Commercieel t/m 2020
Commercieel 2020
In Lokeren (B) opende Lidl onlangs een nieuwe testwinkel. De supermarkt is ingedeeld in verschillende eetwerelden die de shopper willen inspireren.
"Met dit vernieuwende AH to go-concept zetten we een volgende stap in de wereld van out-of-home consumptie." Op kantoren, maar ook in bijvoorbeeld ziekenhuizen en onderwijsinstellingen in Nederland en Vlaanderen.
Kijk, dit is een mooi initiatief! Utrecht heeft drie leegstaande panden getransformeerd tot inpakwinkels. Mensen kunnen daar deze maand gratis hun cadeaus laten inpakken. Het initiatief moet drukte in andere winkels tegengaan. Het idee voor de inpakwinkels komt van centrummanagement Utrecht, dat zich inzet voor ondernemers in de binnenstad. Volgens de organisatie brengen de inpakwinkels "levendigheid en gezelligheid" in de anders donkere, lege panden.
Een tijdje geleden was er een bericht over de opening van de nieuwe flagshipstore van Rituals in Amsterdam. Maar waarom zo'n winkel? Geen CEO met gezond verstand kan bij zo'n project de huurkosten rationaliseren, of de personeelskosten en uitgaven. Een terugverdientijd van minder dan vijf jaar is onmogelijk. De opkomst van flagshipstores heeft een één-op-één relatie met het concept ‘winkelbeleving’. Als je marktleider bent of wilt zijn, is een flagshipstore default voor 'succes'.
Beautymerk L'Óreal heeft twee ‘technology first’-winkels geopend, mét kunstmatige intelligentie. Het nieuwe concept moet de winkelervaring efficiënter en gemakkelijker maken.
Supermarktketen DekaMarkt is bezig met een 'radicaal nieuw' winkelbeeld. De testwinkel is te vinden in Heemstede en telt zestienhonderd vierkante meter. DekaMarkt wil er een ‘marktgevoel’ brengen, wat neerkomt op meer aandacht voor versproducten. Zo is er een geheel nieuw huismerk geïntroduceerd voor vers in alle categorieën. In totaal zijn er ruim 1150 producten aan het assortiment toegevoegd. Daarnaast is vooraan in de winkel een horecacorner te vinden.
Albert Heijn noemt zichzelf geen supermarktketen meer. Die veranderingen zullen blijvend zijn! AH noemt zich geen supermarktketen meer, maar een “foodtechbedrijf”, “met liefde voor voedsel maar zeker ook voor technologie”.
De helft van de Nederlanders kocht tijdens de eerste coronagolf vaker lokaal. Naast de winkelstraat lijken er voor mkb’ers genoeg andere kanalen om omzet te genereren.
De barcode (streepjescode) is een relatief oude technologie die in het midden van de vorige eeuw is ontwikkeld. De barcode bestaat uit streepjes. Ieder streepje staat voor een cijfer. De EAN 13 - European Article Numbering - bestaat uit een 13-cijferige code. De barcode wordt wereldwijd ingezet in vooral voorraadadministratie en kassa-afhandeling processen.Niet meer van deze tijd? Dat valt best mee: de barcode (r)evolutie.
Supermarkten blijven zoeken naar manieren om de klant in de winkel te houden. Waarom is dit voor hen van belang? En wat doen zij om zich te onderscheiden en de aantrekkingskracht van de fysieke winkel te versterken? Supermarkten zien onder andere kansen in het verhogen van het serviceniveau, meer gemak en meer aandacht voor vers in de fysieke winkel.
Bij supermarktketen Walmart worden alle winkelrobots vervangen! Tijdens de pandemie is gebleken dat medewerkers van de supermarktketen het werk net zo goed en snel als robots doen.
Medewerkers Walmart worden laboratoriummuizen. Vier hypermarkten zijn laboratoria die onderzoeken hoe de winkels van de retailer beter kunnen worden ingezet voor e-commerce. De keten test er verschillende technologieën.
"Je kunt niet één lijn trekken, maar wel concluderen dat online retail sterk toeneemt. Zelfs Action, dat eerst niets van online verkopen moest hebben omdat het bonbedrag zo laag is, heeft de stap nu gemaakt. Bij de horecabedrijven nemen de takeaway mogelijkheden toe. Bij de eerste lockdown waren ondernemers nog verrast, nu heeft iedereen wel afhaalmenu's."
“Blijkbaar heeft de consument een grotere behoefte aan efficiënt winkelen en verliest ‘funshoppen’ aan populariteit"... Is 'beleving' al weer voorbij? De afgelopen maanden wordt men met het nieuws om de oren geslagen: de online retail is booming. Sinds maart heeft de e-tail kunnen profiteren van de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met de huidige pandemie. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat meer Nederlanders van plan zijn minder naar fysieke winkels te gaan, namelijk drie op de tien geeft dit aan. Toch is er een lichtpuntje: de fysieke winkel blijft bij 6 op de 10 Nederlanders de favoriet voor een aankoop.
De Britse supermarktketen Asda opende onlangs een groene testwinkel en een nieuwe strategie voor het verminderen van plastic voorgesteld. De Britse supermarktketen pakt bovendien uit met de belofte dat klanten niet meer zullen betalen voor de groenere opties.
Meer omzet binnenslepen, loyalere klanten creëren of een echt goede service verlenen? Deze lijst met 15 punten over service is een startpunt.
De coronacrisis heeft waarschijnlijk de achteruitgang van de fysieke retailbranche versneld. Maar de recente sluitingen van tal van Karstadt-winkels in Duitsland bijvoorbeeld, zijn in feite het resultaat van een achteruitgang die in de jaren negentig van de vorige eeuw begon. De klant wil immers al heel lang meer dan alleen maar kopen. Om een toekomst te hebben, moet de fysieke retailbranche zichzelf dringend opnieuw uitvinden. Drie stellingen hierover.
De omvang van de wereldwijde virtuele paskamermarkt neemt naar verwachting toe van ruim drie miljard naar zo'n 6,5 miljard dollar in 2025. Wellicht neemt het aantal retourgoederen af wanneer het pasresultaat direct in de spiegel te zien is.
Amazon experimenteert al een tijdje met een personeelsloze winkel. Maar krijgt nu concurrentie in Frankrijk, zonder app, zonder camera's. De winkel is 18 m² groot en biedt plaats aan zo’n 300 referenties. Het gaat vooral om snacks, huishoudartikelen en verzorgingsproducten. Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld Amazon Go, is de totale afwezigheid van camera’s. De rekken in de BlackBox zijn uitgerust met hypergevoelige weegschalen, die de kleinste gewichtswijziging kunnen registreren. Gecombineerd met de nodige kunstmatige intelligentie weet de technologie op die manier welk product de klant heeft meegenomen.
Retailers staan voor de uitdaging een assortiment te bieden waarbij klanten het gevoel hebben iets te kiezen te hebben zonder dat ze keuzestress ervaren. Aan de slag met Rightsizing? Het optimaliseren van het assortiment kan daarom veel opleveren. Niet alleen aan de kostenkant, maar ook in het neerzetten van een sterkere formule. Want door meer focus aan te brengen en de producten die écht iets bijdragen meer de ruimte te geven, zowel in de winkel als online, wordt het voor klanten duidelijker waarvoor ze bij jouw retailformule terecht kunnen.
Als wij bij Lidl in ons koelmeubel tien kipproducten leggen, waarvan één biokip, dan zal die biokip niet verkopen. Dat zal in omzet zo marginaal klein zijn vergeleken met de rest, dat wij dat product al na een paar weken uit het assortiment moeten halen. “Duurzaamheid is niet meer exclusief iets voor rijke mensen. Duurzaamheid is niet meer per se duur.
De consument als een wandelende betaalpas. Amazon aast met Amazon One nu ook op je vingerafdrukken. De retailgigant wil je niet alleen, letterlijk, in een handomdraai laten betalen in de winkels, maar ook met je mee naar kantoor en naar de voetbal.
Wel of niet meer winkeldiefstal door zelfscannen? Afrekenen bij een zelfscankassa gebeurt redelijk in de anonimiteit. Dat kan de verleiding bij de klant vergroten om niet alle producten te scannen.
De Belgische supermarktketen Colruyt werkt aan verticalisering. De retailer wil lokale boeren de gronden laten bewerken via een nieuwe exploitatievennootschap, maar stuit op veel weerstand bij de boerenorganisaties.
Door de coronacrisis is online winkelen in een stroomversnelling gekomen. Consumenten ook online de beste service bieden, was nog nooit zo belangrijk. Toch slaagt niet iedereen daar even goed in! Klanten waarderen bedrijven onder andere om uitgebreide productinfo, duidelijkheid over verzendkosten en levertermijn, goede service en communicatie na aankoop.
Er is blijkbaar een kans van 9 op 10 dat je binnenkort de behoefte krijgt om te gaan 'revenge shoppen'. Opvallend is dat 88,9 procent van het totaal aantal ondervraagden aangeeft verwacht meer items te gaan kopen omdat ze een lange tijd door de lockdown niet hebben kunnen winkelen.
In Zweden komt nog voor het einde van dit jaar 's werelds eerste tweedehandswinkel van Ikea. Een ander Zweeds bedrijf, H&M-dochter Cos stapt ook in de tweedehandsmarkt. “Als we onze duurzaamheidsdoelstellingen willen bereiken, moeten we onszelf uitdagen en onze ideeën in de praktijk testen”, zegt de duurzaamheidstopman voor Ikea in Zweden. Tegen 2030 wil de retailer zijn impact op het klimaat met 70% verminderen en streeft het bedrijf er ook naar alleen nog hernieuwbare of gerecycleerde materialen te gebruiken.
Medewerkers in de nieuwe testwinkel van Decathlon hebben een speciale opleiding moeten volgen, waarbij de klantrelatie een veel grotere rol speelde. De testwinkel op de ‘thuiscampus’ van de sportketen in Villeneuve d’Ascq is alleen voor leden en biedt telkens maar een tijdelijk assortiment aan. Zo staat de conceptwinkel de komende tien weken volledig in het teken van kinderschoenen, terwijl de oppervlakte vanaf november helemaal wordt gevuld met herfstbenodigdheden zoals jassen, handschoenen en mutsen.
Kruidvat rolt nieuw winkelconcept uit. 'Klanten houden ervan om hier lekker te snuffelen in ons gevarieerde en verrassende aanbod. Een waarde die al 45 jaar in ons DNA zit en wij ook in dit winkelconcept omarmen. 'Het verhaal van Kruidvat begon in 1975 toen we Nederland kennis lieten maken met een nieuw begrip: de voordeeldrogist. Lage prijzen waren de kern van deze nieuwe formule.
Twee van de grootste ketens van buurtsupermarkten in Japan, FamilyMart en Lawson, proberen robots als rekkenvullers uit. De robot Kan zich tot twee meter hoog uitstrekken. Uitgerust met camera's, microfoons en sensoren, kan het apparaat rayons vullen met producten als flessen, blikjes en kommen. Hij is in staat om objecten van verschillende vormen en maten op verschillende plekken vast te nemen en neer te zetten.
Ruim 50 jaar geleden openden The Beatles hun eigen Apple Boutique. Pas nu komen The Rolling Stones met een winkeltje. In de winkel worden kleding en accessoires voorzien van het bandlogo verkocht, net als muziek van de rockband.
“Je komt niet in beeld. De camera is gericht op je boodschappenmandje.” De pilot vindt vooralsnog alleen plaats bij een filiaal in Delft en werkt met een camera en een weegschaal die de boodschappen registreren. “In deze eerste testfase plaatsen we een camera en weegschaal op één scan & go-meubel.
Interessante podcastserie over de retail van morgen.
De Duitse discounter Penny afficheert die ‘werkelijke’ prijs nu in het schap: een liter melk hoort 1,75 euro te kosten, geen 79 cent. Tenminste, wanneer je de 'werkelijke' prijs zou aanrekenen, inclusief de kost die het product veroorzaakt door milieuschade: de koolstof- en stikstofuitstoot, de verbruikte energie, de gevolgen van overbemesting enzovoort. De universiteit van Augsburg berekende de 'ware kost' voor zestien huismerkproducten van Penny.
Amazon experimenteert met slimme winkelkarretjes met beeldherkenning en ingebouwde weegschalen. De winkelwagentjes herkennen wat klanten nemen. Scannen is niet meer nodig: noch door de klant, noch door een kassamedewerker. Ook kan het winkelkarretje worden gekoppeld aan de Alexa-account van de shoppers, zodat ze hun boodschappenlijstje meteen op het scherm te zien krijgen. Afrekenen gebeurt vanzelf wanneer de klant naar de uitgang gaat.
Het coronavirus heeft veel trends in een stroomversnelling gebracht. Retailers die steeds weer de verbinding weten te maken tussen de kracht van hun merk en de wensen van de klant van vandaag, zijn de winnaars van morgen. Wat te denken van de trends 'Smart Wellbeing' of 'Frictionless Retail'? Maar er zijn meer trends!
Een derde van de Nederlandse consumenten doet geen aankoop in een winkel wanneer zij de verkoper niet sympathiek vinden. Aan het onderzoek namen ruim duizend respondenten deel. Voor twee derde (64 procent) geldt dat ze na één slechte ervaring niet snel nog een keer iets kopen bij een winkel. Terwijl onsympathieke verkopers klanten wegjagen, vindt een derde van de consumenten het fijn om een praatje te kunnen maken met een vaste caissière of verkoper.
"Bevooroordeelde algoritmes kunnen grote schade aanrichten." Artificiële intelligentie wordt steeds belangrijker in de supermarktbranche, maar bevooroordeelde algoritmes kunnen grote schade aanrichten. Algoritmes kunnen bevooroordeeld zijn door hun ontwerp of door de data waarmee ze zijn getraind inzake diversiteit, geslacht, achtergrond en wereldoriëntatie.
Enig idee wat een ’responsive, data-powered hub’ is? Nike opent het nieuwe concept in Guangzhou. Nike Rise is volgens het bericht een ‘een-op-een, gepersonaliseerde winkelervaring die consumenten met sport verbindt en de ene gemeenschap met de ander’. De winkel is bedoeld om te inspireren en probeert bij bewegen te helpen.
"Ideaal voor wie last minute nog een leuk cadeautje zoekt in plaats van de fles wijn uit de nachtwinkel”. In Knokke-Heist kan je voortaan juwelen kopen aan een automaat. Het Antwerpse bedrijf Billion Avenue installeerde zopas een eerste juwelenautomaat in de kustgemeente. Als het idee aanslaat, wordt het concept uitgebreid.
Interessant artikel over het ontstaan van Nike en over hoe duurzaam Nike is.
Online supermarkt Picnic komt met een eigen huismerk. Het nieuwe huismerk wordt ‘het eerste duurzame e-commercemerk’, aldus Muller. Het is de bedoeling dat zowel de verpakkingen, recepten als de supply chain duurzaam worden.
Niet vreemd opkijken als je ineens een Blokker-bus ziet rijden! Decathlon en Blokker gaan allebei toeren met een winkel op wielen: met de "buurtbus" van Blokker in Nederland en de Decamobiel in België komen beide retailers letterlijk naar de consument toe.
Slow Fashion Season, een Nederlands initiatief, probeert consumenten bewust te maken van hun koopgedrag. Het 'seizoen van minder winkelen' ging deze week van start. Zij kopen in die periode geen kleding van fast fashion-merken (die in korte tijd veel kleding produceren en goedkoop aanbieden). Wel kopen ze bij duurzame of tweedehands winkels en ruilen en repareren ze hun kleren.
Misschien heeft "ten minste houdbaar tot" z'n langste tijd gehad. Het verschil tussen "te gebruiken tot" en "ten minste houdbaar tot" blijft onduidelijk voor Belgische consumenten. Daarom stemt de Kamer over een wetsvoorstel om de etikettering te vereenvoudigen.
Een inkijkje bij enkele nieuwe winkelconcepten. FashionUnited heeft een selectie gemaakt uit de winkels en nieuwe winkelconcepten die sinds het begin van 2020 open zijn gegaan.
Supermarktketen Spar test deze zomer de éénpersoonswinkel uit. Spar heeft een mobiele éénpersoonswinkel voorgesteld. De mini-Spar is ondergebracht in een omgebouwde zeecontainer en is "volledig coronaproof".
Elektronicaketen MediaMarkt kun je in Duitsland ook auto's leasen. Insteek van de campagne is om de noodlijdende automarkt in het land weer op de rit te helpen. Hiervoor werkt MediaMarkt samen met drie partners.
Modemerk Gucci lanceert een hightech 'nepwinkel'. Gucci Live, zoals de nieuwe service heet, stelt klanten in staat om in realtime te chatten met adviseurs van het merk, die in een nieuwe hightech-winkel zitten. De Florentijnse winkel kreeg de naam Gucci 9 die speciaal ontworpen werd om klanten op afstand te laten shoppen.
Van 1,5 meter naar 1,5 keer beter: uitdagingen in de Retail. We kunnen vier krachten onderscheiden die bepalend zijn geworden als gevolg van de coronacrisis. Ze beïnvloeden de consument op de langere termijn, waardoor deze op de korte en middellange termijn bepaald gedrag gaat vertonen. De vier krachten zijn: sociale afstand, preventief gedrag, recessionele effecten en tijdsbesteding.
Huismerken doen het steeds beter in Europa. Maar de Benelux blijft wat achter.In België bedraagt het aandeel huismerken nu 44% in volume en 31,6% in waarde. Het aandeel steeg licht in volume maar daalde in waarde, wat op een wat grotere prijsdruk wijst. In de categorieën vers, diepvries en gebak is het aandeel het grootst. Sterkste stijgers waren koekjesmix voor kinderen, bereide maaltijdkits, vlekkenverwijderaars en tandenstokers.
Een groot deel van de werknemers in de detailhandel moet zo snel mogelijk om- en bijscholing krijgen, aldus de CNV. Binnen een veel kortere periode gaan er bedrijven omvallen en de grote klap komt na de zomer”, aldus Fortuin tegen de krant. “In de kleding-, mode- en schoenenwinkels wordt nu weinig verkocht, dus deze ketens zitten opgescheept met de huidige collecties. En dat geldt voor de hele breedte.” Het CNV vreest dat tienduizenden werknemers in de retail binnenkort op straat komen te staan.
Er worden grappen over gemaakt in het Westen, maar ondertussen laat China zien hoe bruikbaar de QR-code is. QR-codes zijn erg behulpzaam in het vervangen van contant geld en pinpasbetalingen. Je gebruikt ze om te betalen, fietsen te ontgrendelen, om het menu in een restaurant te openen en te bestellen. Je ziet ze op balies, tafels, op fietsen, karaokecabines, wasmachines, automaten, apps, koffiekopjes, armleuningen in hogesnelheidstreinen.
"De kans dat (winkel)centra er op middellange termijn anders uit zien dan nu met structureel meer leegstand is zeer groot." Veel gemeenten verwachten dat de crisis een structurele impact heeft op de winkelcentra. Centrumvoorzieningen verwachten de komende vijf jaar een krimp tussen de tien en veertig procent, als gevolg van de crisis. Vooral (middel)grote centra worden hard geraakt. Doordat een deel van de horeca failliet zal gaan, komt een completere centrumbeleving volgens Stec Groep onder druk te staan.
Straks reserveren om te kunnen winkelen? ShopTiming is een platform waarop winkeliers kosteloos timeslots aanmaken op basis van de grootte van hun zaak, en consumenten kunnen vervolgens een timeslot reserveren waarop ze de winkel gaan bezoeken. Op die manier zorgt ShopTiming ervoor dat altijd het maximaal toegestane aantal bezoekers in de winkel is en dat er geen lange wachtrijen voor winkels ontstaan, waardoor de anderhalve meter afstand en daarmee de veiligheid van mensen wordt gewaarborgd.
