wel in een periode dat de gevolgen van de COVID-19-uitbraak merkbaar waren, maar na de grootste piek in maart en april.
Het van oorsprong Nederlandse modebedrijf gaat zich dit najaar sterker richten op duurzaamheid, inclusiviteit en een lager prijsniveau, onder het motto ‘C&A - Wear the change’. De keten wil zijn productaanbod geschikt maken voor ‘alle leeftijden, genders en vormen’ en voert tevens een subtiele verandering in het logo door: de geschulpte rand verdwijnt. Ook gaat het bedrijf meer aandacht besteden aan zijn digitale kanalen.
Van de consumentenkeuzes wordt namelijk 95% impulsief en onbewust gemaakt en sterk beïnvloed door externe factoren zoals marketing en winkelomgeving. Door middel van nieuwe oplossingen proberen verschillende retailers de consument te inspireren en te stimuleren om een duurzame keuze te maken. Deze vier retailers en merken bieden klanten een alternatief ‘groen’ aanbod van producten en/of diensten.
In Zweden komt nog voor het einde van dit jaar 's werelds eerste tweedehandswinkel van Ikea. Een ander Zweeds bedrijf, H&M-dochter Cos stapt ook in de tweedehandsmarkt. “Als we onze duurzaamheidsdoelstellingen willen bereiken, moeten we onszelf uitdagen en onze ideeën in de praktijk testen”, zegt de duurzaamheidstopman voor Ikea in Zweden. Tegen 2030 wil de retailer zijn impact op het klimaat met 70% verminderen en streeft het bedrijf er ook naar alleen nog hernieuwbare of gerecycleerde materialen te gebruiken.
Medewerkers in de nieuwe testwinkel van Decathlon hebben een speciale opleiding moeten volgen, waarbij de klantrelatie een veel grotere rol speelde. De testwinkel op de ‘thuiscampus’ van de sportketen in Villeneuve d’Ascq is alleen voor leden en biedt telkens maar een tijdelijk assortiment aan. Zo staat de conceptwinkel de komende tien weken volledig in het teken van kinderschoenen, terwijl de oppervlakte vanaf november helemaal wordt gevuld met herfstbenodigdheden zoals jassen, handschoenen en mutsen.
De afgelopen jaren wordt steeds 9vaker gezegd dat een winkel een bestemming moet zijn, een beleving en niet alleen maar een punt van transactie. Maar hoe maak je een winkel tot een inspirerende plek zonder ‘het trucje van de buurman’ te willen herhalen?
De Coronacrisis heeft in China tot een explosieve groei in livestream e-commerce geleid. Een hype? Livestreaming was op dat moment vaak het enige middel waarmee men nog in contact kon treden met de consumenten, dus vond er in korte tijd een explosie aan nieuwe livestreamers plaats – van boeren, met 13 miljoen in het eerste kwartaal van 2020, en fabrieken tot boekwinkels, toergidsen, makelaars en autodealers. Makelaars en autodealers gebruikten het kanaal met name om via interactie met individuele kijkers warme leads te creëren voor na de crisis, want tijdens de streams zelf werd niet echt veel verkocht. Tijdens de piek van de pandemie waren er op één dag 7.000 auto-gerelateerde livestreams. Ook de fabrikanten van electric vehicles (EV’s ) Tesla en Nio grepen naar livestreaming.
Ruim 50 jaar geleden openden The Beatles hun eigen Apple Boutique. Pas nu komen The Rolling Stones met een winkeltje. In de winkel worden kleding en accessoires voorzien van het bandlogo verkocht, net als muziek van de rockband.
Waar moet je als bedrijf op letten om social media effectief in te zetten? Allerlei tips zijn goed bedoeld, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Want wat is nu eigenlijk waar? En waar moet je als bedrijf op letten om social media effectief in te zetten?
Aldi is in België gestart met specifieke jongerenmarketing op Facebook en Instagram. Nederland is nog niet zo ver. "Aldi zit ein-de-lijk op social media!" zo kondigt de retailer het zelf aan. De keten lanceert zijn Facebook- en Instagramkanaal. Met deze socialemediakanalen vult Aldi de laatste blinde vlekken van zijn marketingstrategie in.
Stel je voor dat IKEA en LEGO samen iets zouden bedenken. De nieuwe opslagoplossing – die de naam BYGGLEK draagt – is kinderlijk eenvoudig. De witte dozen worden in vier maten aangeboden en zijn ontworpen om honderden steentjes in op te bergen. Het ingenieuze aspect van het ontwerp is dat de deksels en het interieur van de opslagdozen zijn bedekt met LEGO-noppen. Daardoor kunnen de boxen als fundament voor de bouwwerken dienen en makkelijk gestapeld worden.
De Duitse discounter Penny afficheert die ‘werkelijke’ prijs nu in het schap: een liter melk hoort 1,75 euro te kosten, geen 79 cent. Tenminste, wanneer je de 'werkelijke' prijs zou aanrekenen, inclusief de kost die het product veroorzaakt door milieuschade: de koolstof- en stikstofuitstoot, de verbruikte energie, de gevolgen van overbemesting enzovoort. De universiteit van Augsburg berekende de 'ware kost' voor zestien huismerkproducten van Penny.
Zeeman lijkt op het eerste gezicht een hele normale textielketen. MAAR!, onder de ogenschijnlijke eenvoudige opzet gaat een goede marketingmachine schuil. Wellicht de meest bekende actie van Zeeman is de trouwjurk ter waarde van 29,99 euro die in 2016 in de schappen kwam te liggen. De trouwjurk voor maar 29,99 euro blijkt in 2016 het startschot te zijn van een aantal bijzondere campagnes van Zeeman en is onderdeel van de marketingcampagne ‘Zo eenvoudig kan het zijn’ waarvoor het bedrijf in 2018 een Effie Award wint.
Artificial intelligence (AI) wordt steeds vaker ingezet voor tal van onderdelen in het bedrijfsleven. Deze startup heeft een tool ontwikkeld die in enkele seconden duizenden productomschrijvingen kan genereren.
”Het creëren van een speculatieve inventaris, wat elk merk doet, om het vervolgens in de winkels te brengen en geld uit te geven aan marketing om het proberen te verkopen, is volkomen inefficient.” Voor modebedrijven is het een constante uitdaging om in te schatten hoeveel en welke kledingstukken zij zullen verkopen. Maar wat is het alternatief? Bijvoorbeeld pas te produceren na geplaatste bestellingen.
Enig idee wat een ’responsive, data-powered hub’ is? Nike opent het nieuwe concept in Guangzhou. Nike Rise is volgens het bericht een ‘een-op-een, gepersonaliseerde winkelervaring die consumenten met sport verbindt en de ene gemeenschap met de ander’. De winkel is bedoeld om te inspireren en probeert bij bewegen te helpen.
Nederland loopt flink achter met belangstelling voor biologische voeding. In België gooit men er nog een schepje boven op. De nieuwe campagne sluit aan bij de basis die de voorbije jaren werd gelegd: het VLAM wil vooral de specifieke troeven van bio (gezonde voeding, milieuvriendelijke productie en aandacht voor dierenwelzijn) verder uitspelen en de consumenten zo vaker voor bio doen kiezen. De campagne volgt drie kanalen: tv, online en de biospeciaalzaken.
Mode en de gamewereld: hoe zit dat? Newzoo, een bedrijf dat marktanalyses maakt, verwacht dat de mondiale gamemarkt in 2020 een omzet zal boeken van 159.3 miljard dollar (142.5 miljard euro) - een groei van 9,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel de samenkomst van gamen en de modeindustrie geenszins nieuw is, is de relatie tussen beide industrieën onmiskenbaar gegroeid in recente jaren. Van fast fashion giganten tot luxehuizen: iedereen wil een stukje van de digitale taart.
Online supermarkt Picnic komt met een eigen huismerk. Het nieuwe huismerk wordt ‘het eerste duurzame e-commercemerk’, aldus Muller. Het is de bedoeling dat zowel de verpakkingen, recepten als de supply chain duurzaam worden.
Snapchat is duidelijk bezig is om zich verder te onderscheiden van de rest van de social-mediaplatforms. Snapchat is een augmented reality-plaform. Er komen nieuwe features aan zoals Happening Now, Voice Scan, een aangepaste actionbar en natuurlijk nieuwe AR-mogelijkheden.
Slow Fashion Season, een Nederlands initiatief, probeert consumenten bewust te maken van hun koopgedrag. Het 'seizoen van minder winkelen' ging deze week van start. Zij kopen in die periode geen kleding van fast fashion-merken (die in korte tijd veel kleding produceren en goedkoop aanbieden). Wel kopen ze bij duurzame of tweedehands winkels en ruilen en repareren ze hun kleren.
Trends en ontwikkelingen in het gebruik van devices, e-commerce, social media en online finance en online safety. De vijf belangrijkste resultaten uit het jaarlijkse onderzoek What’s Happening Online van Ruigrok NetPanel.
Een overzicht van trends en ontwikkelingen in digitaal klantcontact. Selfservice kanalen en de inzet van machine assistance in de vorm van bijvoorbeeld chatbots zijn als het om webcare gaat steeds gewoner. Maar we zien in de eerste maanden van dit jaar dat de ontwikkelingen in dit vakgebied nog groter zijn dan in andere jaren.
Lidl België gaat toeleveranciers begeleiden bij het reduceren van hun CO2-uitstoot. Lidl kijkt echter verder dan de eigen muren: uit onderzoek blijkt dat de retailer een jaarlijkse CO2-uitstoot heeft van bijna 900.000 ton. 93% van die totale CO2-uitstoot vindt evenwel plaats buiten de muren van het bedrijf zelf, en liefst 80% van de emissie is afkomstig van een zestigtal leveranciers.
Supermarktketen Spar test deze zomer de éénpersoonswinkel uit. Spar heeft een mobiele éénpersoonswinkel voorgesteld. De mini-Spar is ondergebracht in een omgebouwde zeecontainer en is "volledig coronaproof".
Modemerk Gucci lanceert een hightech 'nepwinkel'. Gucci Live, zoals de nieuwe service heet, stelt klanten in staat om in realtime te chatten met adviseurs van het merk, die in een nieuwe hightech-winkel zitten. De Florentijnse winkel kreeg de naam Gucci 9 die speciaal ontworpen werd om klanten op afstand te laten shoppen.
“Er kijken nu 20 anderen naar dit product!”, “Nog maar 10 uur geldig. Koop nu!”, of “Al 7.340 keer gekocht!”. Wat mag wel en wat mag niet in 'verleidingstechnieken'?
Staat fast fashion onder druk? With the high street and the fashion industry brought to its knees by the coronavirus pandemic, the ‘buy less, buy better’ ideology of generation Z – those aged 18 to 24 – could see the beginning of the end of fast fashion, new research suggests.
Huismerken doen het steeds beter in Europa. Maar de Benelux blijft wat achter.In België bedraagt het aandeel huismerken nu 44% in volume en 31,6% in waarde. Het aandeel steeg licht in volume maar daalde in waarde, wat op een wat grotere prijsdruk wijst. In de categorieën vers, diepvries en gebak is het aandeel het grootst. Sterkste stijgers waren koekjesmix voor kinderen, bereide maaltijdkits, vlekkenverwijderaars en tandenstokers.
Reclame in tijden van Corona. Nu de coronamaatregelen langzaamaan worden versoepeld, wordt het voor merken ook tijd om zich te herpakken. Maar hoe doe je dat? Kun je normaal campagne voeren of is dat nog niet gepast? En haal je dan je uitingen van voor de crisis gewoon weer van de plank? Of moet er nieuw werk komen, aangepast aan de huidige werkelijkheid?
Supermarktketen Lidl bereidt zich voor op de verwachte crisis. Nu er een recessie zit aan te komen als gevolg van het coronavirus, wil discountketen Lidl zijn prijsimago aanscherpen. Daarom herschikt de retailer zijn internationale inkoopafdeling.
Facebook opent de aanval op partijen als Amazon en BOL.com. Facebook wil meeprofiteren van de enorme stijging in de e-commerce. 's Werelds grootste sociale netwerk heeft een nieuwe functie aangekondigd waarmee bedrijven in Facebook en Instagram een virtuele 'etalage' kunnen krijgen, waar gebruikers producten direct kunnen bestellen.
Belgische retailer JBC introduceert een nieuw winkelconcept gericht op kinderen. “Wat vooral naar voren kwam uit de gesprekken met de kinderen, was dat ze hun winkelbeleving als saai ervaren. Ze willen liefst op ontdekking gaan en avonturen beleven."
Futuroloog: ‘Holografische technologie wordt zó overtuigend dat er straks voor een flink aantal producten geen verkopers meer nodig zijn. Webshops gaan hier dus absoluut een boost van krijgen. Stenen winkels zullen nog meer beleving moeten bieden, want de behoefte om producten fysiek te bekijken wordt een stuk minder.’
"Supermarktketens proberen weleens streekproducten in de schappen te leggen, maar zij zijn er niet op ingericht, ze missen de beleving en de gunfactor." Volgens de laatste cijfers van Wageningen University waren er in 2018 ruim drieduizend landbouwbedrijven die aan boerderijverkoop deden, goed voor een omzet van 271 miljoen euro. In 2013 waren dat nog 2720 bedrijven, met een totale omzet van 142 miljoen euro.
Een groep van veertig internationale voedingsfabrikanten, foodretailers, consumentenorganisaties en wetenschappelijke instellingen dringt aan op verplichting van de Nutri-Score. Tot nu toe is het gebruik van de Nutri-Score vrijblijvend: merken kiezen zelf of ze het label op hun verpakkingen plaatsen. Grote namen als Ahold Delhaize, Carrefour, Danone en Nestlé hebben zich aangesloten bij een brede coalitie die de Nutri-Score verplicht wil maken in Europa. Ze zien de eenvoudige kleurcode als een efficiënt middel in de strijd tegen obesitas.
Nu ze gedwongen thuis zitten, slaan consumenten aan het koken, poetsen en tuinieren, zo blijkt uit verkoopcijfers. Welzijn en gezondheid staan centraal, verse en biologische producten doen het goed.
Winkelgebieden krijgen steeds vaker een sociale functie in de samenleving. Hoewel producten van overal ter wereld tegenwoordig met een muisklik te verkrijgen zijn, komt er langzamerhand ook een tegenbeweging op gang. Een groeiende groep consumenten hecht waarde aan lokale producten. Lokaal staat voor veilig en bereikbaar - belangrijke criteria ten tijde van de coronacrisis - maar ook voor hoge kwaliteit en milieuvriendelijkheid, kenmerken die passen bij de bredere roep om een duurzamere economie.
Het aprilnummer van RetailTrends is een bijzondere editie. Onder leiding van gasthoofdredacteur Marit van Egmond (ceo Albert Heijn) is er een special van gemaakt met het thema 'vrouwen in retail'. Zeg maar gerust 'powervrouwen in de retail! Nu volledig online te lezen!
De Coronacrisis heeft ook invloed op marketing. Hoewel dit een crisis is met een enorme impact, zou je strategie hier niet direct onder hoeven te lijden. Wel is het zaak om waar nodig accenten te verleggen en zaken anders te plannen. Vooruitkijken is het devies, want geen enkele crisis duurt eeuwig.
Van catwalk naar keuken: modebedrijven openen restaurants, bars en andere eetgelegenheden om hun imperium uit te breiden, en dat doen ze niet alleen in hun eigen winkels. In-store cafés zijn al enige tijd in de mode. Neem Nicole Fahri met haar bekende 202-restaurant in Notting Hill, één van de eersten die de brug tussen food en fashion sloeg.
Hoe verschillende retailers en merken zich dezer dagen van hun beste kant laten zien, zoals H&M. De retailer vangt, net als vele andere retailers in de mode, rake klappen. Toch kwam H&M met het nieuws naar buiten om met eigen leveranciers en producenten medische maskers, jassen en handschoenen te bieden aan ziekenhuizen in Europa om de tekorten aan te vullen.
Het consumentengedrag is in korte tijd radicaal veranderd. Retailers spelen met de vraag wat dit voor hen betekent, zodat zij niet alleen tijdens maar ook na de coronacrisis kunnen inspelen op het veranderend koopgedrag. Onderzoeksbureau Nielsen ontdekte dat het gedrag dat consumenten vertonen gedurende het coronavirus onder te verdelen is in zes stadia, die voor vrijwel alle landen gelijk zijn. Echter, wanneer deze stadia zich voordoen, is afhankelijk van de fase waarin het virus zich in het land bevindt.
In Duitsland maakt Lidl de producenten van zijn huismerken bekend. De discounter is één van de eerste ketens ter wereld die zo in zijn kaarten laat kijken. Op die manier wil de discounter nog meer transparantie brengen in haar wereldwijde toeleveringsketens. Op de lijst komen onafhankelijke fabrikanten die voor Lidl allerhande huismerkproducten produceren, van patisserie over cosmetica tot tuinmeubelen.
Hoe bereik je Generatie Z? Even niet aan influencers denken. Hoewel er nog steeds geadverteerd wordt op de zogenaamde traditionele kanalen, zijn we het er allemaal wel over eens dat de jongere doelgroepen daar slecht bereikt worden. De nieuwste uitdaging daarin is de generatie die volgt op de millennials (generatie Y): generatie Z.
Wat is de impact van het Coronavirus op (digital) marketing en hoe kunnen marketeers hierop anticiperen? Een marketingstrategie ligt er voor een langere periode. Hoewel dit een crisis is met een enorme impact, zou je strategie hier niet direct onder hoeven te lijden. Wel is het zaak om waar nodig accenten te verleggen en zaken anders te plannen. Vooruitkijken is het devies, want geen enkele crisis duurt eeuwig.
Een quiz is dé manier om meer over je doelgroep te weten te komen en ook nog eens te scoren op conversie. In een quiz kun je op subtiele wijze veel te weten komen over je doelgroep. Daarnaast creëer je met een leuke en relevante uitslag direct deelbare (social) content en kun je verschillende call-to-actions verwerken in de mogelijke resultaten.
Twee grote Belgische concurrenten, Delhaize en Colruyt, slaan de handen in elkaar: samen gaan ze kosteloos boodschappen leveren aan het personeel in ziekenhuizen. De beide retailers beloven de ziekenhuizen eerlijk te verdelen, en ook andere concurrenten zijn welkom.
Hoe kun je contact met de klant houden als de winkel nog maar beperkt open is of juist helemaal dicht is? Een paar mooie voorbeelden.
Boodschappen doen op basis van je DNA? Met de DnaBand van de Britse start-up DnaNudge scan je voedingsproducten in de supermarkt en weet je op basis van je DNA of ze geschikt zijn voor jouw gezondheid.
In China ging als eerste de retail op slot, maar daar werden ook creatieve manieren gevonden om toch klanten te bereiken. Welke lessen kan onze retail daar van leren? Neem bijvoorbeeld cosmeticabedrijf Lin Qingxuan, aldus de Harvard Business Review. Lin Qingxuan moest meer dan veertig procent van alle winkels sluiten, maar zette de meer dan honderd beauty experts die normaal gesproken in die winkels werken in als online influencers. De experts maakten gebruik van WeChat, een soort Chinese variant van Whatsapp, om in contact te komen met klanten en online omzet te verhogen. De omzet in Wuhan, waar de winkels dicht waren, kwam bij Lin Qingxuan 200 procent hoger uit dan de omzet in die regio een jaar eerder.
De zorg draait overuren en "the worst is yet to come". Dus de mensen die er werken hebben wat meer verdiend dan applaus. Goed dat er ondernemers zijn die te hulp schieten. Een paar voorbeelden van mooie acties!
Nederlandse supermarkten verspillen gemiddeld 1,7 procent van al hun voedingsmiddelen. Van al het voedsel dat niet bij de consument terechtkomt bestaat 34,5 procent uit aardappelen, groenten en fruit. 31,5 procent is (afbak)brood en banket. In totaal wordt 7,7 procent van al het ingekochte brood en banket weggegooid, net als 2,9 procent van de verse vis- en vleeswaren, 2,7 procent van alle zuivel en eieren en 1,4 procent van de gekoelde kant-en-klaarproducten.
Supermarkten halen weinig tot geen extra winst uit voordeelacties. Dat constateren onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Tilburg University. De acties zijn een goed 'lokmiddel' voor nieuwe klanten. Zij besteden echter minder dan vaste klanten. Vaste klanten stellen een deel van hun aankopen uit in aanloop naar een voordeelactie. Tijdens zo'n actie besteden ze weliswaar meer, maar daarna geven ze juist minder uit aan boodschappen.
Het oudste bedrijf in Nederland is bierbrouwerij Brand: de onderneming werd opgezet in 1340. Mooi overzicht van oudste bedrijven per land over de gehele wereld. Op wereldwijd niveau gaan de Japanners aan kop. Het Japanse bouwbedrijf Kongō Gumi, dat overigens in 2006 is overgenomen door een grotere partij (zonde!), werd namelijk al in 578 opgericht. Benieuwd hoe hun social-strategie er in die tijd uitzag!
Enkele opmerkelijke cijfers uit het jaarverslag van Ahold Delhaize. 78%: Dat is het rapportcijfer dat de retailgroep krijgt van zijn eigen medewerkers, op de vraag of Ahold Delhaize een inclusieve werkplek is. Dat is 4% beter dan in 2018. 54% van de 380.000 medewerkers zijn vrouwen. In de raad van toezicht is dat momenteel 33% en in de bestuursraad zal dat vanaf april 25% zijn: dan treedt namelijk de Britse Helen Weir toe, een financieel expert met ervaring bij onder andere Marks & Spencer en John Lewis. Van alle leidinggevende functies is 31% vrouwelijk. Ook: 56.681 ton.
