Logistiek t/m 2020
2020
Dat was (al)weer een drukke tijd voor PostNL. Hoe zou dat volgend jaar gaan? Zo wordt er in 2021 150 miljoen geïnvesteerd om te zorgen dat er nog meer pakketten kunnen worden bezorgd.
Onder meer de sensoren in gebouwen, luchtvaartbakens en bijvoorbeeld straatverlichting die met elkaar door internet zijn verbonden, creëeren zogenaamde 'dronesnelwegen'. Bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) ligt al een concept voor dronesnelwegen, die op verschillende hoogtes en in diverse richtingen vliegen. Drones die dezelfde kant op moeten, vliegen op gelijke hoogte.
De ‘last mile’ van thuisbezorging kan met de helft minder kilometers. Hoe? Door alle pakketjes in een stedelijke hub te leveren In samenwerking met diverse steden en bedrijven is geschat dat tot 50% kilometers bespaard kunnen worden door de pakjesleveringen (zowel B2B als B2C) te bundelen vanuit een distributiecentrum aan de rand van de stad.
De Britse overheid wil ervoor zorgen dat het platteland niet achterblijft op het gebied van logistiek en technologie. Onlangs lanceerde supermarktketen Tesco al een trial met drones in Ierland, waarbij de apparaten boodschappen bezorgen bij klanten in County Galway. Ook retailreuzen Amazon en Walmart onderzoeken de mogelijkheden op het gebied van dronebezorging. In Nederland experimenteerde Domino’s afgelopen zomer met pizzabezorging per drone.
Supermarktketen Co-op start in het VK met gerobotiseerde uitlevering. De stad Northampton is als eerste aan de beurt, waar de wagentjes vanaf woensdag ‘contactloos’ boodschappen zullen bezorgen bij zo’n vijfduizend huishoudens.
Er rijdt in Breda een bezorgrobot. Deze robot gaat foodproducten bezorgen tussen de drie hoofdgebouwen. Studenten onderzoeken onder meer de impact van de bezorgrobot, de prestaties, het gedrag van voetgangers en fietsers in de omgeving en de gebruiksvriendelijkheid.
Albert Heijn gaat z'n bezorgopties uitbreiden met de dienst AH Compact. Met de nieuwe bezorgservice mikt Albert Heijn op de snelgroeiende markt voor één- en tweepersoonshuishoudens.
Nederlanders zijn, samen met de Belgen, het minst bereid van alle Europeanen om extra verzendkosten te betalen voor premium verzendopties.
Supermarktketen Tesco gaat proberen in een half uur thuis te bezorgen. De testen gaan in Ierland door, omdat partner Manna daar een licentie heeft om te vliegen, en moeten vooral aantonen of kleine bestellingen eventueel met de onbemande vliegtuigjes geleverd kunnen worden. Droneleveringen zouden vooral nuttig zijn voor de snelle bezorging van slechts een paar kruidenierswaren, zoals ingrediënten die de klant vergeten was bij zijn supermarktbezoek of -bestelling.
"Bevooroordeelde algoritmes kunnen grote schade aanrichten." Artificiële intelligentie wordt steeds belangrijker in de supermarktbranche, maar bevooroordeelde algoritmes kunnen grote schade aanrichten. Algoritmes kunnen bevooroordeeld zijn door hun ontwerp of door de data waarmee ze zijn getraind inzake diversiteit, geslacht, achtergrond en wereldoriëntatie.
PostNL heeft in Nijmegen een proef met elektrische transportfietsen uitgevoerd. Met de proef, die tot september loopt, wil PostNL inzicht krijgen in het functioneren van de speciaal ontwikkelde transportfiets, maar ook in de stadslogistiek en de ondersteunende, technische hulpmiddelen.
Bol.com gaat onder andere glijbanen, luchtbedden, buggy’s en kerstbomen zonder verpakking verzenden. Tegen 2025 ambieert het onlinewarenhuis helemaal klimaatneutraal zijn: de directe voetafdruk per pakket moet dan nul gram CO2-uitstoot zijn. Enkele speerpunten daarbij zijn 100% lokale wind- en zonne-energie, duurzame en verantwoorde assortimentsopties en slimme inpakmachines.
Zwaar weer op komst voor AliExpress? De prijs van online aankopen bij discountplatforms als Wish en AliExpress wordt binnenkort een stuk hoger, zo voorspellen experts van de UAntwerpen. Daarmee komt er wellicht een einde aan het populaire fenomeen dropshipping.
Slechts 1 op 25 huishoudens heeft pakketkluis op loopafstand. Nederland kent maar 187 pakketkluizen die openbaar toegankelijk zijn. Het overgrote deel van de pakketkluizen in ons land is van PostNL. De 187 kluizen staan verspreid over Nederland, al heeft slechts 4 procent van alle huishoudens er een op loopafstand.
Pakketvervoerders werken aan een landelijk dekkend netwerk van bezorgpunten. De meeste consumenten hontvangen bestelde pakketten thuis. Maar uitbreiding van alternatieve bezorgpunten, zoals servicepunten of pakketkluizen, is wenselijk: ‘Het is voor pakketbezorgers het meest efficiënt als ze maar één keer naar een adres hoeven te rijden om een pakket af te leveren.
Flitsmeister heeft een nieuwe dienst gelanceerd waarmee het gebruikers vraagt om voor winkeliers pakketjes te bezorgen bij klanten. Gebruikers van de app kunnen 'Bezorgmeister' worden. Als een winkelier één of meerdere pakketten bij Pickup aanmeldt, krijgen de bezorgers in de omgeving een notificatie.
De robots van Amazon zijn geprogrammeerd op basis van consumentengedrag en -voorkeuren. In de week van 12 tot 18 april werd op Amazon.com voornamelijk gezocht op toiletpapier, gezichtsmaskers, handdesinfecterend middel en papieren handdoeken. De producten werden op grote schaal ingeslagen, terwijl dat de jaren ervoor niet gebeurde. Dat is lastig voor de computers die de voorraden van de dc's beheren.
Parfumerieketen Rituals gaat de winkels inzetten bij online bestellingen. Vanuit de winkel bestellingen bij elkaar zoeken, inpakken en per fiets afleveren bij de klant. Rituals test in geselecteerde steden het nieuwe concept ‘Ship from Store’.
Hoe pakt HEMA het aan in Corona-tijden? De omzet is zich aan het herstellen bij Hema: het aantal klantbezoeken aan de winkels neemt weer toe in Nederland (het enige land waar de winkels open zijn), het gemiddelde aankoopbedrag per klant is aanzienlijk hoger dan voorheen en de totale onlineverkoop is in de afgelopen weken zelfs verdrievoudigd ten opzichte van een jaar eerder. Twintig Hema-winkels worden tijdelijk ook mini-distributiecentra. Dat is nodig, nu door de coronacrisis de onlineverkoop is verdrievoudigd. Herstel lijkt in zicht voor de keten.