Supermarktketen Lidl bereidt zich voor op de verwachte crisis. Nu er een recessie zit aan te komen als gevolg van het coronavirus, wil discountketen Lidl zijn prijsimago aanscherpen. Daarom herschikt de retailer zijn internationale inkoopafdeling.
De verkoopautomaat als point of sale. Op zich is het geen nieuw fenomeen, maar wel een dat nieuw leven wordt ingeblazen. De verkoopautomaat, ook wel vendingmachine genoemd, kan zomaar eens de opvolger worden van de pop-upstore. Die tijdelijk opgezette winkels waren enkele jaren geleden een ware hype, maar de aandacht hiervoor lijkt wat te verzwakken.
Ook binnen de anderhalvemeterrichtlijnen kan winkelen nog steeds aantrekkelijk worden vormgegeven. Waar veel retailers de afgelopen weken hard hun best hebben gedaan om met noodoplossingen te komen, wordt het nu tijd om naar meer houdbare varianten te kijken om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen. Veel van de nieuwe maatregelingen druisen in tegen wat we verstaan onder ‘winkelen’.
Futuroloog: ‘Holografische technologie wordt zó overtuigend dat er straks voor een flink aantal producten geen verkopers meer nodig zijn. Webshops gaan hier dus absoluut een boost van krijgen. Stenen winkels zullen nog meer beleving moeten bieden, want de behoefte om producten fysiek te bekijken wordt een stuk minder.’
Het consumentengedrag is de laatste weken flink veranderd, registreerde MediaMarkt. De elektrogigant stelt in de eerste plaats vast dat er minder mensen naar de fysieke winkels komen. Daar staat tegenover dat de klanten met een duidelijk doel komen en vaker overgaan tot een aankoop. Het lijkt er dus op dat funshopping op dit moment uit den boze is. De richtlijn van de overheid om alleen te gaan winkelen, werkt dit uiteraard in de hand.
"Supermarktketens proberen weleens streekproducten in de schappen te leggen, maar zij zijn er niet op ingericht, ze missen de beleving en de gunfactor." Volgens de laatste cijfers van Wageningen University waren er in 2018 ruim drieduizend landbouwbedrijven die aan boerderijverkoop deden, goed voor een omzet van 271 miljoen euro. In 2013 waren dat nog 2720 bedrijven, met een totale omzet van 142 miljoen euro.
Waar bij Carrefour de smartphone een grote rol krijgt bij het scannen, gaat Albert Heijn de zelfscanners versneld uitrollen.
IKEA maakt van de nood een deugd. Door de sluiting van de winkels heeft IKEA de afgelopen weken forse stappen gezet op online gebied. “We hebben learnings verzameld waar we anders jaren over zouden doen”. Met e-commerce ving IKEA de afgelopen periode ongeveer de helft van de gemiste winkelomzet op. “Maar je kunt het ook omdraaien, we missen ook vijftig procent”, nuanceert De Jong. “Dat is nog steeds dramatisch en dat doet ons ook pijn.”
Wat verwachten retailers zelf over de continuïteit van hun onderneming? Orderchamp deed onderzoek onder een kleine zevenhonderd fysieke en online retailers. Zo’n 71 procent van de retailers geeft aan meer te focussen op online retail. 83 procent van de ondervraagden, zowel fysieke als online retailers, geeft aan nog steeds actief te zijn ondanks de coronacrisis. Onder retailers die alleen fysieke winkels hebben ligt dit percentage lager, namelijk op 63 procent.
Is het einde van de handscanner in supermarkten in zicht? Supermarktketen Carrefour gaat klanten toestaan met hun smartphone de producten in de winkel scannen: ze hebben dus geen handmatige scanner meer nodig. Daartoe voegde de keten de functie Smartscan toe aan zijn app.
Hoe pakt HEMA het aan in Corona-tijden? De omzet is zich aan het herstellen bij Hema: het aantal klantbezoeken aan de winkels neemt weer toe in Nederland (het enige land waar de winkels open zijn), het gemiddelde aankoopbedrag per klant is aanzienlijk hoger dan voorheen en de totale onlineverkoop is in de afgelopen weken zelfs verdrievoudigd ten opzichte van een jaar eerder. Twintig Hema-winkels worden tijdelijk ook mini-distributiecentra. Dat is nodig, nu door de coronacrisis de onlineverkoop is verdrievoudigd. Herstel lijkt in zicht voor de keten.
Winkelgebieden krijgen steeds vaker een sociale functie in de samenleving. Hoewel producten van overal ter wereld tegenwoordig met een muisklik te verkrijgen zijn, komt er langzamerhand ook een tegenbeweging op gang. Een groeiende groep consumenten hecht waarde aan lokale producten. Lokaal staat voor veilig en bereikbaar - belangrijke criteria ten tijde van de coronacrisis - maar ook voor hoge kwaliteit en milieuvriendelijkheid, kenmerken die passen bij de bredere roep om een duurzamere economie.
Hoe creëer je consumentenbeleving en hoe kun je die vervolgens meten? Hamza Larosi, afstudeerder van de Technische Universiteit Eindhoven gebruikt het concept sense of place om de emotionele beleving van bezoekers van winkelgebieden te meten. In dit artikel neemt Pauline van den Berg van het Retail Innovation Platform je mee in het onderzoek en de uitkomsten.
Bij de pakken neerzitten hoort er niet bij en nieuwe initiatieven worden opgezet. Wat doen modezaken in het coronatijdperk? Ynk the Sotire is gestart door oud-etaleurs Krista en Nikita. Het kwam dan ook vaak voor dat de ondernemers kledingset meteen van de pop uit de etalage verkochten. Dat de ondernemers aantrekkelijke sets weten te maken, vertalen ze nu ook door naar Instagram. Daar maken ze flatlays met Instagram-shopping gelinkt naar hun nieuwe webshop.
Nu afstand houden ook in winkels een punt van grote aandacht wordt, zie je meteen een nieuwe productcategorie ontstaan: de afstandsmeter. Hoe ver is anderhalve meter? De Aura Aware geeft haarfijn aan wanneer iemand te dichtbij komt, met een van kleur veranderend scherm, eventueel voorzien van piepjes om iemand te waarschuwen.
Retailen in tijden van de coronacrisis heeft zo zijn uitdagingen, zo blijkt de afgelopen weken maar weer. Maar waar een uitdaging is, is vaak ook ruimte voor (creatieve) oplossingen. Volle winkels zijn er nu niet meer bij, maar winkelen op afspraak kan mogelijk wel. Hierdoor kan de winkelier zijn klant een persoonlijke ervaring bieden en hem de volledige aandacht geven.
In Brugge is een volledig geautomatiseerde, onbemande voedingswinkel geopend. Vol met lokale producten. Sensoren detecteren wat de klant neemt, afrekenen gebeurt automatisch in de mobiele app.
Het aprilnummer van RetailTrends is een bijzondere editie. Onder leiding van gasthoofdredacteur Marit van Egmond (ceo Albert Heijn) is er een special van gemaakt met het thema 'vrouwen in retail'. Zeg maar gerust 'powervrouwen in de retail! Nu volledig online te lezen!
Je ziet dat steeds meer consumenten zich bewust zijn van de impact die zij op het milieu hebben. Gevolg: steeds minder loze ruimte in verpakkingen. Maar er zijn meer trends. Zoals storytelling (een verpakking met een verhaal), blurring en maximalisme.
Het consumentengedrag is in korte tijd radicaal veranderd. Retailers spelen met de vraag wat dit voor hen betekent, zodat zij niet alleen tijdens maar ook na de coronacrisis kunnen inspelen op het veranderend koopgedrag. Onderzoeksbureau Nielsen ontdekte dat het gedrag dat consumenten vertonen gedurende het coronavirus onder te verdelen is in zes stadia, die voor vrijwel alle landen gelijk zijn. Echter, wanneer deze stadia zich voordoen, is afhankelijk van de fase waarin het virus zich in het land bevindt.
Door het advies om thuis te werken en de sluiting van de scholen zijn consumenten massaal op zoek naar spullen om van hun huis 'een eigen bedrijfje' te maken. Volgens de BCC-ceo gaat het dan vooral om laptops, tablets en alle accessoires die daarbij horen, zoals toetsenborden, muizen, webcams en routers.
Twee grote Belgische concurrenten, Delhaize en Colruyt, slaan de handen in elkaar: samen gaan ze kosteloos boodschappen leveren aan het personeel in ziekenhuizen. De beide retailers beloven de ziekenhuizen eerlijk te verdelen, en ook andere concurrenten zijn welkom.
Hoe kun je contact met de klant houden als de winkel nog maar beperkt open is of juist helemaal dicht is? Een paar mooie voorbeelden.
Zichtbaar en onzichtbaar moet die winkelvloer je klanten aanzetten om meer te kopen. En de manier waarop je winkel ingericht is heeft daar een flink effect op. 5 Tips!
Hoe zit het met extra waardering voor het personeel van supermarkten en distributiecentra? Ondanks de topdrukte in supermarkten, distributiecentra en bij webwinkels door het coronavirus, kunnen werknemers van Albert Heijn, Jumbo en bol.com vooralsnog niet op een extra beloning rekenen. Dat schrijft RTL Z. In Frankrijk (en ook België) gaat dat toch anders.
Schoenenketen Omoda zet met ingang van vandaag online personal shoppers in. Om gebruik te maken van de service kunnen klanten een afspraak inplannen via de website van Omoda. Het winkelpersoneel van de retailer kan je vervolgens van styling-advies voorzien door middel van Facetime, WhatsApp videobellen of Google Hangout. Ook het Omoda-personeel dat door corona thuiszit, kan vanuit huis een steentje bijdragen.
Boodschappen doen op basis van je DNA? Met de DnaBand van de Britse start-up DnaNudge scan je voedingsproducten in de supermarkt en weet je op basis van je DNA of ze geschikt zijn voor jouw gezondheid.
Adidas en de Go Green Retail trend. Technologische ontwikkelingen zorgen voor geheel nieuwe, ‘low footprint’ materialen en de bijbehorende kleuren zijn oneindig en zeer gevarieerd. Go Green Retail concepten bestaan uit duurzame verhalen en materialen en kennen een Biophilic design (het opnemen van natuurlijke elementen in onze gebouwde leefomgeving en het ontwerpen van inspirerende plekken die een positieve werking hebben voor het welzijn van de mens).
In China ging als eerste de retail op slot, maar daar werden ook creatieve manieren gevonden om toch klanten te bereiken. Welke lessen kan onze retail daar van leren? Neem bijvoorbeeld cosmeticabedrijf Lin Qingxuan, aldus de Harvard Business Review. Lin Qingxuan moest meer dan veertig procent van alle winkels sluiten, maar zette de meer dan honderd beauty experts die normaal gesproken in die winkels werken in als online influencers. De experts maakten gebruik van WeChat, een soort Chinese variant van Whatsapp, om in contact te komen met klanten en online omzet te verhogen. De omzet in Wuhan, waar de winkels dicht waren, kwam bij Lin Qingxuan 200 procent hoger uit dan de omzet in die regio een jaar eerder.
In België waren alleen nog de essentiële winkels open. Om hamstergedrag te voorkomen mogen daar geen aanbiedingen en kortingsacties meer plaatsvinden. De Nationale Veiligheidsraad heeft een verbod op promoties en kortingen uitgevaardigd.
H&M test een nieuw winkelconcept uit in Amsterdam. “Op iedere verdieping is wel iets unieks, interactiefs of fotogenieks te vinden.” De Zweedse keten gaat in de vernieuwde winkel extra inzetten op ‘experience’, zo meldt het bedrijf in het persbericht. Denk aan persoonlijk beauty-advies, afrekenen in de paskamer, een photobooth, lounge area en een game corner.
De nieuwe flagshipstore van Adidas in Londen barst van de innovatieve retailtechnologie. Het is de meest digitale winkel van het Duitse sportmerk tot nu toe en bevat meer dan honderd digitale touchpoints, die allemaal draaien op groene stroom. Met tal van instore services, customization stations en de integratie van de app wil Adidas de klantervaring verbeteren en de verbinding met haar doelgroep versterken.
Waarom zouden klanten niet meer terug komen naar je winkel? Online shoppen komt op dat lijstje niet voor. Veel vaker heeft het te maken met andere onderdelen van je winkel. Veel klanten verlaten winkels gauw wanneer producten niet vindbaar zijn. Andere redenen om winkels gauw te verlaten zijn onder andere slechte service, onvoldoende productinformatie, een onaantrekkelijke inrichting en lange wachtrijen.
Lego wil dit jaar (alweer) 150 nieuwe winkels openen. Wellicht omdat de jaarresultaten opnieuw goed waren. De omzet steeg in 2019 met 6%, de nettowinst steeg met 3%. De onlineverkopen gingen met 27% de hoogte in, met dank aan een vernieuwde website.
Supermarkten halen weinig tot geen extra winst uit voordeelacties. Dat constateren onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Tilburg University. De acties zijn een goed 'lokmiddel' voor nieuwe klanten. Zij besteden echter minder dan vaste klanten. Vaste klanten stellen een deel van hun aankopen uit in aanloop naar een voordeelactie. Tijdens zo'n actie besteden ze weliswaar meer, maar daarna geven ze juist minder uit aan boodschappen.
Bij IKEA in Dubai kun je met tijd betalen. De campagne is in het leven geroepen omdat klanten vaak lang moeten reizen om een IKEA te bereiken. Deze manier van betalen moet klanten motiveren om vaker naar een IKEA-winkel te komen.
Afound, de Zweedse outletformule van de H&M Group heeft zich gevestigd in Hoog Catharijne in Utrecht. Met de opening van de Nederlandse winkel stapt het merk voor het eerst buiten het thuisland Zweden. Het concept van Afound is de verkoop van items die in een eerder modeseizoen geen eigenaar hebben gevonden of tijdens het huidige seizoen moeilijk verkocht raken.
Wel of niet kassaloos betalen? De Britse supermarktketen Tesco neemt stappen die niet altijd in goede aarde vallen. De zelfkassa’s zijn vooral bedoeld om het afrekenen sneller te laten verlopen. Daarom zijn er voldoende medewerkers beschikbaar om te helpen waar nodig, en dat lijkt te werken. De tijd aan de kassa lijkt te halveren, van gemiddeld 90 naar 45 seconden. De proefshoppers werden gevraagd om producten te scannen en te betalen met hun smartphones.
In 2019 werd 33 procent van de aankopen in Nederland contant afgerekend. Contactloze betalingen waren al goed voor 64 procent van de elektronische betalingen waarvan 10 procent met een smartphone werden verricht.
Enkele opmerkelijke cijfers uit het jaarverslag van Ahold Delhaize. 78%: Dat is het rapportcijfer dat de retailgroep krijgt van zijn eigen medewerkers, op de vraag of Ahold Delhaize een inclusieve werkplek is. Dat is 4% beter dan in 2018. 54% van de 380.000 medewerkers zijn vrouwen. In de raad van toezicht is dat momenteel 33% en in de bestuursraad zal dat vanaf april 25% zijn: dan treedt namelijk de Britse Helen Weir toe, een financieel expert met ervaring bij onder andere Marks & Spencer en John Lewis. Van alle leidinggevende functies is 31% vrouwelijk. Ook: 56.681 ton.
Zo veel voedsel schonk Ahold Delhaize vorig jaar aan voedselbanken. Ook doneerde de retailer 17,5 miljoen euro aan gemeenschapsprojecten. Alle uithangborden van de groep engageren zich: in de VS neemt Food Lion deel aan het liefdadigheidsprogramma "Feeding America": tegen eind 2025 wil de keten meer dan een miljard maaltijden weggeven. In Roemenië stimuleert de groep zijn medewerkers om deel te nemen aan vrijwilligersactiviteiten onder de noemer "12 Acts of Kindness". Zopas maakte Ahold Delhaize nog hogere duurzaamheidsambities bekend: de strijd tegen voedselverspilling is daarin één van de prioriteiten.
Harry Bijl, bekend van de workshop 'Hoera ik heb een winkel' is onlangs zelf ook op retailsafari geweest. In New York! Welke concepten zijn er te zien in deze Amerikaanse retail snelkookpan? Maak het jezelf gemakkelijk. Aan de hand van vijftien punten ga je mee op reis langs verschillende trends.
Vanaf maandag kunnen shoppers bij Aldi in België en Luxemburg groenten en fruit kopen per gewicht. De discounter gaat een twintigtal referenties groenten en fruit, die tot nu toe enkel voorverpakt werden verkocht, voortaan los per gewicht aanbieden: denk aan uien, wortelen, aubergines, courgettes, aardappelen, bananen, citroenen of witlof. Zij komen bovenop artikelen als bloemkool, avocado, meloen of ananas, die al los werden verkocht. "We denken dat we hiermee tientallen tonnen plastic zullen uitsparen".
De toekomstige rol van de detailhandel is heel anders: het gaat om het inspireren, creëren en emotionaliseren van de ervaring en het samenbrengen van mensen. Eens in de drie jaar komt de internationale retail-scene bij elkaar op de EuroShop-beurs. Zo’n 2.300 exposanten uit 57 landen presenteerden op een overvolle beursvloer met zestien expositieruimtes het volledige aanbod van fysieke winkels die in toenemende mate digitaal georiënteerd zijn. Onder andere digitalisering en artificial intelligence.
Welke 21st century skills hebben winkelmedewerkers nodig om de klant beter te helpen, te laten kopen en loyaler aan de winkel te laten zijn? In de ‘living’ labs zijn ondernemers en winkelpersoneel drie weken lang in beweging gebracht en geïnspireerd door TMO studenten om technologieën in de winkel te testen. In deze leeromgeving werd voornamelijk gekeken naar welke skills de ondernemers en medewerkers nodig hebben en welke tools hen zouden helpen om deze skills te ontwikkelen. De retail technologieën als o.a. een FaceReader, Multi store app, Virtual Reality bril, NFC tags, Telepresence Beam, Ipal robot en Spybrillen werden ingezet. Ook zijn klanten ondervraagd om te achterhalen welke skills en retail technologieën zij wensen in de winkel.
Sinds 2015 is het aantal fysieke winkels van webshops gestegen van circa 15 naar ruim 100. In totaal hebben circa 25 webshops fysieke winkels geopend. De belangrijkste redenen hiervoor zijn onderscheidend vermogen, klantenbinding voor de webshop en eisen van leverancierseisen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 60% van deze winkels gevestigd is in de binnenstad, vooral in grote steden.
"Zo'n 87 procent van de customerjourneys begint online. Klanten kwamen nog nooit zo voorbereid naar de winkel en hun interactie met de fysieke shop is veranderd. Deze kan niet alleen meer als verkoopkanaal, maar op een aantal nieuwe manieren worden ingezet."
Welke businessmodellen zijn er bij de combinatie van on- en offline retail? Door het vele nieuws over online retail lijkt het wel alsof klanten en retailers moeten kiezen tussen online en offline (winkels) en dat alle fysieke winkels de strijd gaan verliezen van online spelers. Dat is niet zo. Juist de combinatie van online en offline biedt retailers kansen om een krachtig businessmodel neer te zetten waarmee de klant een propositie krijgt die ‘online pure players’ niet kunnen matchen.
Hoe begin je een supermarkt in het land waar Walmart, Amazon (met Whole Foods) en Aldi al groot zijn? Over de avonturen van Lidl in de Verenigde Staten.