Zo veel voedsel schonk Ahold Delhaize vorig jaar aan voedselbanken. Ook doneerde de retailer 17,5 miljoen euro aan gemeenschapsprojecten. Alle uithangborden van de groep engageren zich: in de VS neemt Food Lion deel aan het liefdadigheidsprogramma "Feeding America": tegen eind 2025 wil de keten meer dan een miljard maaltijden weggeven. In Roemenië stimuleert de groep zijn medewerkers om deel te nemen aan vrijwilligersactiviteiten onder de noemer "12 Acts of Kindness". Zopas maakte Ahold Delhaize nog hogere duurzaamheidsambities bekend: de strijd tegen voedselverspilling is daarin één van de prioriteiten.
Sportketen Declathon wil van een miljoen mensen weten hoe zij de toekomst zien. De keten peilt naar een visie van consumenten op sport, leven en werken in de toekomst. Wereldwijd gebruikt de sportretailer de resultaten in een grootschalig participatieproject ‘Vision 2030’, die de keten moet helpen om de eigen toekomststrategie vorm te geven.
Een nieuw initiatief van PepsiCo: producten zoals chips en ontbijtgranen, die nog slechts beperkt houdbaar zijn, worden in verrassingsboxen rechtstreeks aan de consument verkocht. Het initiatief van PepsiCo, met als naam ‘Unwasted’, is vorig jaar getest en na klantenfeedback definitief gelanceerd. Na de testfase werden op basis van de reacties de webshop en het logistieke systeem helemaal vernieuwd. De Amerikaanse foodreus wil een tweede leven geven aan een aantal producten die niet meer verkoopbaar zijn via de traditionele retailkanalen zoals de supermarkten. Dit heeft dan bijvoorbeeld te maken met overgebleven voorraad of de houdbaarheidsdatum.
Om millennials met succes aan boord te krijgen en te houden, moeten winkeliers inzetten op meerdere kanalen tegelijk (‘omnichannel’). Dit is belangrijk omdat zo’n aanpak marketingstrategieën via alle kanalen ondersteunt – online én offline. Een naadloze omnichannel-aanpak is cruciaal om millennials als koperspubliek vast te houden. In de afgelopen tien jaar is de detailhandel er heel anders uit komen te zien. E-commerce heeft vooral zijn weg gevonden naar één groep: de millennials. Gebruik van technologie is een van de meest in het oog springende kenmerken van millennials. Dit is immers de Facebook- en Instagram-generatie, die door het bezit van de nieuwste smartphone een hogere status binnen de groep heeft.
Hoe 'direct to consumer'-merken groeien als kool. Het gaat over merken die in de gaten het handig is dat een businessmodel onder andere een 'persoonlijke relatie' met consumenten heeft.
Pinterest komt met een augmented-reality functie. Beauty is één van de meest gezochte en gepinde rubriek op Pinterest. Met de nieuwe augmented reality-functie wil het inspiratieplatform gebruikers helpen bij een aankoop.
Hoe begin je een supermarkt in het land waar Walmart, Amazon (met Whole Foods) en Aldi al groot zijn? Over de avonturen van Lidl in de Verenigde Staten.
Unilever stopt met advertenties gericht op kinderen jonger dan 12 jaar. De maatregel komt er na alarmerende berichten van organisaties als de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) over obesitas en overgewicht bij kinderen.Maar in de winkelpresentatie verandert er niet veel.
Een virtuele make-over van je appartement? In Rusland speelt Ikea handig in op de grote uniformiteit van de appartementsgebouwen uit het Sovjettijdperk: met behulp van een digitale tool kunnen websitebezoekers hun appartement een virtuele opfrisbeurt geven. De tool zal later misschien ook in een aantal andere landen gebruikt worden.
Zo ziet het eruit als Amazon in online dating stapt. Een stel creatieve grappenmakers heeft net Amazon Dating gelanceerd. De parodie laat zien dat de website van Amazon ook prima kan functioneren als marktplaats voor ‘hot singles’.
Dit jaar zijn er zes belangrijke trends in ons retaillandschap die lang van kracht zullen blijven. De focus ligt naast het bieden van maximaal gemak op het creëren van beleving tot vermaak van de verwende consumens. Onder andere flexibele interieurs en voice-shopping.
Plannen voor nieuwe snoepwinkels: “Onze ambitie zal altijd zijn om onze klanten het beste van de M&M’s-merkbeleving bieden in elke winkellocatie". Iedere winkel zal qua design en assortiment aangepast worden aan de lokale cultuur, zegt Mars in een persbericht, maar wel zal er altijd plaats zijn voor klassiekers als de iconische “Wall of Chocolate”, lopen er levensgrote figuren rond en kunnen klanten hun eigen M&M’s personaliseren en meenemen naar huis. Er komen ook nieuwe interactieve toepassingen in de winkels.
"Het is belangrijk om sociaal zijn. Dat zorgt ervoor dat volgers uiteindelijk klanten worden.” Hoe behaal je als merk eigenlijk Insta-succes? Instagrammers spenderen gemiddeld bijna dertig minuten per dag op het platform, en elf procent van de gebruikers winkelt er ook.
De consument komt graag in een gebied waar verschillende functies samen komen, oftewel een plek waar veel te beleven is. Het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten is in 2019 voor het tweede jaar op rij afgenomen met 1,7 procent. Daar staat tegenover dat bezoekers wel vaker iets kopen en dat ze langer in winkelgebieden verblijven. Steeds meer ziet Bureau RMC dat de naam ‘winkelgebied’ niet langer volstaat: de consument komt graag in een gebied waar verschillende functies samen komen, oftewel een plek waar veel te beleven is.
Augmented reality, speciale duurzame en ethische edits, nieuwe shopwerelden en naadloze ervaringen. Het zijn enkele highlights uit The Future 100 2020 van Wunderman Thompson Intelligence. Het onderzoeksbureau stelt elk jaar 100 trends op die het spot in diverse gebieden waaronder retail en luxe. FashionUnited selecteert enkele interessante trends.
Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor AB InBev? Het Mexicaanse biermerk Corona is een van de topmerken van AB InBev, maar de naam klinkt momenteel ietwat ongelukkig. Het doet de vraag rijzen of de verspreiding van het coronavirus schadelijk kan zijn voor de biergigant.
YouTube is een kanaal voor merken en advertising, dat zich ook dit jaar weer verder door ontwikkelt. Wat zijn de do's en don'ts voor merken en wat is bijvoorbeeld het belang van Help-content?
Tijd van social media is voorbij!? Deze uitspraak deed minister-president Rutte vorige week. Social media in het algemeen zijn volgens de premier "een beetje voorbij" en "over de hype heen". Maar is dat wel zo?
In steeds meer trendrapporten klinkt dat de meest succesvolle bedrijven tegen 2030diegene zullen zijn die duurzaamheid vooropstellen. Starbucks wordt 50 in 2021 en dat wil de koffieketen vieren door klimaatpositief te worden. De Amerikaanse keten kondigt grootse klimaatambities aan, zoals meer plantaardige opties en stoppen met wegwerpverpakkingen.
Ikea timmert aan een nieuw winkelconcept voor de binnensteden: in Wenen verrijst een vestiging van liefst zeven verdiepingen, maar die wel focust op ‘kleinere’ items. Er is namelijk geen parking voorzien. Wie toch grotere stuks koopt, kan deze binnen de 24 uur thuis laten leveren vanuit een hub buiten de stad. Er zal geen parking zijn, maar het krijgt wel groene balustrades en daken met liefst 160 bomen.
Japanse robotontwikkelaars proberen hun robots zo goed mogelijk op mensen te laten lijken. Vooral de menselijke huid met al haar onregelmatigheden levert problemen op. Het wordt echter steeds makkelijker voor hen als de nieuwe Kardashian-trend doorzet. "Iedereen dezelfde duckface"?.
Albert Heijn loopt risico in België met de actie 1+2 gratis: De Belgische Economische Inspectie opent een onderzoek naar de opvallende promotiestunt. Verkopen met verlies is volgens de Belgische wet immers verboden.
Augmented reality speelt in marketing en reclame steeds vaker een rol. Onlangs koppelde fietsmerk VanMoof deze techniek aan zijn webshop. VanMoof noemt de tool een unicum in de fietsenbranche. In de tool kunnen consumenten de functies van de nieuwste e-bikes verkennen. Het merk heeft de tool ontworpen vanuit twee oogpunten: enerzijds wil het bedrijf de drempel verlagen om een fiets online aan te schaffen. Maar VanMoof wil ook het aantal retouren verminderen. ‘Hoe beter een klant een fiets kan leren kennen, hoe tevredener ze zijn over de aankoop.’
Afgelopen jaar werd voor het eerst de reclamemuziek top veertig aller tijdensamengesteld. Het is uiteraard verleidelijk om muziek te kiezen waar al een stel positieve associaties omheen hangt. Maar hoe prachtig ook, die associaties zijn niet van jezelf. Je leent ze.
Frisdrankenreus Coca-Cola heeft een abonnementsservice gecreëerd, waarbij de fans de kans krijgen om de nieuwste drankjes te proeven nog voor ze in de winkel liggen. De abonnees van de 'Insiders Club' zullen een keer per maand een pakketje thuisgestuurd krijgen. Op die manier kunnen ze proeven van de nieuwste producten van Coca-Cola. Het abonnement heeft een looptijd van zes maanden, leden betalen 10 dollar (9 euro) per maand of een eenmalige bijdrage van 50 dollar (45 euro).
De mode-industrie is vaak erg karig met informatie als het gaat om de oorsprong van de verkochte kleding: in de meeste gevallen staat enkel het productieland op het etiket vermeld. H&M doet nu een eerste stap in meer transparantie. Maar, Heel wat informatie, zoals bijvoorbeeld het loon van de textielarbeiders, wordt niet publiek gemaakt, stellen ze. "Transparantie is vooral een middel om een doel te bereiken, maar louter informatie delen over waar een kledingstuk wordt geproduceerd, garandeert geen betekenisvolle veranderingen in de werkomstandigheden in de fabriek".
Na Utrecht heeft nu ook Amsterdam eigen LEGO-winkel. De flagshipstore zet de Nederlandse cultuur, iconen en innovaties op een passende manier in de schijnwerpers. Behalve Nederlandse culturele pareltjes ook technologie en kunst.
De bijna altijd interessante blog Kooplust zet 34 ideeën op een rijtje om de omzet van je winkel te verhogen. Zijn er bepaalde dagen in een maand speciaal voor de doelgroepen? Kun je snel en gemakkelijk lege schappen vullen? Meer naamsbekendheid = meer klanten = meer omzet!
Ieder jaar verzamelen merknamenspecialist Hans Prummel (De Naamafdeling) en mediaondernemer Richard Otto de leukste bedrijfsnamen, dit keer met hulp van een jury met daarin ook Henkjan Smits (presentator NPO Radio 5) en internetfenomeen Kakhiel.

2019
E-commerce blijft zich razendsnel ontwikkelen, niet alleen in economisch opzicht maar zeker ook technologisch. Commercetools blikt alvast vooruit op 2020 en zet de grootste uitdagingen en kansen voor merken en retailers op het gebied van e-commerce op een rij.
Duik eens in de mogelijkheden van Instagram Stories! Met meer dan 300 miljoen dagelijkse actieve gebruikers die kijken naar Instagram Stories, mag het geen verrassing zijn dat influencers en contentmanagers het maximale uit dit platform willen halen.
De RFID-technologie wordt steeds vaker ingezet in de retailketen. Modeketen Zara heeft deze technologie al sterk geïmplementeerd in de hele keten en kan daarom meer omzet maken met minder voorraad. Maar ook in de supermarkt ontstaan er toepassingen, zie dit initiatief.
"Ik wil niet naar de Jumbo, papa. Ik wil naar Albert Heijn. Daar hebben ze Freek Vonk-plaatjes." Mogen bedrijven jouw kind inzetten als marketingkanaal? Mogen ze twee- tot zesjarigen targeten en beïnvloeden? Of moeten we dat niet willen?
Met de zoekgegevens van maandelijks meer dan 320 miljoen gebruikers weet Printerest voorspellingen te doen voor het komend jaar. Pinterest heeft zijn top 100 trends voor 2020 onthuld. De visuele zoekmachine heeft genoteerd: de opkomst van consumenten die zoeken naar genderneutrale opties, bewuste consumptie, tips om hun huisdier te stijlen, de voortdurende jaren 90 nostalgie met Y2K-geïnspireerde outfits, luxe scrunchies en
De TikTok app is razend populair onder jongeren, terwijl de meeste mensen boven de dertig het niet eens kennen. TikTok is een gratis app voor iOS en Android waar gebruikers zichzelf filmen terwijl ze dansen, playbacken, zingen, of juist humoristische content maken zoals Vine dat ook deed. De video's bewerk je met behulp van effecten en filters. Nadat de gebruiker de video, die meestal 15 seconden duurt, online plaatst, kunnen mensen de post liken en er op reageren. Een gebruiker kan de video ook meteen doorplaatsen naar andere social media kanalen, zoals bijvoorbeeld Facebook. De app maakt dit een stuk makkelijker dan zijn concurrenten.
Deze vier trends op het gebied van klantverwachtingen en technologische ontwikkelingen zijn belangrijk voor 2020. Wat bepaalt de klantbeleving? Zo’n twintig jaar geleden begon het Pantone Colour Institute met het uitroepen van ‘de kleur van het jaar’. Een traditie die inmiddels overal in de verfindustrie is ingeburgerd. Met deze trendvoorspelling en marketingactie zijn zij erin geslaagd om keer op keer een specifieke kleur tot de meest populaire kleur voor het aankomende jaar onder consumenten en merken te maken.
"Dit is de laatste kamer", "Deze actie duurt nog 7h31min", of die review waarvan je de echtheid toch sterk in twijfel trekt. Wat mag nu wel, en niet? De ACM heeft nu richtlijnen opgesteld over grenzen aan online beïnvloeding van de consument.
H&M is gestart met de verhuur van kleding: in de gerenoveerde winkel in Stockholm is die service voor het eerst beschikbaar gesteld. Ook is er een hersteldienst en een beautysalon in ondergebracht. Nieuwe bedrijfsmodellen als tweedehandskleding, abonnementen en verhuurdiensten worden steeds populairder in de mode-industrie, omdat shoppers zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
De eerste aanwas van Gen Z, geboren tussen 1995 en 2010, is inmiddels volwassen. Gen Z is op dit moment de grootste generatie en naarmate deze ouder wordt, wordt deze ook koopkrachtiger. Tijd voor retailers en marketeers om zich over deze nieuwe doelgroep te buigen. Wat beweegt Gen Z? Wat boeit Gen Z? En vooral: hoe shopt Gen Z?
Tijdens de Fashion Talks onlangs in Antwerpen organiseerde deed futuroloog Lucie Greene enkele voorspellingen over trends en consumentengedrag voor het komende jaar. Zoals het vormen van communities om gevoel van bij groepen te horen te bevorderen.
Inhaken loont: inhakers worden gemiddeld drie keer zo vaak gedeeld op social media dan niet-inhakers en het bereik van een inhaker gaat verder dan alleen de vaste volgers of fans van een organisatie of merk. Dit jaar kwamen er weer een aantal mooie inhakers voorbij. Albert Heijn haakte in augustus van 2019 met een eenvoudige maar doeltreffende socialmediacampagne effectief in op Pride 2019. De post zorgde voor een groot bereik op socialmediakanalen, zoals Twitter en Facebook.
De Britse warenhuisketen John Lewis heeft in Southampton een conceptstore geopend waarbij de verkoopruimte is vervangen door ‘experience playgrounds’. Het doel van de conceptstore is om klanten toegang te bieden tot allerlei verschillende expertises op zoveel mogelijk gebieden van het leven, op een manier die hen inspireert.
En niet alle retailers zijn enthousiast over Black Friday. Bijvoorbeeld om geen bijdrage te leveren aan van bepaalde maatschappelijke problemen.
Black Friday of Small Business Saturday? Het verkopen van producten tegen een fors lagere prijs is niet voor iedere winkelier een optie. In tegenstelling tot grotere bedrijven hebben zij namelijk te maken met kleinere marges. Met een korting bovenop de bestaande prijs bestaat het risico dat zij er niets meer aan verdienen.
Transitie: van een winkel met het juiste aanbod naar een winkel met het juiste aanbod, beleving, services en activiteiten. Hoe maak je nu van een trend een waardevolle kans? De directeur deelt een methode. “Breng een grote macrotrend in beeld, vertaal die naar een mesotrend. Wat zijn de behoeften, klantinzichten? Vertaal dat op microniveau naar formule-ontwikkeling die een antwoord geeft op de macro- en mesotrend.”
“Consumenten willen meer en meer dat zij kunnen krijgen wat ze willen, wanneer ze het willen en hoe zij het willen. Merken die dat bieden door technologie én menselijke interactie, komen als winnaar uit de bus.”
Wat is een merk waard? Bekijk hier de top 30 van de Nederlandse retail. De merkwaarde wordt berekend op basis van interviews met consumenten en een analyse van de financiële en zakelijke prestaties van de merken. Voor de top dertig zijn 32.300 Nederlandse consumenten ondervraagd.
“De winkelgebieden lijken steeds meer op elkaar door herhaling van dezelfde winkelformules”. Maar is dat zo? Het merendeel van de verkooppunten is in handen van een zelfstandig ondernemer gebleven. Het totaal aantal actieve verkooppunten in 2019 ligt 9% lager dan in 2015. Dat de verhouding filiaalbedrijf versus zelfstandige gelijk blijft, geeft aan dat de krimp beide type ondernemingen ongeveer even sterk treft.
Nike gaat weer een stap verder met doelgroepbenadering. Naast speciale schoenen voor verschillende sporters komt Nike nu met de Nike Air Zoom Pulse schoenen voor 'alledaagse helden': medewerkers in de zorg. De Air Zoom Pulse kun je volgens Nike zien als een atletisch gemaakte traditionele klomp, voorzien van alle gemakken die je nodig hebt als zorgmedewerker. Zo is de schoen met één hand aan te trekken en gemakkelijk schoon te maken.
"Campagnes via micro-influencers hebben ruim zes keer meer effect".
Nike stopt met verkopen via Amazon. Enige tijd geleden begon Nike met de directe verkoop van zijn sneakers en kleding op Amazon. Het sportmerk trekt nu de stekker uit die samenwerking. Nike stopt daarmee omdat het bedrijf naar eigen zeggen wil inzetten op meer directe en persoonlijke relaties met de klant. Wel laat het bedrijf weten ate investeren in sterke, onderscheidende partnerschappen voor Nike met andere retailers en platforms.
Hoe modeketen H&M nieuwe concepten uitprobeert. Nu in Berlijn een winkel die je niet herkent als H&M. In ‘Mitte Garten’, waar het bekende rode logo totaal ontbreekt, wil de modegigant een shopervaring bieden die nauw aansluit bij de behoeftes en levensstijl van de inwoners van de stad.
Stapje voor stapje meer transparantie over de huismerken van Albert Heijn. Met blockchaintechnologie! Via een QR-code op de verpakking zien consumenten welke route de fles sinaasappelsap aflegt tot die in het schap staat.
Generatie Z... Wie zijn deze jongeren écht en hoe zal hun koopgedrag evolueren, nu ze stilaan actieve consumenten worden? Hoe worden retailers Generatie Z-proof?
Verpakking is een belangrijk onderdeel van de marketingmix geworden. Wat zijn de trends? Onder de grootste ontwikkelingen binnen retailverpakkingen vallen het toevoegen van chips, QR-tags en interactieve elementen. De technologie stelt merken in staat om direct contact te leggen met de consument, waardoor nieuwe marketingkansen ontstaan. Andere trends zijn o.a. persoonlijke beleving en verduurzamen.
Jumbo, Albert Heijn en PLUS behoren tot de 40 meest inspirerende retailers van Nederland. Jumbo wint het van deze 2 met flinke voorsprong, en maakt de transitie van distributie- naar domeindenken.
Leidt e-commerce tot onverantwoorde verkoop- en marketingpraktijken? Over vijf jaar zal de Wereldgezondheidsorganisatie online shoppen identificeren als een mogelijk verslavingsstoornis, omdat miljoenen mensen verkeerd omgaan met ecommerce en daardoor bijvoorbeeld financiële stress ervaren.
Albert Heijn op zoek naar een antwoord op de combinatie Jumbo / La Place? In juli van dit jaar doopte Albert Heijn zijn Bakery Café en Deli Kitchen-hoeken in de winkels om tot Allerhande Café en Allerhande Keuken. Het nieuwe concept ‘Albert Heijn Café & Keuken’ is daar een vervolg op.
Interessant leesvoer voor het weekend: het jubileumnummer van RetailTrends.
Hoe ziet de supermarkt eruit in 2050? Hoe ver zijn we op het gebied van duurzaamheid en innovatie? Kennen we de consument van de toekomst eigenlijk?
Lil Miquela is een Instagram-influencer met inmiddels meer dan 1,7 miljoen volgers, Maar, ze is verre van echt. De AI-generated influencers zijn altijd op de hoogte van wat leeft onder volgers, zijn nooit te moe om nieuwe content te plaatsen, en zullen niet verwikkeld raken in een schandaal, tenzij merken hier bewust opdracht toe geven. AI-generated influencers bieden dus veel kansen voor merken.
Elk bedrijf zet haar beste beentje voor om zich te kunnen weren in het veranderende landschap en dat levert interessant ontwikkelingen op. Zo zullen retourgoederen en het bezorgen niet altijd meer 'gratis' zijn. Een andere trends is om meer openheid over onder andere productielocaties te geven.