Black Friday een drukke dag? Vergeet het maar: dit jaar ligt het anders. De dinsdag na Pasen, op 14 april, werden er 175 procent meer pakketten verzonden dan op de dinsdag voor de coronamaatregelen. Het aantal bestellingen overstijgt Black Friday van 2019, normaal de drukste dag van het jaar.
H&M, de op één na grootste kledinggroep ter wereld, stelt zijn wereldwijde toevoerketen open voor kleinere modemerken. De dienst gaat Treadler heten en laat modelabels zowel de expertise als de leveranciers van H&M gebruiken, in alle schakels van de keten: van productontwikkeling tot productie en logistiek. Het initiatief gaat van start met een pilootproject, waaraan al enkele niet nader genoemde grote en middelgrote merken aan deelnemen.
Retailers die in december dit jaar hun onlinebestellingen door PostNL laten leveren, zullen daar meer voor betalen. Het uiteindelijke doel is de winstgevendheid van de pakketafdeling te verbeteren. Andere maatregelen om de rendabiliteit te verhogen, zijn efficiënter gebruik van de bestaande distributiecentra en een verdere digitalisering "zodat pakketjes in één keer op het juiste adres" worden bezorgd.
Het was tot nu toe geen echt succes, maar PostNL probeert het nog maar eens met pakketkluizen, nu bij bushaltes. Connexxion denkt aan het combineren van passagiers- en pakketvervoer.
Is dit een online-supermarkt of een techbedrijf? Het Britse Ocado transformeerde van een online supermarkt in een technologiebedrijf dat geld verdient met kunstmatige intelligentie en robots. Daarmee biedt het bedrijf een inkijkje in de toekomst van de Nederlandse challenger Picnic.
Nieuw concept pickup-point in Helsinki: je kunt er uiteraard je pakketje ophalen, maar ook je bestelde items passen en eventueel retour zenden. En het ziet er nog knap uit ook!
Opiniepeiler Maurice de Hond schreef in 1995 een boek, waarin hij onder andere voorspellingen deed over de situatie tien jaar later. En wat blijkt? De Hond voorzag vijfentwintig jaar geleden al de komst van productfilters en recensies in webwinkels, iDeal en voorspelde concepten waar diensten als Google Assistant, Netflix en Fox Sports op gebaseerd zijn!
Is dit de beste plek voor het ophalen en verzenden van e-commerce bestellingen? De Finse posterijen denken van wel. Box lijkt een winkel maar is een pick up point. Niet zo’n saaie, maar vol met slimme services. Zo is het pand uitgerust met paskamers, een kluizenwandpakjeskast en een digitale kiosk. Box is ook een fysieke winkel voor online retailers en een testruimte voor de nieuwe digitale diensten van Posti.
Nederland is in Europa koploper in retouren. In 2018 bestond 51 procent van alle Nederlandse retouren uit mode items. Hoe zat dat in 2019?
De afgelopen 1,5 maand zijn er weer heel veel online bestelde pakketjes bezorgd. Maar niet altijd zoals verwacht, getuige dit artikel. Wat gebeurt er eigenlijk echt met je pakketje, zodra dat onderweg is naar de klant? Een zoektocht op Youtube laat in ieder geval duidelijk zien hoe het níét moet!
2019
Retourzendingen vormen een steeds grotere uitdaging voor retailers: ze zijn niet alleen kostelijk, maar veroorzaken ook logistieke problemen en hebben een grote impact op het milieu. IKEA werkt aan een oplossing.
"In ruil voor €4,95 aan statiegeld gaan bestelde schoenen daarin naar de klant, en afhankelijk van of hij de bestelling wil houden stuurt hij deze doos gevuld of leeg weer terug." Schoenenketen Omoda kiest voor een herbruikbare verzenddoos. De ecobox is een duurzamere verzendoptie dan kartonnen dozen of plastic tassen. De kunststof verzenddoos is opvouwbaar en kan meer dan 50 keer hergebruikt worden.
Tankstation BP start een proef met een eigen bezorgdienst: BP2you. In een tankstation in Utrecht kunnen klanten de komende zes maanden eten en drinken bestellen en laten bezorgen. Dat laatste doet BP zelf met bezorgfietsen.
Een wat langer artikel over de opkomst van e-fulfilment, een belangrijke tak in de logistiek. Aan innovatie en overnames geen gebrek. Uitdagingen zijn er ook. E-fulfilment is de volledige afhandeling van orders van webshops. E-fulfilment bedrijven dragen zorg voor de afhandeling van de orders die webshops binnenkrijgen. Webshops hebben het complete proces (ontvangst van goederen tot verzending) uitbesteed aan een e-fulfilmentbedrijf. Echter de omvang van de diensten die de e-fulfilmentbedrijven aanbieden verschillen.
Moderne magazijntechnologie: geen schappen meer. Het 'belooft' onder andere verbeterde productiviteit en leversnelheden. Andere voordelen zijn onder meer een nauwkeuriger voorraadbeheer, een betere afhandeling van bestellingen en de mogelijkheid om de volumes te verhogen zonder het magazijn zelf te hoeven uitbreiden.
Bezorgen met een drone? UPS zet een vliegmaatschappij op in de VS. De pakketbezorger mag drones gaan inzetten voor bezorging op campussen van universiteiten en ziekenhuizen. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat die vluchten verdubbeld mogen worden naar twintig vluchten per drone per dag.
Sinds kort belevert Ikea zijn e-commerceklanten in het centrum van Parijs vanuit een elektrisch aangedreven binnenschip dat als stadsdistributiecentrum fungeert. Het pendelt op de Seine tussen de binnenhaven van Gennevilliers – waar Ikea een warehouse heeft – en vier losplaatsen, vanwaar cargofietsen vertrekken om de klanten te bedienen. Ook Lyreco (kantoorbenodigdheden) doet een beroep op deze dienst, Fludis genoemd. Het schip wordt vanaf 5u30 ’s morgens geladen met colli en palletten in Gennevilliers. Het schip kan tot 7 ton goederen laden of 3.000 colli’s en pakjes.
Een vermindering van koolstofdioxide en afval: twee vliegen in één klap. Dit zijn volgens Zalando de resultaten van het gebruik van herbruikbare verpakkingen voor leveringen en retouren. Ook het terugdringen van de vele retouren heeft grote aandacht.