Vastgoedbedrijf Wereldhave gaat haar winkelcentra ombouwen tot servicecentra. Daarin is behalve voor winkels ook ruimte voor hoogwaardige horeca, entertainment, fitness, wellness, gezondheidszorg, gedeelde kantoorruimtes en woningen.
IKEA zet steeds meer in op winkels in centra van steden. Maar slaat die strategie aan? Ikea wil de Britse markt niet opgeven: de oplossing is volgens de formule te vinden bij kleinere stadswinkels en showrooms in grote steden. Zo opende de keten vorig jaar in Londen twee planstudio’s, waar consumenten op afspraak advies krijgen, en kocht de holding een winkelcentrum in West-Londen om er een kleine vestiging te openen.
Doe eens gek! Neem eens een voorbeeld aan het tuincentrum in de video. Een beetje creativiteit (en misschien een gehuurde butler-outfit) is alles wat het kost. Verras je klanten!
Dit jaar zijn er zes belangrijke trends in ons retaillandschap die lang van kracht zullen blijven. De focus ligt naast het bieden van maximaal gemak op het creëren van beleving tot vermaak van de verwende consumens. Onder andere flexibele interieurs en voice-shopping.
De samenwerking tussen Jumbo en Hema wordt concreet zichtbaar in de winkels. Jumbo-klanten kunnen er voortaan onder meer kookgerei, tafelaankleding, panty's en sokken, haarmode, schrijfgerei, theedoeken, glazen, feestartikelen en kaarsen van HEMA in hun mandje doen. Het komende anderhalf jaar wordt het HEMA-assortiment stapsgewijs in alle winkels van Jumbo in Nederland en België geïntroduceerd. Vanaf de zomer komen de spulletjes ook beschikbaar op de website van de supermarktketen.
De jaarlijkse top 100 van winkelformules is gepubliceerd. Het aantal vestigingen van Kruidvat groeide vorig jaar van 956 naar 967. Gemeten naar winkelmeters is Albert Heijn nog steeds de grootste. Kruidvat vergrootte een voorsprong in aantal winkels ten opzichte van Albert Heijn. De supermarktketen kreeg er vijf vestigingen bij en eindigde op 857 reguliere vestigingen (AH XL en AH to go zijn niet meegerekend). Concurrent Jumbo staat op de derde plaats, met 664 winkels. Dat zijn er 51 meer dan in 2018. Gall & Gall (van 593 naar 588) en Etos (van 552 naar 544) maken de top vijf vol.
De belangrijkste reden voor een bezoek aan een fysieke winkel is het personeel, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Het lijkt effectief om klant eerst even te laten 'landen' en vervolgens pas in te haken. Door bijvoorbeeld origineel te zijn, een oprecht compliment te geven of te vragen of je met de bezoeker mee kunt denken of waarom ze een specifiek item uit het rek hebben gepakt. Berger - van Tol benadrukt dat bij dit laatste het natuurlijk gaat om de toon. “Goh, wat trekt je aan tot deze groene trui?” Dus niet iets zoals ‘Kan ik u misschien helpen?’!
In een blog van Kooplust (21) tips over verkoopgesprekken! Onder andere begroeten, glimlachen, ontzorgen, vragen stellen, geen aannames doen, enzovoort.
Ikea timmert aan een nieuw winkelconcept voor de binnensteden: in Wenen verrijst een vestiging van liefst zeven verdiepingen, maar die wel focust op ‘kleinere’ items. Er is namelijk geen parking voorzien. Wie toch grotere stuks koopt, kan deze binnen de 24 uur thuis laten leveren vanuit een hub buiten de stad. Er zal geen parking zijn, maar het krijgt wel groene balustrades en daken met liefst 160 bomen.
De Belgische supermarktketen Colruyt lanceert een app die het mensen makkelijk maakt om voor elkaar boodschappen te doen. Een boodschappencommunity. "We denken dat dit een interessante aanvullende formule is voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen, mensen die (tijdelijk) minder vlot ter been zijn of drukbezette mensen bij wie boodschappen doen simpelweg niet altijd in de agenda past."
Interessante move van Ikea: winkelcentra opkopen? Kings Mall in Hammersmith, dat de deuren opende in 1980 en waar onder meer H&M, Primark en Sainsbury's een plekje hebben, is het eerste winkelcentrum van de Zweedse meubelketen in het Verenigd Koninkrijk. Het is meteen ook het eerste bestaande winkelcentrum eender waar in de wereld dat de Zweden opkopen. Wereldwijd bezit Ikea al 44 winkelcentra, maar die heeft het zelf gebouwd.
Mooi verhaal over de benodigde veranderingen in de retail, zeker nu het allemaal kommer en kwel lijkt. Hoe ingrijpend de ontwikkelingen van de retailtransitie ook zijn, in de komende decennia zal er meer dan genoeg plek zijn voor winkels. Maar als er iets is wat de jongste ontwikkelingen van 2020 laten zien, dan is het de noodzaak om op een andere manier te ondernemen. Veel meer vanuit het hart, minder met het hoofd.
Uit een (kleinschalig) onderzoek van een winkelvastgoedbedrijf spreekt de verwachting dat in 2025 de helft van het winkeloppervlak gericht is op beleving. Beleving moet volgens de ondervraagden terugkomen in de winkel als een creatieve ervaring, meditatie of iets cultureels als theater.
Winkelen anno 2020 is niet meer wat winkelen anno 2010 was. De retail zoals we die kenden in Nederland is in tien jaar enorm veranderd. Een interessant artikeltje voor in het weekend. Het aantal webshops verdrievoudigde tot 40,000, het aantal Nederlanders dat iets kocht bij een webshop steeg en de omzet van de online winkels ging ook omhoog. Tegenover die groei stonden echter ook minder positieve cijfers, met name voor de stenen winkels. Waar er in 2010 nog 97,000 fysieke winkels waren in Nederland, waren dat er op 1 januari 2019 nog maar 86,000: een afname van 11 procent. Daarbij ging het met name om de winkels die hun concurrentie in de onlinemarkt hebben gevonden: kledingwinkels, muziekwinkels en andere speciaalzaken.
Wat doe je als je iemand de deur uit ziet gaan met een onbetaald paar schoenen? Of als je ineens wordt bedreigd aan de kassa? Op de site 'Werk in de winkel' zijn 7 nieuwe e-learnings beschikbaar waarin je leert hoe hiermee om te gaan. Onder andere over het openen en sluiten van een winkel, omgaan met agressie en het aanhoudsen van winkeldieven.
De bijna altijd interessante blog Kooplust zet 34 ideeën op een rijtje om de omzet van je winkel te verhogen. Zijn er bepaalde dagen in een maand speciaal voor de doelgroepen? Kun je snel en gemakkelijk lege schappen vullen? Meer naamsbekendheid = meer klanten = meer omzet!
In 2019 werden meer dan eens voorspellingen gedaan over toekomst van de retail. Er is geen ontkomen meer aan: de ontwikkeling van moderetail zit overduidelijk in een stroomversnelling.’Innovate or die’, is volgens sommigen het credo. Enerzijds is het de toenemende (internationale) concurrentie in het retaillandschap die vernieuwing vereist, maar ook consumenten zien uit naar een retail-evolutie. Wat kunnen we verwachten in het nieuwe decennium? Een overzicht van de belangrijkste vooruitzichten.
Dat er ondanks de lage ticketprijzen toch winst wordt gemaakt, heeft veel te maken met het fenomeen ancillary revenues, ofwel de neveninkomsten. Wat de budgetmaatschappijen vanaf het begin deden, zijn andere maatschappijen de laatste tien jaar ook gaan doen en wordt nu steeds verder doorgevoerd: alle extra’s apart in rekening brengen. Denk aan stoelkeuze, bagage inchecken, eten aan boord, maar ook het boeken van een verzekering, huurauto of hotel (‘non-air’).
2019
De RFID-technologie wordt steeds vaker ingezet in de retailketen. Modeketen Zara heeft deze technologie al sterk geïmplementeerd in de hele keten en kan daarom meer omzet maken met minder voorraad. Maar ook in de supermarkt ontstaan er toepassingen, zie dit initiatief.
Een koerswijziging bij Mediamarkt: kleiner is beter. Er zijn plannen om de sfeer en uitstraling van de winkels te veranderen. En klanten willen graag iets ervaren, en plezier hebben bij het winkelen.
Marks & Spencer breidt een experiment met verticale binnenlandbouw op de winkelvloer snel uit. In Londen zijn de mini-serres vanaf nu in zeven warenhuizen te vinden, waar een selectie kruiden zoals munt, peterselie en koriander ter plaatse groeien en geoogst worden. Klanten kunnen de kruiden zo letterlijk plukvers in de winkel kopen.
H&M is gestart met de verhuur van kleding: in de gerenoveerde winkel in Stockholm is die service voor het eerst beschikbaar gesteld. Ook is er een hersteldienst en een beautysalon in ondergebracht. Nieuwe bedrijfsmodellen als tweedehandskleding, abonnementen en verhuurdiensten worden steeds populairder in de mode-industrie, omdat shoppers zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
De blog Kooplust wordt hier vaker genoemd. Onlangs vroeg blogster Marian aan retailers wat het beste advies was wat zij ooit kregen.
De vernieuwde H&M-winkel in de Zweedse stad Stockholm lijkt op het eerste gezicht niet drastisch anders. Toch is er sprake van een flinke evolutie. De gehele winkel is modulair opgezet zodat op elk moment de inrichting veranderd kan worden. Dit helpt bij het duurzame karakter van de winkel.
De Britse warenhuisketen John Lewis heeft in Southampton een conceptstore geopend waarbij de verkoopruimte is vervangen door ‘experience playgrounds’. Het doel van de conceptstore is om klanten toegang te bieden tot allerlei verschillende expertises op zoveel mogelijk gebieden van het leven, op een manier die hen inspireert.
De kassaloze winkel van AH wordt nu ook in de VS uitgeprobeerd. Op het hoofdkantoor in Zaandam heeft Ahold Delhaize al sinds september zo'n eigen variant op Amazon Go: een kleine testwinkel waar medewerkers producten gewoon uit het rek kunnen nemen en naar buiten wandelen, zonder te scannen of af te rekenen. De digitale winkel is amper 14 m² groot en is uitgerust camera’s en sensoren. In de app van AH to go gebeurt ook het betalen vanzelf.
Er wordt flink geïnvesteerd in winkelmeters! In Nederland ligt de focus op renovatie, herontwikkeling en verduurzaming van bestaande winkelcentra.
Transitie: van een winkel met het juiste aanbod naar een winkel met het juiste aanbod, beleving, services en activiteiten. Hoe maak je nu van een trend een waardevolle kans? De directeur deelt een methode. “Breng een grote macrotrend in beeld, vertaal die naar een mesotrend. Wat zijn de behoeften, klantinzichten? Vertaal dat op microniveau naar formule-ontwikkeling die een antwoord geeft op de macro- en mesotrend.”
“Consumenten willen meer en meer dat zij kunnen krijgen wat ze willen, wanneer ze het willen en hoe zij het willen. Merken die dat bieden door technologie én menselijke interactie, komen als winnaar uit de bus.”
"Kinderen willen onze winkel niet meer uit." Dat moet je hebben als innovatieve pyjamawinkel. Recent opende Woody in Gent een belevingswinkel voor kinderen. Die vormt de blauwdruk voor de volgende winkels die het merk zal openen: “Kinderen stappen er letterlijk de Woody-wereld binnen. En eens ze binnen zijn, willen ze niet meer naar buiten." Niet alles is digitaal in de winkel: "We brengen er ook ‘het oude spelen’ – bijvoorbeeld in de vorm van een klimrek dat ook dienst doet als kledingdisplay.
Sportketen Declathon opent in San Francisco een winkel zonder kassa's. En met een robot. De robot, genaamd Tally, scant binnen twee uur alle producten in de winkel. Ook registreert de robot het als een product op een verkeerde plek is terechtgekomen, bijvoorbeeld doordat klanten het product hebben getest. Het is niet de bedoeling dat Tally op ten duur de medewerkers van de winkel gaat vervangen, maar door de 'saaie' taken over te nemen kan de medewerker zich focussen op interactie met de klant.
“De winkelgebieden lijken steeds meer op elkaar door herhaling van dezelfde winkelformules”. Maar is dat zo? Het merendeel van de verkooppunten is in handen van een zelfstandig ondernemer gebleven. Het totaal aantal actieve verkooppunten in 2019 ligt 9% lager dan in 2015. Dat de verhouding filiaalbedrijf versus zelfstandige gelijk blijft, geeft aan dat de krimp beide type ondernemingen ongeveer even sterk treft.
Hoe modeketen H&M nieuwe concepten uitprobeert. Nu in Berlijn een winkel die je niet herkent als H&M. In ‘Mitte Garten’, waar het bekende rode logo totaal ontbreekt, wil de modegigant een shopervaring bieden die nauw aansluit bij de behoeftes en levensstijl van de inwoners van de stad.
"We zijn een volledig geïntegreerde lifestyle-locatie aan het creëren die voor onomkeerbare veranderingen binnen het Nederlandse retaillandschap zal gaan zorgen.” De Westfield Mall of The Netherlands opent in 2020 een nieuw concept genaamd The Gallery. De Mall noemt The Gallery ‘een epicentrum van de innovatiefste en creatiefste on-trend producten die er zijn’.
Online gigant Coolblue opent steeds meer fysieke winkels. Dat is een bewuste keuze. De winkel in Arnhem is de vierde winkel die Coolblue dit jaar opent en de eerste grote stadswinkel.
Jumbo, Albert Heijn en PLUS behoren tot de 40 meest inspirerende retailers van Nederland. Jumbo wint het van deze 2 met flinke voorsprong, en maakt de transitie van distributie- naar domeindenken.
Albert Heijn op zoek naar een antwoord op de combinatie Jumbo / La Place? In juli van dit jaar doopte Albert Heijn zijn Bakery Café en Deli Kitchen-hoeken in de winkels om tot Allerhande Café en Allerhande Keuken. Het nieuwe concept ‘Albert Heijn Café & Keuken’ is daar een vervolg op.
AH gaat weer een stapje verder met het uittesten van de digitale winkel. Albert Heijn doet sinds september een test met de volautomatische winkel. Voor het eind van dit jaar wil de retailer kijken hoe het aanslaat bij ‘echte consumenten’
“Voor deze generatie, generatie Omega, is technologie als water. Ze komen al swipend uit de baarmoeder voordat ze mama zeggen.” Robots, machine learning, AI, VR. Er komt nogal wat op retailers af als het om technologie gaat, en tijdens What’s Next in Retail Tech kwam het allemaal aan bod. Trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk liep in sneltreinvaart door de komende honderd jaar. Zijn toekomstvisie in vijf quotes.
Het draait allemaal om luisteren en kijken. Je hebt mensen die in een winkel kleding verkopen en je hebt de échte verkopers. De mensen met een passie voor het vak die consumenten willen helpen om een kledingstuk te vinden waar ze blijer, mooier en gelukkiger van worden. En dan heb je nog jeansverkopers, want het aan de man brengen van spijkerbroeken is weer een vak apart.
In het jubileumnummer van RetailTrends: Hoe ziet de supermarkt eruit in 2050? Hoe ver zijn we op het gebied van duurzaamheid en innovatie? Kennen we de consument van de toekomst eigenlijk?
Het kopen op afbetaling maakt ook weer opgang. Na H&M biedt ook Marks & Spenser de mogelijkheid om gespreid te betalen. "Waarom we het doen? Om dezelfde reden als waarom we nu al ‘return in store’ aanbieden, of gratis levering. Klanten verwachten een optimale winkelervaring. Of dat nu online of offline is”, klinkt de redenering daar.
"Ik ben heel blij met mijn parttime baan waarin alles samenkomt: verkoop, styling, visual merchandising, etaleren, inkoop, social media, photoshoots en nog zoveel meer." Drie modeverkopers aan het woord.
Een garage in combinatie met een winkelcentrum: een mooi blurring concept waar je je ‘wachttijd’ aangenaam kunt doorbrengen. Naar aanleiding van twee eerdere pop-up winkels, besloot Taobao om dit keer een blijvende winkel te openen. Met de winkel wil de e-commerce gigant klanten de mogelijkheid geven producten eerst te voelen en zien voordat ze overgaan op kopen.
Een garage in combinatie met een winkelcentrum: een mooi blurringconcept waar je je ‘wachttijd’ aangenaam kunt doorbrengen.
Vanaf eind november vind je in Berlijn een nieuwe H&M-winkel. Met een nieuwe concept, dat is uitgedacht door H&M Lab. Mét naast een selectie uit het gebruikelijke aanbod ook tweedehands kleding en plaatselijke merken. En yoga.
Regelmatig worden er weer nieuwe cijfers gepubliceerd over omzetten in de detailhandel, zowel de fysieke als de online tak. Hoe komt het CBS aan die cijfers? Twinkle legde het statistiekenbureau een aantal vragen voor, hieronder zijn ze voorzien van antwoorden door specialisten van het CBS.
Jumbo opent een supermarkt in België. Volgens een nieuw concept, dat eerst uitgetest is in het Nederlandse Beilen. Het is een pragmatische kruising tussen een Jumbo Foodmarkt (het grote supermarktconcept met showcookingelementen) en een Jumbo City (de stadsformule die de nadruk legt op gemak en verse ‘food to go’). De meest opvallende toevoeging is die van een Foodcafé: een horecagelegenheid waar klanten kunnen genieten van koffie, broodjes en verse snacks.
Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaat ongeveer een derde van het voor menselijke consumptie geproduceerde en verpakte voedsel op een of andere manier verloren. Een Finse supermarktketen wil daar iets aan doen door elke dag een eigen 'happy hour' te organiseren. De retailer verkoopt dan voedingproducten die dreigen te vervallen met extra grote kortingen.
Het nieuwe vlaggenschip van Adidas aan Oxford Street heeft de ‘meest digitale retail ervaring’ van het merk ooit. Meer dan honderd digitale touchpoints zijn te vinden in de winkel waaronder interactieve spiegels in de paskamers en led-schermen die van ‘sfeer en doeleinde’ kunnen veranderen door middel van een klik op de knop.
Kooplust ziet weinig winkels zie die een écht doordachte strategie hebben in hoe ze online marketing inzetten voor hun winkel. Met onder andere Rituals als een van de mooie voorbeelden.
"In tijden van online shoppen is er nood aan een fysiek contactpunt om te communiceren met de klant. Tegelijk is ook duurzaamheid is erbij gekomen als vereiste. De laatste vijf jaar is naast authenticiteit, de relevante beleving belangrijker geworden."
IKEA naar winkelcentra? De Zweedse meubelreus Ikea kijkt in het Verenigd Koninkrijk naar winkelcentra als deel van een uitbreidingsplan. De woonwinkelketen wil zo profiteren van de lagere winkelvastgoedprijzen.
Hoewel een grote meerderheid van de merken en winkels vindt dat ze een prima werkend klachtenafhandelingsproces hebben, ervaart slechts een enorme minderheid (8 procent) van de klanten het als prima. Een klachtafhandeling is hét moment-of-truth in de klantbeleving van je merk of winkel. Zeker als je dat ‘au-moment’ tot een ‘wauw-moment’ weet om te buigen!
Kunstmatige intelligentie rukt op: de Belgische supermarktketen Colruyt experimenteert met automatische groenten- en fruitherkenning. Het systeem, dat ontwikkeld werd in samenwerking met het Gentse AI-bedrijf Robovision, kan met behulp van een slimme camera en een ‘deep learning’-model de 120 verkochte soorten groenten en fruit van elkaar onderscheiden. De retailer hoopt dat de technologie tijdswinst aan de kassa zal opleveren.