Vanaf eind november vind je in Berlijn een nieuwe H&M-winkel. Met een nieuwe concept, dat is uitgedacht door H&M Lab. Mét naast een selectie uit het gebruikelijke aanbod ook tweedehands kleding en plaatselijke merken. En yoga.
Veelbelovend voor de retailsector is de inzet van kunstmatige intelligentie bij het optimaliseren van prijzen en promoties. Kunstmatige intelligentie kan een echte gamechanger worden voor prijszetting en promotie-optimalisatie in retail. Vooral machineleren biedt potentieel, al is het op zich geen wondermiddel.
Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaat ongeveer een derde van het voor menselijke consumptie geproduceerde en verpakte voedsel op een of andere manier verloren. Een Finse supermarktketen wil daar iets aan doen door elke dag een eigen 'happy hour' te organiseren. De retailer verkoopt dan voedingproducten die dreigen te vervallen met extra grote kortingen.
Jaarlijks worden er 1,5 miljoen matrassen weggegooid. Ikea gaat daar wat aan doen. En zet ook andere stappen op het gebied van duurzaamheid. IKEA wil in 2030 al zijn producten recyclen of hergebruiken. De Zweedse meubelgigant maakt daarmee een begin door matrassen te gaan verkopen die na gebruik weer bij de klant worden opgehaald.
Influencers zijn niet te vertrouwen! In totaal stelt maar liefst 86 procent van de rerspondenten van een marketingonderzoek hen influencers niet te vertrouwen. Ze stellen moe te worden van alle gesponsorde producten in hun feed en worden zich steeds bewuster van het feit dat influencers betaald worden om merkproducten te verkopen – lopende reclamezuilen, dus.
"Hema is waar wij onze eerste schriften voor de middelbare school kochten en waar wij nu nog steeds onze sokken kopen." En straks ook de kerstcollectie van Viktor&Rolf. In de collectie zitten kersttruien, -sokken en zelfs een rompertje. Ook kan het huis versierd worden met kerstballen, folieballonnen, inpakpapier, een cavafles, chocolade, servies en tafellinnen; allemaal onderdeel van de collectie. De kleuren rood en goud voeren de boventoon in het aanbod.
Zara vond de term fast fashion uit: snel reageren op de nieuwste modetrends, maar daar is steeds meer kritiek op. Wat doet Zara daar mee? Zara biedt in veel winkels augmented reality (AR) ervaringen. Als je kleding bekijkt, kan je op je smartphone zien hoe modellen die kleding dragen. AR is de digitale honing die millennials naar de winkel moet trekken.
In een proefwinkel van de Engelse supermarktketen Waitrose vind je zo’n 200 producten zonder verpakking bij elkaar, zoals koffie, wijn, bier, wasmiddel, pasta, groenten en fruit vind je in een proefwinkel van de Engelse supermarktketen Waitrose. Dat betekent dat je je eigen verpakking zoals potten, zakjes en doosjes meeneemt en deze in de winkel vult. Als je je eigen verpakking bent vergeten, kun je deze in de supermarkt huren.
Hoewel een grote meerderheid van de merken en winkels vindt dat ze een prima werkend klachtenafhandelingsproces hebben, ervaart slechts een enorme minderheid (8 procent) van de klanten het als prima. Een klachtafhandeling is hét moment-of-truth in de klantbeleving van je merk of winkel. Zeker als je dat ‘au-moment’ tot een ‘wauw-moment’ weet om te buigen!
Internetgigant Amazon gaat het weer proberen: een nieuwe supermarktformule.
In de nieuwe winkelformule verzamelt de consument zelf zijn versproducten en bestelt hij de houdbaarheidsartikelen via de app. Terwijl de klant zijn versproducten bij elkaar zoekt, worden de houdbaarheidsproducten die via de app besteld zijn uit het magazijn gehaald. De hybride supermarkt bevat bovendien een gedeelte waar klanten hun online bestelde boodschappen kunnen ophalen en waar bezorgers pakketjes kunnen verzamelen.
Supermarktketen Aldi gaat de schijf van vijf gebruiken bij de kindermarketing. Aldi heeft de producten in samenspraak met het Voedingscentrum gekozen. Het gaat om onder meer snacktomaatjes, yoghurt en volkorenbrood. De retailer wil gezonde voeding daarmee aantrekkelijker maken voor kinderen en hun ouders. Voor het gebruik van de figuurtjes heeft Aldi een exclusieve licentie van Disney gekregen.
Zelfs de goedkoopste supermarkt van Nederland heeft een eigen app. Een supermarktformule die voedselverspilling wil tegengaan door restpartijen op te kopen en goedkoop in de schappen te leggen.
Net als drogisterijketen DA gaat Etos de richting in van gezondheidsadviseur. Etos heeft de Solvo Groep overgenomen, bekend van websites als gezondheidsplein.nl, dokterdokter.nl en ziekenhuis.nl. De drogisterijketen zet zo naar eigen zeggen een belangrijke stap naar een nieuw drogisterijconcept, 'waarbij fysieke winkels en 24-7 informatievoorziening over gezondheid zijn geïntegreerd'.
In het nieuwe speelgoedboek van Bol.com zijn de prijzen vervangen door QR-codes... Sinterklaas moet maar op internet kijken!
Prijzen, prijzen, prijzen... Is 'pricing' bij veel bedrijven een ondergeschoven kindje. De top drie meest gemaakte prijsfouten en hoe het wel moet. Bijvoorbeeld het kostprijsplus-model. Maar wat iets kost is iets heel anders dan wat mensen ervoor over hebben!
De klant kan zelf intuïtief alles regelen wat hij wil regelen, op het moment dat hij dat wil. Samenservice als tweede mogelijkheid: klant helpt klant in onze community en op ons serviceforum. Fullservice is de derde optie: daarbij bieden we warm en persoonlijk contact door een mens, de medewerker van NS." Over de reorganisatie van de NS Klantenservice.
Ook Rivièra Maison werpt zich op het leasen. Zelfs volledige interieurs, inclusief stylingadvies.
"Buy now, pay later". Waarom we het doen? Om dezelfde reden als waarom we nu al ‘return in store’ aanbieden, of gratis levering. Klanten verwachten een optimale winkelervaring. Of dat nu online of offline is.”
Na de mislukte introductie van koopknoppen probeert Pinterest een nieuwe manier uit om te evolueren van een socialemedianetwerk naar een winkelplatform: winkelpagina's. Na het vullen van winkelmandjes vullen vindt afrekenen via de website van het merk plaats.
Versdiscounter Lidl startte deze week in België een nieuwe, verrassende campagne rond verse producten, met de slogan ‘hoeveel is vers voor jou waard’? Allerlei voordelen zorgen ervoor dat we geld verdienen en geld besparen. Veel geld. Verse producten zijn dus van onschatbare waarde.
Achter de schermen transformeert HEMA tot een internationaal merk dat de klantbeleving centraal stelt. "We zetten reuzenstappen in digitalisering en het ondersteunen van de customer journey."
Met de toevoeging van Nike’s nieuwe abonnementsservice voor kinderschoenen, Nike Adventure Club, zet een nog groter aantal modemerken in op een abonnementsservice of verhuur van mode items. Vorige week kondigde warenhuis Bloomingdale’s aan kleding te verhuren onder de service ‘My List by Bloomingdale’s’. Terwijl dit soort circulaire bedrijven en services oprukken rijst de vraag: hoe levensvatbaar zijn deze modellen?
59% Van de kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar en zelfs 77% van de kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar vertelt hun ouders over nieuwe merken waarmee zij nog niet bekend waren. Over 'influencen' gesproken!
In Finland heeft supermarktketen S-market een 'happy hour' ingesteld voor voedingsproducten. Om 21.00 uur - een uur voor sluitingstijd - verlagen de winkels de voedselprijzen voor honderden items die om middernacht vervallen tot 60%. Vaak gaat het om producten waarvan de prijs eerder al met 30% werd verlaagd. Het initiatief maakt deel uit van een campagne om voedselverspilling te verminderen.
Werkt tv-reclame nou eigenlijk wel? Geen presentatie over reclame is compleet zonder dat ene citaat van John Wanamaker. ‘De helft van mijn reclamebudget is verspild’, zei de wijlen advertentiepionier. ‘Ik weet alleen niet welke helft.’
Een vermindering van koolstofdioxide en afval: twee vliegen in één klap. Dit zijn volgens Zalando de resultaten van het gebruik van herbruikbare verpakkingen voor leveringen en retouren. Ook het terugdringen van de vele retouren heeft grote aandacht.
De meest bekende influencers ontvangen van merken duizenden dollars voor een productfoto geplaatst op het platform waar zij lifestyleproducten adverteren. Kleinere merken kunnen of willen die prijzen niet betalen en concentreren zich daarom op ‘de kleintjes’ – de zogeheten micro-influencers. Maar wat zijn dat precies? "Micro-influencers zijn persoonlijkheden, maar met ongeveer 1.000 tot 10.000 volgers op Instagram”.
HEMA beschouwt zichzelf niet langer als winkelketen, maar als merk. En HEMA wil in de toekomst bij veel verschillende winkels te vinden zijn. Zoals een samenwerking met de Franse supermarktketen Franprix. Toekomstige generaties zullen zeer waarschijnlijk minder zelf koken en daarom minder kopen bij supermarkten. “De invulling van de supermarkt komt compleet op zijn kop te staan.” Door het supermarktaanbod aan te vullen met non-fooditems, zoals HEMA nu al doet bij Franprix, kunnen foodretailers zichzelf weer nieuwe betekenis geven.
Binnen een jaar wil Leen Bakker met een leaseconcept voor banken en bedden de markt op. En wil het bedrijf met het aanbieden van een assortiment voor alles in huis de omzet verdubbelen.
Bij Crossmarks gelooft men dat succesvolle retailers zich continu aanpassen aan de veranderende wensen van de klant. Om klanten hier goed in te kunnen adviseren is het nodig om veranderingen in de wereld voortdurend te monitoren. Een rijtje van 10 retailtrends!
Met de opening van een nieuwe supermarkt laat Lidl zien hoe je een stap kunt doen naar duurzaam ondernemen. Een 'energie-circulaire supermarkt'.
De 2 miljoen jaarlijkse bezoekers van IKEA Groningen treffen vanaf nu een geheel vernieuwd warenhuis aan. "Het is een test waar vanuit de hele wereld naar wordt gekeken". IKEA in Groningen wil klanten stimuleren om een totaalpakket te kopen.Daarvoor verdubbelt de vestiging zijn inspiratiepunten - voorbeelden van hoe een deel van de woning kan worden ingericht - en komen verwante afdelingen dichter bij elkaar te liggen.
We leven in een tijd waarin we van A tot Z optimaal bediend willen worden en niet meer bereid zijn om te wachten. Retailers doen er alles aan om de customer journey zo vloeiend mogelijk te maken door zoveel mogelijk hobbels weg te halen. Retailers doen er alles aan om de customer journey zo vloeiend mogelijk te maken door zoveel mogelijk hobbels weg te halen. Een paar innovatieve voorbeelden, waaronder het in een kofferruimte bezorgen op momenten van afwezigheid.
Een lijst met 11 televisiepersonages en persoonlijkheden die de meeste invloed hebben op de consumentenmode. Met name tienerseries hebben vaak invloed. Voor het onderzoek analyseerden de twee partijen hun wereldwijde datasets met zoekresultaten van 306 miljoen maandelijkse gebruikers. Villanelle, de hoofdpersoon uit de Britse serie Killing Eve staat bovenaan de lijst van meest invloedrijk personages voor de consumentenmode. Pinterest zag een 1.060 procent stijging (jaar op jaar) in zoekopdrachten naar outfits van het personage.
Schoenen passen kan veel leuker, dacht men bij Adidas. Zie hoe je de nieuwe serie sneakers kunt uitproberen in een pop-up store in Manhattan. De pop-up store is een speeltuin die samen met de Amerikaanse sportwinkelketen Finish Line is bedacht. Als je bij binnenkomst de sneakers hebt aangetrokken start het parcours met een doolhof.
"Price is what you pay. Value is what you get", liet voormalig rijkste man ter wereld Warren Buffett ooit optekenen. Veel ondernemers, managers en marketeers worstelen met het prijsbeleid voor hun product of dienst. Hoe zit dat met de P van Prijs? Ook deze 'P' is een onderdeel van marketingcommunicatie!
Ondanks zelfscankassa's en experimenten met kassaloze winkels is het helpen van ouderen een brede trend onder supermarkten. Wat te denken van een kletskassa? Een speciale kletskassa moet ervoor zorgen dat mensen even terloops iets kwijt kunnen.
IKEA heeft haar nieuwe catalogus ook als luisterboek uitgebracht. Van voor naar achter wordt de gehele catalogus voorgelezen. Serieus? Nee, niet echt: met het audioboek wil de Zweedse woonketen vooral met een knipoog aandacht vragen voor de digitale catalogus. Voortaan zijn nog slechts een beperkt aantal gedrukte exemplaren verkrijgbaar in de winkels, aangezien het merendeel van de klanten zich volgens de retailer toch al online oriënteert.
Intussen in Zweden, to celebrate the unique initiative presented by McDonald’s Sweden. An advertising agency has decided to create the world’s smallest restaurant, the McHive.
Moet je die influencers nou echt serieus nemen? Nee, natuurlijk niet. Speciaalbiermerk Vedett lanceert in samenwerking met Pepijn Lanen een spottende campagne over influencers. Met de video’s wil het merk zijn consumenten inspireren om het leven vooral niet te serieus te nemen. Het is overigens niet de eerste keer dat een merk influencers op de hak neemt.
Generatie Z hecht waarde aan ervaringen en wil iets ‘cools’ doen in een winkel, wat vervolgens weer gedeeld kan worden op social media. In de wetenschap dat generatie Z in 2020 goed is voor veertig procent van de wereldwijde consumentenpopulatie, is het voor retailers een belangrijke groep om in de gaten te houden.
Bestaat er zo iets als de rationele consument? Bekijk de video op de blog Kooplust. Stiekem zijn er een heleboel invloeden die ons onbewust naar onze portemonnee doen grijpen. Bekijk het shopping tripje wat deze rationele consument en alwetende psycholoog maakten.
In New York opende luxemerk Hermès een winkel zónder exclusieve en luxe uitstraling en hoopt daarmee een nieuwe doelgroep aan zich te binden. Als je de winkel binnenkomt zie je meteen nieuwe aspecten die je in de andere winkels niet ziet. Zo loopt het personeel op sneakers, zijn er skateboardtassen te vinden en staat er een fiets met bijbehorende accessoires. Hermès probeert op deze manier een nonchalante en gastvrije uitstraling te creëren.
De winkel bevat twee verdiepingen waar je naast fashionitems van Hermès ook zitplekken tegenkomt waar je iets kunt drinken en je telefoon kunt opladen. De jongere generatie wordt uitgenodigd om even te gaan zitten, zonder dat ze per se iets moeten kopen.
Modemerk Nike gaat workshops verzorgen in een popup-winkel in Chicago. In samenwerking met ontwerper Virgil Abloh (onder andere Louis Vuitton) kunnen jongeren deze zomer workshops volgen in het gloednieuwe NikeLab Chicago Re-Creation Center.
De Britse supermarktketen Waitrose test in Oxford de komende maanden op grote schaal alternatieve verpakkingen. De testwinkel aan Botley Road test het eerste ‘pick & mix’-concept voor verpakkingsvrij diepvriesfruit, schenkt wijn en bier van de tap, heeft navullingen voor schoonmaakmiddelen en dispensers voor pasta, rijst, granen, peulvruchten, gedroogd fruit en zaden. Klanten kunnen er vers gemalen koffie meenemen in een herbuikbare doos. De meeste verse groenten en fruit werden uit hun plastic verpakking gehaald, net als de bloemen en planten. Shoppers kunnen in de winkel herbuikbare dozen ‘lenen’ tegen een waarborg.
“We gaan steeds meer van het verkopen van wat we maken, naar het maken van wat we verkopen.” Straks kun je in de webshop van Levi's je eigen broek samenstellen. Klanten krijgen door de nieuwe tool een blanco jeans te zien en kunnen vervolgens zelf een kleur, overdye en andere aankleding kiezen. De ontworpen broek kan vervolgens via lasertechniek in negentig seconden worden geproduceerd.
Welke 40 retailers worden door consumenten het meest inspirerend bevonden?
Het onderzoeksrapport is te downloaden. Uit de Inspirerende 40: Retaileditie blijkt dat de meest inspirerende retailers van vandaag, de winnaars van morgen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is IKEA. Winnaars overtuigen met hun retailformule en durven voorop te lopen. Inspiratie geeft energie en brengt mensen in beweging. En dat betaalt zich uit in succes. Uit onderzoek blijkt dat inspiratie een goede indicator is voor de business performance. Inspirerende retailers hebben loyalere klanten, meer betrokken medewerkers
Het nieuwe motto in de retail: aandacht trekken, interactie uitlokken, en zorgen dat mensen hun beleving delen. Londen blijft de bakermat van nieuw en knap store design. De leukste en meest prikkelende winkels waren te vinden in Oost-Londen.
Hoe je ervoor kunt zorgen dat je ijswinkel een hit wordt op Instagram. Ontwerpbureau Asthetique uit New York is verantwoordelijk voor het ontwerp van Ice Scream en heeft ervoor gezorgd dat de ijssalon een nostalgische maar ook moderne uitstraling heeft met veel kleur en licht. Het interieur is aangepast op de manier hoe de ijsjes door Ice Scream worden gemaakt, namelijk met stiksto
Met de opmerkelijke slogan "Koop geen Coca-Cola als je ons niet helpt recycleren!"wil de drankenproducent de consument aanzetten om nog meer verpakkingen in te zamelen. De Belgische campagne is een wereldprimeur voor Coca-Cola. De nieuwe, atypische marketingcampagne van Coca-Cola past in de ambitieuze milieudoelstellingen die het bedrijf zichzelf in 2017 heeft opgelegd. Ten laatste in 2025 wil de drankengigant 100% van zijn verpakkingen inzamelen én minstens 50% gerecycleerd plastic in plastic flessen gebruiken.
Anders dan de inmiddels vertrokken oprichters van WhatsApp altijd hebben gewild, zullen er in 2020 advertenties verschijnen in de applicatie. Los van de reclame binnen WhatsApp kunnen bedrijven advertenties op zusterplatforms Facebook (links) en Instagram (midden) straks voorzien van een WhatsApp-button: wie daarop klikt kan direct contact opnemen met het bedrijf in kwestie.
Voetbalclubs doen veel aan marketing. Vaak erg traditioneel, maar soms inventief. De Belgische voetbalbond brengt de aankondiging naar een nieuw niveau met de presentatie van de selectie van Jong België. Dit strijdt vanaf 16 juni op het EK voor spelers onder 21 jaar in Italië . De Belgische bond bedacht zelf het filmpje, geïnspireerd op de hitserie Southpark.
Is het nog altijd de moeite waard om tijd en geld te steken in offline marketing?Jawel hoor. Want juist wanneer je de kracht van online en offline met elkaar verbindt, kom je tot de meest krachtige marketingstrategie voor je winkel. Een paar mooie voorbeelden van Kooplust.
Stel je voor: een winkel die de klant al bij de ingang herkent, of beter nog: die al aan je gedrag op straat kan zien of je de intentie hebt om binnen te komen. Science fiction? Met de inzet van slimme technologie en artificiële intelligentie zal de supermarkt in de toekomst écht gepersonaliseerde winkelervaringen kunnen bieden. Dat veronderstelt een sterke focus op het verzamelen en verwerken van data.
Adidas komt met een sneaker op de markt die gemaakt is om hergebruikt te worden. Zodra een paar schoenen aan het einde van zijn 'eerste leven' komt, worden ze teruggebracht naar Adidas, gewassen, gemalen tot pellets en gesmolten tot materialen voor componenten voor een nieuw paar schoenen.
De grootscheepse kledinginzamelingsactie door H&M is onderdeel van een project waarbij consumenten worden beloond met per ingeleverde zak 15 procent korting op een nieuwe aankoop. De Zweedse keten verkoopt het gebruikte textiel aan een bedrijf dat het recyclet tot nieuwe producten, waaronder kleding, maar ook schoonmaakdoeken en isolatiemateriaal. Naast recycling gaat het concern zich richten op de verkoop van tweedehands kleding tussen consumenten.
Waarom consumenten overgaan tot een spontane online aankoop. En, niet al te onbelangrijk, hoe je hier als retailer op kunt inspelen. Te denken valt aan onder andere een gerichte korting / aanbieding, rondom de 25-ste dag van de maand wanneer veel salarissen gestort zijn en goed beeldmateriaal.
Ze zijn de kinderen van Gen X, zijn geboren met een tablet in hun hand en worden ook wel generatie Swipe genoemd. We hebben het over de jonge generatie Z, deze groep omvat ongeveer 40% van de consumentenpopulatie. En, Z is niet van dezelfde generatie als de 'millennials'.
Idee: in het voorjaar van 2020 op excursie naar Antwerpen! Want de Stadsfeestzaal krijgt een wereldprimeur: RetailDetail opent er dan ‘The Future of Shopping’. Dit is een uniek lab waar winkelketens en technologiebedrijven samen de allernieuwste concepten testen.
H&M deelt sinds kort bij elk kledingstuk extra informatie over de herkomst van het product, over de gebruikte materialen en over duurzaamheid. Zowel in de app als in de stenen winkel kan deze informatie worden verkregen, door het prijskaartje te scannen.
In mei kunnen duizend klanten van supermarkt Carrefour gratis naar de diëtist. Carrefour en Partena Ziekenfonds werken dan samen om in de hypermarkten van de supermarktgroep coaching aan te bieden. De voedingsdeskundige vertelt wat wel en wat niet in e enwinkelkarretje mag.