Veel online gekochte kleding wordt teruggestuurd, een hoop gedoe voor klant en bedrijf – en slecht voor het milieu. Hoe zorgt marktleider Zalando dat klanten bestellingen houden? Want retourzendingen zijn een serieuze kostenpost: alle spullen moeten weer worden uitgepakt, gecontroleerd, gestoomd, terug naar het magazijn worden gebracht of, als iets niet meer helemaal intact is, naar een van de fysieke outletstores van Zalando.
Kortere levertijden, een efficiënter voorraadbeheer, meer klantfocus en een betere beschikbaarheid van producten. Grote retailers maken grote keuzes en de oplossingen lopen sterk uiteen. Zo stapte Blokker over van een separate e-commerce/winkel aanpak naar een omnichannel strategie.
Hoe robots onder andere radijsjes, paksoi, Chinese kool en aubergines inpakken bij The Greenery in Barendrecht. En nog meer verhalen over robotisering in de distributiewereld in het online magazine van Logistiek.nl. Onder andere ter voorkoming van dat medewerkers lang eentoning werk doen.
Wehkamp heeft het grote gerobotiseerde distributiecentrum in Zwolle uitgebreid met een manueel magazijn.
Interessant achtergrondverhaal over het nieuwe distributiecentrum van supermarktketen Spar. Spar heeft de logistiek vergaand geautomatiseerd. De foodretailer nam begin dit jaar een nagenoeg geheel geautomatiseerd distributiecentrum in gebruik. De logistieke revolutie is in volle gang.
Weet een robot bijvoorbeeld het verschil tussen een jonge en een rijpe banaan? Want mensen zijn cognitief nog altijd superieur en de huidige technologie is nog lang niet zo ver dat robots ingewikkelde taken kunnen verrichten.
Het lijkt er op dat Ameland de primeur krijgt van autonoom elektrische bezorging. Het gaat om schone en slimme distributie.
Wat gebeurt er met al die geretourneerde artikelen? Best vaak zijn deze artikelen onverkoopbaar omdat ze gebruikssporen vertonen of uit de mode zijn. Er zijn allerlei alternatieven om een restpartij een nieuw leven in te blazen. Tweede hands EN tweede kans!
De veruit grootste e-commercespeler in China wil naar volautomatische logistiek. JD.com wil de komende jaren zijn volautomatische fulfilmentcentra uitrollen door heel China. Bij deze logistieke centra, die vooral in grote steden gevestigd zijn, is sprake van verregaande automatisering. Er werkt hier slechts een handvol onderhoudsmonteurs en ingenieurs.
Mooi initiatief in Groningen! De provincie Groningen en bezorgdienst Dropper gaan samenwerken om de stadsdistributie / stadslogistiek te verbeteren. De bedoeling is dat koeriers van verschillende ondernemingen pakketten van elkaar gaan bezorgen en ophalen in de stad Groningen
Coolblue schaalt de bezorging per fiets op. De dienst is nu in acht Nederlandse en Belgische steden actief. In België, om precies te zijn Antwerpen, bezorgt Coolblue sinds november vorig jaar pakketjes met de fiets. In Nederland begon de nummer 2 van de Twinkle100 in april met de dienst in Eindhoven en Den Haag. Later kwamen daar ook nog thuisstad Rotterdam, Groningen, Utrecht en Amsterdam bij.
"Van alles wat we heen sturen, krijgen we 48 procent terug”. Dat is de directe aanleiding om een betaald retouretiket in te voeren. Sans boekt afgelopen jaar een verlies van ruim 200.000 euro op haar webactiviteiten. Daarmee is het Twentse bedrijf overigens niet uniek, ook online concurrenten als Zalando en Wehkamp schreven jarenlang rode cijfers. ,,Dit kan zo niet langer, retour ís gewoon niet gratis.”
Alweer een nieuwe bezorgrobot. De zogenaamde ‘SameDay Bot’ zal uiteindelijk vanuit lokale FedEx-distributiepunten pakketjes bij consumenten aan de deur moeten afleveren. Het opmerkelijk aan deze robot is dat het stoepranden kan oprijden en trapjes beklimmen.
Enerzijds het eerlijke geluid van webwinkels dat het nu toch wel pijn begint te doen. Anderzijds horen we het maatschappelijke geluid over of het zo wel kan. Is het probleem met de vele retouren op te lossen? Voor het eerst horen we cijfers die door de diverse betrokkenen worden bevestigd. Zo lezen we in het Financieel Dagblad de retourpercentages van een aantal grote webwinkels (Coolblue 3,5%, Bol.com 4,7%, Wehkamp 42% en Zalando 50%). Via de NOS leren we dat de gemiddelde kosten voor een retour zo’n 12,50 euro bedragen. En verder wordt ons medegedeeld dat Nederlanders kampioen retourneren zijn.
Wanneer je een 'goedgekeurde tuin' hebt, kun je in IJsland al van bezorging per drone gebruik maken. Tuinen zijn gemiddeld op 7 kilometer afstand.
Aandacht voor nieuwe ontwikkelingen bij stapelaars. Elektrische stapelaars – al dan niet met opvouwbaar staplatform – zijn in hun eenvoud erg populair, bijvoorbeeld voor het lossen en laden van vrachtwagens.
Onderweg naar morgen. Hoe Albert Heijn met de medewerkers in de distributiecentra strategie vertaalt naar de werkvloer.
Soms kom je bij het boodschappen doen een leeg schap tegen. Hoe komt dat? Robin van de klantenservice zoekt dit uit.
Een echte oplossing voor 'the last mile' blijft voorlopig uit. DHL heeft begeleidende robots getest: ze werken goed, maar de apparaten zijn tegenwoordig nog steeds te duur. Hetzelfde geldt voor slimme deursloten om te leveren bij consumenten thuis, of voor levering in de kofferbak.
Alweer een nieuwe pilot met een bezorgrobot. In dit artikel video's van meerdere bezorgpilots.
Webshops controleren nu ook sociale media van mensen die veel artikelen retourneren. Zalando pakt de retouren op een eigen manier aan: de e-tailer heeft een exceptioneel etiket bevestigd aan de items en deze moet nog aan de kleding zitten als deze wordt geretourneerd. Het etiket is 10 bij 15 centimeter groot en leest ‘Do not remove this tag’. Zalando wil ‘wardrobing’- het bestellen van producten voor tijdelijk gebruik- mee terugdringen.
MediaMarkt gooit de supplychain volledig om met de bouw van een 70.000m2 groot distributiecentrum in Etten-Leur. Het gaat MediaMarkt om de doelstellingen kortere levertijden, een efficiënter voorraadbeheer, meer klantfocus en een betere beschikbaarheid van producten.