Internetgigant Amazon gaat het weer proberen: een nieuwe supermarktformule.
In de nieuwe winkelformule verzamelt de consument zelf zijn versproducten en bestelt hij de houdbaarheidsartikelen via de app. Terwijl de klant zijn versproducten bij elkaar zoekt, worden de houdbaarheidsproducten die via de app besteld zijn uit het magazijn gehaald. De hybride supermarkt bevat bovendien een gedeelte waar klanten hun online bestelde boodschappen kunnen ophalen en waar bezorgers pakketjes kunnen verzamelen.
Zelfs de goedkoopste supermarkt van Nederland heeft een eigen app. Een supermarktformule die voedselverspilling wil tegengaan door restpartijen op te kopen en goedkoop in de schappen te leggen.
Net als drogisterijketen DA gaat Etos de richting in van gezondheidsadviseur. Etos heeft de Solvo Groep overgenomen, bekend van websites als gezondheidsplein.nl, dokterdokter.nl en ziekenhuis.nl. De drogisterijketen zet zo naar eigen zeggen een belangrijke stap naar een nieuw drogisterijconcept, 'waarbij fysieke winkels en 24-7 informatievoorziening over gezondheid zijn geïntegreerd'.
Van de Nederlanders die nog nooit iets bij bol.com of Amazon kochten, gebruikten respectievelijk 25% en 10% het platform al wél om zich te oriënteren voor een offline aankoop.
HEMA experimenteert nu ook met een zelfscan betaalsysteem. Wanneer een product niet meer op voorraad is in de winkel, kan de klant de QR-code op het bijbehorende schapkaartje scannen. Het artikel wordt dan de volgende dag gratis thuisbezorgd.
HEMA Innovation Lab ontwikkelde de self-checkout service met innovatielab NowLab. ‘Met de schapscanner kunnen klanten door de winkel lopen, winkelen zoals ze willen en rijen omzeilen.
Het wordt steeds minder druk in de winkelstraat. Hoe zit dat in de 4 grote steden? Het aantal bezoekers is een belangrijke variabele, maar gelukkig niet de enige om het succes van een winkelgebied te meten en verklaren. Er zijn nog andere factoren die een rol spelen, zoals de verblijfstijd, nieuwe bezoekers en de bezoekfrequentie. Bureau RMC brengt ook deze variabelen in kaart en deze laten voor de grote steden een ander beeld zien.
Komt Amazone alweer met een nieuw winkelconcept? Amazon broedt op een nieuw concept voor kruidenierswinkels en zou al minstens twaalf vestigingen in en rond Los Angeles hebben vastgelegd. Veel meer dan het wat duurdere Whole Foods zou de nieuwe keten mikken op de gemiddelde Amerikaan.
Samen met onderzoeksbureaus Ipsos en GfK vroeg Axis consumenten naar hun ideale winkelervaring, om retailers te helpen bij het ontwerpen van de winkel van de toekomst. Een voordeel van winkelen is dat je producten kunt aanraken - voelen - ruiken - zien. Maar ook belangrijk is de sociale component door een menselijke behoefte aan contact, en technologie kan helpen bij het beperken van bepaalde ergernissen en bepaalde belevingen intensiveren.
Ook dierenwinkels zijn met de toekomst bezig. In de nieuwe winkels van de Engelse keten Pets at Home staat beleving en interactie tussen mens en dier centraal. In de winkel is er ook veel aandacht voor het welzijn van het dier. In het health centre kun je terecht met vragen over jouw huisdier en hoe je deze het best kunt verzorgen. Je kunt er ook terecht voor advies over voeding in combinatie met gewicht, het gebit en vitaliteit.
TMO-studenten onderzochten: zijn retailers klaar voor de 21e eeuw? Virtual reality, een spy-bril of NFC-tags. Als retailer ontkom je tegenwoordig bijna niet meer aan technologie in de winkel. Maar detaillisten en winkelmedewerkers moeten nog wel een beetje gepusht worden voor ze al die snufjes daadwerkelijk willen gebruiken.
Ook Rivièra Maison werpt zich op het leasen. Zelfs volledige interieurs, inclusief stylingadvies.
"Buy now, pay later". Waarom we het doen? Om dezelfde reden als waarom we nu al ‘return in store’ aanbieden, of gratis levering. Klanten verwachten een optimale winkelervaring. Of dat nu online of offline is.”
Hoe kun je de lokale fysieke retail nieuw leven inblazen? Amazon start in Groot-Brittannië met Clicks and Mortar-winkels, een pilot van een jaar. Meer dan honderd kleine merken die online populair zijn, hulp om hun verkoop in fysieke pop-up winkels uit te breiden.
Achter de schermen transformeert HEMA tot een internationaal merk dat de klantbeleving centraal stelt. "We zetten reuzenstappen in digitalisering en het ondersteunen van de customer journey."
Met de toevoeging van Nike’s nieuwe abonnementsservice voor kinderschoenen, Nike Adventure Club, zet een nog groter aantal modemerken in op een abonnementsservice of verhuur van mode items. Vorige week kondigde warenhuis Bloomingdale’s aan kleding te verhuren onder de service ‘My List by Bloomingdale’s’. Terwijl dit soort circulaire bedrijven en services oprukken rijst de vraag: hoe levensvatbaar zijn deze modellen?
De 10 grootste modemerken in Europa. De Spaanse Inditex-groep, het moederbedrijf van onder andere Zara, Massimo Dutti en Bershka, blijft stevig op de eerste plaats staan in Europa, met een omzet van 24,145 miljard euro en een groei met 3,2%.
In Finland heeft supermarktketen S-market een 'happy hour' ingesteld voor voedingsproducten. Om 21.00 uur - een uur voor sluitingstijd - verlagen de winkels de voedselprijzen voor honderden items die om middernacht vervallen tot 60%. Vaak gaat het om producten waarvan de prijs eerder al met 30% werd verlaagd. Het initiatief maakt deel uit van een campagne om voedselverspilling te verminderen.
De wachttijd bij de kassa kan met het nieuwe betaalsysteem van Amazon weer 3,7 seconden korter worden. Amazon-medewerkers testen de biometrische technologieop dit moment in de New Yorkse kantoren, meldt de New York Post. Enkele automaten zijn ermee uitgerust om producten zoals frisdranken en snacks te kopen. Bijzonder aan de technologie is dat gebruikers – in tegenstelling tot bij de gekende vingerafdrukscanner op bijvoorbeeld smartphones – geen fysiek contact moeten maken met de scanner.
HEMA beschouwt zichzelf niet langer als winkelketen, maar als merk. En HEMA wil in de toekomst bij veel verschillende winkels te vinden zijn. Zoals een samenwerking met de Franse supermarktketen Franprix. Toekomstige generaties zullen zeer waarschijnlijk minder zelf koken en daarom minder kopen bij supermarkten. “De invulling van de supermarkt komt compleet op zijn kop te staan.” Door het supermarktaanbod aan te vullen met non-fooditems, zoals HEMA nu al doet bij Franprix, kunnen foodretailers zichzelf weer nieuwe betekenis geven.
Binnen een jaar wil Leen Bakker met een leaseconcept voor banken en bedden de markt op. En wil het bedrijf met het aanbieden van een assortiment voor alles in huis de omzet verdubbelen.
Bij Crossmarks gelooft men dat succesvolle retailers zich continu aanpassen aan de veranderende wensen van de klant. Om klanten hier goed in te kunnen adviseren is het nodig om veranderingen in de wereld voortdurend te monitoren. Een rijtje van 10 retailtrends!
De meest populaire tools onder de consumenten? Stipt op nummer één (met 72 procent) staat een technologie die de tijd van het afrekenen van een product reduceert. Wat staat er verder in de Consumer Retail Technology Survey?
We leven in een tijd waarin we van A tot Z optimaal bediend willen worden en niet meer bereid zijn om te wachten. Retailers doen er alles aan om de customer journey zo vloeiend mogelijk te maken door zoveel mogelijk hobbels weg te halen. Retailers doen er alles aan om de customer journey zo vloeiend mogelijk te maken door zoveel mogelijk hobbels weg te halen. Een paar innovatieve voorbeelden, waaronder het in een kofferruimte bezorgen op momenten van afwezigheid.
"Price is what you pay. Value is what you get", liet voormalig rijkste man ter wereld Warren Buffett ooit optekenen. Veel ondernemers, managers en marketeers worstelen met het prijsbeleid voor hun product of dienst. Hoe zit dat met de P van Prijs? Ook deze 'P' is een onderdeel van marketingcommunicatie!
Ondanks zelfscankassa's en experimenten met kassaloze winkels is het helpen van ouderen een brede trend onder supermarkten. Wat te denken van een kletskassa? Een speciale kletskassa moet ervoor zorgen dat mensen even terloops iets kwijt kunnen.
Intussen in Zweden, to celebrate the unique initiative presented by McDonald’s Sweden. An advertising agency has decided to create the world’s smallest restaurant, the McHive.
Op zoek naar dat bloesje van die influencer? Outfits zoeken aan de hand van een foto, het kan nu ook bij Amazon. StyleSnap is een nieuwe toepassing in de app van de onlineretailer, die foto’s herkent met behulp van artificiële intelligentie.
Duizenden winkelmedewerkers van Albert Heijn worden de komende tijd getraind in alles wat met vers te maken heeft. Dat gebeurt onder meer in een nieuw trainingscentrum in Enspijk. De training is volgens de supermarktketen nodig, omdat veel winkels worden omgebouwd naar een nieuw concept met meer ruimte voor vers eten en kookinspiratie. Inmiddels zijn er vijftig filialen verbouwd. Eind dit jaar staat de teller op 150 en ook volgend jaar gaan de verbouwingen volop door.
Voor wie ook eens met een kleine groep of zelfs alleen een inspiratietour in de retailhub wil volgen, organiseert RetailDetail deze zomer exclusief open tours. Hoe ziet de toekomst van de winkelstraat eruit? En hoe kun je je bedrijf klaarmaken voor morgen? Retailhub is als uniek inspiratie- en kenniscentrum voor de handelssector een onmisbaar platform voor wie de ingrijpende veranderingen in de sector wil begrijpen. In de komende zomermaanden stelt retailhub zich daarom exclusief open voor iedereen, ook voor kleine groepen en zelfs individuele bezoekers.
Bestaat er zo iets als de rationele consument? Bekijk de video op de blog Kooplust. Stiekem zijn er een heleboel invloeden die ons onbewust naar onze portemonnee doen grijpen. Bekijk het shopping tripje wat deze rationele consument en alwetende psycholoog maakten.
Dit zijn de 50 grootste retailers ter wereld. Amerikaanse bedrijven domineren de hitparade van de grootste retailers ter wereld. In de Top-50 staan Walmart en Amazon bovenaan. Andere (bekende) bedrijven zijn onder andere Schwarz Group (moederbedrijf van discounter Lidl), Aldi, Carrefour, Tesco, Ahold Delhaize, JD.com en Alibaba.
In deze winkel moet je 3 weken wachten op je jeans. Maar dan heb je 'm wel precies passend! Na het kiezen uit drie verschillende jeansstijlen volgt een kleurenkeuze en geef je door wat jouw voorkeuren zijn voor de hoogte van de taille en lengte van de pijpen. Je gaat 30 seconden op de 3D bodyscan staan om jouw lichaamsmaten op te meten en daarna kan Unspun aan de slag met de jeans.
Modemerk Nike gaat workshops verzorgen in een popup-winkel in Chicago. In samenwerking met ontwerper Virgil Abloh (onder andere Louis Vuitton) kunnen jongeren deze zomer workshops volgen in het gloednieuwe NikeLab Chicago Re-Creation Center.
De Britse supermarktketen Waitrose test in Oxford de komende maanden op grote schaal alternatieve verpakkingen. De testwinkel aan Botley Road test het eerste ‘pick & mix’-concept voor verpakkingsvrij diepvriesfruit, schenkt wijn en bier van de tap, heeft navullingen voor schoonmaakmiddelen en dispensers voor pasta, rijst, granen, peulvruchten, gedroogd fruit en zaden. Klanten kunnen er vers gemalen koffie meenemen in een herbuikbare doos. De meeste verse groenten en fruit werden uit hun plastic verpakking gehaald, net als de bloemen en planten. Shoppers kunnen in de winkel herbuikbare dozen ‘lenen’ tegen een waarborg.
In de stad Luxemburg is onlangs een nieuw winkelcentrum geopend met daarin 12.000m2 "hypermarkt van de toekomst". Op 75.000 m² biedt het winkelcentrum ruimte aan 130 verschillende formules en 20 horecagelegenheden.
Slimme paskamers? Een paskamer waar je de zee hoort, waar je herkend wordt van zodra je binnenstapt en waar de winkelmedewerker al items voor je klaar heeft gehangen. De koppeling aan de klantenkaart zorgt er niet alleen voor dat je je als klant meteen gevaloriseerd voelt, het heeft ook als voordeel dat je dankzij de toegang tot je aankoopgeschiedenis ook gepersonaliseerde service kunt genieten.
Zeeman verkoopt (vanaf morgen)een dure en goedkope sneaker en legt de prijsopbouw uit in een filmpje.
Hema en Albert Heijn openen in het najaar 2019 twee pilotwinkels waar klanten zowel hun Hema- als Albert Heijn-boodschappen kunnen doen. Dit zijn Utrecht (Oudegracht) en Rotterdam (Beursplein). In beide winkels van de Hema komt een volwaardig Albert Heijn-assortiment met verse en houdbare producten. In beide winkels van Hema komt een volwaardig Albert Heijn-assortiment met verse en houdbare producten.
Lang niet alle winkels van supermarktketen Jumbo hebben hetzelfde assortiment. Sterker nog, de verschillen worden groter. Differentiatie van het assortiment was een van de eerste zaken die Jumbo aanpakte, toen de retailer enkele jaren terug aan de slag ging met data. Jumbo stemt het winkelaanbod in toenemende mate af op de locatie en de lokale voorkeuren. Vorig jaar was het gesegmenteerde assortiment al goed voor 35 procent van de omzet.
Ter inspiratie een blogaflevering van Kooplust, deze keer over het ideale verkoopgesprek dat uit zes fasen kan bestaan. Denk onder andere aan begroeting, aanspreken, vragen stellen en verkoop.
Mooi artikel over doelgroepen en marketing. Hoe benaderen bedrijven hun islamitische doelgroep? Vastenmaand ramadan biedt een mooie aanleiding voor een charme-offensief. Maar het gaat vaak mis.
IKEA heeft al enkele stadswinkels, maar nu is in Parijs de eerste volwaardige stadswinkel geopend. "Het is een laboratorium", zegt IKEA-topman Jesper Brodin tegen het Franse persbureau AFP. "Het is de bedoeling dat we het concept van La Madeleine uitrollen naar steden als Milaan, New York en Tokio als het succesvol is."
Hoe korter de houdbaarheid is, hoe hoger de korting voor de consumenten uitvalt. Hoe Albert Heijn kunstmatige intelligentie inzet om afprijzingen te berekenen.
Albert Heijn test als eerste met gevogelte- en visproducten. De supermarktketen ontwikkelde een algoritme die op basis van verschillende factoren de aanbevolen korting berekent. Die factoren zijn onder meer locatie, bonusaanbiedingen, weersomstandigheden en voorraad in de winkel.
Supermarktketen Sainsbury’s mag zich voortaan de eerste Britse retailer noemen met een winkel zonder kassa’s. Hoe werkt dat? In een gemakswinkel aan Holborn Circus in Londen hebben alle kassa’s plaats geruimd voor mobiele zelfscan: consumenten scannen er hun boodschappen met de SmartShop-app en kunnen betalen door een QR-code te scannen bij de uitgang. Ze worden dan meteen naar de betaalomgeving in de mobiele app gebracht om af te rekenen.
Struinen door de winkelstraten en het bezoeken van de stenen shop is eigenlijk best wel leuk. En je kunt spullen ook nog in het echt zien!
Hoe klanten in de buurt van de kassa een beetje blijer te maken. Nieuwe tips van Kooplust, zoals sfeer in de preentaties en over (vorige) aankopen te praten.
En nog een winkel van de toekomst, deze keer van Walmart. Het nieuwe concept onder de naam Intelligence Retail Lab (IRL) is ondergebracht in een buurtsupermarkt in Levittown, een stad in de staat New York. Er wordt gebruik gemaakt van interactieve displays, artificial intelligence-compatible camera’s en een enorm datacenter.
Idee: in het voorjaar van 2020 op excursie naar Antwerpen! Want de Stadsfeestzaal krijgt een wereldprimeur: RetailDetail opent er dan ‘The Future of Shopping’. Dit is een uniek lab waar winkelketens en technologiebedrijven samen de allernieuwste concepten testen.
Een zeer interessante inspiratiebron op retailgebied: Retailinsiders. Bekijk omzet per branche, omzetkengetallen, exploitatiebeeld, aantal winkels, winkelvloeroppervlakte, winkelformules en ketens, werkgelegenheid, bestedingen per productgroep en marktaandelen.
Over een paar jaar hebben alle productetiketten een bluetooth-tag. Slimme tags kunnen veel goedkoper worden.
Bijverkoop, altijd een puntje bij het oefenen van verkoopgesprekken. Een paar tips van Kooplust. Want wie bijverkoop op de juiste manier aanpakt, is zowel de klant als het bedrijf behulpzaam, maar dan wel zonder opdringerige bijverkoop!
Betalen met echt geld komt steeds minder voor. Wat komt er voor in de plaats? En, De kassaloze winkels van Amazon gaan toch 'contant' geld accepteren.
Alweer een experiment met een gerobotiseerde winkel, deze keer in Zwitserland. In Zurich heeft retailer Valora een kassaloze gemakswinkel geopend. Zowel de toegang tot de winkel als het shoppen en betalen worden geregeld via een app. De winkel biedt een zorgvuldig samengesteld assortiment van een duizendtal referenties. Het gaat vooral om verse voeding voor onderweg, alledaagse artikelen zoals koffie en de meest noodzakelijke huishoudelijke producten.
H&M start met de verkoop van tweedehands kleding. Tweedehands is een groeiende markt, ook in mode: in de komende vijf jaar zou de omzet er verdubbelen. De groei hangt samen met de stijgende vraag naar duurzaamheid, en dan niet het minst met een toenemende bezorgdheid rond hoe verantwoord fast-fashion is.
Hoe ervaar je als consument de winkel van de toekomst? Een toekomstbeschrijving door een grote leverancier van retailtechnologie. Kruip in de huid van de klant en stap voor stap door de toekomstige winkel lopen. Wanneer jij namelijk precies begrijpt hoe deze experience eruitziet, kan je echt stappen maken om aan de verwachting te voldoen. Onder andere binnenkomst, reviews, spiegelcheck, enzovoort.
In Manhattan opende ruim een week geleden 'de interessantste winkel ter wereld', naar eigen zeggen. De merken die een plaats krijgen bij Showfields worden met de grootste zorg geselecteerd en vallen allemaal binnen de categorieën wellness, huishouden en decoratie. Bovendien zijn de winkels van tijdelijke aard en zal het aanbod voortdurend variëren.
Een nieuwe aanpak in de autodealerwereld. Nissan heeft een nieuw verkoopconcept onthuld in Parijs: in het winkelcentrum Vélizy 2 heeft de autofabrikant een hybride showroom geopend, die sterk inspeelt op e-commerce en digitale technologie. Klanten kunnen er weliswaar een auto oppikken voor een testrit en geholpen worden door medewerkers van vlees en bloed, maar de eigenlijke aankoop gebeurt online.