Een zeer interessante inspiratiebron op retailgebied: Retailinsiders. Bekijk omzet per branche, omzetkengetallen, exploitatiebeeld, aantal winkels, winkelvloeroppervlakte, winkelformules en ketens, werkgelegenheid, bestedingen per productgroep en marktaandelen.
Hoe krijg je op straat het winkelend publiek de Hema-winkel in? Digitale buitenreclame! Retailer Hema is de eerste keten die gebruikmaakt van een nieuwe innovatie om dynamische buitenreclame in te kopen. Zo is naadloos in te spelen op variabelen als het weer, relevantie of actualiteit.
IKEA wil middels nudging de klant en medewerker stimuleren om duurzamer te leven. Nudging? Jawel, nudiging. Een soort van motivatietechniek om tot iets te stimuleren, in het voorbeeld van IKEA stimuleren tot meer duurzaam bewustzijn en leven.
De combinatie van Eurovisie songfestival en Twitter creëert een waardevolle kans voor Nederlandse merken om een internationaal en zeer betrokken publiek te bereiken. Twitter staat voor alles wat er in de wereld gebeurt en de finale van het Eurovisie Songfestival is één van de 'grootste' avonden op het platform wereldwijd. Van een kippendans tot aan gorillapakken, het Eurovisie Songfestival zit vol met adembenemende en hilarische momenten die elk jaar een massale buzz genereren.
KLM zet augmented reality in om zijn bestemmingen te promoten. Volgens KLM is dit een begin. Augmented reality verbindt kortgezegd de realiteit en de virtuele wereld.
Met één druk op de knop waant men zich nu in steden als Taipei, Stavanger en Edmonton.
Over een paar jaar hebben alle productetiketten een bluetooth-tag. Slimme tags kunnen veel goedkoper worden.
De middelen om te analyseren hoe consumenten worden geraakt door reclame worden steeds verfijnder. Met nieuwe technologie proberen marketeers besluitprocessen te meten en beïnvloeden.
Nieuwe schoenen nodig? Dan is dit misschien wel iets. Puma heeft schoenen met ingebouwde augmented reality.
Slogans, slogans, slogans, zoals die van de paarse krokodil.
Hoe zit het nu eigenlijk met al die reviews op websites? Op websites waar reviews kunnen worden gedeeld is regelmatig een erg positief beeld te zien over bedrijven, dat betekent niet altijd dat er alleen maar tevreden klanten zijn.
Een bijzonder nieuw filiaal van Lidl. De winkel in huizen heeft onder meer een bijenhotel, veel groen in de omgeving en ook op het dak. Met die groenvoorzieningen worden bijen aangetrokken. Daarnaast stelt de supermarktketen klanten in staan statiegeld te doneren voor het behoud van de bijenpopulatie. Met het geld worden in heel Nederland bijvriendelijke bomen geplant.
H&M start met de verkoop van tweedehands kleding. Tweedehands is een groeiende markt, ook in mode: in de komende vijf jaar zou de omzet er verdubbelen. De groei hangt samen met de stijgende vraag naar duurzaamheid, en dan niet het minst met een toenemende bezorgdheid rond hoe verantwoord fast-fashion is.
Dierentuin-marketing: heel dicht bij de klanten. In een dierentuin komt veel informatie samen, en daar kun je veel mee doen!
"Bijna de helft van alle nieuwe ideeën en producten mislukt en er is geen marketingcampagne die dat gaat voorkomen". Wel een aantal richtlijnen om rekening mee te houden.
Wat gebeurt er met al die geretourneerde artikelen? Best vaak zijn deze artikelen onverkoopbaar omdat ze gebruikssporen vertonen of uit de mode zijn. Er zijn allerlei alternatieven om een restpartij een nieuw leven in te blazen. Tweede hands EN tweede kans!
Een paar voorbeelden van productpersonalisatie, een opkomende trend, zoals koffie en sportschoenen. Klanten waarderen het als ze invloed kunnen uitoefenen op de eigenschappen en de presentatie van een product. Door de snelle technologische ontwikkelingen is de manier waarop consumenten producten zoeken, kopen en betalen totaal veranderd. Dit brengt kansen met zich mee!
Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap je klant wél bereikt? Een effectieve marketingcampagne vergt voorbereiding. Sterker nog, hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans op rendement is. Want op wie wil je je richtten, op welke manier en met welke boodschap? Met een aantal manieren kun je klanten nog beter bereiken.
Als ondernemer wil je de boot niet missen op het gebied van marketing. Om welke marketingtrends kun je dit jaar niet heen? Een overzicht van drie marketingtrends die je dit jaar niet mag missen. Personalisatie, phigital en influencers.
Er komen maandelijks weer nieuwe features bij en de mogelijkheden op het gebied van social media-advertising ontwikkelen zich razendsnel. De trends van dit moment.
MediaMarkt wil in de toekomst meer de klemtoon leggen op verrassende en leuke ervaringen voor wie naar de winkel komt. “Beleving is belangrijk. En dus verzint MediaMarkt de nieuwe tagline ‘Jawadde dadde!’.
“Retailers beginnen nu door te hebben dat data superbelangrijk zijn. Het gaat ‘m vooral om controle over de data, denk aan data van artificiële intelligentie, gebruikersherkenning, 3D voetscanners en online stijladvies. In je webanalytics bijvoorbeeld zitten heel wat gegevens, maar de vraag is: wat doe je ermee?”
De nieuwe vestiging van Galeries Lafayette in Parijs (6.500 m2) worden nieuwe retailconcepten uitgeprobeerd. Een van de nieuwigheden is de ‘slimme kleerhanger’, die de klant informatie geeft over het product en de beschikbare winkelvoorraad. En er werken geen verkopers of verkoopsters, maar stylisten die de klanten verder helpen via een nieuwe app.
Jumbo en La Place gaan verder op zoek naar nieuwe concepten. Retail en foodservice versterken elkaar meer dan ooit bij Jumbo. Dat blijkt uit de opening van het nieuwe Jumbo Food College, een gezamenlijk kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum van de supermarktketen en restaurantketen La Place.
Citaat: “Als je vandaag niet met video bezig bent, dan dreig je irrelevant te worden.” Video wordt onmisbaar in het communicatiepakket van elke retailer, zowel voor interne als externe communicatie. Er zijn geen excuses meer: de drempel is laag. Voorwaarde is wel een doordachte strategie.
Ongekend populair: plaatjes zoeken via Google. Dus dacht Google daar weer een commerciële draai aan te geven. "Laat data actief voor je werken!". En "shoppable ads voor Google afbeeldingen".
Videoposts op Facebook bijvoorbeeld trekken flink wat meer bekijks dan een fotootje of plaatje, en het aantal views op YouTube is af en toe niet bij te houden. Leuke video-opdracht voor leerlingen?
De jaarlijkse Global Consumer Insights Survey van PwC, waarvoor in totaal 21 duizend consumenten zijn ondervraagd over hun winkelgedrag, biedt talloze inzichten over onder meer de Nederlandse consument anno 2019. Er is een aantal onmisbare inzichten over consumenten onderscheiden, zoals 'klant centraal stellen', 'omarmen van mobiele telefoon' en 'duurzaamheid'.
Blokker besteedde in 2018 33 miljoen meer aan advertenties dan in 2017 en is daarmee de grootste stijger. Het algemene beeld van de Top-100 is dat de totale mediabestedingen zijn toegenomen dankzij meer inzet van televisie en online en in mindere mate door een verhoogde inzet van outdoor.
Het bijzondere verhaal van een 185-jarig Zwitsers warenhuis. “Er zijn veel warenhuizen in Zwitserland, maar onze strategie is helder: we willen een echte bestemmingswinkel zijn. Als je naar Zürich komt, dan moet je ook Jelmoli bezoeken."
Instagram komt met een eigen check-out, straks kun je rechtstreeks producten kopen, buiten de webshop om. Met alle nieuwe ontwikkelingen lijken de ambities van Instagram om een e-commerceplatform te worden in vervulling te gaan. De product-tags hebben ervoor gezorgd dat bezoekers meer in contact komen met producten waardoor de koopintentie wordt aangewakkerd.
Wat doet IKEA om zelf toekomstbestendig te worden? Iets met duurzaamheid? Iets met leasen en na een periode van gebruik in- of omruilen?
Zara Edited is de eerste maatwerkservice van Zara, die klanten toelaat hun spijkerbroeken en -jasje een persoonlijk tintje te geven met borduurwerk. Ook online kunnen consumenten kledingstukken personaliseren of via de Zara-app: ze selecteren het gebied dat ze willen aanpassen en het lettertype en de kleur van het borduurwerk. Klanten kunnen zo geborduurde woorden toevoegen aan de voor- of achterkant van shorts, rokken en jasjes.
Voice commerce is al wat langer bekend, maar Coop gaat nu een stapje verder. Hoewel de applicatie pas enkele maanden live is, is deze voor Coop, waar het offline aandeel veel groter is dan online, een succes te noemen. ‘Het merendeel van de online klanten bestelt momenteel via de app’.
Oh ja, offline marketing bestaat ook nog! De blog Kooplust maakt dat nog maar eens duidelijk! Want juist met bepaalde 'kracht' van online en offline met elkaar verbindenkan tot krachtige marketingstrategieen voor de winkel leiden.
Influencers zijn de mannequins van 2019. En social media de catwalk. Met de komst van de smartphone in 2007 kreeg het digitale leven een boost. Ineens kan iedereen mooie modeplaatjes schieten.
De 'Nationale week zonder vlees'. Wat bespaar je bij een week geen vlees eten? Het marketingverhaal achter deze week?
Langzamerhand begint duurzaamheid een thema te worden in de retail. 't Is wel een langdurig proces. HEMA stopt nog dit jaar met de plastic roerstaafjes, wattenstaafjes, confetti en rietjes en vervangt die door producten van andere materialen. De retailer wil meedoen in de strijd tegen schadelijk plastic zwerfvuil.
Ook tuincentra ontwikkelen nieuwe retailconcepten. Afgelopen vrijdag opende Intratuin in Deventer de eerste winkel op basis van de nieuwe formule. In de nieuw gebouwde winkel van 9000 m2 kunnen klanten terecht voor (buiten)planten, (tuin)meubels, dieren(benodigdheden) en (woon)accessoires maar kunnen ze ook van alles leren over thema's, zoals 'leven in de tuin'. Een oranjerie op het buitenterrein biedt ruimte aan afwisselende workshops, in de Groentetuin worden verse groenten en fruit verkocht en bezoekers kunnen in de Proeftuin eten uit de lokale kas.
Een intrigerende grafiekanimatie van de top 15 sterkste wereldmerken de afgelopen 18 jaar.
In niets is zien dat dit een sneakerwinkel is. Following outposts in Munich and Vienna, popular Berlin-based sneaker emporium Solebox has expanded with a fourth signature store in Amsterdam’s Canal district. Situated right behind the city’s ornate royal palace, it occupies a spacious 229 sqm. [2,465 sq.ft.] ground floor unit of a former newspaper head office, built in the early 20th century in art nouveau style.
Hoe eenvoudig is het om aan neprecensies te komen? Dat was de vraag die de NOS wilde beantwoorden. Interessant onderzoek. Bedrijven doen er van alles aan om zo veel mogelijk vindbare, positieve reviews te krijgen. Bijna de helft van de reviewschrijvers heeft weleens een beloning gekregen, bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Een samenwerking: sportretail met fitness. De overeenkomst van Basic-Fit en Intersport heeft een looptijd van drie jaar. Mogelijk wordt de samenwerking in de toekomst nog uitgebreid naar andere landen waar beide ketens actief zijn. Met het partnerschap breiden beide partijen hun doelgroepen uit.
Is de paskamer een potentiële schatkamer? De nieuwe revolutie begint in het pashokje. Gastblijheid is gericht op het blij maken van je gasten. Máár voordat je ze blij kan maken, moet hun beleving eerst vrij zijn van obstakels. Net als bij curling poets je alle zorgen, teleurstellingen en irritaties weg uit de klantreis, nog vóór ze kunnen opspelen. Gastblijheid is in deze benadering geïnspireerd door Omotenashi. Dit is een zeer verfijnde vorm van Japanse gastvrijheid.
“Pinterest draait niet om sociale ijdelheid. Het draait niet om hoe veel likes of volgers je hebt. Pinterest gebruikers zijn planners. Mensen die denken: ik moet over zes maanden naar een bruiloft, wat zal ik aandoen?”. Hoe kunnen merken opvallen op Pinterest?
Er komen geen nieuwe grote IKEA's meer bij, aldus CEO Jesper Brodin. Ikea ziet zijn winst dalen en ook het aantal bezoekers van de woonwarenhuizen loopt terug. De meubelgigant wordt uitgedaagd door het digitale tijdperk. Als er nog nieuwe winkels van Ikea komen, zullen het kleinere stadswinkels zijn. Zo zullen de prijzen van producten in de toekomst ook nog zakken, maar wie ze thuis geleverd wil krijgen, moet meer betalen.
Een pizzaketen die zelf wegen gaat asfalteren om zo klanten beter te bereiken. Domino's Pizza doet het echt in de VS en dat is zo'n succes dat adverteren eigenlijk niet meer nodig is.
Dankzij een bruisende economie en optimistische consumenten groeide de detailhandel in 2018 voor het vijfde opeenvolgende jaar (+3 procent). Maar dat geldt niet voor alle winkels. Hoe zet je alle zeilen bij? Het heeft onder andere met personeel, aanhaken bij duurzaamheid, ook online zichtbaarheid en met serviceverlenen te maken.
Speelgoedfabrikant Lego komt met een kledinglijn voor volwassenen. Met als stunt een lege winkel. Het gaat om de eerste kledingcollectie van volwassenen voor het speelgoedmerk, die bestaat uit onder meer T-shirts, truien en petten.
Welke supermarktketens hebben het goed gedaan in 2018? En welke kant gaat het de komende jaren op? Eind 1900 ging nog een groot deel van het inkomen van gezinnen naar voeding, nu is dat aandeel terug gebracht tot ergens rond de 10 procent. Gezinnen zijn tijdens de crisisjaren gewoon door blijven eten en daar hebben de supermarkten volop van geprofiteerd. Bovendien werd aandeel afgesnoept van horeca en speciaalzaken.
Hoe krijgt Kruidvat het voor elkaar om zo succesvol te zijn?
Op zoek naar retailinformatie? Twaalf hogescholen, universiteiten en retailorganisaties bundelen cijfers en kennis over de retail op een nieuwe website:https://www.retailinsiders.nl.
Hoe ver gaan influencers voor geld? Rambam probeerde het uit. Waar geld in het spel is lijkt de 'vrije wil' te verdwijnen. Eerder zorgelijk dan hilarisch.
Wederom een interessante blog van Kooplust. Want het lijkt erop dat het organiseren van marketingacties wel eens vergeten wordt!
De resultaten van het grote nationaal social media onderzoek 2019: Facebook verliest flink (met uitzondering van deze VMBO E&O groep!
Hoe je met een gerichte campagne op Facebook tot 5x meer pastinaak kunt verkopen. En tegen een fractie van de normale advertentiekosten. Op zoek naar de speciale doelgroep!
IKEA heeft de ambitie om de winkelervaring binnen drie jaar compleet te vernieuwen. De vestiging in Haarlem geldt als een van de 4 voorbeeldwinkels in de wereld. IKEA test het concept ook in winkels in Canada, Frankrijk en Polen.
Weten kinderen van rond de 8 jaar al meer van technologie dan hun ouders? Generatie Alpha is in zicht. Retailers moeten nu al inspelen op de behoeften van generatie Alpha, de opvolger van de millennials. 57 Procent van de Nederlandse ouders liet zich bij een laatste aankoop beïnvloeden door de behoeften van hun kind, in de Verenigde Staten al tachtig procent. “Zij betalen, de kids bepalen”, zegt een communicatiemanager.
Winkelpresentatie is niet iets om lichtjes over te denken. Het speelt een levensgrote factor wanneer je kijkers om wilt zetten in kopers. Een sleutelingrediënt om meer bijverkoop te realiseren. En het is de manier om van je winkelvloer een inspirerende plek te maken. Kooplust vertelt over de zeven meest gemaakte fouten in een winkelpresentatie, zoals verkeerde opbouw, geen resultaten meten en verkeerde verlichting.
AH zet vaart achter de transformatie van haar supermarkten. Van een markt van 38 miljard euro naar een markt van 65 miljard euro. Verrassend genoeg zet ook IKEA stappen in de thuisbezorging van food. De maaltijden van AH kunnen besteld worden bij Thuisbezorgd.nl en Deliveroo, die ze binnen een half uur bezorgen. Naast hoofdgerechten als stamppot en lasagne kunnen klanten ook salades, drankjes en nagerechten laten bezorgen.
De altijd interessante blog Kooplust begon 2019 met de vraag ‘Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn winkel?’ Nieuw assortiment. Een verbouwing. Een webwinkel. Andere openingstijden. Een koffiehoek toevoegen. Maar ook: marketing! Breng proactief de winkel onder de aandacht.
Wat staat ons aan technologische ontwikkelingen te wachten in 2019? Uiteraard vrijwel alles gecombineerd met de onuitputtelijke drang naar dataverzameling. De analisten van CB Insights wagen een goede poging met veertien voorspellingen voor het net begonnen jaar, onder andere ´hyper-personalisatie´, ´online zorgt voor nieuwe retailkanalen´, ´last mile wordt autonoom´en elektrisch rijden als lifestyle´.
Wat beweegt jongeren in 2019? Voor het 23ste jaar presenteert dezelfde auteur op basis van 93 onderzoeken, artikelen, feedback van 18 trendwatchers en Fingerspitzengefühl 9 nieuwe ‘Jongereniconen’: een rijk gevulde longread.
Het vertrouwde beeld van mannen die op hun shoppende wederhelft wachten, bepakt en bezakt met tasjes vol aankopen, verdwijnt langzaam uit de winkelstraten. In de Belgische stad Wijnegem is gisteren de grootste ‘mancave’ in een winkelcentrum ter wereld geopend zodat mannen zich niet langer hoeven te vervelen. Ook Nederlandse winkelketens broeden op toevluchtsoorden voor mannen. Kranten lezen, je smartphone opladen, bier proeven, een feestje bouwen of gewoon uitrusten in een comfortabele stoel. Mannenparadijs The Hub is maar liefst 240 m² groot en is onder andere uitgerust met drie biljarttafels, drie gameconsoles, een dartbord, twee voetbaltafels, twee grote tv-schermen en een zes meter lange bar met bier en cocktails.
In een blog van Karen Grouve schrijft zij onder andere dat het mogelijk is om via Instagram samenwerkingen aan te gaan en makkelijk een enorm bereik kan genereren. Voor 2019 schetst Grouve een achttal Instagram-trends, zoals 'vertical video', 'AR-filters', 'check de influencer' en 'planning-software'.
2018
Een paar mooie voorbeelden van het gebruik van Augmented Reality.
Op de 10e plaats van de meest waardevolle Nederlandse merken staat een supermarktketen. Niet Albert Heijn, niet Jumbo maar SPAR... Met inmiddels bijna 12.800 vestigingen in 48 landen laat deze vorig jaar 85 jaar geworden supermarktketen de concurrentie ver achter zich!
AH voelt de hete adem van de combinatie Jumbo/LaPlace in de nek en lijkt een paar stappen verder te willen gaan. "Winkels zijn voor beleving, online is voor de boodschappen", volgens Ahold Delhaize-topman Wouter Kolk. Hij wil naar minder winkels, die dan eerder gaan dienen als eetplekken en bezorgpunten.
Onlangs zond de VPRO de documentaire #FollowMe uit. Een ontluisterend beeld van onder meer de wereld van influencers.
Hoe Bol.com voorlopig Amazon, Alibaba én de Sint met een combinatie van tech, marketing en slimme e-commerce te slim af is. Hoe? Door samen te werken met lokale partijen, te focussen op de Nederlandse klant en precies te weten wat die wil, luidde kort gezegd het antwoord. En natuurlijk door nauwgezet het aankoop- en zoekgedrag van klanten te volgen, zoals in het programmatic-tijdperk vanzelfsprekend is.
Hoe zorg je ervoor dat je in deze wereld vol buzz wordt gehoord? De 'dropcultuur'. Deze verkooptactiek, waarbij een kleine hoeveelheid limited-edition producten of een collectie wordt gelanceerd bij geselecteerde retailers zonder dit ruim van tevoren aan te kondigen, staat ook wel bekend als een ‘’drop’’. Het idee erachter is dat een gevoel van dringendheid wordt gecreëerd, evenals de illusie van schaarste. Want een illusie is het zeker: de producten zijn namelijk niet per definitie duur of moeilijk te maken.
Waar de populariteit van Black Friday in de Nederlandse winkelstraten toeneemt, merken Amerikaanse winkeliers juist een terugloop. Is het wel zo interessant voor winkeliers? Nederlandse consumenten hebben meer dan 750 miljoen euro uitgegeven tijdens Black Friday. Er werd voor zo’n 475 miljoen euro gepind, terwijl de online omzet op 275,5 miljoen euro lag. Dat blijkt uit een schatting van Betaalvereniging Nederland. Het bedrag van 475 miljoen aan pinbetalingen ligt twaalf procent hoger dan tijdens Black Friday in 2017. In totaal werd er dit jaar negentien miljoen keer met de pinpas afgerekend,
Er zijn weer een paar opvallende reclames in omloop.
Er is een duidelijke stijging in de afgelopen vijf jaar te zien in de populariteit van Black Friday in Nederland. Met Google Trends kun je een aardige analyse maken..