Hoe een slager in het Vlaamse Mariakerke (bij Gent) een oplossing vond voor klanten die geen tijd hebben om tijdens de openingsuren naar de winkel te komen. En een Innovation Award wint! Het gaat om een afhaalsysteem waarbij de klant zijn bestelling lokaal komt oppikken op een moment dat hem het best past.”
Verlieslatend Zalando gaat retouren moeilijker maken en experimenteert met verzendkosten. Een gedeelte van de kleding voorziet Zalando van grote labels met de tekst ‘do not remove this tag’. De Duitse modeverkoper hoopt zo het aantal gedragen kledingstukken dat wordt geretourneerd terug te dringen.
Met de vandaag gelanceerde app 'Bewust Bezorgd' kunnen webwinkels precies inzien hoeveel CO2-impact de pakketbezorging heeft een welk effect reductie-maatregelen hebben.
Ahold Delhaize zet vanaf komend voorjaar autonome bezorgvoertuigen in bij zijn Amerikaanse formule Stop & Shop. Die brengen boodschappen niet alleen zelfstandig aan huis, maar stellen klanten ook in staat bij de voordeur producten te kiezen en te betalen.
Journalist Jeroen van Bergeijk werkte vijf weken undercover in een distributiecentrum van bol.com en schreef zijn bevindingen op. Geen vrolijk verhaal, fysiek en mentaal afzien.
Het aantal banen bij webwinkels is tussen 2012 en 2016 met 56 procent toegenomen. Dit is een stijging van zo’n 21.000 banen in de ecommerce. De roep om personeel blijft erg sterk; webwinkels geven aan steeds vaker last te hebben van een tekort aan personeel. Begin 2018 telde de detailhandel zo’n 883.000 banen, waarbij zes procent van de werkgelegenheid uit webwinkels komt. Dit en nog meer interessante informatie over de arbeidsmarkt in de Retail is te lezen in de factsheet van het UWV.
2018
Een leuk bericht om het jaar af te sluiten. Fikkie kan weglopen! Met ‘in-home delivery’ en ‘in-home pickup’ kunnen pakketjes in het huis van de klant worden bezorgd en zo nodig opgehaald in het geval van een retour. En dan heb je huishoudens met dieren die kunnen ontsnappen wanneer de bezorger bezig is met het binnen neerleggen van het pakketje.
Coolblue is een jaar lang hèt voorbeeldbedrijf op logistiek gebied in Nederland: “Heel bijzonder dat een e-commercebedrijf een eigen bezorgservice opzet en zo fundamenteel nadenkt over de last mile delivery. Logistiek is een integraal onderdeel van de totale klantervaring.”
Albert Heijn kan straks dankzij de slimme deursloten je bestelde boodschappen tot in de koelkast worden bezorgd, ook als je niet thuis bent. In een video, onder het artikel, is er tekst en uitleg over de techniek achter de slimme deursloten. Want is het wel zo veilig? En kan men de bezorger wel toevertrouwen om het huis te betreden?
Nu zijn er in het distributiecentrum voor houdbare producten steeds honderd mensen gelijktijdig aan het werk in een shift. Dat zijn er straks nog maar dertig. Het nieuwe distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam is van voor tot achter gerobotiseerd. Zie in de video hoe het werkt.
Een inkijkje in de wereld van een Picnic-runner. De werkelijkheid houdt zich niet altijd aan de app. De Boodschappenradar van Picnic werd met veel bombarie gepresenteerd. Klanten hoefden zich nooit meer af te vragen hoe laat de bezorger van de websupermarkt precies aan de deur kwam. Niet alleen wordt er een venster van slechts 20 minuten gegeven waarbinnen de boodschappen arriveren, het is ook mogelijk de rit van de bezorgwagen live te volgen. Je weet dus precies wanneer het wagentje de straat inrijdt. Althans, dat is de theorie.
Welke kansen zijn er? Hoe ziet de winkel van de toekomst eruit? Wat zien we in het distributie centrum van morgen? “Het zijn nog altijd de stenen winkels die zorgen voor emotie en beleving bij het winkelen.”
Zalando test robots in logistieke processen. De drie mobiele robots krijgen via een wifi-signaal door welke items gepickt moeten worden. De robots herkennen de producten met een laser- en camerasysteem.
Supermarktketen Jumbo is onlangs begonnen met de bouw van een nieuw distributiecentrum. Hoe worden straks 2 miljoen kratten per week gevuld?
De logistieke sector kampt met een groot personeelstekort (overigens niet als enige). Hoe probeert men dit op te lossen?
Idee! Ombouwen van 32.000 bushokjes in Nederland. De provincie Zuid-Holland wil experimenteren met nieuwe bushaltes, die onder meer een ophaalpunt voor pakketten krijgen. De 'bushalte 2.0' is een initiatief van startup EVAnet. Het moet een logistieke hub worden, die verschillende relevante services combineert. De halte wordt onder meer voorzien van kluisjes, waar busreizigers, bezoekers en bewoners onlinebestellingen kunnen laten afleveren.
Zalando experimenteert in Berlijn met bezorging per fiets. Nou ja, niet zomaar een fiets. De cargofiets heeft een laadvermogen van vijfhonderd liter en haalt met trapondersteuning een maximale snelheid van 25 kilometer per uur.
Niet alleen bezorgen, maar ook ophalen. Eigenlijk een logische ontwikkeling. Klanten die een pakketje van bijvoorbeeld Coolblue of Bol.com willen terugsturen, kunnen de doos nu meegeven aan een bezorger van Picnic. Vooralsnog is de dienst alleen actief in Utrecht, maar volgens de gebruikelijke Picnic-methode breidt het zich geleidelijk uit naar andere steden.
"Het gaat ons om de integrale propositie naar de klant. Daar hoort leveren binnen twee uur bij in onze optiek, zeker daar waar de dropdichtheid hoog is.” De uitdaging om met een elektrisch aangedreven bakfiets binnen twee uur te bezorgen gaat Bol.com in een deel van Amsterdam aan.
Walmart Walmart test een gerobotiseerd systeem voor het picken van online orders bij zijn winkels. Robots en 'personal shoppers' werken hierbij samen. Klanten kunnen dan een groot deel van de boodschappen via een nieuw systeem bestellen. Verse producten moeten ze nog wel in de winkel zelf aanschaffen.
Een blik (video) in het sterk gerobotiseerde distributiecentrum van de Britse online kruidenier Ocado.
Het zoeken naar een oplossing voor een emissievrije ‘last mile’ blijft onverminderd doorgaan. Picnic werkt samen met onderzoeksorganisatie TNO Automotive en VDL Steelweld aan een nieuw emissievrij vrachtwagentje. In 2020 moet het voertuig in productie worden genomen.