Leuk leesvoer: het nieuwe digitale magazine van RetailDetail
De nieuwe vestiging van Galeries Lafayette in Parijs (6.500 m2) worden nieuwe retailconcepten uitgeprobeerd. Een van de nieuwigheden is de ‘slimme kleerhanger’, die de klant informatie geeft over het product en de beschikbare winkelvoorraad. En er werken geen verkopers of verkoopsters, maar stylisten die de klanten verder helpen via een nieuwe app.
Jumbo en La Place gaan verder op zoek naar nieuwe concepten. Retail en foodservice versterken elkaar meer dan ooit bij Jumbo. Dat blijkt uit de opening van het nieuwe Jumbo Food College, een gezamenlijk kennis-, ontwikkel- en opleidingscentrum van de supermarktketen en restaurantketen La Place.
Inditex, het moederbedrijf van o.a. Zara, ervaart positieve effecten van integratie van on- en offline en invoering van nieuwe technologieën. De retailer breidt zijn winkelnetwerk uit met een duidelijke focus op toplocaties, en investeert daarnaast in logistiek en in de nieuwste technologie, zoals RFID en een geïntegreerd voorraadbeheerssysteem. Beide zijn cruciaal om de shopper de beste winkelervaring te bieden.
Klimaat maatregelingen in de EU geven bizarre prijsverschillen in 'autoland'. De Lada Niva wordt nog altijd nieuw gemaakt in Rusland. In Duitsland verkoopt het model aardig, ook al omdat de auto daar met een vanafprijs van € 11.900 inclusief btw een vriendelijk prijskaartje heeft. Maar in Nederland is er sinds 2017 geen nieuwe Lada meer verkocht. De oorzaak? Wanneer je de Niva hier importeert, komt er maar liefst € 37.101 bpm bij.
Het bijzondere verhaal van een 185-jarig Zwitsers warenhuis. “Er zijn veel warenhuizen in Zwitserland, maar onze strategie is helder: we willen een echte bestemmingswinkel zijn. Als je naar Zürich komt, dan moet je ook Jelmoli bezoeken."
Wat doet IKEA om zelf toekomstbestendig te worden? Iets met duurzaamheid? Iets met leasen en na een periode van gebruik in- of omruilen?
Geen in plastic verpakte sla in de supermarkt, maar zelf oogsten in de winkel. Overigens experimenteren AH en Jumbo hier ook mee. Bio-ingenieurs hebben plannen onthuld om hangende groentetuinen in supermarkten op te zetten. De systemen gebruiken geen aarde, zijn draagbaar en kunnen zo in stedelijke omgevingen zoals winkels en supermarkten worden geplaatst. Gewassen worden namelijk verticaal gekweekt: met hun wortels opgehangen in een cilinder, waar ze worden gevoed met een voedselrijke nevel.
In een labowinkel van Sam’s Club test Walmart een nieuwe 'Scan & Go'-app uit, die gebruik maakt van artificiële intelligentie om producten te herkennen. Doordat ze de streepjescode niet hoeven te scannen, winnen klanten tijd. Het schijnt binnen 6 seconden te lukken!
“Disrupters hebben de hele branche, die een klein beetje heeft zitten snurken, wakker geschud.” Ook Leen Bakker is ontwaakt.
Amazon blijft zoeken naar fysieke verkoopkanalen. De pop-up winkels worden het dus niet. Tegenover de sluiting van de pop-up winkels staat de uitbreiding van de kassaloze Amazon Go-winkels.
In Hamburg opende Bonprix haar Fashion Connect Store, waarin de voordelen van offline en online zijn samengebracht. De ‘Fashion Connect’ store lijkt een goede oplossing voor de huidige problemen van de fysieke detailhandel. Veel van de storende factoren, zoals lange rijen voor de kassa en paskamers, gebrek aan aandacht van het personeel of slechte WiFi, zijn in de Connect Store aangepakt.
Is de paskamer een potentiële schatkamer? De nieuwe revolutie begint in het pashokje. Gastblijheid is gericht op het blij maken van je gasten. Máár voordat je ze blij kan maken, moet hun beleving eerst vrij zijn van obstakels. Net als bij curling poets je alle zorgen, teleurstellingen en irritaties weg uit de klantreis, nog vóór ze kunnen opspelen. Gastblijheid is in deze benadering geïnspireerd door Omotenashi. Dit is een zeer verfijnde vorm van Japanse gastvrijheid.
Sportketen Decathlon opende in Singapore een laboratoriumwinkel, vol technologie met onder andere geconnecteerde spiegels, een mobiele betaalapp en een snel transportsysteem voor het klaarzetten van online bestellingen.
Het nieuwe model van het kassaloze winkelconcept op wielen van Moby Mart heeft een prijskaartje van 25 duizend dollar. “Als de technologie goedkoper wordt, worden de winkels ook goedkoper om te bouwen en wordt het voor meer mensen mogelijk om een Moby Mart te kopen”
Er komen geen nieuwe grote IKEA's meer bij, aldus CEO Jesper Brodin. Ikea ziet zijn winst dalen en ook het aantal bezoekers van de woonwarenhuizen loopt terug. De meubelgigant wordt uitgedaagd door het digitale tijdperk. Als er nog nieuwe winkels van Ikea komen, zullen het kleinere stadswinkels zijn. Zo zullen de prijzen van producten in de toekomst ook nog zakken, maar wie ze thuis geleverd wil krijgen, moet meer betalen.
Dankzij een bruisende economie en optimistische consumenten groeide de detailhandel in 2018 voor het vijfde opeenvolgende jaar (+3 procent). Maar dat geldt niet voor alle winkels. Hoe zet je alle zeilen bij? Het heeft onder andere met personeel, aanhaken bij duurzaamheid, ook online zichtbaarheid en met serviceverlenen te maken.
Speelgoedfabrikant Lego komt met een kledinglijn voor volwassenen. Met als stunt een lege winkel. Het gaat om de eerste kledingcollectie van volwassenen voor het speelgoedmerk, die bestaat uit onder meer T-shirts, truien en petten.
Thuiswinkel e-Academy presenteert een gratis online cursustraject rond e-commerce. De eerste les staat klaar, dit jaar komen er in totaal 10.
In China zijn er al meer dan 750: onbemande, kassaloze minisupermarkten. Binnenkort probeert Auchan er een uit net over de Franse grens. In de compacte containerwinkel zijn noch kassa’s, noch medewerkers te bespeuren: je shopt er volledig mobiel.
Nieuwe stap van AH en Hema. HemAH? Hema en Albert Heijn slaan de handen ineen. De twee ketens openen gezamenlijk twee pilotwinkels dit jaar waar klanten zowel hun Hema- als Albert Heijn-boodschappen kunnen doen.
Klantgericht is niet altijd klantgericht genoeg. Er is een grote kloof in beleving tussen retailers en consumenten. Belangrijk bij het creëren van een klantgerichte cultuur is het kweken van empathie voor de klant en die op de juiste manier tonen. Dat kan door onderzoek te doen naar de hobbels in de customerjourney en de continu veranderende behoeften van de doelgroep
Capgemini onderzocht hoe het staat met het gebruik van kunstmatige intelligentie in de Retail. De moderetail loopt voorop! Het percentage retailers dat AI (artificial intelligence of kunstmatige intelligentie) gebruikt groeit dan wel, maar veel kansen laat de retail nog links liggen. Hiermee lopen ze tot 340 miljard dollar (300 miljard euro) mis, aldus CapGemini in het rapport ‘Building the Retail Superstar’.
Welke supermarktketens hebben het goed gedaan in 2018? En welke kant gaat het de komende jaren op? Eind 1900 ging nog een groot deel van het inkomen van gezinnen naar voeding, nu is dat aandeel terug gebracht tot ergens rond de 10 procent. Gezinnen zijn tijdens de crisisjaren gewoon door blijven eten en daar hebben de supermarkten volop van geprofiteerd. Bovendien werd aandeel afgesnoept van horeca en speciaalzaken.
Op zoek naar retailinformatie? Twaalf hogescholen, universiteiten en retailorganisaties bundelen cijfers en kennis over de retail op een nieuwe website:https://www.retailinsiders.nl.
Hoe gaat het met de robotisering bij onze collega's in de horeca? Horecabedrijven die geremd worden door personeelsschaarste kunnen hun toevlucht nemen tot robots en automatisering. Een kijkje in de keuken van vijf bedrijven die met honderden miljoenen groeikaptaal het restaurant opnieuw uitvinden.
De Duitse modeketen Bonprix opent half februari een 'winkellab'. Het draait om de smartphone. Van elk kledingstuk en accessoire hangt slechts één exemplaar op de inspirerende ‘trendvloer’, als in een showroom. De klant kan producten naar keuze scannen en de juiste maat selecteren. Die items worden vervolgens toegevoegd aan een virtueel winkelmandje, zodat ze in een paskamer kunnen worden gehangen, klaar om te passen.
Makkelijk boodschappen doen met een slimme boodschappenkar.
Hoe een slager in het Vlaamse Mariakerke (bij Gent) een oplossing vond voor klanten die geen tijd hebben om tijdens de openingsuren naar de winkel te komen. En een Innovation Award wint! Het gaat om een afhaalsysteem waarbij de klant zijn bestelling lokaal komt oppikken op een moment dat hem het best past.”
De klant moet wél centraal staan bij technologie op de winkelvloer. Een voorbeeld uit België. Het begrip ‘new retail’ verwijst naar de integratie van online en offline technologie op de winkelvloer. Alibaba geldt als voorloper, maar de trend blijft niet beperkt to China. Meer zelfs: het is een vloedgolf die nu vanuit het oosten aan hoge snelheid op ons afkomt.
Ruim driekwart van de Nederlanders doet toch het liefst aankopen in een fysieke winkel. Een aangename sfeer is een doorslaggevende factor, stelt vers onderzoek. De waarde van interactie en personalisatie: ‘De mogelijkheid om verschillende producten en services uit te proberen en te ervaren’ wordt door consumenten als belangrijkste reden genoemd om iets in de fysieke winkel te willen kopen. Meer dan een derde van de consumenten wereldwijd zegt: ‘het gevoel dat de ervaring voor mij op maat gemaakt is zorgt ervoor dat ik eerder geneigd ben iets in de winkel te kopen’.
Afgelopen dagen was de wintereditie van Modefabriek. Veel kleur, én augmented reality. De beursvloer lijkt gehoor te geven aan, wellicht een selffulfilling prophecy, van trendforecaster Lidewij Edelkoort. Edelkoort gaf tijdens haar trendseminar voor het herfst/winter 2019-2020 seizoen al aan dat haar kleurenkaart nog nooit zo helder is geweest in de winter, soms zelfs niet in de zomerseizoenen. Edelkoort maakte zich hard voor het veranderen van het kleurenpalet in zowel het winterseizoen als het zomerseizoen.
Ahold Delhaize zet vanaf komend voorjaar autonome bezorgvoertuigen in bij zijn Amerikaanse formule Stop & Shop. Die brengen boodschappen niet alleen zelfstandig aan huis, maar stellen klanten ook in staat bij de voordeur producten te kiezen en te betalen.
Zijn online reclames effectief? Maurits Martijn en Jesse Frederik doken in de wereld van de online marketing en ontdekten: vrijwel iedereen overschat het effect van online advertenties – áls er al een effect is.
In fysieke winkels wordt gastvrijheid steeds belangrijker. Goed om daar tijdens de lessen aandacht aan te besteden, deze 6 videotips zijn daarbij erg handig.
Is het einde van de bankpas in zicht? Klanten van Abnamro kunnen betalen met 'wearables', zoals ringen en horloges, die aan een bankrekening kunnen worden gekoppeld. Deze wearables hebben een door Mastercard gecertificeerde betaalchip.
IKEA heeft de ambitie om de winkelervaring binnen drie jaar compleet te vernieuwen. De vestiging in Haarlem geldt als een van de 4 voorbeeldwinkels in de wereld. IKEA test het concept ook in winkels in Canada, Frankrijk en Polen.
Albert Heijn heeft een winkel in Amsterdam voorzien van het eerste zogenoemde buitenbeentjesschap. Daarin liggen producten die er anders uitzien dan normaal, maar niet verschillen in kwaliteit, smaak en versheid.
Wie zijn wereldwijd de koplopers in klantbeleving en hoe passen zij de strategie toe in hun winkels? Samenvatting van een onderzoek van Mood Media, met video's van een paar mooie voorbeelden. Vier belangrijke trends die succesvolle merken op alle continenten toepassen om de klant centraal te stellen: het customizen van producten en diensten voor een unieke ervaring (customization), onderdompeling in een andere wereld (immersion), het creëren van een gemeenschap (community) en de focus op gemak (convenience).
En hoe ging vorig jaar met de drukte in de winkelstraten? Afgelopen jaar zijn volgens het verslag meerdere trends onder het winkelend publiek te zien. Het aantal passanten daalde, maar de conversie en het bonbedrag kwam hoger uit. “Consumenten komen beter voorbereid naar de winkel door gebruik van sites, apps en andere media. Het potentieel voor uw winkeldeur wordt in aantal dus minder, maar kwantiteit beter.”
AH zet vaart achter de transformatie van haar supermarkten. Van een markt van 38 miljard euro naar een markt van 65 miljard euro. Verrassend genoeg zet ook IKEA stappen in de thuisbezorging van food. De maaltijden van AH kunnen besteld worden bij Thuisbezorgd.nl en Deliveroo, die ze binnen een half uur bezorgen. Naast hoofdgerechten als stamppot en lasagne kunnen klanten ook salades, drankjes en nagerechten laten bezorgen.
De altijd interessante blog Kooplust begon 2019 met de vraag ‘Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn winkel?’ Nieuw assortiment. Een verbouwing. Een webwinkel. Andere openingstijden. Een koffiehoek toevoegen. Maar ook: marketing! Breng proactief de winkel onder de aandacht.
Het aantal banen bij webwinkels is tussen 2012 en 2016 met 56 procent toegenomen. Dit is een stijging van zo’n 21.000 banen in de ecommerce. De roep om personeel blijft erg sterk; webwinkels geven aan steeds vaker last te hebben van een tekort aan personeel. Begin 2018 telde de detailhandel zo’n 883.000 banen, waarbij zes procent van de werkgelegenheid uit webwinkels komt. Dit en nog meer interessante informatie over de arbeidsmarkt in de Retail is te lezen in de factsheet van het UWV.
Technologische ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op en ook retailers ontsnappen niet aan de veranderende wereld. Het gebruik van kunstmatige intelligentie wordt langzaam in webwinkels geïntroduceerd, maar ook nieuwe technieken voor fysieke winkels zien het levenslicht. Drie ondernemers aan het woord: "De rol van medewerkers verandert naar adviseur".
2018
Tegenwoordig vindt al 42% van alle wereldwijde e-commerce plaats in China, dus het gaat nu al over naar het volgende hoofdstuk: van de broekzakken van mensen naar hun lichaam. Er worden enorme sprongen gemaakt op het gebied van gezichtsherkenning, biohacking en robotisering.
Het ombouwen van een supermarkten in eet- en bezorgcentra komt vaker voor. Nu ook Carrefour. Traditionele kruideniersproducten als schoonmaakmiddelen en dierenvoeding zullen naar online schuiven, de fysieke winkels krijgen daarmee steeds meer een rol als servicepunt voor snelle thuisbezorging en als verkooppunt van vers.
Amazon blijft de kassaloze supermarkt verder ontwikkelen. En ook Saturn (MediaMarkt) experimenteert hiermee. Het systeem van Amazon Go, dat de aankopen van klanten via camera's en sensoren automatisch afrekent zonder dat ze nog langs een kassa hoeven, is tot nu toe alleen nog maar te vinden in relatief kleine buurt- en gemakswinkels in grote steden in de Verenigde Staten. Een van de redenen hiervoor is dat de software in het begin vastliep van zodra er meer dan twintig mensen tegelijk in de winkel aanwezig waren. Andere redenen zijn wellicht de hoge kostprijs van alle apparatuur die nodig is om elke beweging en elk product in het schap in de gaten te houden en natuurlijk de complexiteit van het hele proces.
Een paar mooie voorbeelden van het gebruik van Augmented Reality.
Amazon blijft de kassaloze supermarkt verder ontwikkelen... En ook Saturn (MediaMarkt) experimenteert hiermee.
AH voelt de hete adem van de combinatie Jumbo/LaPlace in de nek en lijkt een paar stappen verder te willen gaan. "Winkels zijn voor beleving, online is voor de boodschappen", volgens Ahold Delhaize-topman Wouter Kolk. Hij wil naar minder winkels, die dan eerder gaan dienen als eetplekken en bezorgpunten.
Vijf voorspellingen over het shoppen tijdens deze en de komende feestdagen. Onder andere: 'Inkopen vinden rondom deze feestdagen meer op mobiel plaats dan op enig ander apparaat' en 'voice vindt zijn stem'.
Digitale Kerst bij Hudson's Bay. Hudson’s Bay plaatst de komende vier weken een ‘magic mirror’ in zijn Rotterdamse warenhuis. De warenhuisketen is naar eigen zeggen de eerste retailer in Nederland die klanten op deze manier laat kennismaken met augmented reality rond de feestdagen.
De P van Prijs... Hoe zit het met hoge kortingen? "Tot onze verbazing ontdekten we dat hoge kortingen de verkopen niet verbeteren, maar verminderen", aldus Cao. Het effect is sterker bij zogeheten 'credence goods', producten waarvan consumenten de kwaliteit en dus de waarde moeilijk kunnen vaststellen. Voorbeelden hiervan zijn medische behandelingen of autoreparaties.
Momenteel is e-commercegigant Amazon vooral opportunistisch actief in de Beneluxen levert het bedrijf via Amazon.fr en Amazon.de, maar het is zeer aannemelijk dat Amazon een grootscheepse intrede plant in België en Nederland. Bovendien is het waarschijnlijk dat de e-tailer daarbij ook zal focussen op voeding en dranken, immers de grootste markt ter wereld.
Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM en het Ministerie van VWS ontwikkelde de gratis online training ’in de winkel’. Vanaf nú beschikbaar.
Zelfs Facebook begeeft zich in stenen winkels. Facebook opent voor de feestdagen diverse pop-up winkels in de warenhuizen van Macy’s in de Verenigde Staten. Het platform wil hiermee opkomende en gevestigde namen helpen een nieuw publiek te bereiken.
Alibaba treedt toe tot de wereldwijde inkoopmarkt voor verse voedingsmiddelen. Een ontwikkeling die zich grotendeels achter de schermen afspeelt maar grote gevolgen heeft voor het supermarktlandschap, ook in Nederland. Interessante column van Kitty Koelemeijer.
Jaarlijks lopen Nederlandse bedrijven naar schatting 3 miljard euro omzet mis door het bieden van een slechte klantenservice. Een excellente serviceverlening aan klanten is in het digitale tijdperk de nieuwe norm geworden. De kwaliteit van de klantenservice heeft namelijk een sterke relatie met de loyaliteit van klanten.
Leuk verhaal over verkoopgesprekken. Oprechte interesse in de klant is essentieel! Doordat klanten meer keuze dan ooit hebben in aankoopkanalen en momenten om te kopen, zijn conventionele verkoopskills al even niet meer toereikend.
Op de vaak interessante blog van Kooplust een interessant artikel over bedrijven die een glimp van de toekomst laten zien.
Welke kansen zijn er? Hoe ziet de winkel van de toekomst eruit? Wat zien we in het distributie centrum van morgen? “Het zijn nog altijd de stenen winkels die zorgen voor emotie en beleving bij het winkelen.”