Net Singles Day vol records achter de rug, de volgende koopgekte komt er al aan: Black Friday en Cyber Monday barsten weer los. Naar verwachting wordt de week van Cyber Monday – 26 november – de drukste week voor het verzenden van pakketten in 2018. Het aantal webshoporders verdriedubbelt dan ten opzichte van een reguliere week.
Hoe bereik je Generatie Z? Een paar voorbeelden uit de koker van Albert Heijn. Altijd en overal toegang hebben tot alles en iedereen. Altijd en overal alles vastleggen op beeld. Opgroeien met een smartphone, de tieners van vandaag weten niet be
Het is misschien aan de vroege kant, maar hier alvast de (tot nu toe) opvallendste kerstcommercials.
Van Burberry tot Black & Decker: meer dan 275 merken, retailers, recyclagebedrijven, overheden en NGO’s hebben zich ertoe verbonden plasticvervuiling tegen te gaan.
YouTube brengt jonge vloggers succes en inkomsten, maar ze krijgen steeds meer taken en weinig hulp. Het wel of geen succes hebben hangt er ook vanaf hoe YouTube werkt met algoritmen, die steeds veranderen. Het platform is daar niet open over en dat bezorgt YouTubers veel stress. Ze moeten voortdurend gokken wat er nu weer is gewijzigd en hoe zij moeten reageren zodat hun content nog steeds goed wordt bekeken.
Generatie Z shopt meer dan andere generaties zowel online als offline. Jongeren tussen 18 en 24 jaar – ook bekend als generatie Z – staan volop in de schijnwerpers, mede vanwege hun verrassende eigenschappen en gedragingen. De ongrijpbare generatie, die bestaat uit zogeheten mobile natives, koopt van alle generaties het vaakst decembercadeaus. Maar liefst 88 procent van mensen in deze leeftijdscategorie koopt een of meerdere cadeaus voor de feestdagen in december. Opmerkelijk is dat, wanneer zij dat doen, ze het vaakst van alle generaties in zowel fysieke als online winkels shoppen.
Zelfs Facebook begeeft zich in stenen winkels. Facebook opent voor de feestdagen diverse pop-up winkels in de warenhuizen van Macy’s in de Verenigde Staten. Het platform wil hiermee opkomende en gevestigde namen helpen een nieuw publiek te bereiken.
Generatie Z shopt meer dan andere generaties zowel online als offline. Jongeren tussen 18 en 24 jaar – ook bekend als generatie Z – staan volop in de schijnwerpers, mede vanwege hun verrassende eigenschappen en gedragingen. De ongrijpbare generatie, die bestaat uit zogeheten mobile natives, koopt van alle generaties het vaakst decembercadeaus. Maar liefst 88 procent van mensen in deze leeftijdscategorie koopt een of meerdere cadeaus voor de feestdagen in december.
Op zondag 11-11 was het 'Singles Day' in China. Dit evenement is 25 jaar geleden ontstaan, en is sinds een aantal jaren door webreus Alibaba omgetoverd tot een 'online shopping carnaval' met vorig jaar een omzet van vorig jaar meer dan 25 miljard dollar (alleen al bij Alibaba). Daarmee is Singles Day beduidend groter dan Black Friday en Cyber Monday. Vorig jaar deed Bol.com voor het eerst mee aan deze gekte. Hoe krijgt Alibaba dat voor elkaar?
Consumenten zijn in deze periode actief op zoek naar inspiratie voor Sinterklaas en Kerst. De hoogste tijd om als bedrijf of merk te zorgen dat er online video's beschikbaar zijn voor deze 'holiday shoppers'.
Alibaba treedt toe tot de wereldwijde inkoopmarkt voor verse voedingsmiddelen. Een ontwikkeling die zich grotendeels achter de schermen afspeelt maar grote gevolgen heeft voor het supermarktlandschap, ook in Nederland. Interessante column van Kitty Koelemeijer.
Jaarlijks lopen Nederlandse bedrijven naar schatting 3 miljard euro omzet mis door het bieden van een slechte klantenservice. Een excellente serviceverlening aan klanten is in het digitale tijdperk de nieuwe norm geworden. De kwaliteit van de klantenservice heeft namelijk een sterke relatie met de loyaliteit van klanten.
Wat is het verschil tussen George Cloony en Adam Gallagher? Het ene merk gebruikt een acteur, een sporter of een artiest – een celebrity met populariteit – de ander gaat voor de influencer met de enorme achterban. Terwijl we steeds meer lezen over influencers, rijst de vraag wat het verschil is met celebrity endorsers. Is er wel echt een verschil? En vervangt de één de ander?
Bestaan merken als Albert Heijn en Mediamarkt over een paar jaar nog? Merken die data, technologie en creativiteit inzetten voor een weergaloze customer experience, zijn de winnaars in deze wereld van constante innovatie en verandering.
Hoe ziet 92 jaar HEMA er uit? De belangrijkste punten uit Hema's geschiedenis. HEMA, destijds nog bekend als Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam(H.E.M.A), opent op 4 november 1926 voor het eerst haar deuren. De eerste vestiging van het warenhuis bevindt zich in de Kalverstraat in Amsterdam.
Verkoopsucces is niet meer of minder dan op het juiste moment de juiste consument bereiken. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je weten wát die momenten zijn en wanneer je klant ‘in the mood’ is om te kopen. Nog belangrijker is om te weten wíe je klant precies is.
IKEA gaat aan de slag met zwerfplastic. De benaming zwerfplastic wordt gebruikt voor al het afvalplastic dat mogelijk in de oceanen dreigt te eindigen: het is met name alle plastic in de ruime omgeving van waterwegen zoals rivieren, meren en zeeën die zo zijn weg kan vinden naar de open oceanen. De Zweedse meubelgigant IKEA wil de aanwezigheid van plastic in de oceanen aanpakken en sluit zich daarom aan bij het NextWave-initiatief, dat plastic afval wil hergebruiken voordat het in één van de oceanen terecht komt. IKEA wil zo de eerste commerciële retailketen ter wereld worden die zich toelegt op zwerfplastic.
Het werkt niet altijd vlekkeloos, maar chatbots worden steeds beter. Maar je kunt beter geen chatbot inzetten als je als verzekeraar een gesprek hebt over een overlijdingsverzekering. Hoe digitaler alles wordt, des te belangrijker is de menselijke touch op het moment dat het er echt toe doet. De chatbot mist empathisch vermogen om hier goed genoeg mee om te gaan. ,,In zo'n geval is het van belang dat het op een menselijke manier wordt afgehandeld en wil je echt niet dat er iets fout gaat,".
Gamen om korting te krijgen in de supermarkt? Korting op basis van je score wordt getest bij enkele filialen van Albert Heijn.
Waar kwam die populariteit van de app Wish - vooral onder veel tieners - waar je voor heel weinig allerlei merkloze producten kan kopen vandaan? Shopping app Wish richt zich op millennials die goedkoop willen winkelen. De app biedt producten aan uit China die je voor een prikje kan krijgen. Wish is nu nog klein vergeleken met Amazon of Alibaba, maar groeit als kool. Het succes van Wish is mede te danken aan oprichter en CEO Peter Szulczewski, die eerder bij Google werkte. Als geen ander weet hij hoe je big data ten gelde kan maken.
Teren op een ooit succesvolle winkelformule is een doodlopende weg. Hoe gaan retailers als Blokker, Ikea en Bijenkorf daarmee om? De rode draad: een geslaagde transitie is mogelijk, maar alleen als je echt weet wat de klant wil.
Marketingstunt van Amazon: Amazon opent een pop-up kledingwinkel in Londen. Voor slechts 5 dagen, maar elke dag anders. En mét personeel. Amazon wil zich op de modekaart zetten en een pop-upwinkel vol beleving in de Londense Baker street moet daarbij gaan helpen. Van 23 tot 27 oktober speelt Amazon Fashion er winkeltje, met een mix van trendy merken en al even hippe beleving die van de shop vooral ‘the talk of the town’ moeten maken.
IKEA blijft nieuwe concepten uitproberen, vooral in binnensteden. Nu in Londen: de IKEA Planning Studio. In de mini-stadwinkels ligt de focus op service en advies. In tegenstelling tot de grote woonwarenhuizen van de interieurketen, zijn hier niet alle producten voorradig. Klanten kunnen inspiratie opdoen en advies krijgen en moeten vervolgens een online bestelling plaatsen. Met een oppervlak van vierhonderd vierkante meter is de studio beduidend kleiner dan de traditionele IKEA-vestigingen.
Is er een oplossing voor de teloorgang van speelgoedwinkels? Sinds 2005 liep het aantal speelgoedzaken met 27 procent terug. Wel worden de overblijvende winkels steeds groter. Telde een gemiddelde speelgoedzaak in 2005 nog een kleine 206 vierkante meter, nu is dat ruim 259 vierkante meter. De oorzaak van de krimp ligt deels in de verschuiving naar online.
De P van Plaats: hoe werkt dat bij supermarktketen Deen of bij sportketen Declathon? Het kiezen van nieuwe winkellocaties is voor iedere retailer een ander proces. Een supermarktketen die voor zoveel mogelijk consumenten dichtbij wil zijn, is iets anders dan een grootschalige sportwinkelketen met regionale aantrekkingskracht. Toch is er iets wat Deen en Decathlon verbindt: beide maken gebruik van data om hun locatiekeuze objectiever, en daarmee succesvoller te maken.
Alles wat je ziet op Instagram is marketing. Op deze manier krijgt een merk veel meer publiciteit dan wanneer het alles in één klap bekend zou maken. Door het inzetten van social media worden nieuwsberichten die vroeger minder strategisch bekend werden gemaakt nu gezien als losse puzzelstukjes van een grotere campagne. Wat vaststaat is dat de precieze manier waarop deze puzzelstukjes aan elkaar worden gelegd nauwkeurig is vastgelegd in een marketingplan. Het zijn geen spontane uploads van een merk dat toevallig een nieuw logo heeft gelanceerd en dat wereldkundig wil maken.
Waar komt het sinaasappelsap van Albert Heijn vandaan? De eerste stap in transparantie met behulp van blockchain. In samenwerking met leverancier Refresco wordt elke stap die het fruitsap van het huismerk van Albert Heijn aflegt, van sinaasappel tot in de supermarkt, vastgelegd in de 'blockchain'. Dat is een beveiligd databanksysteem waarin elke stap in een ketting kan worden toegevoegd en opgeslagen.
Volgens onderzoeksbureau Mintel zal de markt veranderen als 'nooit tevoren'. 6 Nieuwe mentaliteiten, zoals 'onlie + offline = inline', 'cool curation' en 'holistisch geluk'.
Consumenten vormen de markt, zo weet menig mens. De waarden en trends waar zij geinteresseerd in zijn hebben een impact op de markt en in 2019 en verder zal de markt veranderen ‘als nooit te voren’, aldus onderzoeksbureau Mintel in een nieuw rapport. Een overzicht van de zes belangrijkste trends onder consumenten.
Bijzondere samenwerkingen... HelloFresh met supermarktketen Plus en Hudson's Bay met Karwei. De supermarkt richt zich steeds meer op gezonde maaltijdopties. Naast het HelloFresh-concept komt de keten ook met een nieuwe eigen lijn van verse soep- en maaltijdpakketten en kant-en-klare maaltijden.
Retailers en merken weten hoe producten het beste top of mind komen. Tenminste, dat denken ze. Want ze kunnen natuurlijk niet in het hoofd van de consument kijken. Of wel?
Ikea werkt aan een concept voor het verhuren van meubels. Binnenkort test de woonretailer dat in meerdere landen op de markt, evenals het nieuwe winkelconcept, waarbij digitale technologieën een belangrijk deel uitmaken van het winkelbeeld.
Inbound marketeers werken vanuit een mindset waarbij de klant en diens uitdagingen centraal staan, niet het bedrijf waar ze voor werken of wat ze verkopen. Eén van de beste inbound marketeers van ons land is Alex van der Zouwen, beter bekend als Kraantje Pappie. Het bewijs: vijf best practices van 'inbound hiphop'.
Amsterdam kan zich opmaken voor een wereldprimeur in sustainability en het gevecht tegen de plastic soep: Ozarka. Op korte termijn moet er een flagshipstore komen in de foodretail. Een duurzame supermarkt waar al het eten wordt verpakt in herbruikbaar verpakkingsmateriaal waar ook statiegeld op zit.
Beslis zelf wat er straks in de winkel ligt! Online modediscounter Lesara opende een fysieke winkel met technologische snufjes. Lesara heeft als doel om een nieuw offline winkelconcept te creëren, waarbij technologie en mode worden gecombineerd. Zo is er een groot aanraakscherm met een stemfunctie in de winkel, die klanten ‘centraal zet in alle assortimentsbeslissingen’.
Over de groeiende invloed van online video op shoppen, met een aantal mooie videovoorbeelden. Drie manieren waarop online video shoppen heeft veranderd.
De huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen bestaat 50 jaar. De gele treinen die door het landschap rijden zijn heel herkenbaar. Net als het logo dat lastig is na te tekenen.
De grens tussen sociale media en e-commerce is nog maar heel dun. Merkambassadeurs spelen in dit proces een heel belangrijke rol voor de modewinkel. Zij versterken de boodschap van de webshop naar hun achterban. “Het echoot langer na.”
Mag mijn handbagage wel in het vliegtuig? Da's altijd passen en meten... Nu helpt KLM hierbij met een nieuwe virtual reality toepassing in haar app (voorlopig alleen voor ios-gebruikers). De AR-handbagagecheck gebruikt een transparante, virtuele koffer, die aangeeft wat de toegestane afmetingen zijn voor handbagage aan boord van het vliegtuig.
Wat kun je leren van verlaten online winkelmandjes? Uit een onderzoek van SAP blijkt dat te hoge verzendkosten voor Nederlanders de belangrijkste reden zijn om een gevuld online winkelmandje achter te laten. Ook blijkt soms pas bij het afrekenen dat een item toch niet beschikbaar is; 38 procent van de respondenten verlaat dan de 'winkelwagen'.
Eten thuis laten bezorgen? Zou dat wel van een écht restaurant vandaan komen? Na winkels die alleen online bestaan, komen nu ook virtuele restaurants op: je kan er niet gaan eten, wel bestellen voor thuisbezorging.
"Het gaat ons om de integrale propositie naar de klant. Daar hoort leveren binnen twee uur bij in onze optiek, zeker daar waar de dropdichtheid hoog is.” De uitdaging om met een elektrisch aangedreven bakfiets binnen twee uur te bezorgen gaat Bol.com in een deel van Amsterdam aan.
Zou je voedingsmiddelenconcern Nestlé je DNA laten analyseren? In het sterk vergrijsde Japan lanceerde Nestlé de ‘Wellness Ambassador’-app, die specifieke voedingssupplementen adviseert op basis van instagramfoto’s die gebruikers maken van hun maaltijden. Gepersonaliseerde voeding is de trend!
Waar vind je het perfecte kaftpapier, de mooiste schriften en die agenda die klasgenoten stijl achterover laten slaan? Hoewel consumenten zich steeds vaker tot webshops wenden voor de aankoop van dagelijkse benodigdheden, lijken schoolspullen het online domein nog niet veroverd te hebben. Slechts 24,3 procent van de Nederlandse en Belgische ouders doet zijn aankopen online.
Wat doet het Van Gogh Museum in Hongkong? Het blijkt om het 'uitrollen' van een koffieconcept op het vasteland van China te gaan.
Waar staan de kappertjes? Albert Heijn probeert het uit in Hoofddorp: navigeren in de supermarkt via de winkellampen. In de nieuwe app kunnen klanten testwinkel sinds deze week het product intypen dat ze zoeken, waarna de app hen de weg wijst. De proef loopt 12 weken en kwam tot stand met Signify, het vroegere Philips Lighting. Slimme verlichting speelt dan ook een sleutelrol in de nieuwe tool: elke lamp in de winkel stuurt een unieke code uit, die door de camera op de smartphone wordt opgevangen.
Voedselverspilling tegengaan met dynamic pricing: binnenkort in de supermarkt! Het systeem van Wasteless verlaagt automatisch de prijzen van versproducten die de houdbaarheidsdatum naderen. Dat gebeurt doordat de verpakking, het prijslabel op de schappen en de kassa met elkaar verbonden.
Leuk artikel over de modelijn van Rihanna. Fans van Rihanna kopen 3,7 keer vaker haar producten dan fans van andere beroemdheden, blijkt uit onderzoek door marketingadviesbureau NDP Group, uitgevoerd in 2016.
De Nederlandse keten Rituals opent 2 à 3 nieuwe winkels per week, vooral in het buitenland. Rituals is volgens oprichter Raymond Cloosterman een van de eerste merken die online en digitaal vanaf dag één succesvol combineert. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?
Virtueel online testen van lippenstift en oogschaduw? L’Oréal wil het voor klanten mogelijk maken om cosmeticaproducten virtueel te testen. Het Franse bedrijf is daarvoor een samenwerking aangegaan met Facebook. De twee bedrijven werken samen aan augmented reality-ervaringen voor de platformen van merken.
De Europese Commissie kondigde in mei aan plastic artikelen voor eenmalig gebruik volledig te willen verbieden. Lidl doet alweer een stap in het kader van duurzaamheid. Volgen de andere supermarkten? De discounter wil die producten, waaronder ook andere disposables zoals plastic bordjes, vervangen door artikelen van herbruikbare alternatieve materialen, zoals bamboe of papier. En daarna volgen het duurzaam vervangen van de plastic groente- en fruittasjes.
Smart Phygital, wat is dat nu weer? Retailers en merken moeten hyper-empathisch worden om de volatiele consument op zijn wensen te bedienen, zegt Matthieu Loitron van het agentschap Havas Paris. ‘Smart phygital’ is de toekomst en deze trends zetten de toon.
Hamburgers bakken met een ruim 4 meter lange machine, die wordt aangestuurd door 20 computers, die weer worden ondersteund door 350 sensoren? En op het niveau van een Michelinsterrenkok?
Jumbo-onderdeel La Place richt zich in samenwerking met de Efteling op de doelgroep kinderen. “Met dit nieuwe eigentijdse concept spelen we in op de veranderende behoefte van jonge gezinnen.”
Albert Heijn lanceert Mijn Voedingswaarden. Op de site van AH kunnen klanten zien wat de voedingswaarden zijn van de producten die ze hebben aangeschaft, en worden waar zinvol alternatieven aangeboden. Die uiteraard weer te koop zijn bij AH.
“Aandacht voor rendement alleen volstaat niet langer. Consumenten kiezen er in toenemende mate voor om hun geld te steken in ondernemingen die goed zijn voor mens en milieu.” Hoe je omgaat met alle veranderingen in de markt, verschilt natuurlijk per bedrijf. KPMG ziet een aantal ondernemingen dat duidelijk voorop loopt qua innovatie en de mate waarop ze klanten centraal stellen.
D-reizen gaat WhatsApp interactief inzetten in de komende marketingcampagne.
In hoeverre zijn Virtual Reality-advertenties eigenlijk effectief? Virtual reality (VR) raakt steeds meer verweven in onze maatschappij. Het wordt niet alleen ingezet voor entertainment, het wordt namelijk ook gebruikt voor recruitment, medische doeleinden, onderwijs en sinds vorige week maakt zelfs de politie er gebruik van.
Klantenservice in verandering, een soort 'effortless customer service'. Klanten service verlenen via telefoon, e-mail of live chat? Binnenkort is het allemaal verleden tijd. Merken zullen straks alleen nog via WhatsApp Business, Android Chat, Apple Business of andere berichtendiensten met hun klanten communiceren.
McDonalds komt naar je toe, deze zomer. Met een soort van 'tiny restaurant' met een oppervlakte van ongeveer 12 vierkante meters.
Nieuwe initiatieven van o.a. Ikea om erachter te komen hoe consumenten te verleiden zijn tot duurzamer gedrag. Meubels leasen? Het gaat om het principe van ‘product-as-a-service’.
Unilever, een van de grootste adverteerders ter wereld, wordt wat voorzichtiger met het inzetten van influencers. Want onder andere nepvolgers, bots en fraude tasten het vertrouwen van klanten aan.
Inmiddels wordt één op de zeven euro die in de supermarkt aan voeding wordt besteed, uitgegeven aan een product met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid. De verkoop in supermarkten van voeding met een keurmerk voor duurzaamheid is in 2017 opnieuw met dubbele cijfers gestegen. De omzet nam met dertig procent toe tot 3,6 miljard euro.
Coolblue sluit 360 webshops! Maar brengt alles onder 1 merk. De webshop wil klanten met een slimme site meer overzicht bieden en complexiteit 'aan de achterkant' verminderen.
Modeconcern H&M komt met stemgestuurde app en hologrammen.
Slechte ervaringen met Marktplaats leiden tot groeiend aantal shoppers op Instagram. Instagram is momenteel hét kanaal dat sterk aan populariteit wint onder jongeren. Zo’n een op de vijf Nederlandse jongeren koopt wel inmiddels eens iets via Instagram. Het merendeel van die aankopen op Instagram blijkt een impulsaankoop. Opvallend is dat jonge mannen bijna twee keer zo vaak dergelijke impulsaankopen doen dan vrouwen.
Alweer een nieuwe generatie, met Internet of Toys. Generatie Alpha, waarvan gezegd wordt dat zij eerder kunnen swipen dan lezen.
Een foutje van Lidl? Of …? Maar het vestigde zeer zeker de aandacht op zich.
House of Einstein wil ”de meest persoonlijke e-commerce partij” van Europa worden. Naar eigen zeggen de perfecte combinatie van technologie en klantcontact.
Een link naar veel gelezen interessante artikelen uit INretail-magazine.