Consumenten stellen steeds hogere eisen op het gebied van bezorging. Dat levert de logistiek uitdagingen op! Grote spelers in de markt, zoals Coolblue en bol.com, bieden ruime keuze in bezorgmogelijkheden. Zo zijn afhaalpunt- en tijdvaklevering twee voorbeelden van het groeiend aantal opties waaruit de consument tegenwoordig kan kiezen bij het online shoppen.
Kan in het magazijn van de toekomst het licht uit omdat er geen mensen meer werken? Nu nog niet, maar robots kunnen steeds meer!
Vóór 23:00u besteld, de volgende dag al in huis. Een veel gebruikte belofte bij webshops. Maar wat betekent dat achter de schermen? Aandacht voor werkomstandigheden.
Vanaf mei kunnen klanten in de VS slimme luidsprekers gebruiken om hun bestelde pakket te volgen. De beroemde 'last mile' met voice-technologie.
Eind dit jaar staan er ‘afhaaltorens’ in 700 filialen van Walmart.
Rond de vestiging van Domino's Pizza in Hoogvliet rijden 5 bezorgrobots. Naar verwachting gaan de robots ongevbeer 20% van de bezorgingen overnemen.
Altijd op zoek of het nog sneller kan... Over optimalisatie in de logistieke keten. Klantgerichte logistiek.
Met nieuwe pakketjestechnologie bepaart C&A 250 vrachtwagenritten per jaar. Dozen op maat!
Zou het ooit lukken om rendabel boodschappen te bezorgen? Achtergrondverhaal.
Video: In het nieuwste distributiecentrum van JD.com doen robots het werk van 180 medewerkers. Wat er met hen is gebeurd laat het filmpje overigens niet zien.
Kent iemand dit? Groningse leerlingen van primair en voortgezet onderwijs denken mee over stadsdistributie.
Orderpicken bij Picnic: waarom staat de pindakaas naast de tandpasta? De kunst van het efficient orders picken.
Een nieuwe poging om met Stockon online boodschappen doen te faciliteren. Met uitschakeling van de supermarkt!
Overstappen naar een andere logistieke partner gaat niet altijd vlekkeloos. Wanneer supply chain een nachtmerrie kan zijn.
Nieuw in Culemborg: lekker uit winkelen in de stad, en de aankopen thuis laten bezorgen!
Uitgebreid artikel over robots in de logistiek, mét meerdere video's.
Binnen 2 uur leveren, en dan ook nog CO2-neutraal? Bol.com gaat dit testen... En dat terwijl de Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie van webwinkels, de sameday-delivery juist wil ontmoedigen.
Uitgebreid artikel over robots in de logistiek, mét meerdere video's.
Bol.com streeft ernaar dat elke bezoeker van de site een homepage op maat te zien krijgt. 8 Miljoen homepages!
2017
In Zoetermeer staat het nieuwe distributiecentrum van het modeconcern achter Miss Etam en Claudia Sträter. Jaarlijks worden hier vrijwel geheel geautomatiseerd 30 miljoen kledingstukken verwerkt.
Het probleem om aan voldoende (logistiek) personeel te komen leeft ook bij webshops.
Nieuwe ontwikkeling: een klimmende robot. En wat kun je daar aan hebben?
En alweer meer vacatures in de logistiek, met name in het midden en zuiden van het land. Gisteren publiceerde TLN haar actuele cultuurbarometer. Hieruit blijkt dat de bedrijvigheid in de sector het derde kwartaal van dit jaar het hoogste punt in 11 jaar heeft bereikt en dat omzet-, winst- en prijsniveau ook zijn gestegen. Keerzijde is volgens de branche-organisatie dat het personeelstekort in de sector problematische vormen begint aan te nemen.
Orderpicken gaat nog vaak op een redelijk traditionele manier, hoewel o.a. 'voicepicking' vaker voorkomt. En hoe lang nog?
De nieuwe pakketkluiswand van DHL neemt minder ruimte in beslag, waardoor hij beter geschikt is om te plaatsen in winkels, winkelcentra, kantoren en scholen. En openen, met een smartphone.
Supermarktketen Lidl test, in eerste instantie in Zweden, een autonoom rijdende elektrische truck. De T-pod.
Er is een toenemende krapte aan warehousemedewerkers. Bedrijfsleven, overheid en onderwijs zouden gezamenlijk aan een oplossing moeten werken.
Dat laatste stukje naar de klant blijft een flinke uitdaging voor de bezorgdiensten. Wat kunnen we verwachten op dit gebied? Amazon en Walmart schudden ´the last mile´ op.
'The last mile' heeft grote aandacht bij de pakketbezorgers. Daar valt nog heel veel te winnen in efficiency! Wel eens van slimme nummerplaten gehoord? Of van slimme deurbellen?
Schoolvoorbeeld dat logistiek een vorm van kunst is. Duizenden leerlingen ontvingen hun (digitale) schoolboeken veel te laat.
Ter aanvulling op het volgende bericht wat meer informatie over het nieuwe distributiecentrum van Bol.com.
In het nieuwe distributiecentrum van Bol.com, 8 voetbalvelden groot, kan met 30.000 artikelen per uur verwerken.
Online winkelen zorgt voor veel extra banen in de retailsector, blijkt uit nieuw onderzoek. We winkelen minder, en werken meer.
Online supermarkt Picnic groeit gestaag. Op diverse plekken in het land rijden elektrische bezorgauto's door de wijken, en daarmee is meer mogelijk dan alleen het bezorgen van boodschappen.
Robots rukken op. Robots veroveren magazijnen. Help! robots nemen mijn baan over. Zo maar enkele koppen van artikelen dit jaar. Hoe zit het eigenlijk precies? Alle ins en outs hierover in het nieuwe online magazine van Logistiek.
Aldi gaat in de Verenigde Staten online bestellingen binnen een uur leveren. Amazon reageert natuurlijk meteen.. Meer over de stappen die Amazon doet in de supermarktwereld én de mogelijke gevolgen voor de traditionele supers in dit artikel (met dank aan Peter Zijlstra): http://money.cnn.com/…/amazon-whole-foods-strate…/index.html
De nieuwe Google Glass wordt volop uitgeprobeerd, ook als bril in magazijnen Nederland!
Wordt in 2025 80% van alle pakketjes bezorgd door onbemande voertuigen? Dit en meer over de ontwikkelingen op de 'last mile' in dit interessante overzichtsartikel, inclusief een paar videovoorbeelden.