Hoe ziet 92 jaar HEMA er uit? De belangrijkste punten uit Hema's geschiedenis. HEMA, destijds nog bekend als Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam(H.E.M.A), opent op 4 november 1926 voor het eerst haar deuren. De eerste vestiging van het warenhuis bevindt zich in de Kalverstraat in Amsterdam.
Verkoopsucces is niet meer of minder dan op het juiste moment de juiste consument bereiken. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je weten wát die momenten zijn en wanneer je klant ‘in the mood’ is om te kopen. Nog belangrijker is om te weten wíe je klant precies is.
Gamen om korting te krijgen in de supermarkt? Korting op basis van je score wordt getest bij enkele filialen van Albert Heijn.
Teren op een ooit succesvolle winkelformule is een doodlopende weg. Hoe gaan retailers als Blokker, Ikea en Bijenkorf daarmee om? De rode draad: een geslaagde transitie is mogelijk, maar alleen als je echt weet wat de klant wil.
De weg kwijt in bijvoorbeeld een bouwmarkt? Straks hoeft dat geen probleem meer te zijn, dankzij de LED-armaturen met Interact Retail Indoor-navigatiesysteem aan het plafond. Dat systeem kan via elke lamp in de winkel een unieke code uitsturen. Vervolgens wordt deze code door de camera op smartphones van klanten opgevangen. Daarmee kan de exacte locatie van de telefoon bepaald worden op een digitale plattegrond van de winkel die in de app is opgeslagen.
Marketingstunt van Amazon: Amazon opent een pop-up kledingwinkel in Londen. Voor slechts 5 dagen, maar elke dag anders. En mét personeel. Amazon wil zich op de modekaart zetten en een pop-upwinkel vol beleving in de Londense Baker street moet daarbij gaan helpen. Van 23 tot 27 oktober speelt Amazon Fashion er winkeltje, met een mix van trendy merken en al even hippe beleving die van de shop vooral ‘the talk of the town’ moeten maken.
Toekomstmuziek? Of we ze ooit tegen zullen komen is de vraag, maar supermarktketen Walmart heeft ideeën over slimme, biometrische handvaten op een winkelkar. Met zo'n winkelkar met biometrische handvaten kan de retailer ongeziene informatie te weten komen over degene die het karretje in de winkels voortduwt. De handvaten moeten in de toekomst beter handen kunnen lezen dan de beste waarzegster: ze voelen om te beginnen het hartritme en je lichaamstemperatuur, maar verder ook hoe groot de handen zijn, hoe zacht, hoe vochtig en zelfs hoe zuurstof-absorberend. En de kar meet dankzij een draadloze netwerkverbinding de snelheid en de locatie van de winkelkar, maar ook hoe warm het is in de winkels.
IKEA blijft nieuwe concepten uitproberen, vooral in binnensteden. Nu in Londen: de IKEA Planning Studio. In de mini-stadwinkels ligt de focus op service en advies. In tegenstelling tot de grote woonwarenhuizen van de interieurketen, zijn hier niet alle producten voorradig. Klanten kunnen inspiratie opdoen en advies krijgen en moeten vervolgens een online bestelling plaatsen. Met een oppervlak van vierhonderd vierkante meter is de studio beduidend kleiner dan de traditionele IKEA-vestigingen.
Is er een oplossing voor de teloorgang van speelgoedwinkels? Sinds 2005 liep het aantal speelgoedzaken met 27 procent terug. Wel worden de overblijvende winkels steeds groter. Telde een gemiddelde speelgoedzaak in 2005 nog een kleine 206 vierkante meter, nu is dat ruim 259 vierkante meter. De oorzaak van de krimp ligt deels in de verschuiving naar online.
De detailhandel groeit flink! De non-foodbranche boekte 2,1 procent meer omzet. Kledingwinkels groeiden met 3,3 procent het hardst, gevolgd door elektronicazaken met 2,8 procent en drogisterijen met 2,5 procent. Ook schoenenverkopers (2,2 procent), winkels in recreatieartikelen (1,5 procent) en dhz-zaken (0,2 procent) zagen hun omzet oplopen. In de foodsector kwam de omzetgroei uit op 3,1 procent, waarbij het volume met 2,1 procent groeide. Supermarkten boekten vier procent meer omzet.
Alsmaar meer en meer technologie in winkels, zoals slimme passpiegels, gezichtsherkenning en VR-brillen. Maar, hoe zinvol is dat? Kijk voor meer informatie op whatsnextinretailtech.nl.
Mooi achtergrondartikel over de ontwikkelingen in de Retail. Gaan de stenen winkels winnen? De winnaars zijn in vier categorieën te onderscheiden:
- schaalbedrijven, zoals IKEA, Wehkamp, Coolblue, Swiss Sense en Nelson;
- merken, zoals Rituals, Scotch & Soda, Suitsupply en Rivièra Maison;
/ discounters, zoals Action, Jysk, terStal, Decathlon en New Yorker en
- nichespelers, zoals De Bijenkorf. Bever. Schoonenberg Hoorcomfort en Schaap & Citroen.
In Milaan is onlangs de slimste Zara ter wereld geopend. Een blik in de toekomst van de modeketen? Zo wordt het voorraadbeheer volledig geautomatiseerd, zullen robots de online bestellingen afhandelen en krijgt elk pand een efficiënt energiesysteem.
Kassaloze winkels? Amazon heeft concrete plannen om er tegen het jaar 2021 zo'n 3.000 kassaloze supermarkten te openen.
C&A heeft zijn winkel in het centrum van Berlijn in vijf maanden volledig verbouwd. Het nieuwe filiaalconcept is ‘het bewijs van een voortdurende investeringsfocus’, aldus de nieuwe landendirecteur Mohamed Bouyaala van de modeketen in Duitsland. “Op het Alexanderplatz in Berlijn laten we zien hoe de toekomst van C&A eruit ziet.” De winkel telt na de verbouwing 3.800 vierkante meter, verdeeld over vier verdiepingen.
Bijzondere samenwerkingen... HelloFresh met supermarktketen Plus en Hudson's Bay met Karwei. De supermarkt richt zich steeds meer op gezonde maaltijdopties. Naast het HelloFresh-concept komt de keten ook met een nieuwe eigen lijn van verse soep- en maaltijdpakketten en kant-en-klare maaltijden.
Ikea werkt aan een concept voor het verhuren van meubels. Binnenkort test de woonretailer dat in meerdere landen op de markt, evenals het nieuwe winkelconcept, waarbij digitale technologieën een belangrijk deel uitmaken van het winkelbeeld.
Amsterdam kan zich opmaken voor een wereldprimeur in sustainability en het gevecht tegen de plastic soep: Ozarka. Op korte termijn moet er een flagshipstore komen in de foodretail. Een duurzame supermarkt waar al het eten wordt verpakt in herbruikbaar verpakkingsmateriaal waar ook statiegeld op zit.
De Chinese retailgigant JD.com opent de komende jaren 1.000 supermarkten. Vol technologische snufjes. Door het samenstellen van klantprofielen, kan het concern naar eigen zeggen optimale winkellocaties en lay-outs bepalen. Data-analyse helpt ook het voorraadbeheer te verbeteren, door de meest geschikte hoeveelheden en typen sku’s te selecteren voor iedere vestiging.
De Japanse modeketen Uniqlo opende haar eerste Nederlandse filiaal. De focus op de Nederlandse klant is in gedeelten van de winkel goed te herkennen: de jeanslijn van het Japanse merk is uitgelicht, de weerbestendige innovaties (‘Goed voor het Nederlandse weer, waar je vier seizoenen in één dag kan ervaren’) hebben een prominente plek gekregen en speciaal voor de Amsterdamse winkel is een een origami windmolen print op de ruiten te zien.
Kruidvat heeft een nieuwe mobiele app geintroduceerd. De oude app bood geen bestelmogelijkheid. Die deed vooral dienst als een alternatief voor de plastic voordeelkaart. Er is geoptimaliseerd op basis van feedback van duizenden gebruikers.
Na Spar durft ook Albert Heijn meer experimenten met kassaloze winkels.
Nieuwste cijfers over e-commerce in Nederland. De Thuiswinkel Markt Monitor meldt onder andere dat in de eerste helft van dit jaar precies een kwart van alle bestedingen aan producten en diensten online werd gedaan. In deze periode werd er voor 11,83 miljard euro online uitgegeven, een stijging van 11 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
Is lang wachten bij de kassa een probleem? Of valt dat wel mee? "Assumption is the mother of all fuck ups". Dit geldt zeker voor het algemeen bekende vooroordeel over de rij bij de kassa. Het lastige van dit kostbare probleem begint namelijk al bij het begrip 'te lang'
Het ergert veel klanten als medewerkers onderling praten tijdens het helpen van een klant. Nog erger, medewerkers die “druk op de telefoon”. Voor veel klanten is dat één van de belangrijkste redenen om die winkel voortaan niet meer te bezoeken! Er zijn meer redenen waarom klanten een winkel de rug kunnen doen toekeren, zoals beperkte vakkennis als wanneer medewerkers geen toegevoegde waarde lijken te leveren.
Een menukaart op basis van augmented reality? Een app voor een 3D-menu, in hologrammen. Want gasten eten met hun ogen en zo zien ze precies wat ze kunnen bestellen.
Warenhuisketen HEMA gaat inwonen bij Britse warenhuis Next. Voor het eerst in de geschiedenis van Hema heeft het warenhuis een shop-in-shop geopend.
Koffiebeleving en nieuwe technologie: Nespresso opent een nieuwe een 230 m² grote flagshipstore in Antwerpen. Traditionele kassa’s zullen in de nieuwe winkel schitteren door afwezigheid: de medewerkers zijn voorzien van tablets. Gehaaste klanten kunnen in de zogenaamde ‘Zelf-selectie zone' makkelijk en snel zelf een bestelling plaatsen.
Het Zeeuwse familiebedrijf Omoda opent een nieuwe schoenenwinkel aan het Museumplein in Amsterdam. Ontwerp: Studio Piet Boon.
Om de juiste beleving en expertise te bieden, is deskundig personeel volgens sector banker Henk Hofstede de belangrijkste voorwaarde. Goed personeel zorgt voor tevreden en loyale klanten, stelt hij. Vooral de branches wonen, sport en schoenen hebben volgens het onderzoek te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Voor jongere consumenten geldt in sterkere mate dat ze minder winkels bezoeken dan voorheen
De kassaloze Amazon Go-winkel krijgt concurrentie! In San Francisco biedt Zippin momenteel via privéuitnodiging toegang tot zijn conceptwinkel. Vanaf midden september zal de winkel ook tijdens beperkte uren open zijn voor het publiek. Ook in Engeland wordt geëxperimenteerd met kassaloze oplossingen.
Om de juiste beleving en expertise te bieden, is deskundig personeel volgens sector banker Henk Hofstede de belangrijkste voorwaarde. Goed personeel zorgt voor tevreden en loyale klanten, stelt hij. Vooral de branches wonen, sport en schoenen hebben volgens het onderzoek te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Voor jongere consumenten geldt in sterkere mate dat ze minder winkels bezoeken dan voorheen.
Ook in Engeland wordt geëxperimenteerd met kassaloze oplossingen. Zippin, een startup uit San Francisco met ex-medewerkers van onder andere Amazon, is één van de spelers die de beweging in de Verenigde Staten wil dragen. “Consumenten verspillen in de VS bijna 37 miljard uur per jaar terwijl ze in de rij staan, waarvan een aanzienlijk deel aan de kassa's van winkels”.
Albert Heijn test op diverse plekken een 'maaltijdmuur' uit. Onlangs bij het stadsziekenhuis OLVG in Amsterdam. De maaltijdmuur was vooral populair bij medewerkers die ‘s nachts klaar waren met hun dienst of in de weekeinden werkten. Ook van bezoekers en patiënten kregen AH en het Amsterdamse ziekenhuis goede reacties.
Van plastic afkomen en meer recyclebaar verpakkingsmateriaal, beter laat dan nooit. Maar iets sneller zou nog prettiger en beter zijn.
De modebranche omarmt de RFID-chips. RFID staat voor Radio Frequency Identification en gaat over het identificeren van producten of goederen aan de hand van tags. RFID moet zorgen voor 1) een accurate voorraad om ‘nee’-verkoop te minimaliseren, 2) mogelijkheden voor het uitbreiden van omnichannel en 3) efficiënt werken in de logistiek en in winkels.
Walmart Walmart test een gerobotiseerd systeem voor het picken van online orders bij zijn winkels. Robots en 'personal shoppers' werken hierbij samen. Klanten kunnen dan een groot deel van de boodschappen via een nieuw systeem bestellen. Verse producten moeten ze nog wel in de winkel zelf aanschaffen.
Waar staan de kappertjes? Albert Heijn probeert het uit in Hoofddorp: navigeren in de supermarkt via de winkellampen. In de nieuwe app kunnen klanten testwinkel sinds deze week het product intypen dat ze zoeken, waarna de app hen de weg wijst. De proef loopt 12 weken en kwam tot stand met Signify, het vroegere Philips Lighting. Slimme verlichting speelt dan ook een sleutelrol in de nieuwe tool: elke lamp in de winkel stuurt een unieke code uit, die door de camera op de smartphone wordt opgevangen.
Voedselverspilling tegengaan met dynamic pricing: binnenkort in de supermarkt! Het systeem van Wasteless verlaagt automatisch de prijzen van versproducten die de houdbaarheidsdatum naderen. Dat gebeurt doordat de verpakking, het prijslabel op de schappen en de kassa met elkaar verbonden.
De Nederlandse keten Rituals opent 2 à 3 nieuwe winkels per week, vooral in het buitenland. Rituals is volgens oprichter Raymond Cloosterman een van de eerste merken die online en digitaal vanaf dag één succesvol combineert. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?
Decathlon haalt in India van alles uit de kast om de klantervaring te optimaliseren. Onder andere met een VR-zone, shop & collect-lockers waar je 24/7 bestellingen kunt ophalen, zelfbedieningskassa én een scan & go-app.
Interessante blog van Kega over vier fasen van phygital experience. Hoe breng je als retailers structuur aan in dit woud van mogelijkheden van 'fysiek', 'digitaal' en 'omnichannel'?
De omzet in de Nederlandse detailhandel groeit in 2019 naar verwachting met vier procent. Dat stelt het ING Economisch Bureau in een vooruitzicht op de sector. Dit jaar komt de groei naar verwachting uit op 3,5 procent.
Hoe je met instore-technologie de jongere consument kan bereiken. De gidslijnen voor instore-technologie van nu: Maak het vernieuwend, Maak het interactief, Maak het relevant.
Alibaba en Guess hebben in Hongkong een tijdelijke conceptstore onder de naan Fashion AI geopend. Consumenten kunnen de kleding die in de winkel hangt virtueel passen en vervolgens online bestellen.
Smart Phygital, wat is dat nu weer? Retailers en merken moeten hyper-empathisch worden om de volatiele consument op zijn wensen te bedienen, zegt Matthieu Loitron van het agentschap Havas Paris. ‘Smart phygital’ is de toekomst en deze trends zetten de toon.
Aandacht voor doelgroep, personeel en service: wat kan de modesector leren van de boekhandel 2.0? Onder andere dat de boekhandel van NU is winkel meer waar de klant alleen nog binnenkomt als hij weet wat hij wil kopen, maar een plek waar hij wil zijn en verblijven.
Welke openingszin voor je verkoopgesprek kun je het beste kiezen? Liefste eentje waarop het antwoord iets anders is dan ‘Ik kijk alleen maar even rond’, natuurlijk. Meer in deze vlog van Kooplust! Probeer eens een persoonlijke vraag, of begroet met een compliment.
Westfield, eigenaar van het grootste winkelcentrum van Europa, is gefuseerd met Unibail-Rodamco. Het vastgoedbedrijf laat een glimp zien van wat ons te wachten staat in 2028. Het winkelcentrum wordt een ‘hyper-verbonden microstad, gedreven door sociale interactie en met zijn eigen community’.
Weekboodschappen doen? Dat lijkt een uitstervende gewoonte. Boodschappen doen voor de 'kortere termijn' neemt toe.
Sportketen Daka stapt langzaam over op een nieuw winkelconcept met 'omnichannel'. De winkel in Alkmaar maakt als eerste gebruik van narrowcasting en webzuilen. Daarmee hebben klanten overal toegang tot het totale assortiment en de voordelen van het loyaliteitsprogramma. Verder kunnen ze er straks terecht voor voetscans en een ‘pannakooi’ om voetbalschoenen te testen.
“Aandacht voor rendement alleen volstaat niet langer. Consumenten kiezen er in toenemende mate voor om hun geld te steken in ondernemingen die goed zijn voor mens en milieu.” Hoe je omgaat met alle veranderingen in de markt, verschilt natuurlijk per bedrijf. KPMG ziet een aantal ondernemingen dat duidelijk voorop loopt qua innovatie en de mate waarop ze klanten centraal stellen.
Microsoft bindt de strijd aan met Amazon. Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels.
Een (Engelstalig) verhaal over de nieuwe futuristische winkel die Intersport en Tmall(van Alibaba) samen hebben geopend in Beijing.
McDonalds komt naar je toe, deze zomer. Met een soort van 'tiny restaurant' met een oppervlakte van ongeveer 12 vierkante meters.
Het CBS meldt dat april (2018) de sterkste groeimaand is van de afgelopen jaren, onder andere foodretail in de + en ook delen van non-food.
Het staat in de krant....Volgens De Volkskrant is de uitspraak 'Fijn Suikerfeest' nog geen commercieel gemeengoed. Eigenlijk lijkt het Suikerfeest de Nederlandse detailhandel nog steeds voor een dilemma te plaatsen. Geen winkel die Kerst, Pasen of Sinterklaas overslaat. Terwijl er veel te verdienen valt.
Voor een idee over de toekomstige supermarkt? De robotkarretjes van 7Fresh in China kunnen zelf rijden, ze vinden de weg in de supermarkt en ze volgen je naadloos. De high-tech supermarkt heeft meer leuke dingen voor de klanten. Zo kan je aan de bar je koffie in 3D laten printen, zodat je op het schuim een prachtige afbeelding van jezelf terugziet.
Inmiddels wordt één op de zeven euro die in de supermarkt aan voeding wordt besteed, uitgegeven aan een product met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid. De verkoop in supermarkten van voeding met een keurmerk voor duurzaamheid is in 2017 opnieuw met dubbele cijfers gestegen. De omzet nam met dertig procent toe tot 3,6 miljard euro.
Even een vergezicht, als de huidige vmbo-leerlingen al in de buurt komen van hun pensioen. Elke supermarkt concurreert in het jaar 2065 op ervaring. En alles wat de consument koopt wordt op het eind van de winkel klaargezet.
Steeds meer internationale winkelketens in Nederland. Internationale retailers kiezen alleen nog voor fysieke vestigingen in de winkelstraten als deze op een specifieke locatie bijdragen aan de ‘totale merkbeleving’.
“Een slimme stad biedt retailers nieuwe commerciële kansen en zorgt voor een verhoogde customer engagement, waarbij de online en offline wereld samenkomen.” Smart cities redden de detailhandel.
Albert Heijn gaat werken met een nieuwe personeels-app. Daarmee zou het werk in de helft van de tijd gedaan kunnen worden. De app vervangt schijnt 9 systemen te vervangen.
Mooie tips bij het oefenen van verkoopgesprekken, zoals begroeten, glimlachen, stel vragen en 'geen aannames'!