In de vaak interessante blog Kooplust aandacht voor de combinatie van online-offline. Over voorbeelden hoe marketing is in te zetten. De ene een wereldwijd concern, de ander een lokale ondernemer. De ene combineert alle kanalen met elkaar, de ander kiest één kanaal om vol op in te zetten. En, wat anderen doen kan heel inspirerend werken.
AH Leersum heeft een eigen manier gevonden om klanten te binden. En om een gezonde keuze makkelijker te maken.
Gaat PostNL nu ook al je was doen? Henkel en PostNL investeren in startup Dobbi.
Tja. "36 procent van de regelmatige smartphoneshoppers vindt dat fysieke winkels lagere prijzen zouden moeten rekenen dan webshops, aangezien ze de moeite moeten nemen er naartoe te gaan." Aldus een rapport over de groeiende invloed van smartphones (hier te vinden: http://www.nieuws.social/…/social-insights-beyond-smartpho…/).
Er wordt steeds meer data verzameld waar marketeers mee aan de slag kunnen. Maar het is wel een gigaberg gegevens. Een Belgische startup is daar op ingesprongen.
Opmerkelijke stap van Honig: influencers worden de baas over het Instagramaccount.
Hoe kom je in de picture bij nieuwe doelgroepen?
"Ik verwacht dat de verhoudingen over een tijdje ongeveer 70/30 zal zijn: 70 procent van de advertentiemarkt zal bestaan uit social media en 30 procent uit klassieke media." Beinvloeden van volgers door vloggers die soms in het echt een andere mening hebben, namelijk die van een sponsor.
Ikea met reclame tegen pesten. Zelf op een treffende manier uitzoeken wat pesten met iemand kan doen.
'Ieder kind moet zich ergens mee kunnen identificeren'. Poppen met culturele achtergronden.
Grappig. Verschillende kledingkeuzes tussen Amsterdam en Rotterdam. Wie zijn meer op Italiaans design gericht, en wie meer op ontwerpers uit de regio?
Volgens een recent onderzoek van TeamAlert zou een kwart van de Nederlandse jongeren neigen naar sterk risicogedrag. Herkenbaar? De zes onderscheiden typen jongeren zijn 1) de bedachtzame denker, 2) het gewoontedier, 3) de zelfverzekerde ondernemer, 4) de extraverte statuszoeker, 5) de nuchtere planner en 6) de eigenzinnige avonturier.
Wat doe je met onverkochte kleding? Het NRC hier een interessant artikel over (ziehttps://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/04/hoe-hm-van-zijn-kledingberg-afkomt-a1601950). Dat dit probleem nu internationaal aangepakt (gaat) worden blijkt o.a. uit dit nieuws uit Frankrijk.
Welk type producten zou elke winkel moeten verkopen? Onder andere conceptversterkers, klantentrekkers en margemakers.
Veruit de grootste kans voor de fashionindustrie in Nederland ligt bij de contentcreatieop YouTube, maar juist daar is de branche opmerkelijk passief.
Kan een ervaring via een augmented reality-app van toegevoegde waarde zijn voor een merk? Met als extraatje een leuke video uit 1995 waarin Maurice de Hond wordt geïnterviewd door Sonja Barend.
"Waar millennials fun verkiezen boven cash en gaan voor losse en wisselende contracten, gaat 81 procent van Gen Z voor een baan die ze zekerheid biedt en veel aanzien heeft (33 procent)". Volgens een onderzoek van uitzendbureau YoungCapital. Maar, het aantal vaste contracten daalt aanzienlijk
Er zijn veel parallellen tussen de rapwereld en die van contentmarketing. Kijk maar naar Boef en Lil’ Kleine.
Winkelbezoekers die de aanwezigheid van producten in de winkelschappen controleren? En daar nog geld mee verdienen ook?
WE gaat van POS naar POE. Maar gepersonaliseerde etalages zijn nog een brug te ver. Is machine learning meer visie dan realiteit?
Wat zijn de dromen van Generatie Z? In ieder geval een ambitie om veel geld te verdienen.
In de helft van de antwoorden die de klantenservice van KLM digitaal geeft, wordt al een vorm van kunstmatige intelligentie toegepast. Hiermee is het mogelijk om meer vragen te beantwoorden.
Handig hè, al die apps die je locatie nodig hebben én mogen gebruiken. Dit gebeurt met de gegenereerde data. Kijk dus niet verbaasd als je voor een winkel een aanbieding ontvangt.......de winkel waar je net voor staat.
Leuke blog over 5 trends gespot tijdens een Retailsafari in Londen.
1. Het bouwen van een community
2. Het belang van overkoepelende kanalen - niet je kanaal, maar de klant centraal
3. Het belang van winkelmedewerkers
4. De kracht van personalisatie
5. ‘Phygital experiences’Hier komt de eerste aan bod.
Over YouTube en de grote invloed van influencers: Als een YouTuber met veel fans nieuwe gel heeft dan gaan zijn fans dat morgen kopen. Allemaal.
IKEA Café? De restaurants en cafés moeten werken als reclame voor de meubelwinkel te lokken.
Bijzondere ontwikkelingen in de strategie van IKEA. Een strijd met MacDonald's in binnensteden.
Hoe het 'Internet of things' zich zou kunnen manifesteren in het koopproces.
Binnenkort navigeren door een filiaal van Albert Heijn?
Interessante cijfers op een rijtje uit een internationaal onderzoek over omnichannel.
Even zelf Super Mario zijn? Je kunt in deze Nike-winkel in z'n schoenen staan! In China, dat dan weer wel.
Feit is dat jongeren opgroeien met veel informatie om zich heen. Snapchat, Instagram, YouTube, WhatsApp: probeer daar als ‘saaie’ gemeente maar eens tussen te komen... Hoe krijg je burgers naar de stembus?
Je ging voor een matras naar de IKEA, maar je kwam ook buiten met een kastje, nieuwe kussens, een plant en een lamp. Daarnaast bent je op de koop toe blijven eten in het restaurant en je hebt achteraf in de shop nog wat Zweedse balletjes gekocht voor thuis?
Dr. Katelijn Quartier, Retail design expert van de UHasselt vertelt waarom dit je overkomt in deze video van de Universiteit van Vlaanderen.
Leuk verhaal over de marketingaanpak van IKEA. Waarom zijn die gehaktballetjes zo goedkoop?
Creatief idee: gebruik een logo om de weg te wijzen!
Vloggers hebben veel invloed op het (keuze- en koop)gedrag van kinderen. En hoe zit dat met kinderen die een paar jaar ouder zijn?
Je hoort de laatste jaren veel over de blockchain-technologie, maar nog niet zoveel over concrete toepassingen. Hier is er een.
Hoe kan het dat het ene filiaal van een supermarktketen duurder is dan een ander filiaal?
De huidige consument blijkt goed voorbereid de fysieke winkel te bezoeken, waar de productkennis van de medewerkers in veel gevallen nog te wensen overlaat. Hierdoor is het voor retailers nog belangrijker te focussen op het verhogen van het serviceniveau. Waarbij 41% van de klanten producten graag fysiek bekijken.
Kwantum wil minder stoffig worden. Introductie van een nieuw / extra interieurmerk Wonwn!
Digital marketing ontwikkelt zich in hoog tempo. Wat zijn de belangrijkste trends? Onder andere 'van digital marketing' naar 'digital business' en 'augmented reality' versus 'artificail intelligence'.
Wat doen klanten na aankoop met hun jassen en laarzen? Een innovatieve manier van klantenonderzoek.
Hoe de vestigingen van Starbucks veranderden van anonieme eenheidsworsten in lokaal geïnspireerde plekken.
Lukt het H&M om zich opnieuw uit te vinden?
Hoe belangrijk het is om geen eenheidsworst te zijn blijkt wel uit dit verhaal over een drogisterij die al 166 jaar bestaat!
Interessante ontwikkelingen rondom de grote merken, ambachtelijke producten.
“Retailers verkopen al honderden jaren producten en diensten op min of meer dezelfde manier. Het is moeilijk om traditionele denkwijzen en businessmodellen te veranderen.”
Van navigeren in de winkel, persoonlijk advies tot rechtstreeks bij de producentkopen. Retailinnovatie in 3 apps.
Hebben jongere generaties een radar voor eerlijke en duurzame productie? En willen ze eventueel meer betalen voor producten?
Een bijzonder originele wijze van omgaan met namaak....
Update: bekijk hier de video: https://retailtrends.nl/…/zo-steelt-diesel-de-show-met-deis…
Even over 1 van de 4 P's: prijsbeleid. Een overzicht van de vier belangrijkste trends op het gebied van prijsbeleid, de inzichten voor potentieel succes en de valkuilen die je beter kunt vermijden.
H&M heeft (te) lang getreuzeld met digitalisering, en worstelt vooral met dalende winkelbezoeken door de hoge online concurrentie en grote voorraden. Wat nu?
Heb je het gevoel dat de etalagepop je aanstaart? Misschien is dat ook wel zo. Hoe emoties van het winkelend publiek in de gaten (kunnen) worden gehouden
Nieuw onderzoek over gebruik van sociale media. Jongeren lijken Facebook achter zich te laten.
Meubels verhuren? Ikea experimenteert er mee.
Wat Facebook kan, kunnen wij ook, dacht Albert Heijn. Dus straks een duim omhoog of omlaag in de winkels, om de klanttevredenheid real-time te meten.
Webshoptechnieken op de winkelvloer. Winkeliers kunnen live volgen wat er in hun winkel gebeurt; wat consumenten doen met de aangeboden informatie, maar ook hoeveel mensen in de rij staan, bijvoorbeeld. Via het linkje naar Adweek vind je wat meer info én plaatjes.
Het populairste tijdstip om te winkelen is, gemiddeld over alle dagen, 15.30 uur. Dit en 9 andere interessante feiten over de fysieke shoppers.
De overname van La Place betekende extra mogelijkheden voor Jumbo in de zoektocht naar nieuwe multifunctionele formules.
Een bijzondere combinatie: Nike spant samen met het Berlijnse openbaar vervoersbedrijf.
Op de landelijke studiedag Economie (15 januari) gaf Lotte Karssemakers (marketing manager van Diesel én oud-vmbo leerling) een voorbeeld van het uitlokken van sociale mediagebruik bij de lancering van een nieuwe campagne. De blog Kooplust schrijft hier ook over.
Geurbeleving. Waarom ruikt een iPhone hetzelfde als een MacBook?
“Door kunstmatige intelligentie in te zetten, worden de gesprekken met passagiers nog efficiënter, relevanter en persoonlijker”. Aldus de KLM, het bedrijf met het grootste sociale media team ter wereld. Over de veranderende rol van medewerkers van de klantenservice.
2017
Hoe werkt dat, steeds maar zwichten voor die dure koffie van Starbucks? Interessante video van de Universiteit van Vlaanderen over geblinddoekt winkelen.
KLM zet kunstmatige intelligentie in om reizigers te helpen bij het inpakken van de koffers.
Hoe zorg je ervoor dat online klanten 'dezelfde positieve beleving' hebben als bij een bezoek aan de winkel. Met een bouwplaat!
Google zal niet rusten, voordat iedereen een Google Home in zijn keuken heeft staan en de hele dag 'Hi Google' roept om weer, nieuws en kooktips te krijgen. Dat en andere belangrijke trends voor 2018.
Doordat de omnichannel-benadering de grens tussen online en offline vervaagt, moeten winkeliers de klantervaring op beide platformen verbeteren. Wat zijn de belangrijkste trends?
Nike opent een winkel waar je niet binnen naar mag, als je geen NikePlus lid bent.
Mooi verhaal van een modeboetiek Checkpoint Mol die een nieuwe vestigingen wil openen. Wat kun je als kleinere, puur fysieke moderetailer beginnen tegen de goedkope ketens en online reuzen? Een kerstman met zijn auto in je etalage laten crashen, bijvoorbeeld.
Het is weer tijd voor lijstjes... Hier de 5 meest spraakmakende online marketingacties. Handig inspelen op actualiteiten helpt vaak goed.
Een paar mooie voorbeelden van segmentatie, voor retailers die meer doelgroepen willen aanspreken.
Een nieuw aanpak om het gebruik van adblockers te ontmoedigen: aftelreclames.
Op de dag dat de grote groei van het aantal verkeersongevallen in het nieuws is, wordt bekend dat General Motors auto’s gaat uitrusten met een koopknop. Inzittenden kunnen vanachter een scherm in de auto gaan winkelen.. Say no more!
Hoewel de kleding al langer in de winkels van The Sting wordt verkocht, wordt toch een nieuwe zelfstandige winkelformule geïntroduceerd.
“Onze bezoekers zijn geen consumenten meer, maar gasten”, zegt Van Maanen. Een uitspraak die hij kan staven met omzetgegevens. “Sinds jaar en dag was bruin brood veruit ons belangrijkste product. Nu behalen we net zoveel omzet met koffie.” Voorbeeld van veranderingen: Van een tijd waarin het om broodbakken voor de buurt ging naar uiteindelijk ambitie om mensen in de buurt gelukkiger maken, met kernwaarden als ‘ontmoeting’ en ‘verbondenheid’
De invloed van Instagram. En Kim Kardashian.
Volgens dit artikel kenmerkt Generation Y zich door de 'waarom-vraag'. Generation Why dus. Traditionele marketingactiviteiten en media komen niet meer aan, maar wat dan?
Ikea reageert op de verstedelijking en digitalisering met de aankondiging van kleinere stadswinkels. En losstaande restaurants?
Winkelen vanuit een luie stoel kunnen ze wel, die mannen
Honderden bestellingen per minuut, 15.000 kliks per minuut, een digitale wachtrij voor de webshop. Vrijdag 24 november, het is Black Friday.
Puntje om eens in de klas te checken! Maar liefst 23 procent van de jongeren (16-29) zegt er geen enkel probleem mee te hebben als winkelstraten zouden verdwijnen en er alleen nog maar webshops bestaan.
De Chinese e-commerce reus Alibaba is steeds meer in de offline wereld te vinden. En combineert dat met de modernste technologieën. Ook wat marketing betreft: denk aan het gigantische succes van 11.11, Singles Day. Gaat het aan deze kant van de wereld straks ook zo?
En ja hoor, een vestiging van IKEA in de binnenstad van Utrecht! Maar wel een bijzondere, een cadeauwinkel.
Alibaba zette nota bene in de eerste twee minuten van Singles' Day ongeveer even veel om (twee miljard dollar) als in de hele maand september. En bij Bol.com was deze dag, 11 november, de drukste zaterdag van dit jaar, tot nu toe. Hebben we weer een nieuwe hype?
Een flink aantal mooie voorbeelden (34) van activiteiten die omzetverhogend werken,zoals naamsbekendheid, dat klanten producten mogen aanraken en niet te veel keuzes bieden.
Waar een bezoekje aan je oma toe kan leiden.
Achtergrondartikel met een aantal mooie voorbeelden van local marketing. De moeite waard!
Twee artikelen in dit bericht: Aldi worstelt met A-merken, en AH past in navolging van Jumbo de huismerkstrategie aan.
De Bijenkorf pakt weer flink uit met de kerstetalage. Deze keer inclusief interactieve onderdelen, en een koppeling met sociale media! Een magische tijd in het jaar.
Eerder deze week ontkende supermarktketen Jumbo dat er plannen waren om op korte termijn uit te gaan breiden naar België. Toch zijn er andere signalen! En maken ze kans?
Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) bieden nieuwe mogelijkheden in de Retail, zowel online als offline. Hier een paar pakkende voorbeelden, o.a. virtueel interieurdesign,AR-paskamers en -spiegels en de perfecte winkel!
Jongeren zijn via traditionele kanalen vrijwel onbereikbaar geworden. Daardoor zijn retailers zijn het contact verloren met jongeren, schrijft Sprout-expert Fred Rutgers. Hoe zit het met de traditionele marketingkanalen en generatie Y? En kloppen de cijfers die in dit artikel genoemd worden? Misschien wel een leuke opdracht om leerlingen dit te laten checken.
Een paar mooie tips over hoe je Facebook kunt inzetten om meer klanten in je winkel te krijgen. Zoals foto's plaatsen, op berichten reageren en 'vrienden uitnodigen'.
Stukje (gratis) bijscholing: interessante video van Forbes over micro-influencers. Deze video is de laatste in een serie van 17, die allemaal hier zijn te bekijken: https://www.forbes.com/series/the-business-of-influence/…
Op 11 november is het ‘Singles’ Day’. Een uitvinding van het Chinese Alibaba die dit jaar wordt overgenomen door Bol.com. Men noemt het zelfs een extra Nederlandse feestdag.
Na kledingmerk WE gaat nu ook supermarktketen Lidl een verhaallijn krijgen in GTST. Maar ‘t blijft een soap.
Jongeren vormen een speciale doelgroep. Dus dat vraagt een speciale benadering. Eigenlijk net zo belangrijk als elke andere doelgroep.
Kijkshop heeft vandaag de app 'Kijk bij mij' geïntroduceerd.
Mooi initiatief bij een buurtsuper in Tuk, een dorpje in de buurt van Steenwijk. Zorg en boodschappen doen combineren.
De Britse warenhuisketen John Lewis bracht onlangs een interessant rapport uit over de ontwikkelingen in de sector en bij de consument. “We creëren meer theater dan ooit.”
Bij Amazon Prime, het loyaltyprogramma van Amazon, zijn al 90 miljoen Amerikanen aangesloten, ruim 60% van alle Amazon-shoppers. Kunnen we daar in Europa iets van leren?
Ikea opent binnenkort een tijdelijke winkel in Utrecht, waar in ieder geval geen bedden of kasten worden verkocht. Een giftshop.
Een prettige ervaring doet beduidend meer dan een lage prijs, beleving, gemak (en het soepele betaalproces) zijn veel belangrijker voor klantentrouw dan de verkoopprijs. Volgens een Amerikaans onderzoek!
Dagelijks zijn er wel nieuwe technologische initiatieven in de retailsector. In het startup-programma van MediaMarkt krijgt een geselecteerd aantal daarvan de kans om een pilot uit te voeren.
Een paar mooie (en minder mooie) voorbeelden uit de wereld van Virtual Reality.
Retailer wordt producent: het dak van een van de vestigingen is omgetoverd tot een grote moestuin. Op het dak, een dakmoestuin.
Wat staat er allemaal in de foodretail te gebeuren? En gaat La Place online?
Het abonnementsmodel sluipt stilletjes de Retail binnen. Vorig jaar kocht Unilever de Amerikaanse DollarShaveClub, een van de pioniers van dit model. Nu dit concept vrijwel zeker binnen afzienbare tijd in Europa beschikbaar komt (zie https://www.emerce.nl/n…/dollar-shave-club-breidt-uit-europa), introduceert Bol.com een 'persoonlijke herhaalservice'.
Bij Plus wordt zegeltjes plakken verleden tijd. Een volgende stap met digitaal sparen.
Hoe kun je klanten beter begrijpen en de relevantie verhogen in de 'ongrijpbare' wereld van artificial intelligence, data, algoritmen en automatisering? En waar blijft de 'human touch' in deze verregaande automatisering van digitaal klantcontact?
Albert Heijn opende in Antwerpen een bijzondere pop-up store: Chop Chop.
Supermarkt Lidl opende 20 jaar geleden haar eerste winkel in Nederland, en is nu de 3e qua marktaandeel. Distrifood heeft de ontwikkeling van de keten in die periode in infographics gevat, interessant voer voor met name het keuzevak Marketing.
Ook supermarktketen Coop stoeit met nieuwe concepten. Hier een nieuwe stadswinkel in Amersfoort, incl. video.
Ook supermarktketen Coop stoeit met nieuwe concepten. Hier een nieuwe stadswinkel in Amersfoort, incl. video.
4 Oktober 2017, dierendag. Een mooie gelegenheid voor marketeers om op in te haken.
De speelgoedketen Toýs 'R' Us gaat virtuele spelletjes inzetten op de winkelvloer. Zou dit een laatste poging zijn om het bedrijf te redden?
Een ander business model dan gebruikelijk: geen producten verkopen maar abonnementen.
KLM zet kunstmatige intelligentie in bij Messenger-gesprekken met de klant, ter ondersteuning van de klantenservice.
Hoever mag sponsoring op school eigenlijk gaan? Welke grenzen stel je?
Ook HEMA zet in op uitbreiding van de horeca in de winkels. Het gaat nog wel wat jaren duren voor alle winkels zijn omgebouwd.
"Het is onder meer aan een tienjarig meisje te danken dat Hema besloot zijn kinderkleding te veranderen", niet meer typisch voor jongens of typisch voor meisjes.
Interessant, uitgebreid artikel over marketing voor een bijzondere doelgroep: de zilveren golf.
Vermoedelijk loopt AH niet helemaal voorop, maar is wel de supermarktketen die er de publiciteit mee haalt. Binnenkort kunnen bonuskaarthouders gebruik gaan maken van een slim online boodschappenlijstje... In 2018 wil de supermarktketen iedereen met een geregistreerde bonuskaart met een persoonlijk boodschappenlijstje bedienen.
De ook in Nederland aanwezige Deense woonwinkel Sostrene Grene heeft vooral vrouwen tussen de 25 en 50 jaar als klant. Op een webwinkel hoeven we volgens topman Bjørn Bach Eriksen niet te rekenen: “We willen mensen in de fysieke winkel hebben. We geloven dat we daar een speciale ervaring kunnen bieden, met de klassieke muziek, het labyrint. Dat is moeilijk online na te bootsen.
Nieuwe apps om het winkelen makkelijker te maken.
Hoe krijg je meer mensen in je winkel? Marian Bekkers van de blog Kooplust heeft 78 mooie ideeën op een rijtje gezet. Handig om als voorbeeld te gebruiken!