En hier nog een animatie over het geautomatiseerde stapelproces in het nieuwe distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam
Volgend jaar wordt in het West-Brabantse Roosendaal het Europese e-commerce distributiecentrum van Lidl geopend.
De barcode 'vierde de 43e verjaardag. Tijd voor een leuk overzicht!
De Britse supermarktketen Ocado is een proef gestart met zelfrijdende bezorgbusjes (bekijk ook de video via de link in het artikel)
Je bestelling dezelfde dag nog in huis? Dat is steeds vaker mogelijk, en de extra kosten zouden best nog wel eens bijna kunnen verdwijnen.
De groei van online winkelen verloopt dit jaar al flink anders dan vorig jaar (2016). Het wordt steeds moeilijker om de consument bij te houden.
De verwachting is dat de robotisering van de grotere distributiecentra in de komende 15 jaar een grote vlucht neemt.
Met €700.000,= stimuleert OC&W de start van Topcentrum E-commerce in Zwolle, een samenwerking van bedrijven, overheden en onderwijs.
DHL experimenteert met 'Internet of Things' op een van haar locaties in Nederland.
Steeds meer pakketbezorgers zetten in op elektrisch vervoer. Maar het blijft niet alleen bij het bezorgen van pakketjes: ook met ophalen van afgedankte elektrische apparaten wordt geëxperimenteerd.
Dagelijks zware producten tillen kan op den duur rug- en andere klachten opleveren. Een beetje gerobotiseerde hulp en ondersteuning bij het tilwerk kan zeker helpen, zie het experiment bij deze Amerikaanse doe-het-zelf keten.
"Mixed reality is de toekomst, zeker voor ons warehouse."
Recruitmentorganisatie Hays deed uitgebreid onderzoek naar de ‘Baan van de Toekomt’ in de logistiek en supply chain sector. Tot 2025 wordt nog een toenemende vraag naar arbeidskrachten verwacht. De grote veranderingen zitten in de soort functies.
Self-charging robots sorting system helps Chinese delivery company finish at least 200,000 packages a day in the warehouse.
DHL wil uiterlijk in 2025 70% van de bezorging emissievrij doen.
We kennen allemaal het track-and-trace principe bij de bezorging van pakketjes. In België start Zalando nu met een pilot waarin de klant wordt getraceerd.
Er is weinig veranderd in de logistieke top 100. Maar rustig is het in deze sector zeker niet! Lees hier over de huidige ontwikkelingen!
PostNL probeert een plekje te veroveren in de online boodschappenmarkt.
Als orderpicker samenwerken met een robot, hoe werkt dat?
Bij 10 filialen van Albert Heijn wordt een pilot gehouden met orderpicken in de winkel. Wat zijn de ervaringen tot nu toe?
Groot nieuws vandaag: online supermarkt Picnic krijgt een kapitaalinjectie van 100 miljoen... Wat gaat daar mee gebeuren?
DHL is op zoek naar slimme robots én oplossingen voor de deeleconomie.
Onlangs was in Stuttgart de jaarlijkse logistiekbeurs LogiMAT. Vol met demonstraties en aankondigingen van technologische vernieuwingen in de sector.
De binnenvaart voelt de hete adem van platooning en autonoom rijdende vrachtwagens.
Een nieuwe(re) versie van de 'slimme brievenbus' een geweldige oplossing?
PostNL in tranisitie.
De enorme groei van online winkelen heeft tot gevolg dat er steeds meer pakketjes bezorgd moeten worden. Met name in stadscentra levert dit problemen op, en veel bedrijven zoeken naar oplossingen om 'the last mile' efficiënter en milieuvriendelijker in te vullen. Hier een initiatief van DHL.
Met name in Brabant en Limburg dreigt een tekort aan personeel voor distributiecentra.
De vrachtwagenchauffeur van morgen evolueren van een chauffeur met passie voor het rijden naar een administratief medewerker met de kenmerken van een accountmanager. Wellicht een leuke samenwerking als er binnen je school ook Mobiliteit & Transport wordt aangeboden?
PostNL start met een speciaal foodnetwerk: boodschappen, maaltijdboxen en andere foodproducten van meerdere leveranciers kunnen 7 dagen per week worden bezorgd.
Logistieke spelvormen op het schoolplein om te ontdekken of logistiek werk bij je past.
Als je toch met je auto rijdt, kun je net zo goed een pakketje meenemen.
Het loopt met 'gammele logistiek' nog niet echt lekker bij de nieuwe Blokker.
Met de bouw van een groot distributiecentrum in Roosendaal laat supermarktketen Lidl zien serieus in te zetten op e-commerce.
De Britse online supermarkt Ocado test in haar distributiecentrum een robotarm die groente en fruit pakt zonder deze te beschadigen.
De voorraad in het magazijn automatisch laten inventariseren is niet ver meer weg.
Onder andere om de groeiende hoeveelheid bestelbusjes in te dammen verschijnen er steeds meer pakketautomaten. Een nuancering: vermoedelijk zullen de meeste mensen die pakjes met hun eigen auto gaan ophalen, dus of het zo'n verbetering is.
Er zijn naast 45.000 robots toch nog een paar mensen te zien in de 20 distributiecentra van Amazon.
Een grote bron van irritatie: loze ruimte in pakketten. Een Nederlands bedrijf heeft samen met Docdata (bekend van http://www.logistiek.nl/…/bol-com-wil-logistiek-centrum-in-…) een machine ontwikkeld waarmee pakketten op maat kunnen worden gemaakt.
2016
Online verkoop zal ook in 2017 flink toenemen. Dus nog meer pakketten die bezorgd moeten worden... Welke trends zijn er op dit gebied?
Er worden in deze periode weer records gebroken in de e-commerce. Van 14 artikelen per seconde bij Bol.com tot 20 kilometer verpakkingsmateriaal in een etmaal bij CoolBlue.
Mooi overzicht van de trends in pakketbezorging.
Binnenkort gaan 3 digitale vrienden samen met medewerkers schoenendozen verzamelen in het distributiecentrum van Fiege.
Amsterdam slibt dicht: er worden nu al 40.000 pakketjes per dag bezorgd, en voorspellingen hebben het over 100.000... Uitdaging: hoe lossen we dit op?
Nederlandse producenten van professionele drones klagen dat ze ernstig in hun groei geremd worden door trage wet- en regelgeving. Elders in de wereld is bezorging met drones de testfase al voorbij!
Duits instituut voorspelt dat autonome pakketrobots binnen ruim 10 jaar bij het straatbeeld gaan horen.
Het lijkt een totale chaos in het distributiecentrum van Amazon, maar alleen zo is snelle bezorging mogelijk... Bekijk de video.