Armband? Ring? Horloge? Abnamro deed een test met het betalen met zogenoemde 'wearables'. De bank deelde particuliere ringen, horloges of armbanden uit aan 500 particuliere klanten. Slechts 19% van de deelnemers wil na een paar maanden liever de vertrouwde pinpas terug.
Nergens tijd voor, zelfs niet om boodschappen te doen? Dan komt Waltmart met een 'oplossing. Een 'personal shoppingdienst'.
Leuk verhaal over iemand die bewust voor de verkoop heeft gekozen. Want, 'Een glimlach haal je niet online, die krijgt je klant van jou".
Verslagje van een Retailsafari in Londen (2e deel). Hoe integreer je on- en offline?Een voorbeeld van het in de winkel toepassen van online.
Ook verkopen in de B2B-wereld is aan verandering onderhevig. “Je ziet nu al dat de acceptatie van het traditionele verkooppraatje afneemt. Steeds minder mensen zitten te wachten op zo’n verkoper die je wat probeert op te dringen, ook tussen 9 en 5. Meer 'social selling'.
De sportkleding franchiseorganisatie Intersport opende onlangs in samenwerking met Alibaba haar 24e winkel in China. Een heel bijzondere, een futuristische megawinkelvol met interactieve functies!
Wanneer kiest de consument voor de online of fysieke winkel? Continue 'op zoek' naar de ideale combinaties om vraag en aanbod bijeen te brengen. Persoonlijke aandacht voor klanten scoort altijd hoog, een band opbouwen maakt vaak het verschil.
Een link naar veel gelezen interessante artikelen uit INretail-magazine.
Niet alleen in de winkelstraten, maar ook op de markten is er een verschuiving te zien. Het totaal aantal marktkramen neemt niet toe, maar wel het aantal foodkramen.
In de vernieuwde flagshipstore van Zara in Stratford, Oost-Londen, worden klanten verwelkomd door hologrammen, robotarmen en met iPads gewapende winkelmedewerkers. De vestiging wil het beste van online en offline shoppen samenbrengen.
Tja. "36 procent van de regelmatige smartphoneshoppers vindt dat fysieke winkels lagere prijzen zouden moeten rekenen dan webshops, aangezien ze de moeite moeten nemen er naartoe te gaan." Aldus een rapport over de groeiende invloed van smartphones (hier te vinden: http://www.nieuws.social/…/social-insights-beyond-smartpho…/).
In de Nederlandse warenhuizen van Hudson's Bay hangen honderden beacons. Waarom? Het heeft in ieder geval met nieuwe technologie te maken om klanten te herkennen.
Welk type producten zou elke winkel moeten verkopen? Onder andere conceptversterkers, klantentrekkers en margemakers.
Een Chinese Hema-winkel heeft vier keer zoveel omzet per vierkante meter als een traditionele supermarkt. Hoe komt dat? Voor de duidelijkheid: de Chinese Hema heeft niets te maken met de Nederlandse Hema. En wat groeiplannen betreft, over vijf jaar van enkele tientallen winkels naar tweeduizend winkels.
Met de inzichten die smartphones geven, kunnen offline winkeliers hun personeel slimmer inzetten, meer inzicht krijgen in de wensen van klanten en hen uiteindelijk betere service verlenen.
Met de inzichten die smartphones geven, kunnen offline winkeliers hun personeel slimmer inzetten, meer inzicht krijgen in de wensen van klanten en hen uiteindelijk betere service verlenen.
Of kleren "schoon" zijn of niet, dat is soms moeilijk te achterhalen. Maar met dit trucje kun je alvast op een andere manier gaan winkelen.
Leuke ontwikkeling: een trage kassa. Voor klanten die alle tijd hebben en/of voor hen die zich bij een 'gewone kassa' gauw opgejaagd voelen.
In de komende vijf jaar wil het Chinese concern JD.com één miljoen winkels operationeel hebben, waarvan de helft in plattelandsgebieden. Dat komt neer op het openen van 1000 winkels per dag.
Albert Heijn opent in Eindhoven haar eerste koelkastwinkel. Zonder winkelwagentjes, en zonder bedrijfsleider!
Al eerder kwamen de technologische initiatieven van het Chinese Alibaba aan de orde op deze pagina. Hier een artikel over de nieuwste offline activiteiten.
Je aankopen betalen, al dan niet aan de kassa, hoe gaat dat straks?
Binnen drie jaar verwacht 56 procent van de retailers stemgestuurd shoppen te gaan aanbieden, 'voice assisted shoppen'.
Alibaba en Ford hebben een 'super test-drive center' geopend. Deze video laat zien hoe je daar binnen tien minuten een auto kunt uitkiezen.
Eind dit jaar staan er ‘afhaaltorens’ in 700 filialen van Walmart.
Ook voor de Retail branche gelden regels. Vakkenvullers en caissières van Nederlandse supermarkten zijn zich vaak niet bewust van hun rechten.
Albert Heijn durft het aan: eind dit jaar zijn alle AH to go filialen kassaloos! Hypersnel afrekenen voor gemakswinkels.
Bijzondere ontwikkelingen in de strategie van IKEA. Een strijd met MacDonald's in binnensteden.
Hoe het 'Internet of things' zich zou kunnen manifesteren in het koopproces.
Hoe hou je je klanten bij de les? Achtergrondinfo over digitale transformatie.
Een zelfstandige schoenenwinkel van 1100m2 en géén webshop.
Binnenkort navigeren door een filiaal van Albert Heijn?
De Belgische supermarktketen Colruyt gaat 'social shopping' stimuleren: boodschappen doen voor de buren. Het peer-to-peer platform brengt mensen met elkaar in contact en biedt hen alle ondersteunende functionaliteiten om zichzelf binnen een community en in alle vertrouwen te gaan organiseren.
Even zelf Super Mario zijn? Je kunt in deze Nike-winkel in z'n schoenen staan! In China, dat dan weer wel.
Krijgt discountketen Action dan toch nog concurrentie? Vanuit Denemarken komt Normal naar Nederland. Als eerste in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht.
Nieuw rapport van ABN-Amro: “Het is van belang in de fysieke winkel in te zetten op eigenschappen die online niet of nauwelijks kan bieden, zoals het uitproberen van producten en het bieden van entertainment, deskundigheid en persoonlijke service. Personeel is hierbij een bepalende factor. Voor winkeliers is het dus belangrijk om te kijken naar welke meerwaarde personeel heeft en niet primair te focussen op het minimaliseren van de personeelskosten.”
Albert Heijn vindt fifo te duur worden.
Modeketen Zara hoopt jongere klanten weer in de winkels te krijgen door meer technologie in de etalages in te zetten.
Binnen 2 jaar worden 110 Xenos-winkels omgetoverd in Casa-vestigingen. De Belgische winkelketen komt daarmee op meer dan 600 winkels in meerdere Europese landen.
Een marktplaats in plaats van een warenhuis? Macy’s probeert een nieuw concept uit.
Fashionketen Zara wil een oplossing vinden voor zijn pick-up points, die te maken hebben met grote drukte. Robots dan maar?
Ikea presenteerde onlangs zijn winkelconcept voor de toekomst. Mét augmented reality.
De overtreffende trap van speelgoedwinkel.
Volgens brancheorganisatie INretail zijn de winnaars van de toekomst de spelers die zich het beste weten aan te passen aan drie bewegingen. Controle, de consument neemt het heft meer in handen. Bewust consumeren, toenemend belang van transparantie en het verhaal achter producten en diensten. Digitalisering, een stuwende kracht achter groei en verandering.
Wat staat ons aan technologische innovaties te wachten in de retail? Een kort verslag over de retailtechnologiebeurs EuroCis in Düsseldorf. De fysieke winkel digitaliseert in een vlot tempo. Onder andere 'weg met de kassa', niet scannen maar herkennen en digitale labels.
Leuke tip via onze Vlaamse collega’s van Business Education: tips & tricks om verkoopvaardigheden te verbeteren.
De crisis heeft er met name onder non-foodspelers hard ingehakt en het kaf van het koren onder de winkelketens gescheiden. Maar waar verliezers zijn, zijn ook winnaars. Vier categorieën binnen Retail te onderscheiden zijn: schaalbedrijven, merken, discounters, en nichespelers.
De supermarkt van de toekomst: minder producten, meer beleving én meer technologie? Onder andere meer bereide maaltijden en gelegenheid om in de supermarkt te consumeren, heviger prijsconcurrentie, groei van huismerken.
De huidige consument blijkt goed voorbereid de fysieke winkel te bezoeken, waar de productkennis van de medewerkers in veel gevallen nog te wensen overlaat. Hierdoor is het voor retailers nog belangrijker te focussen op het verhogen van het serviceniveau. Waarbij 41% van de klanten producten graag fysiek bekijken.
Hoe zorg je dat een reisbureau een hit wordt? Wellicht door iets aan de vakantiestemming te doen?
De mobiele telefoon gaat een steeds grotere rol spelen in de supermarkt.
Mooi initiatief van een viertal steden om meer gastvrij te willen worden, verdient flink wat navolging.. Het gaat om Meppel, Zoetermeer, Eindhoven en Hilversum. "Onderdeel van de pilot is het trainen van winkelpersoneel in gastvrijheid", goed om daar bij de profielmodule duidelijk aandacht aan te besteden!
Erg leuke infographic uit De Volkskrant over het veranderende winkellandschap. Gebruik de schuif om een ander jaartal te kiezen.
Internet of Things sluipt de winkels van Mango binnen.
Hoe belangrijk het is om geen eenheidsworst te zijn blijkt wel uit dit verhaal over een drogisterij die al 166 jaar bestaat!
Enge ontwikkelingen. Voor Netflix-abonnees: zie Black Mirror, 1e aflevering 3e seizoen. Wordt de nachtmerrie van George Orwell werkelijkheid?
“De supermarkten zijn onder meer uitgerust met slimme winkelwagentjes, die zelf achter klanten aan rijden.”
Wat een niet betrouwbare kassamedewerkster al niet teweeg kan brengen.
We kennen Amazon en Alibaba. De kans is groot dat we binnen een paar jaar te maken krijgen met nog een andere grote retailinnovator: JD.com.
Nog even, en de eerste kassaloze supermarkten gaan open in Nederland. Tap-to-go technologie.
H&M heeft (te) lang getreuzeld met digitalisering, en worstelt vooral met dalende winkelbezoeken door de hoge online concurrentie en grote voorraden. Wat nu?
Video met een beeld van de supermarkt in 2020. Heel anders dan vandaag?
Modeketen Zara laat in een popupstore in Londen zien wat haar online integratie strategie betekent.
MediaMarkt experimenteert op diverse plekken met nieuwe retailtechnologie. Hier een overzicht, met o.a. een paar video's.
De online foodverkopen groeien snel. In Nederland is Picnic een belangrijke speler, in de Amerikaanse en Europese markten is vooral Amazon flink bezig. Dat er echt iets aan de hand is blijkt ook uit deze artikelen:
Picnic: https://retailtrends.nl/…/picnic-helft-van-boodschappen-gaa…
Carrefour: https://www.retaildetail.be/…/carrefour-schrapt-duizenden-j…
Meubels verhuren? Ikea experimenteert er mee.
Ook robots hebben een proeftijd.
Webshoptechnieken op de winkelvloer. Winkeliers kunnen live volgen wat er in hun winkel gebeurt; wat consumenten doen met de aangeboden informatie, maar ook hoeveel mensen in de rij staan, bijvoorbeeld. Via het linkje naar Adweek vind je wat meer info én plaatjes.
Na ruim een jaar besloten experimenteren gaat de kassaloze supermarkt van Amazon nu open voor het publiek.
Het populairste tijdstip om te winkelen is, gemiddeld over alle dagen, 15.30 uur. Dit en 9 andere interessante feiten over de fysieke shoppers.
Jaarlijks onderzoekt Deloitte de stand van zaken in de Retail. Benieuwd naar de 250 grootste retailers ter wereld? En, zien we Ahold en Jumbo daarbij?
De overname van La Place betekende extra mogelijkheden voor Jumbo in de zoektocht naar nieuwe multifunctionele formules.
De HEMA, al flink succesvol in diverse Europese landen, maakt de stap naar het Midden-Oosten. Zonder tompoes, maar wel met Jip en Janneke.
2017
Sneller dan verwacht start AH een proef met een kassaloze winkel.demovideo.
Mooi verhaal van een modeboetiek Checkpoint Mol die een nieuwe vestigingen wil openen. Wat kun je als kleinere, puur fysieke moderetailer beginnen tegen de goedkope ketens en online reuzen? Een kerstman met zijn auto in je etalage laten crashen, bijvoorbeeld.
Nieuw initiatief: de kleermaker (maatpakkenverkoper) komt bij je langs!
Op de dag dat de grote groei van het aantal verkeersongevallen in het nieuws is, wordt bekend dat General Motors auto’s gaat uitrusten met een koopknop. Inzittenden kunnen vanachter een scherm in de auto gaan winkelen.. Say no more!
Interessante visie op de ontwikkelingen in de (grotendeels) online retail.
Er staat iets te gebeuren op afrekengebied. Een doorbraak?
De Chinese retailgigant komt alweer met nieuwe innovatieplannen. Even glimlachen om korting te krijgen.
Ikea reageert op de verstedelijking en digitalisering met de aankondiging van kleinere stadswinkels. En losstaande restaurants?
Hoe nieuwe technologieën een rol spelen bij winkelketen Jeans Centre, 'store of the future'.
Honderden bestellingen per minuut, 15.000 kliks per minuut, een digitale wachtrij voor de webshop. Vrijdag 24 november, het is Black Friday.
Na het bericht over de ontwikkelingen bij Alibaba, nu een voorbeeld van de integratie van technologie en de fysieke winkel. De smaak van consumenten in de buurt is van blijvend invloed op het assortiment.
De Chinese e-commerce reus Alibaba is steeds meer in de offline wereld te vinden. En combineert dat met de modernste technologieën. Ook wat marketing betreft: denk aan het gigantische succes van 11.11, Singles Day. Gaat het aan deze kant van de wereld straks ook zo?
Afgelopen maandag blikte de brancheorganisatie INretail vooruit naar de positie van Retail in 2030. De uitkomsten van het onderliggende onderzoek worden samengevat in twaalf shifts (bewegingen) die de consumentenbehoeften beïnvloeden en waar de Retail een antwoord op moet zien te vinden.
Volgens deze onderzoekers kloppen de CBS-cijfers over winkelleegstand niet. Her en der is er al winkelruimte te kort.
En ja hoor, een vestiging van IKEA in de binnenstad van Utrecht! Maar wel een bijzondere, een cadeauwinkel.
Voortaan eerst even op Google Maps kijken als je boodschappen wilt gaat doen.
Een flink aantal mooie voorbeelden (34) van activiteiten die omzetverhogend werken,zoals naamsbekendheid, dat klanten producten mogen aanraken en niet te veel keuzes bieden.
Marty is een "nieuwe medewerker" bij AholdDelhaize. Een heel bijzondere, een rijdende robot!
Twee artikelen in dit bericht: Aldi worstelt met A-merken, en AH past in navolging van Jumbo de huismerkstrategie aan.
De supermarktketen (met de meeste filialen ter wereld) Spar probeert nu ook 24/7 vestigingen uit. Langs de snelweg.
Deze week sluit Albert Heijn XL Tilburg voor een grote verbouwing. Bijna 30 jaar geleden was deze vestiging testwinkel voor onder meer een destijds revolutionair systeem: zelfscan. Dat ging nog wel iets lastiger dan tegenwoordig.
Vijf bijzondere pop-up winkels, o.a. Dior en DHL. Wat dacht je van een reizende wasserette, of een verplaatsbare boekenwinkel met 30.000 titels op voorraad?
Eerder deze week ontkende supermarktketen Jumbo dat er plannen waren om op korte termijn uit te gaan breiden naar België. Toch zijn er andere signalen! En maken ze kans?
Interessante Facebookpagina van brancheorganisatie INretail over werken in de winkel om te volgen!
De Franse supermarktketen Auchan rolt honderden volautomatische buurtwinkels uit in China. De eerste, volledig geautomatiseerde, vestiging heeft alvast zijn deuren geopend in de Chinese stad Shanghai. Klanten moeten zich identificeren met een app voor ze binnen gaan en scannen hun aankopen zelf aan de kassa. Betalen kan met de apps WeChat en Alipay. Als er problemen zijn, kan de klant via video contact zoeken met een hulpvaardige medewerker op afstand: er is geen personeel ter plaatse.
Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) bieden nieuwe mogelijkheden in de Retail, zowel online als offline. Hier een paar pakkende voorbeelden, o.a. virtueel interieurdesign,AR-paskamers en -spiegels en de perfecte winkel!
Afgelopen jaar is het totaaloppervlak van winkelcentra in Europa toegenomen. In ons land is dit jaar 30.800 vierkante meter toegevoegd, terwijl er tot en met 2018 nog eens ruim honderdduizend vierkante meter in de pijplijn zit.
Idee voor vmbo-economie: acteerlessen in de lessen verwerken.
Als elke winkelier van alles uit de kast haalt om ‘beleving’ te creëren, val je niet meer op. Daarom is het zaak van leuk naar onvergetelijk te gaan. Hoe doe je dat? Combineer de vier belevingsfactoren van Joe Pine.
Hoe gaat het eigenlijk met de winkelleegstand? En vooral, komen de dramatische voorspellingen van de laatste jaren uit, of niet? "Op goede plekken is er al sprake van tekort aan winkelruimte."
Al meer dan 150 E&O-docenten hebben via Bijscholing VMBO meegedaan aan de retailsafari van Harry Bijl (InRetail). En nu hebben we het blad RetailTrends gehaald!
Kletsend personeel is een van de redenen voor weglopende klanten. Net als te weinig echte vakkennis.
Mooi initiatief bij een buurtsuper in Tuk, een dorpje in de buurt van Steenwijk. Zorg en boodschappen doen combineren.
De Britse warenhuisketen John Lewis bracht onlangs een interessant rapport uit over de ontwikkelingen in de sector en bij de consument. “We creëren meer theater dan ooit.”
Leuke illustratie bij verkoopgesprekken. Hoe kun je omgaan met bijvoorbeeld verbale agressie?
Ikea opent binnenkort een tijdelijke winkel in Utrecht, waar in ieder geval geen bedden of kasten worden verkocht. Een giftshop.
Dagelijks zijn er wel nieuwe technologische initiatieven in de retailsector. In het startup-programma van MediaMarkt krijgt een geselecteerd aantal daarvan de kans om een pilot uit te voeren.
Vijftien mooie aandachtspunten over service in de winkel! Een lijstje als vertrekpunt.
Retailer wordt producent: het dak van een van de vestigingen is omgetoverd tot een grote moestuin. Op het dak, een dakmoestuin.
Wat staat er allemaal in de foodretail te gebeuren? En gaat La Place online?
Een bijzondere ontwikkeling in Enschede: de winkelleegstand is zo teruggelopen dat er schaarste aan winkelmeters begint te ontstaan. Benieuwd hoe dat in andere steden is.
Wat kun je allemaal met de kengetallen uit je kassasysteem?
Een wat ouder bericht, maar toch de moeite waard om hier te melden... Voortaan maar een beetje blij kijken in de supermarkt!
Supermarkt Lidl opende 20 jaar geleden haar eerste winkel in Nederland, en is nu de 3e qua marktaandeel. Distrifood heeft de ontwikkeling van de keten in die periode in infographics gevat, interessant voer voor met name het keuzevak Marketing.
Interessant interview met de grote baas van supermarktketen Plus (het interview is online te lezen via het linkje in het artikel).