Bij fastfoodketen Eazie kun je nu (gedeeltelijk) betalen door te bewegen.
Mooi leesvoer voor het weekend: "In de marketingwereld wordt Gen Z nog steeds regelmatig in hetzelfde hokje als de millennials geplaatst, een grote fout."
Interessant artikel over marketing en jongeren! Klopt het beeld wat we hebben?
Over de invloed van vloggers.
Hoe ontstaan zomerhits?
Aldi gaat in de Verenigde Staten online bestellingen binnen een uur leveren. Amazon reageert natuurlijk meteen.. Meer over de stappen die Amazon doet in de supermarktwereld én de mogelijke gevolgen voor de traditionele supers in dit artikel (met dank aan Peter Zijlstra): http://money.cnn.com/…/amazon-whole-foods-strate…/index.html
De prijs lijkt nog steeds het belangrijkste argument voor de consument om trouw te blijven aan een bepaalde winkel. (Amerikaans onderzoek)
Karwei heeft donderdag een pop-up store geopend op treinstation Utrecht Centraal. Daarmee wil de retailer zijn nieuwste woonstijlen aan consumenten presenteren.
Bij enkele AH-winkels wordt een test gedaan met WhatsApp en Messenger. 'Ping'. "Leuk toch, om zo met je klanten te communiceren."
Initiatief van een lokale supermaktondernemer: bezorgen op de camping!
Eventmarketing rukt op. Hier 12 voorbeelden van Retailers die aanhaken bij evenementen of ze zelf organiseren.
Hoe jamfabrikant Hero probeert de doelgroep 'jongeren' te bereiken.
Zou het zo zijn? “De vrouw wil geïnspireerd worden, maar ook steeds zelf de mogelijkheid hebben om keuzes te maken. De man wil juist een kant-en-klare pagina. De productdetailpagina van een kostuumwebsite moet hem vertellen welke stropdas, riem, blouse en schoenen erbij passen. In de damessituatie zouden daar vier verschillende blouses, schoenen, nog wat riemen en een tas staan. Vrouwen willen zich ook daar wat breder kunnen oriënteren, terwijl mannen als het ware een personal shopper verwachten.
Wie gaat er dit jaar als beste scoren in de 20 miljoen euro grote markt van schoolartikelen?
Ze staan bekend om hun eenvoud, de IKEA-handleidingen. Nu vindt IKEA het kookboek opnieuw uit.
Hoe HEMA in een sneltreinvaart omnichannel aan het worden.
La Place is onder de vleugels van Jumbo sterk bezig. Ook met het personeel: hoe creëer je een visitekaartje.
Het tienduizend vierkante meter tellende winkelcentrum Welle7 – spreek uit als Welle sieben – op het centrale treinstation in het Zwitserse Bern is volledig ingericht op de behoeften van de forens. Een mooi voorbeeld van multiformatstrategie.
Nog een paar maandjes wachten, en dan kun je virtueel IKEA-meubels in je woonkamer projecteren. Met een 'augmented reality-app.
De beste viral video's van week 23.
Voor zelfstandige winkeliers geldt het adagium ‘go big or go niche’ om te overleven, stelt ABN.
Vijf maanden geleden begon HEMA met een loyaliteitsprogramma. Met succes, zo blijkt uit de eerste resultaten.
Supermarktketen Lidl schakelt fotomodel Heidi Klum in.
De make-over van Vero Moda.
Volgen Microsoft zou winkelen er in de toekomst zo uit kunnen zien.
Bijzondere ontwikkeling, helaas geen cijfers over Nederland. Klinkt wel als bedreigend voor de positie van Albert Heijn, dat juist als een toekomstbestendig merk wordt beschouwd volgens. Aldi en Lidl populiar bij jongeren.
Parfumerieketen Rituals denkt aan nieuwe, innovatieve concepten. En minder winkels.
Hoe Virtual Reality een marketinginstrument kan worden (en soms al is).
Modeadvies vragen aan vrienden, via de app. Of dit het ooit gaat maken weet ik niet, het logo van Ask Mirror Mirror is in ieder geval knap gevonden.
De app van H&M bevat sinds kort een nieuwe functionaliteit: je kunt nu op basis van een eigen foto van een kledingstuk naar gelijksoortige kleding zoeken in het assortiment van H&M.
De eerste van de geplande 50 gemakswinkels waarin Jumbo en La Place gecombineerd worden is geopend.“Je kan er boodschappen doen, vers bereid eten meenemen en het ter plekke opeten”.
De meest bekeken viral video's van deze week, 8 t/m 12 mei.
Facebook zet een volgende stap om grip te krijgen op zo'n beetje alles, bijvoorbeeld korting in winkels.
Facebook Live biedt nieuwe, veelbelovende mogelijkheden om met klanten in contact te komen. Veelbelovend, omdat interactie met de klant mogelijk is: je kunt direct ingaan op vragen die gesteld worden. Het inmiddels al enige tijd populaire vloggen kent die mogelijkheid (nog) niet.
Vorig jaar sprong HEMA in het Schoolcampusgat dat V&D achter had gelaten, en pakt dit jaar door met een extra marketingactie: de 'vlog academy'. (tip van Jos Reulen). Het wordt druk op de markt voor schoolspullen, nu Albert Heijn de oude V&D Schoolcampus gaat inzetten.
Een bijzonder verhaal van een familiebedrijf: "alles op gevoel"...
Wat kenmerkt de doelgroep kinderen en pubers? Zetten media de jongeren vaak verkeerd neer? Iets om te checken bij de doelgroep zelf.
De aloude Schoolcampus van V&D komt terug in een nieuwe vorm: bij de grootste filialen van Albert Heijn én (vooral?) online.
Wie zijn de grote beïnvloeders in het aankoopproces? 'Vrouwen hebben bij het oriënteren op producten een grote invloed en ook de invloed bij het aankoopbesluit is groot'.
Een plaatje van leuke schoenen gezien op internet? Google maakt het straks met koopsuggesties in images nóg makkelijker om via zo'n plaatje te kopen.
Vanaf nu bij Media Markt ook producten in de winkel die niet te koop zijn: Een innovatielab in de winkel.
Zeer interessant onderwerp om aan de orde te stellen bij E&O!, 'Jongeren onbewust overspoeld met reclame in filmpjes van YouTubers'.
De beste viral video's van week 13!
Wanneer je met de gewenste artikelen bij de afrekenbalie in een winkel staat, rond je de koop vrijwel altijd af. Dat gaat bij de afrekenpagina van een webshop vaak anders: consumenten bedenken zich daar regelmatig en breken dan het aankoopproces af. Maar daar is wat aan te doen!
Xenos heeft donderdag in Haarlem een tweede proefwinkel geopend. Het filiaal in de Barteljorisstraat heeft onder meer een nieuw logo, winkelwagentjes en een ongedwongen looproute. “Als we interessante elementen vinden, zullen we die gebruiken om andere winkels te optimaliseren”.
De komende weken kunnen gemeenten of centrummanagementorganisaties zich nog aanmelden voor de tweejaalijkse verkiezing van de Beste Binnenstand van Nederland 2017-2019. In dat kader hier een van de juryleden over de doorbraak van blurring.
Een grote, nieuwe vestiging van Jeans Centre in Hoog Catharijne. Met een poging de doelgroep uit te breiden naar 25-35 jarige.
Aantrekkelijk blijven voor werknemers, is het motto bij Albert Heijn.
Alle klanteninformatie van het hoofdkantoor terug naar de winkelvloer, een ambitieus programma bij Hunkemöller.
WE opent een flagshipstore in het vernieuwde Hoog Catharijne. De groei van de winkelketen is weer ingezet, mede dankzij bijgeschoold personeel. "Zo mag iedereen die aankopen in de winkel doet een handgeschreven boodschap in zijn tas verwachten."
Klantenservice met een chatbot, heeft dat effect? Centraal Beheer kan er over mee praten.
Een aantal 1 aprilgrappen in de retail van 2017.
Z'n fans zullen het wellicht niet in de gaten hebben, maar er zit toch echt een marketingstrategie achter 'rapper Boef'! Checken bij de leerlingen.
Deze week (12) weer een paar interessante retail-apps.
De klantenservice van KLM speelt zich al geruime tijd voor een groot deel af op sociale media. Vijftig procent van de 100.000 wekelijkse berichten komt binnen via Messenger. En de ontwikkelingen gaan door.
Er wordt soms heel wat aangemodderd met het concept 'beleving'.
Er wordt wat uitgeprobeerd in de Retail... AH startte in het najaar 2016 met een AH to go -pilot bij BP-stations. Succesvol?
Volgens het rapport 'Passie, puur en beleving' is er hoop voor de food-speciaalzaken.
Hoe zit het met spaarprogramma's in de Retail? Deze kleine infographic geeft een beeld.
Leuk artikel over zoekmachines en de daarbij behorende 4 nieuwe P's.
Er zijn al 42 handwerkclubs actief onder de hoede van Granny's Finest. Nu lonkt het buitenland!
Iets om te onthouden als leerlingen een vragenlijst maken in het kader van een klantonderzoek.
In je eentje red je het niet: samenwerken is het motto voor retailers!
Na een test in winkels in België en Duitsland heeft C&A besloten om haar nieuwe winkelconcept verder uit te rollen. In september is de eerste winkel in Nederland aan de beurt.
Webshops kunnen hun klantgedrag nauwgezet in de gaten houden en analyseren. Fujitsu komt nu met een oplossing waarmee ook fysieke winkels realtime inzicht in hun klantgedrag hebben.
“Je komt niet meer weg met een espressoapparaat in de hoek van je winkel.” Om Generatie Z te bereiken moeten retailers daarom ervaringen bieden, in plaats van producten.
Hoe schoenenketen Omoda innoveert.
De beste viral video's van afgelopen week (week 9), met de Oscars, sneakerpizza's en een medische smartphoneblunder.
KLM blijft wereldwijd voorloper bij de inzet van sociale media. Nu is een extra service via Messenger ingezet: ondersteuning via emoji's.
De 'chatbot' wordt steeds meer ingezet in het kader van klantcontacten. Hoe zit dat?
Winkels zien klanten binnenkomen, maar herkennen ze niet. Bij webshops is dat natuurlijk heel anders, wat kunnen fysieke winkels daar van leren?
Ikea doet weer een stap met virtual reality. Bekijk de video.
De beste viral video's van afgelopen week (vrijdag 24 febr.).
Je kent ze wel, die mailtjes na een online aankoop met de vraag of je een beoordeling wilt geven over het bedrijf. Die vraag kun je straks ook in de winkel tegenkomen.
Een nieuwe supermarktformule met de ambitie om voor eind dit jaar 15 vestigingen te hebben op bijzondere locaties.
Wat Amazon kan, kunnen wij ook dacht, men bij Walmart. Prototype van het nieuwe winkelconcept.
Nieuw concept: Jumbo gecombineerd met La Place.
Automatiseringsbedrijf Atos heeft in Amstelveen het 'Retail Transformation Lab' geopend. Binnen enkele maanden op de winkelvloer?
AH heeft een nieuwe app gelanceerd, speciaal voor AH to Go. Men claimt dat er in Nederland nog geen app is die zo specifiek de juiste aanbiedingen op het juiste tijdstip voor de klant onderweg aanbiedt.
Unilever op de Pokémon-tour.
Marketingfacts is gestart met een eigen videoplatform.
Consumenten staan volgens BCC niet langer open voor een verkoopgesprek. Wat dan?
Interessant verhaal over marketing en virtual reality!
Albert Heijn gaat de komende weken meer sfeer brengen in 600 winkels.
De Randstad-provincies hebben het consumentengedrag in de regio in kaart gebracht. Hier de opvallendste conclusies, het volledige rapport is te downloaden via een linkje in het artikel (de moeite waard!).
De Valentijnsactie van Samsung heeft een veel groter succes dan men had gedacht.
Artikel in NRC over warenhuizen.
Voor de doorzetters hier een artikel over 'De visuele revolutie' met mogelijk bruikbare tips om beelden te bewerken.
"In hoeverre leren wij het aapje klimmen?” Over de samenwerking tussen Karwei en vtwonen.
Vijf miljoen dollars voor een reclameblokje... Dan moet je wel goed voor de dag komen tijdens de SuperBowl! Tien mooie voorbeelden.
Er zijn steeds meer bedrijven die een 'Raad van Kinderen' hebben ingesteld. HEMA is er een van, en doet hier verslag van in een filmpje.
Drie weken geleden lanceerde HEMA voor het eerst een loyalty programma. Er doen nu al 1 miljoen klanten mee.
Hoe krijg je meer passanten de winkel in? Het Store Innovation Lab van de Hogeschool van Amsterdam onderzocht het store entry decision making fenomeen.
Albert Heijn wil meer jongeren bereiken en start een 'social tv'-zender.
Uit Amerikaans onderzoek komt naar voren dat Generatie Z best wel van stenen winkels houdt. Misschien een leuke opdracht voor leerlingen om dit te checken?
Grote verschillen tussen mannen en vrouwen en jongeren en ouderen.
Winkelcentrum MegaStores in Den Haag komt met een nieuw concept: Tenant of the Future.
De beste viral video's van afgelopen week, eind januari.
Thuis zelf je schoenen printen? Volgens Nike kan dat binnen afzienbare tijd. Klik op het linkje in het artikel voor een video.
Klantbeoordelingen liggen ten grondslag aan de Beste Service Award, een consumentenprijs. Online supermarkt Picnic is een opvallende nieuwkomer die ‘de gevestigde orde flink achter zich laat qua klantbeleving’.
C&A gaat hergebruik van kleding stimuleren.
De volgens retailbureau Crossmarks 10 belangrijkste trends voor 2017.
De Nederlandse Retail bungelt onderaan in een onderzoek van Capgemini naar digitale innovatie.
YouTube heeft de top 12 van de best bekeken commercials (op YouTube natuurlijk) in Nederland gepubliceerd.
HEMA gaat, geïnspireerd door het succes haar eigen buitenlandse winkels, de winkels in de Benelux ombouwen.
En zo denken marketeers over Generatie Z, de screenagers... Herkenbaar, of juist niet?
Hoe kom je van al die plastic verpakkingen af? De Zweedse supermarktketen ICA gaat biologische groente en fruit nu voorzien van een tattoo.
Al meer dan 60 bedrijven in Nederland laten zich adviseren door kinderen. Dat geeft nieuwe en verrassende inzichten!
IBM heeft retailonderzoek gedaan onder 15.000 jongeren in 16 landen. Echt winkelen lijkt de voorkeur te hebben.
Zakenblad Forbes zet een aantal 'onverwachte' retailtrends voor de komende jaren op een rijtje. Mannen gaan meer uitgeven.
Is dit het begin van een nieuwe trend? Kleurdagen verzinnen?
Zalando organiseert jaarlijks een 'hackweek', een competitie rond nieuwe ideeën op het gebied van bussiness, technologie en marketing (zie https://tech.zalando.com/…/the-finish-line--hack-week-5-aw…/). Dit jaar was een van de winnaars de dienst 'Order a tailor': bestel een kleermaker bij de aankoop van een maatpak. Berlijn krijgt de primeur.
Supermarktketen Jumbo vult haar omnichannel strategie steeds verder in. In de loop van dit jaar wordt het concept uitgebreid met kleinere gemakswinkels, een combinatie van Jumbo en La Place.
De ruim 90-jarige HEMA begint nu met een eigen loyaliteitssysteem. Goed voor o.a. een gratis tompouce op je verjaardag.
Supermarktketen Plus breidt de test met de nieuwe Briljant 2.0 formule uit naar meerdere winkels. Meer producten en duidelijk meer aandacht voor vers!
2016
De meest gedeelde kerstcommercials van 2016.
De pilotwinkels die het vernieuwde HEMA-concept uitproberen lijken het goed te doen. De directie heeft nu ook de medewerkers op de werkvloer ontdekt: “Die komen met ideeën die werken, een kleiner assortiment sokken bijvoorbeeld, ten gunste van seizoensproducten.”
Hoe je van één winkel in motorkleding een keten maakt.
Een item om te bewaren: het mediajaaroverzicht van Marketingfacts!
Starbucks maakt het klanten begin volgend jaar mogelijk te bestellen via een chatbot. Onder de noemer My Starbucks Barista wordt de optie geïntegreerd in de app van de koffieketen.
Fysieke winkels komen met initiatieven in de strijd met webshops. Handsfree winkelen komt er aan!
Nike maakt zich zorgen over naar het scherm starende jongeren... Interessant om te checken hoe dit overkomt bij de doelgroep in de klas!
Bijna de helft van de winkels sluiten, om daarna te focussen op groei.
Interessante blog over technologietrends en reclamefolders.
De levensmiddelenindustrie schrapt afbeeldingen van kinderidolen op verpakkingen van ongezonde producten. “Als het om tomaten gaat, gaan we het natuurlijk niet tegenhouden”.
Veel Nederlandse retailers blijven achter op het gebied van innovatie. “Zij zien de noodzaak tot innovatie, willen ook wel maar kunnen niet door gebrek aan middelen of strategische focus.”
Het verzinnen van een reclameslogan is niet altijd even makkelijk. En soms met tenenkrommend resultaat. Tot 12 december 12:00u kan er worden gestemd in de verkiezing van de slechtste slogan van het jaar. Leuke activiteit in het kader van Commercieel en/of Marketing.
PostNL levert inmiddels zo'n 160 miljoen pakketten per jaar, in december zelfs 1,2 miljoen per dag... En al deze pakketten hebben een verpakking. Hoe belangrijk is die?
Jongeren en merken: het is de moeite waard om het gestelde in dit artikel te checken in de klas.
Een uitgebreide analyse van de Nederlandse supermarktwereld, de 10 grootste formules worden in de bijlagen individueel onder de loep genomen (zie linkjes rechts van het Distrifood artikel).
Lezenswaardig artikel over de opkomst van chatbots.
Blokker is volop aan het vernieuwen en komt nu zelfs met een eigen merk.
Wat zijn de trends, verwachtingen en ontwikkelingen rond Snapchat?
Een interessant fenomeen: het openen van fysieke winkels/showrooms stimuleert de online aankopen. Dat speelt bij o.a. schoenenketen Omoda, maar ook bij retailers die oorspronkelijk alleen online waren.
Eerder dit jaar lanceerde Superscanner een platform voor consumenten waarop getoond werd welke supermarkten het goedkoopst zijn.
Een diepvriessnackbar? In Parijs wordt een nieuw concept uitgeprobeerd.
Zo langzamerhand begint het Amerikaanse fenomeen Black Friday ook in Nederland door te dringen.
Lidl in Engeland gaat Twitter gebruiken om de prijs van sommige producten te laten bepalen door het publiek: 'social price drop'... Hier de video waarmee Lidl de actie bekend maakt.
Vorige week een alarmerend onderzoek van Q&A over de gevolgen van de vergrijzing, vandaag een rapport van ING waarin juist de kansen voor de Retail worden gesignaleerd.
Er lijken goede tijden aan te breken voor WE Fashion. Dankzij 'Goede Tijden, Slechte Tijden.
De polarisatie tussen winkelgebieden neemt toe. Wat zijn de aantrekkelijkste retailsteden in de Benelux?
De digitale transformatie van Bavaria.
Knappe actie van HEMA: de Sintersizer(app). Maak je eigen Sinterklaaslied.
Op 'Singles day' wordt er naar verwachting 20 miljard omgezet bij Alibaba.
Er was pas het eHome & Deco congres: alles over online strategie voor de Nederlandse woonbranche. Enkele interessante voorbeelden die aan de orde kwamen.
Wat moeten we hier nu van denken: een wekelijkse Merken Top 40.
4 november 2016, HEMA bestaat 90 jaar. Een paar plaatjes uit die periode.
Zijn de pop-up stores het begin van een nieuwe generatie 'warenhuizen'?
Haloween. Het is weer de tijd van het jaar voor enge dingen. Ook in commercials.
“De klant komt eigenlijk al niet meer uit zijn stoel als hij geen korting krijgt van twintig procent.” Het probleem van de voortdurende uitverkoop.
“Het middensegment is niet de plek waar je wilt zitten”, aldus formuledirecteur Pieter Rozendaal van Dekamarkt. Vandaar de opening van een nieuwe World of Food.
Een bijzondere manier om matrassen onder de aandacht te brengen.
Hoe commerciële televisie steeds verder integreert met reclamevormen: programma's worden 'shoppable'.
Kledingketen Jack & Jones opent binnenkort een nieuwe conceptstore in Tilburg.
Spelen supermarkten wel genoeg in op de nieuwe doelgroepen?
Jumbo beweegt zich steeds meer richting foodhoreca. "De traditionele scheiding tussen supermarkten en foodhoreca is aan het verdwijnen".
Ideetje voor een project op school? Promofilm, digitale schoolkrant, vloggen, podcast... Een paar mooie voorbeelden van projecten waarin leerlingen hun school op de kaart zetten (met dank aan Marcel Kesselring):
De verbinding tussen Zalando en kleine, lokale retailers.
De laatste tijd verschenen er diverse artikelen over 'influencer marketing', o.a. bloggers en youtubers die de laatste tijd zo populair zijn. Er is nu een interessante pdf over dit onderwerp te downloaden.
Een bericht over de steeds groter wordende rol van een 2e scherm bij televisie. Nu een bericht uit België, waar een speciale app is gelanceerd... Commerciële televisie en e-commerce integreren naadloos.
Bouwmarktketen Karwei richt zich nadrukkelijk op de jonge, vrouwelijke consument.
De invloed van de veranderende consument.
Er worden soms opvallende acties verzonnen om een merk onder de aandacht te brengen. De beste worden verzameld door Brand Activation.