Welke verkeuren hebben consumenten in diverse Europese landen op het gebied van pakketbezorging? Dat loop flink uiteen.
Je kunt steeds makkelijker communiceren met de robot, je nieuwe collega in het distributiecentrum. Nu ook al met gebarentaal!
Een Whopper thuis laten bezorgen? Dat kan sinds deze week. Waarom?
Warenhuisketen Hudson's Bay (binnenkort ook in Nederland) heeft haar distributiecentrum in Toronto vrijwel volledig gerobotiseerd.
Ook in de logistieke sector zorgen branchevreemde partijen voor grote veranderingen. Enkele organisaties hebben een sectorstudie laten uitvoeren: hier een korte samenvatting en de mogelijkheid het gehele rapport te downloaden.
Über-achtige ontwikkelingen in de transportsector.
Bij het kiezen voor een webshop kijken consumenten steeds kritischer naar het retourbeleid. Moet er betaald worden voor retourzending? Hoe lang duurt het voordat geld teruggestort wordt?
De apps rukken op in de retail. Hier een paar mooie voorbeelden.
In Oldenzaal komt een nieuw logistiek opleidingscentrum. Hier wordt ruim €1.000.000,= in geïnvesteerd door OCW, provincie & gemeenten en het regionale bedrijfsleven. Zou dit ook goed nieuws zijn voor de vmbo-scholen in de regio?
Fietskoeriers bij Hello Fresh.
Über, bekend van het gewoel in de taxiwereld, heeft nu de eerste commerciële vracht afgeleverd met een grotendeels zelfrijdende vrachtwagen.
Last minute kleding? Geen probleem voor Winkelstraat.nl.
De pakketkluizen van PostNL op stations zijn niet erg succesvol. Vandaar een nieuwe pilot.
Op dinsdag 11 oktober is in Den Bosch de 'Material Handling dag'. Veel aandacht voor de snel oprukkende robotisering bij opslag, transport en verzending. Het lijkt er op dat docenten gratis toegang hebben, dus wellicht is dit een mooie gelegenheid om kennis te nemen van de ontwikkelingen op dit gebied.
Een enkele jaren geleden voorspelde ontwikkeling zet door: logistieke 'hubs' aan de rand van de stad. AH investeert in de thuisbezorgservice uit.
Een wat ouder bericht, over trends in de logistiek.
Het nieuwe distributiecentrum van Kruidvat is volledig energieneutraal.
Albert Heijn gaat experimenteren met mobiele afhaalpunten.
Een drone die zelf je brieven(pakket)bus openmaakt.
Domino's Pizza heeft naar eigen zeggen meer programmeurs dan koks in dienst (zou dat kloppen?), technologie is voor het bedrijf van wezenlijk belang. Binnenkort bezorging per drone in Nederland?
Steeds meer automatisering in distributiecentra!
Het goed regelen van 'The last mile' blijft een uitdaging in de wereld van de pakketjesbezorgers. Hier een kort overzicht van innoverende initiatieven.
Er worden in Nederland jaarlijks zo'n 40 miljoen vrachtbrieven gebruikt. Vroegâh, in de tijd van de Homed-simulatie, lieten we onze leerlingen die driedelige Beurtvaartadresvrachtbrieven invullen op een typemachine... Tegenwoordig gaat dat natuurlijk heel anders.
Een nieuwe brievenbus nodig?
Hoe kun je als retailer snel reageren op trends in de mode? Zara en H&M kunnen dienen als voorbeeld:
Niet tevreden met een webshopaankoop? Dan kun je je pakketje meestal weer retour zenden. Zalando gaat nu een stap verder.
"Just Eat start in Londen een experimentele maaltijdbezorgdienst met robots. Dat doet het samen met Starship Technologies. De bestellingen worden bezorgd door een robot op zes wielen, die hooguit anderhalve kilometer kan afleggen." Zou dit kans van slagen hebben?
Kan dat wel, gratis bezorgen?
Coca Cola heeft z'n fabriek en magazijn in Dongen een flinke upgrade gegeven. Aantal flesjes per uur: 55.000.
Regio Zwolle wil grote stappen maken op e-commercegebied. Diverse partijen, inclusief 5 onderwijsinstellingen, zijn een samenwerking aangegaan.
Gaat het ooit lukken, bezorgen met een drone? Het ziet er niet zo goed uit voor de plannen van Amazon.
Domino's Pizza laat zien hoe bezorging per drone er uitziet in Griekenland, een marketingactie.
Wehkamp: 30% retour. Gemiddeld.
Pas nog een bericht op deze pagina over groot banenverlies door de oprukkende robotisering in magazijnen. Nu een relativerende.
Venlo-Venray is wederom tot Logistieke Hotspot van Nederland gekozen, op de voet gevolgd door West-Brabant en Tilburg-Waalwijk.
De afstand tussen distributiecentra en de klant neemt af.
Het gaat niet altijd goed met de combinatie webshop en logistiek... Hier eeninfographic over de grootste logistieke problemen binnen e-commerce.
Inventariseren met een drone? Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied gaan heel snel, hier en daar wordt al geëxperimenteerd.
Albert Heijn start de bouw van een volledig nieuw distributiecentrum in Zaandam. Gebaseerd op nieuwe technologie, geleverd door het Nederlandse bedrijf Vanderlande.
Onderzoek: een laagdrempelig retourbeleid leidt tot meer retouren, maar vooral tot meer verkopen.
Afleveren tot in de koelkast? Terwijl je niet thuis bent? In Zweden wordt dit al getest.
Test met bezorgdrones in Australie.
Appsupermarkt Picnic breidt uit: nu is Utrecht aan de beurt. En, als we toch langskomen, kunnen we wel meer: pakketjes bezorgen, retouren ophalen.
Online winkelen en duurzaamheid gaan niet makkelijk samen: met name wat verpakking en vervoer betreft.
Laten thuisbezorgen of afhalen in de winkel. 'Click & collect' lijkt niet echt door te breken.
Mooi verslag van een bezoek aan het fulfilmentcenter van Amazon in Koblenz. Een interessant kijkje in de keuken!
Een kwart van de consumenten is bereid meer te betalen voor levering op de dag van bestelling... Maar veel webshop bieden deze optie niet. Er is volgens de logistieke dienstverleners veel meer mogelijk.
Nieuwe ontwikkelingen op de weg: platooning.
Rituals gaat winkels inzetten als mini-distributiecentrum.
Google Glass is vorig jaar teruggetrokken van de consumentenmarkt. Einde van de intelligente bril? Zeker niet: in de professionele wereld is er juist een stormachtige groei van toepassingen op allerlei gebied. Ook in de logistiek: lees dit verhaal waarin ook de gevolgen van arbeid aan de orde komen.
Wat moeten we met die overdosis aan bestelbusjes in de wijk? Er zijn nieuwe oplossingen nodig voor 'the last mile'.
PostNL begint met een nieuwe dienst: Local Express: bezorgen binnen een 3 uur.
Pizza's bezorgen met een zelfrijdende auto? Domino's wil gaan testen met DRU.
Plastic tasjes in de fysieke winkel worden teruggedrongen. Maar hoe zit het met die overdosis aan e-commerce verpakkingsmateriaal?
Voorraadbeheer in een winkel is behoorlijk arbeidsintensief. Zou dat beter kunnen met een robot? Het lijkt er wel op!
Een blik in de toekomst: hoe ontwikkelt de combinatie van logistiek en duurzaamheid zich in de komende jaren?
Oud-medewerkers van Postnl komen met een nieuw initiatief.
Iets om over na te denken: Nederland is de logistieke hotspot van Europa. Beschikbaarheid personeel blijft een probleem... Gelukkig hebben we de profielmodule Logistiek en het keuzevak Distributie (namen geldig met ingang van komend schooljaar)!
Draadloze aansturing van een distributiecentrum?
Wordt G-Star Raw nu ineens populair(der) bij leerlingen? Ben benieuwd!
De grote groei van e-commerce heeft uiteraard consequenties voor de ontwikkelingen in de logistiek. Een aardige infographic over hoe dat er in verschillende landen uitziet:
Kijkshop wil zich onderscheiden door een levertijd van maximaal 2 uur. Worden winkels distributiecentra?
Een distributiecentrum in het midden van een grote stad? Dat verzin je toch niet? Of wel? Amazon opent een magazijn op de 5e etage van een kantoorgebouw in hartje New York.
Zou dit het laatste lijstje zijn met voorspellingen voor 2016? Deze keer over de trends in logistiek. Interessant!
Op zich een goede ontwikkeling: einde gratis bezorgen in zicht!
2015
Nog geen 80% van de webbestellingen wordt bij de eerste poging succesvol afgeleverd. Dat is 135.000 pakketjes per dag!
"Sinterklaas besteedt bijna 1 miljard online" volgens NOS en Thuiswinkel.org. Maar is dat zo? Dit en andere berichten van afgelopen week in dit artikel.
Er moet nog aardig wat gebeuren om het afleveren van pakketten (the last mile) goed te organiseren. En dat is niet makkelijk...
In 2010 werden er 90 miljoen pakjes bezorgd in Nederland. Vorig jaar waren dat er al 190 mln. Voorspeld wordt dat het er in 2020 al 280 mln zijn. De straten worden overspoeld met bestelbusjes, dat gaat dus helemaal uit de hand lopen!
Een kijkje nemen in de grootste haven van Europa? Sinds vorige week kan dat via 15 zeer gedetailleerde 360 graden luchtfoto's.
Vorig jaar bezorgde PostNL op 23 december 1.167.705 pakketjes. Een record. Zou dat dit jaar worden verbroken? Probleempje: 1/3 van de Nederlanders durft niet online te kopen, in deze periode...
Tip van Pdh Zijlstra: de opmars van pakketkluisjes.
Vakkenvullen: zou dat populaire bijbaantje voor leerlingen ook al weg gerobotiseerd worden? Tally is in aantocht!
Kijkshop oefent met bezorging binnen 2 uur. Maar wel maximaal 1 artikel per bestelling...
Google kondigt aan in 2017 met drones te gaan bezorgen. Maar een Engelse startup ontwikkelt een alternatief, met beide beentjes op de grond...
No waste. Intended purpose. Wrap it up. Golden oldie. Simple cuts. Dit gaat oververpakkingstrends!
21 Oktober 2015: 'Back to the Future'-dag. Paazl grijpt deze gelegenheid aan om te kijken naar logistieke innovaties van vandaag en hun soms verrassend lange geschiedenis. Leuk om te lezen!
Inzicht krijgen in een complexe logistieke keten kan eigenlijk alleen maar met goed doordachte automatisering. Een kijkje achter de schermen van Nature's Pride, een wereldwijd werkend import- en exportbedrijf. En dan gaat het niet alleen om het orderpicken van 20 dozen mango’s uit Peru, 10 dozen vijgen uit Brazilië, 5 dozen blauwe bessen uit Nederland en 13 dozen haricots verts uit Kenia...
In de regio rond Rotterdam is het mogelijk om online supermarktboodschappen te doen. Binnen 2 uur thuisbezorgd met elektrische bakfietsen!
Minder rolcontainers, minder transportkilometers. Dat is het gevolg van de mechanisering die Albert Heijn in het nieuwe distributiecentrum in Zaandam gaat doorvoeren. Het Veghelse bedrijf Vanderlande levert dat systeem en deze 'corporate video' geeft je er een indruk van.
Wat moet een logistiek bedrijf met een 3D-printer? UPS gaat het uitproberen: in het Amerikaanse Louisville installeert het bedrijf 100 (!) industriële 3D-printers. Maar DHL is wat meer terughoudend!
Het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp is geopend. Naar eigen zeggen het grootste geautomatiseerde dc voor online retail ter wereld. Met 200 man personeel, bijna 500 shuttles en 480.000 picklocaties. Belofte: een half uur na de bestelling staat het pakje klaar voor verzending. 'Retailgoeroe' Cor Molenaar vertelt hierover.
Klinkt leuk, pakjes bezorgen via een drone. Maar gaat dat ook werken? Acht uitdagingen die retailers te wachten staat.
Meer kleinere magazijnen in dichtbevolkte gebieden door ontwikkelingen e-commerce. Groeien offline en online naar elkaar toe?
Van paard en wagen tot onbemande drone
Op het YouTube-kanaal van het Sectorinstituut Transport & Logistiek zijn video's over de branche beschikbaar. Een daarvan gaat over Mike, logistiek medewerker.
De ondernemersvereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil de papieren informatiestroom in de logistiek vereenvoudigen en efficiënter maken 'papierloos transport'. In een leerzame animatie worden de oude en de nieuwe situatie naast elkaar gezet.
Panasonic werkt in Japan aan een `bionische bezorger`, zeker handig bij het bezorgen van zware pakketten!
Pakketjes bezorgen via het openbaar vervoer? Experiment in Duitsland.
Een al wat ouder bericht over een pilot met smartglasses in een Nederlands distributiecentrum van DHL, begin dit jaar. Enkele weken geleden maakte DHL bekend nogmaals een pilot uit te voeren, maar nu in 2 distributiecentra in de Verenigde Staten. Zien we hier de toekomst van orderpicken?