Er ontstaat een nieuwe invalshoek in de marketing: de 'influencers marketing'. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van vloggers op YouTube. Hoe leeft dit bij leerlingen?
Weleens last van vervelende reclamebanners op websites? Lees hier het verhaal van iemand die net een paar schoenen heeft gekocht.
Sinds 2006 wordt het succes van online video's bijgehouden. Hier een overzicht van de meest gedeelde Olympische reclames ooit.
Voorbeelden van enkele nieuwe concepten in de m-commerce: ResQ, Ikea en Foodora.
Augustus is dé piekmaand in Back-to-school shopping. Hierover een mooie infographic uit de Verenigde Staten. Misschien interessant om deze in de klas te vergelijken met de Nederlandse situatie.
Net achter de rug: de Olympische Spelen. Hoe werd daar door de commercie op ingehaakt?
"Er zitten allemaal kleine dieren in uw tuin, en deze mensen proberen die in hun telefoon te stoppen."
Om ontspannen aan het nieuwe schooljaar te kunnen beginnen, hierbij een paar mooie viral video's.
Fashionretailer Jansen-Noy uit Sevenum won de Dutch Retail Exellence Award. Innovatiespecialist Harry Bijl *) van INretail: “Je merkt het meteen: de passie en liefde voor mode zitten hier in alles.”
*)Harry Bijl kennen we van de Masterclass profijtvol retailen (https://bijscholingvmbo.nl/cursussen/profijtvol-retailen/). Er worden nieuwe cursusdagen gepland!
Een paar mooie voorbeelden van 'location based marketing'. Is dit nog maar het begin?
Voor Nederlanders is een ‘prettige winkelervaring’ de belangrijkste factor bij de keuze van een winkel. Maar de prijs blijft hier een grote rol spelen!
De hoeveelheid online aankopen die we doen blijft toenemen. En steeds vaker doen we dat via een smartphone. Dit blijkt uit een recent onderzoek in Nederland.
Gaat Generatie Z (de digital natives, altijd online) nog naar een echte winkel?
Mooie infographic! Vier manieren om zintuigen te manipuleren.
Wat doet een retailer als er een rage is? Inhaken natuurlijk!
Bijen bij de Bijenkorf, met Snapchat.
Alsjemenou! Winkelen mannen anders dan vrouwen?
Hoe belangrijk is de verpakking van een product? Uitgebreid onderzoek, overigens van een verpakkingsfabrikant.
Erg leuk artikel over de marketingmogelijkheden met Pokemon Go.
Geen vrolijke figuurtjes en kinderlijke letters meer op de verpakkingen.
Een interessante website over de ontwikkelingen van video kijkgedrag op tv, online en mobiel gelanceerd. Mooie grafieken!
Vijf tips om over het hele jaar heen winkelende consumenten te verleiden.
Digitieners, Millenials, Generatie X, Babyboomers: de online inhaalrace.
Een praktijkvoorbeeld over het gebruik van Snapchat.
Tja, die oudjes... ING heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de vergrijzing op de modebranche. Hier het artikel uit Retailnews mét een paar rake commentaren.
Zeer interssant artikel over Snapchat: wat is het en hoe gebruiken bedrijven dit?
Millenials zijn moeilijk te bereiken en lastig te binden. Waarmee moeten retailers rekening houden?
Neckermann Reizen experimenteert met Virtual Reality om klanten te laten kennismaken met hun reisbestemming.
Deze week wordt HEMA in het zonnetje gezet door 'De Beste Social Media'. Vooral vanwege de inhakers.
Zo goed op sociale media als HEMA deed Puma het deze week niet... De shirts van het Zwitserse elftal piekten op internet!
Domino's Pizza laat zien hoe bezorging per drone er uitziet in Griekenland, een marketingactie.
Onlangs was het jaarlijkse Facebook Congres, waar vooral marketeers naar uitkijken. Hier een verslag van wat een aantal trendgevoelige sprekers naar voren brachten.
Smartphones, tablets... De opkomst van allerlei soorten schermen heeft marketeers hoofdbrekens gekost. Wat is nu de stand van zaken?
Hoe The Read Shop werkt aan een nieuwe aanpak. Is dit de Retail van de toekomst?
Native advertising: Philips neemt bloggers in een nieuwe reclamecampagne.
Video en graphics worden steeds belangrijker in reclame-uitingen.
Hoe krijg je de online-koopkracht van de oudere gebruiker omhoog? Tja...
Met snoepwinkel Jamin gaat het weer goed, mede dankzij YouTube en vloggers:
EasyJet probeert meer te zijn dan een vliegende busverbinding. Het bedrijf probeert ook voor en na de vlucht een rol te spelen bij de reizigers, onder andere door middel van apps. Maar nu gaan ze een stap verder! De sneakairs worden getest, schoenen met ingebouwde technologie (klik ook op de link in het artikel naar Barcelona Street Project voor de video's).
In Europa wordt er nu meer geld uitgegeven aan online reclame dan aan tv-reclame.
Grappig (Engelstalig) filmpje over de C&A-manier van denken over marge. "Je kunt geen procenten naar de bank brengen".
Marketing, Instagram en HEMA:
Spar probeert samen met Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) een nieuw winkelconcept uit in Noord-Ierland.
Albert Heijn gaat meer dementievriendelijke supermarkten openen.
Moet je echt op een dure A1-locatie gaan zitten? Meerdere succesvolle winkelketens doen dat bewust niet... De voors en tegens op een rijtje.
Advertenties te zien krijgen omdat je langs een reclamebord bent gelopen? DekaMarkt heeft er onlangs succesvol mee geëxperimenteerd.
Een wijntje bij de kapper, of een whisky bij de mannenkledingzaak... Blurring is een trend aan het worden, maar levert ook nogal wat rumoer op tussen branches.
Aandacht voor de vernieuwing van Blokker: nu met beelden!
Vijf voorbeelden van Nederlandse bedrijven die succesvol zijn op Snapchat.
Blokker gooit het roer om: 390 arbeidsplaatsen weg, grote ombouw winkels, een sterk vernieuwd assortiment én een serieuze, geïntegreerde webshop. En een nieuw logo.
Rotterdam is de beste winkelstad 2015-2017. Hier 12 mooie winkelconcepten:
Een bericht over de vernieuwing van de Blokkerwinkels. Daar blijft het niet bij: ook bij Intertoys, onderdeel van het Blokker-concern is men aan de slag gegaan.
De beste viral video's van begin april 2016.
Vergelijkingssites zijn er voor allerlei producten, nu ook voor de dagelijkse boodschappen.
K3 en crisismanagement? Leuke analyse.
Virtual Reality krijgt op dit moment veel aandacht. Breekt deze techniek door? Lees hier over een onderzoek onder Nederlandse Marketing/communicatiebureaus: gaan ze dit inzetten?
Wat H&M en Zara kunnen, kunnen wij ook, bedacht Ikea. Nu elke maand een nieuwe collectie. Niet voor alles natuurlijk.
De KLM, al jaren voorloper in het gebruik van sociale media, gaat weer een stap verder. Nu wordt de Facebook Messenger in het dienstenpakket geïntegreerd.
Welke rol spelen sociale media in de Retail? Een uitgebreide infographic.
14 commercials met Johan Cruijff.
Blokker vernieuwt. Maar niet iedereen is daar enthousiast over: lees hier hoe een retailmarketeer naar kijkt.
Beautyproducten op maat, klaar terwijl je wacht. Laat de robot het werk maar doen! Bekijk de video:
Retailers gebruiken Instagram om nieuwe merken en trends te ontdekken:
Elke twee weken een nieuwe collectie en nieuwe lijn met lage prijzen om Primark te beconcurreren. Mango gaat de strijd aan! Zou dat goed aflopen?
Een nieuwe aanpak bij woonwinkel Goossens. Interieurshoppen moet een belevenis worden.
Al eens met een chatrobot geconverseerd? Ze zijn in opkomst, getuige dit verhaal over het marketingkanaal van de toekomst.
Blokker Holding gaat 200 miljoen besteden aan vernieuwing. Een transformatie van de winkels van onder andere Blokker, Intertoys en Leen Bakker, en duidelijk meer aandacht voor webshops!
Aardig verhaal over de ontwikkelingen in de Retail. De 4 C's!
Klantenservice via het web: webcare. Vaak erg handig, én snel. En soms erg grappig. Maar is het altijd echt?
Zijn er in 2026 nog winkels? Veranderingen in koopgedrag onder de loep genomen.
http://www.retailwatching.nl/strategie/artikel/d7jBhzyOQXW6jWJyLKs8YQ-0/waarom-consumenten-niet-meer-kopen-in-stenen-winkels.html?utm_source=MediaArtists&utm_medium=email&utm_campaign=%207-03-2016
Een gamechanger in de kampeermarkt: "alles om de klant te binden en te laten terugkeren". Nieuw in Zaandam.
The Store of the Future: een video over een pop-up schoenenwinkel in Chicago, vol technologie.
Welke kant gaat het uit met de supermarkten? Lees over de belangrijkste trends voor dit jaar.
Met de Bijenkorf gaat het goed. Maar met andere warenhuizen in Nederland (en elders in Europa) gaat het heel wat minder. Zou het beter kunnen? In Parijs is er het warenhuis Merci, wellicht een inspirerend voorbeeld van hoe het anders kan.
Marketing: slimme reactie op klacht/opmerking.
Discussie in Van Liempt Live over het schenken van alcohol in winkels. Beleving of broodroof?
Hoe supermarkten en big data invloed hebben op restaurants.
Soms is de beste marketeer geen marketeer! Lees hier de verhalen van een paar startende ondernemingen.
Welke skills en kennis zijn vandaag de dag essentieel om een succesvolle retailer te worden en vooral te blijven?
Ongeveer wekelijks publiceert Marketing Facts een overzicht van de mooiste en/of leukste viral video's. Leuk om te bekijken, en misschien ook leuk om met leerlingen naar te kijken.
Er gaan geruchten dat webshopgigant Amazon van plan is om 300 tot 400 echte winkels te openen. In Nederland heeft Coolblue ook al enkele winkels, en Neckermann neemt een aantal winkels van de Kijkshop over. Waarom gebeurt dit?
Zalando verdient straks aan elke bezoeker van haar website. Terwijl maar 3% van de bezoekers iets koopt. Rara, hoe kan dat?
Bij elke 10.000 stappen krijg je een verrassing aangeboden: met een nieuwe klantenapp probeert Etos gezonder leven te stimuleren. Zou het werken?
“Waarom zou ik een winkel bezoeken terwijl ik ook gewoon iets online kan kopen?”. Hipsters en blurring: opkomst van de 'buurtwinkel' 2.0?
Technologie rukt op bij de boekhandel: de persoonlijke boekentipper bij AKO.
Het productieproces van een spijkerbroek is te zien in een nieuwe vestiging van Scotch & Soda in Amsterdam.
Uitgebreid rapport over de ontwikkelingen in 10 consumententrends voor 2016. Het volledige rapport is te downloaden via een linkje in het artikel.
Om de paar weken een volledig nieuw assortiment. Werkt dat? Bekijk de video.
"De winkelketen volgt alle handelingen van de bezoeker van zijn webwinkel. De tijd die hij er doorbrengt, op welke knop hij klikt en wanneer hij zijn winkelwagen achterlaat." aldus de e-commercemanager van Oli & Vinegar.
met klantenkaarten, maar meer en meer met technologische hulpmiddelen zoals wifi-tracking, gezichtsherkenning, iBeacons. Dit stuit echter regelmatig op problemen rond privacy. Maar je kunt klanten ook in kaart brengen via de schoenen die ze dragen!
Inhaken op hypes is een oud gebruik in de marketing. Tegenwoordig komt daar vaak technologie bij kijken, zoals bij deze vestiging van supermarktketen Colruyt. Starwars! (Video)
"Wist u dat Sneek de eerste stad in Europa is met een volledige iBeacon-dekking?" Dit en veel andere informatie in een artikel over 'Instore tracking'.
De overlevingsstrategie van de toekomst voor retailers? Onderzoekers van de Stenden Hogeschool pleiten voor 'ontdekkingsruimtes'.
De Italiaanse foodformule Eataly komt over 2 jaar naar Nederland. Een combinatie van Retail en horeca...
Multichannel? Helemaal achterhaald: omnichannel is hot! Lees hier de laatste blog uit de serie 'Overleef de retailtoekomst'.
Supermarkttrends: wat staat ons de komende jaren te wachten?
Hoe belangrijk is klantenservice? Een infographic:
Leven we in een shopper paradijs?
'Stilstand is ondergang'. Veranderen is noodzakelijk, maar hoe kunnen retailketens inspelen op de 'nieuwe' consument?
Het is echt niet alleen maar kommer en kwel in de retail. Er zijn ook ketens die het gewoon erg goed doen.
Klantencontact via sociale media: een mooi voorbeeld hoe Coolblue hier mee omgaat.
Is Virtual Reality 'the next big thing' in de Retail? Zie hier de ontwikkelingen en een aantal mooie voorbeelden van gebruik in de winkelpraktijk.
Wordt het leuker in de winkelstraten? Naar mijn mening een positieve ontwikkeling: minder ketens en meer zelfstandigen!
Koopjes in een outletcenter? Da's maar de vraag...
Welke kansen hebben grote ketens om het beter te doen?
Even op een andere manier aandacht voor David Bowie... Vijf commercials waaraan hij ooit meewerkte:
Wat zijn de marketingtrends voor 2016? Lees dit in Managers Online (tip van Ton van Goor):
Supermarktketen Dirk experimenteert met wifi-tracking: onderzoek met als doel de winkels klantvriendelijker in te richten.
2015
Een terugblik op 2015, een jaar vol nieuwe winkelconcepten.
Yuccies, fitgirls en instakids. Jongereniconen in 2016: zeer de moeite waard om te lezen. En om na de vakantie bij de leerlingen te checken!
Roland Kahn, ceo van Coolcat én VMBO-ambassadeur over de retailtoekomst.
En wie was er dit jaar het meest irritant? Ruim 70.000 mensen brachten een stem uit...
Alweer / Nog meer voorspellingen voor het komend jaar: 13 trends in e-commerce in 2016. En een terugblik op de voorspellingen van vorig jaar: is daar iets van uit gekomen?
Een nieuwe generatie, een nieuwe marketingaanpak. Lees hier over Generatie C!
"Sinterklaas besteedt bijna 1 miljard online" volgens NOS en Thuiswinkel.org. Maar is dat zo? Dit en andere berichten van afgelopen week in dit artikel.
Hoe doen supermarkten het op sociale media? Sponsoring helpt...
Winkelconcepten zijn niet eeuwigdurend. Denk aan het concept 'warenhuis': V&D en HEMA blijven het moeilijk houden, maar de Bijenkorf lijkt een goede slag te maken. Hoe gaat dat in de Verenigde Staten? Een pessimistisch verhaal...
Webcare via sociale media. KLM, zeer actief op dat gebied, komt nu weer in de publiciteit met een opvallende conversatie. Rap van tong!
Zeven trends in de digitale marketing.
Gaan 'wearables' de retail veranderen? Volhens recent onderzoek denkt drie kwart van de shoppers van wel...
Verkiezing van de Ster Gouden Loeki Aller Tijden. Twaalf genomineerde (televisie)reclames strijden om de eer. Maar werken die reclames wel? Vandaag besteedt NRCQ er aandacht aan:
Retailers worstelen behoorlijk met dé doelgroep van de toekomst: de millenials. Lees in dit uitgebreide praktijkverhaal over hoe verschillende moderetailers omgaan met onder meer online en offline: marketing 3.0?
Een bijzonder verhaal over wat Ikea allemaal doet om te zorgen dat nieuwe producten (zo veel mogelijk) wereldwijd in de smaak vallen...
Als hoofdprijs van een kraskaartenactie 1 minuut gratis winkelen. Dat klinkt lekker oubollig, en het is ook een heel oud idee. Maar door de opkomst van sociale media is er wel een element bijgekomen. Lees het verhaal van Formido, mét video's!
Hersenscans en reclame. Neuromarketing bij KPN...
'Klanten vinden het belangrijk dat ze gehoord worden en serieus worden genomen'. Zo blijkt uit onderzoek onder ruim 1.700 supermarktklanten.
Al die irritante advertenties! Bijvoorbeeld als je een filmpje wilt bekijken op YouTube, of als je net een interessant artikel wilt lezen... Vandaag werd een onderzoek naar onder andere irritaties over reclame op internet gepubliceerd.
Deel 3 in de serie 'Overleef de retailtoekomst'. We kunnen blijkbaar niet zonder fysieke winkels! Lees hier over de invloed van de winkelomgeving, met voorbeelden!
De Bijenkorf blijft doorgaan met upgraden. In Amsterdam is nu Beauty World geopend, 1200m2 luxe cosmetica...
Marketingfacts: Koreaanse reclamemensen zijn meester in het bedenken van practical jokes. Zo scoorde deze video van het Amerikaanse buitensport kledingmerk The North Face al 3,7 miljoen views met deze video:
Het ging steeds slechter met de boekhandels. Vorig jaar ging het helemaal mis met Polare, maar nu horen we gelukkig weer hele positieve berichten! Personeel met passie is essentieel...
Hoogleraar e-marketing Cor Molenaar is net op studiereis naar de Verenigde Staten geweest. Hij wil alles nog eens laten bezinken voor hij komt met een uitgebreide analyse van de ontwikkelingen op het gebied van internet en retail. Hij heeft wel alvast een uitgebreide videoblog gemaakt:
e kent het wel, van die advertenties op je pc, tablet of telefoon, die zich aanpassen aan je zoekacties op Google. Maar nu maakt Google de stap naar gebruik van de onderliggende technologie op billboards...
Steeds meer verkoopkanalen... Overal op internet zie je koopknoppen verschijnen, onder andere bij zoekresultaten van Google, op Twitter en Facebook. En nu ook bij Pinterest.
Zalando komt met 'Mijn Zalando'. Een poging om klanten beter en persoonlijker te inspireren (tot een aankoop natuurlijk...). En door een slimme koppeling met Instagram wil met ook via die de kooplust op te wekken!
Interessante blog over hoe je als retailer de toekomst overleeft...
De Staatloterij gaat aan de slag met geofencing en iBeacons voor het doen van persoonlijke aanbiedingen. ‘We zijn op dit moment nog echt aan het experimenteren. We willen vooral ontdekken wat de mogelijkheden zijn en wat het beste voor ons werkt.’
Wat doen Nederlanders in een winkelcentrum? Winkelen! Maar dat is niet overal zo...
De vent en de tent. Over hoe een winkelketen in zwaar weer de omslag maakt, met o.a. een bewust persoonlijke benadering.
Nieuwe winkelconcepten zijn vaak 'blurring'. Denk aan een professionele koffiebar in een kledingzaak of boekhandel. Soms stuit zo'n nieuw concept op wettelijke belemmeringen, zoals de hieronder beschreven Wasbar. Ontbijtje terwijl de was draait? Dat kan al sinds 2012 in België, en straks heel misschien ook in Nederland.
Website: http://wasbar.com/
Bij de winkelsafari langs vernieuwende winkelconcepten die de docenten van de pilotscholen Economie & Ondernemen pas hebben gedaan kwam ook Hunkemöller aan de orde. Lees hier hoe zij bezig zijn met beleving en technologie, stapje voor stapje...
Wat is het effect van televisieaandacht op een merk? De Fotofabriek werd winnaar van de Radar-fotoboekentest en hield het bezoekersverkeer op de website nauwgezet in de gaten. Een mooie casus!
Online. Gamification. Beacons. YouTube. Fanclub. Customer journey. Facebook. Vloggers. Community. Kortom: dierenparken en marketing. Lees hier hoe Burgers' Zoo het aanpakt!
Wat moet er nu gebeuren in al die winkelgebieden? De Nederlandse Raad Winkelcentra maakte voor de themabijeenkomst 'De nieuwe winkelstraat' een video waarin men een beeld schets van 'Shopping 2020'. Over dat project in de komende tijd meer berichten op deze pagina.
Ook dit is marketing: inzet van nieuwe media bij een televisieserie. Penoza als app en bijna 227.000 volgers op Facebook.
Online boodschappen doen? Op dit moment doet 2% van de consumenten dat, in 2020 zou dat wel eens veel meer kunnen zijn. Volgens een onderzoek van ING.
Online bestellen bij Primark, dat kan niet. Of nóg niet? Die lage prijzen zitten natuurlijk wel in de weg...
Het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp is geopend. Naar eigen zeggen het grootste geautomatiseerde dc voor online retail ter wereld. Met 200 man personeel, bijna 500 shuttles en 480.000 picklocaties. Belofte: een half uur na de bestelling staat het pakje klaar voor verzending. 'Retailgoeroe' Cor Molenaar vertelt hierover.
Zou dat kunnen, "de barrières tussen de fysieke en digitale wereld doorbreken"?. Het jeansmerk Guess probeert het met een nieuwe conceptstore in Antwerpen.
Ah, het zijn de vaders!
Ons shopgedrag wordt beïnvloed door technologie, althans, dat probeert men. Vijf voorbeelden hiervan.
Maar er is meer: zie dit filmpje van Philips over instore navigatie met behulp van ledlampen (Philips is overigens niet de enige die hier mee bezig is).
Hoe denken 15-jarigen over winkelen? Drie jongeren worden geïnterviewd door Jeroen Kramer.
Zo werkt het in een telefoonwinkel... Oud filmpje, maar blijft grappig.
Eng idee: de gedachten lezen van een shopper... Zou dit werkelijkheid worden?
Elke maand een vers t-shirt? Het abonnementsmodel wordt steeds populairder...
Gamification in de supermarkt: prijzen winnen tijdens het boodschappen doen...
Een paar mooie voorbeelden van guerilla marketing.