De ruim 10 jaar geleden online begonnen modezaak LaDress heeft inmiddels al 5 fysieke winkels. “We merkten na de eerste winkel direct dat online en fysiek elkaar versterken”, zegt oprichter en ceo Simone van Trojen. “Mensen die het merk nog niet kennen komen in de winkel en kijken daarna verder online, en andersom.”
Waar fysieke nabijheid van personeel voor de ene klant absoluut uit den boze is, stelt de andere het zeer op prijs. Moet de verkoper afstand houden of juist dichtbij gaan staan?
Ook supermarktketen Coop stoeit met nieuwe concepten. Hier een nieuwe stadswinkel in Amersfoort, incl. video.
Zelfs oud-postorderbedrijf Wehkamp denkt eraan om toch maar fysieke winkels te openen!
Is de tijd rijp voor kassaloze supermarkten?
De speelgoedketen Toýs 'R' Us gaat virtuele spelletjes inzetten op de winkelvloer. Zou dit een laatste poging zijn om het bedrijf te redden?
Veel docenten hebben in het kader van www.bijscholingvmbo.nl al kennis gemaakt met blogger Harry Bijl. Goed nieuws: je kunt nu ook zijn gratis webinars over de ontwikkelingen in de retail volgen.
Mixef reality. Het zal wellicht niet zo snel gaan als in dit artikel wordt gesuggereerd, maar dat ‘mixed reality’ in opkomst is, is wel zeker.
‘Er zijn teveel winkels voor de afnemende vraag/kooplust. Mensen die vroeger hun boodschappen kwamen doen, shoppen tegenwoordig online of reizen door naar grotere steden waar het aanbod wél compleet is.'
Dit gaat weer een stapje verder dan een gewone webshop: vanuit thuis live meekijken hoe je kaas wordt gesneden!
Het creëren van ervaringen wordt steeds belangrijker in de (fysieke) Retail. Hier een paar mooie voorbeelden van Retail innovaties in Parijs.
Het is zeker zo dat er steeds meer online wordt gekocht, maar de offline Retail is zeker niet op sterven na dood. “Retailers die zich richten op klantervaring, die investeren in een betere training van het personeel en die IT-systemen integreren in de diverse kanalen, die zullen blijven slagen.”
En zo ziet de eerste HEMA met het nieuwe foodconcept er uit.
Ook HEMA zet in op uitbreiding van de horeca in de winkels. Het gaat nog wel wat jaren duren voor alle winkels zijn omgebouwd.
Fastfoodketen KFC experimenteert met gezonder eten én met een nieuwe, futuristische manier van betalen. Betalen met een glimlach!
Online winkelen zorgt voor veel extra banen in de retailsector, blijkt uit nieuw onderzoek. We winkelen minder, en werken meer.
Het fenomeen 'showroom' is jaren uit beeld geweest. Nu lijkt dit type winkel weer aan populariteit te winnen!
De ook in Nederland aanwezige Deense woonwinkel Sostrene Grene heeft vooral vrouwen tussen de 25 en 50 jaar als klant. Op een webwinkel hoeven we volgens topman Bjørn Bach Eriksen niet te rekenen: “We willen mensen in de fysieke winkel hebben. We geloven dat we daar een speciale ervaring kunnen bieden, met de klassieke muziek, het labyrint. Dat is moeilijk online na te bootsen.
Alleen maar nog lachende mensen bij de kassa?
Hoe een van de grootste supermarktketens ter wereld (opgericht in Nederland, inmiddels meer dan 12.500 vestigingen in 44 landen) tóch op de kleintjes blijft letten.
En dan maar hopen dat het boodschappenlijstje ook zo slim wordt om te melden dat een artikel niet in voorraad is.
We mogen even binnengluren bij het vandaag geopende eerste filiaal van Hudson's Bay in Nederland.
Onlangs voorspelde het World Economic Forum de grootste veranderingen voor de retail in de komende tien jaar. "Zo is online in 2027 verantwoordelijk voor 40 procent van de omzet, worden schappen automatisch gevuld, komen drones en vrachtwagens zonder chauffeur op gezette tijden standaard huishoudelijke producten thuis afleveren, bestaan er geen kassa’s meer en nemen robots op de winkelvloer de plaats in van medewerkers."
Supermarkten zitten bij elke WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal met gekruiste vingers. En dat voor een bedrag wat lager is dan voor sommige voetballers wordt betaald!
Een nieuw initiatief zou de hoeveelheid babykledingafval moeten verkleinen.
Interessant achtergrondverhaal over de rol van technologie in met name de moderetail. 'E-Merce E-fashion'. "De retailers riepen in koor dat de klant koning was, wat heel lang onzin is geweest. Nu niet meer: de rollen zijn omgedraaid."
Het Vlaamse Retail Design Lab ondersteunt Retailers op wetenschappelijke basis bij de inrichting van hun winkel. In het artikel ook een linkje naar de website van het Lab.
Albert Heijn gaat in navolging van Amazon de kassaloze supermarkt uitproberen. Hier de video waarin het Amazon-concept een half jaar geleden werd geïntroduceerd.
De veranderingen in de Retail over de afgelopen 10 jaar: minder fysieke winkels, maar een explosie in webshops.
Personeelsmedewerkers in de Retail hebben een extra werkje: controleren of een sollicitant op de lijst met frauderende winkelmedewerkers staan. Er worden er gemiddeld 10 per week afgewezen.
Een bijzonder project in Londen: 'een oase van technologie, fashion, innovatie en duurzaamheid'.
Leuk artikeltje in het kader van verkoopprijzen.
De samenwerking tussen de Ahold-onderdelen Albert Heijn en Bol.com gaat weer een stapje verder: nu een test met servicepunten.
Technisch kan het allemaal, maar zou indoor navigatie echt in een behoefte voorzien?
De barcode 'vierde de 43e verjaardag. Tijd voor een leuk overzicht!
Een paar interessante retailapps die pas zijn verschenen. Met name de ondersteunende app voor verkopers, Count3r, is interessant!
Retailers zullen vanwege de investeringen keuzes moeten maken welke innovaties ze voorrang geven. Click & collect lijkt prioriteit te krijgen, maar de verschillen binnen Europa zijn niet klein.
HEMA is echt aan een inhaalslag bezig.
De Nederlandse lingerieketen Hunkemöller streeft naar een omzetverdubbeling in de komende 5 jaar. In 2022 moet de grens van 1 miljard zijn overschreden.
Wellicht een beetje gekleurd onderzoek (van de 'wereldmarkleider in verrijking van zintuigelijke klantbeleving'), maar toch interessant om te lezen: 'De staat van de stenen winkel'.
Een consument heeft gemiddeld 5,4 jeans in zijn kast liggen en dat aantal loopt volgens jeans trainer Dirk Jan Havik in rap tempo op. “Sinds vorig jaar zitten de denimverkopen in de lift.” Goed nieuws dus voor Jeans Centre, haar nieuwe concept nu ook steviger in de Randstad wil uitrollen.
Leuke videorapportage over het 'Shopping Street Innovation Lab' in de Amsterdamse Beethovenstraat.
Hoe Expert, in een branche die sterk onder druk staat, toch het tij weet te keren!
Nog een paar maandjes wachten, en dan kun je virtueel IKEA-meubels in je woonkamer projecteren. Met een 'augmented reality-app.
Op het moment dat Lidl inzet op verovering van de Verenigde Staten zet Amazon een bijzondere stap.
Een zelfrijdende supermarkt, zonder personeel? Een Zweeds bedrijf probeert dit ut in Shanghai... In het artikel en linkje naar een video.
Een verhaal over derving beperken met mist dat wellicht een beetje lijkt op 'Wij van WC Eend...'-gevoel.
De moeizame transitie van Kijkshop. Gaat dit wat worden?
Hoe technologie in de vorm van een 'smart sommelier' het vinden van de juiste wijn mogelijk maakt.
Een auto uit de muur, net als een snack of een blikje frisdrank? Een bijzonder bericht uit Singapore.
Voor zelfstandige winkeliers geldt het adagium ‘go big or go niche’ om te overleven, stelt ABN.
Om mensen online boodschappen te laten doen moet je als nieuwe supermarkt een radicaal ander systeem uitvinden in een markt met gigantische spelers. Aldus een van de oprichters van online supermarkt Picnic.
Interessante kengetallen uit de retail, onder andere over winnaars en verliezers, winstgroei en personeel.
Supermarktketen Lidl schakelt fotomodel Heidi Klum in.
In 1997 begon het CBS met de meting van het aantal openstaande vacatures in de detailhandel. Niet eerder was dat aantal zo hoog.
Winkelstraten internationaliseren, In vrijwel alle branches nam het aantal Nederlandse retailers af en steeg het aantal internationale retailers.
Nieuwe rollen voor winkelmedewerkers, wat doet en kan het onderwijs daarmee?
Bijzondere ontwikkeling, helaas geen cijfers over Nederland. Klinkt wel als bedreigend voor de positie van Albert Heijn, dat juist als een toekomstbestendig merk wordt beschouwd volgens. Aldi en Lidl populiar bij jongeren.
Een goed verkoopgesprek voeren is altijd moeilijk om te leren. Hier een paar mooie tips, over dingen die je nooit tegen een klant moet zeggen.
De eerste fysieke boekenwinkel van Amazon is geopend. Niet iedereen is er enthousiast over... Intussen lijkt Amazon stappen te zetten naar de geneesmiddelensector.
Bijzonder onderzoek van de OESO over de financiële vaardigheden van 15-jarigen. Hoewel Nederland het iets beter doet dan gemiddeld, is het Nibud verontrust over de uitkomsten.
Interessant rapport van PwC: Nederland blijft achter op het gebied van online winkelen. Drie kwart van de consumenten geven de voorkeur aan de winkelstraat. Het Engelstalige rapport is te downloaden via het linkje in het artikel.
Leen Bakker, in ieder geval één winkelketen uit het Blokker-concern gered.
“Consumenten willen zowel een digitale als menselijke benadering”, zo blijkt uit een onderzoek in de Verenigde Staten.
De eerste van de geplande 50 gemakswinkels waarin Jumbo en La Place gecombineerd worden is geopend.“Je kan er boodschappen doen, vers bereid eten meenemen en het ter plekke opeten”.
Hoe het al lang bestaand schoenenmerk dr. Martens de stap maakt naar eigen winkels.
De Amerikaanse keten Walmart test in 2 grote filialen hoe met behulp van technologie de winkelervaring vergroot kan worden.
Nederlanders lijken nog een beetje aarzelend op het gebied van webshoppen en de oude, vertrouwde winkel hebben we nog zeer diep in ons hart zitten. Maar...
Technologie in de winkel: de 3D-scannertechnologie wordt uitgebreid naar andere filialen van Perry Sport.
Hoe moderetailers winst boeken. Leuk kort (Amerikaans) filmpje over de marges in de modewereld.
Een bijzonder verhaal van een familiebedrijf: "alles op gevoel"...
De aloude Schoolcampus van V&D komt terug in een nieuwe vorm: bij de grootste filialen van Albert Heijn én (vooral?) online.
Aardig artikel met voorbeelden van hoe technologie fysiek winkelen aantrekkelijker kan maken. '4 ideeen voor een digitale ervaring'.
Goed winkelpersoneel is belangrijk. Een interessant artikel voor de studierichtingen Retail en Mode. 'Onkundig winkelpersoneel grote ergernis van shoppers'.
Vanaf nu bij Media Markt ook producten in de winkel die niet te koop zijn: Een innovatielab in de winkel.
Alweer een nog grotere Zara, 6000 m2 en meerdere technologische innovaties.
Xenos heeft donderdag in Haarlem een tweede proefwinkel geopend. Het filiaal in de Barteljorisstraat heeft onder meer een nieuw logo, winkelwagentjes en een ongedwongen looproute. “Als we interessante elementen vinden, zullen we die gebruiken om andere winkels te optimaliseren”.
Beweging in de arbeidsmarkt. Maar is dit de goede richting?
De komende weken kunnen gemeenten of centrummanagementorganisaties zich nog aanmelden voor de tweejaalijkse verkiezing van de Beste Binnenstand van Nederland 2017-2019. In dat kader hier een van de juryleden over de doorbraak van blurring.
Een nieuwe koers bij Kijkshop?
Een grote, nieuwe vestiging van Jeans Centre in Hoog Catharijne. Met een poging de doelgroep uit te breiden naar 25-35 jarige.
In de loop van augustus gaan de eerste 10 warenhuizen van Hudson's Bay in Nederland open. Tenminste, als het meubilair op tijd wordt geleverd.
Vandaag in NRC een artikel over de goedlopende schoenenketen Van Haren.
Gisteren een verhaal over het nieuwe filiaal van WE op Hoog Catharijne, vandaag 2 nieuwe schoenenwinkels.
Conclusie: "81 procent gelooft niet dat online de uitbreiding van het aantal fysieke winkels zal beperken."
Hoe staat het intussen met de grote transformatie van Hoog Catharijne?
Nieuwe cijfers van het CBS: de stand van zaken in de retail.
Bij 10 filialen van Albert Heijn wordt een pilot gehouden met orderpicken in de winkel. Wat zijn de ervaringen tot nu toe?
In 5 Europese landen is een onderzoek gedaan naar winkelbedrijven die ook een webshop hebben. Er zijn grote verschillen!
In navolging van het Amazon-experiment een volgende pilot, nu vanuit een Nederlands bedrijf: de kassaloze supermarkt.
In 2019 wordt het grootste winkelcentrum van Nederland geopend. In deze video krijg je een rondleiding door hoe dat moet worden.
Een Plus-supermarktvestiging in IJsselmuiden introduceert boodschappen doen via Skype.
Aardig interview met trendwatcher over de ontwikkelingen in de Retail.
In Utrecht Leidsche Rijn is een compleet nieuw winkelhart van 28.000 m2 in aanbouw. Met gratis wifi, belangrijk voor de data-analyse... Onderaan het artikel een linkje naar een andere pagina met foto's.
Binnenkort in Nederland: 10 brandstores van Carhartt WIP, oorspronkelijk een retailer in werkkleding.
IKEA probeert nieuwe concepten uit: in de vestiging in Amersfoort kom je nu een nieuwe interactieve 'customer experience' tegen.
Er wordt wat uitgeprobeerd in de Retail... AH startte in het najaar 2016 met een AH to go -pilot bij BP-stations. Succesvol?
Mooi infographic (gelukkig op groot formaat op het scherm te krijgen) over de evolutie van de instore çustomer experience', vanaf 1880.
Volgens het rapport 'Passie, puur en beleving' is er hoop voor de food-speciaalzaken.
Betalen met je zonnebril: experimentje van Visa.
Detailhandel trekt positieve lijn door omhoog!
Er zijn al 42 handwerkclubs actief onder de hoede van Granny's Finest. Nu lonkt het buitenland!
In je eentje red je het niet: samenwerken is het motto voor retailers!
Na een test in winkels in België en Duitsland heeft C&A besloten om haar nieuwe winkelconcept verder uit te rollen. In september is de eerste winkel in Nederland aan de beurt.
Webshops kunnen hun klantgedrag nauwgezet in de gaten houden en analyseren. Fujitsu komt nu met een oplossing waarmee ook fysieke winkels realtime inzicht in hun klantgedrag hebben.
Webshop Fietsenwinkel.nl blijft fysieke winkels openen, én komt met private lease.
Cosmeticaketen Kiko Milano groeit stilletjes in Nederland. Vooral kleine winkels, maar een hoge omzet.
Supermarktketen Jumbo heeft een nieuw 'filiaal' geopend in Rotterdam: 24 uur per dag geopend!
Hudson's Bay begint vandaag met het werven van personeel voor de 10 dit jaar te openen warenhuizen. Er zijn 1.800 vacatures!
Om te kunnen concurreren met webshops moeten fysieke winkels investeren in personeel.
Ook Albert Heijn introduceert horeca in zijn vestigingen. De hete adem van de combinatie Jumbo / La Place in de nek?
Hoe kun je verjonging en vernieuwing naar de binnenstad brengen?
Klanten van de Belgische bank Belfius kunnen vanaf april contactloos betalen met hun smartphone.
C&A is een veelbesproken merk op de sociale media. Maar het bedrijf zelf is nogal stil. Wat gebeurde er de afgelopen tijd?
Het aantal woonplaatsen in Nederland zonder winkel groeit nog steeds.
Nieuwe apps die shoppen weer een beetje makkelijker (proberen) tet maken.
Zo nu en dan hoor je over initiatieven op het gebied van 'stadswinkels'. Deze keer van GroenRijk.
Wat Amazon kan, kunnen wij ook dacht, men bij Walmart. Prototype van het nieuwe winkelconcept.
Warenkennis De kennis van winkelmedewerkers is een belangrijk struikelblok voor consumenten.
Automatiseringsbedrijf Atos heeft in Amstelveen het 'Retail Transformation Lab' geopend. Binnen enkele maanden op de winkelvloer?
Meer dan 8.000 kilometer kabel en ruim 14.000 wifi access points: Albert Heijn digitaliseert haar 780 Amerikaanse winkels.
Consumenten staan volgens BCC niet langer open voor een verkoopgesprek. Wat dan?
Het loopt met 'gammele logistiek' nog niet echt lekker bij de nieuwe Blokker.
In 2016 realiseerde de detailhandel de grootste groei in omzet sinds 8 jaar.
Tegenover elke niet-dagelijkse winkel in de Randstad staat inmiddels ongeveer één pure webwinkel uit eigen land.
Pas op, je wordt in de gaten gehouden door het winkelschap!
Weer een paar voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen met apps in de Retail.
Er zijn inmiddels meer beroepsgerichte vmbo-locaties dan Blokker-vestigingen... Update: nieuws uit België.
De opening van de eerste Hudson's Bay vestigingen in Nederland komt dichterbij.
Er wordt door de groter wordende aandacht voor (gezonde) voeding een flinke omzetstijging in de foodbranche. Wat zijn de koopmotieven van de consument? Die kun je goed in kaart brengen met het 6-G model.
Amazon denkt met een sterk gerobotiseerde supermarkt een marge te kunnen halen van 20%.
"In hoeverre leren wij het aapje klimmen?” Over de samenwerking tussen Karwei en vtwonen.
Een nogal voor veel supermarktketens nogal verontrustend vooruitzicht.
Jaarlijks wordt in Duitsland een 'Store of the year' prijs uitgereikt aan nieuwe of verbouwde winkels.
Waarom zou je naar een winkel gaan?
‘Als je kijkt naar de huidige adoptiecurve, denk ik dat shoppen via voice-assistants over drie à vier jaar weleens de normaalste zaak van de wereld zou kunnen zijn', aldus Hanneke Faber van Ahold Delhaize.
Meer starters en stoppers in de Retail.
Onlangs stond op deze pagina een bericht over de voorkeuren van consumenten m.b.t. fysiek en/of online winkelen. Nu een artikel met wat meer informatie over dit onderwerp.
Hoe krijg je meer passanten de winkel in? Het Store Innovation Lab van de Hogeschool van Amsterdam onderzocht het store entry decision making fenomeen.
De app EtiketWijzer van het Voedingscentrum gaat de testfase in, met medewerking van AH, Jumbo en Superunie.
Vers kopje koffie? Je kunt bij deze 'barista' via een app de bestelling plaatsen.
Winkelcentrum MegaStores in Den Haag komt met een nieuw concept: Tenant of the Future.
Hunkemöller is in België genomineerd voor de Omnichannel Award. Hier het verhaal erachter.
Alles draait om de winkelmedewerker, elke tevreden klant, elk advies, elke oplossing maar ook de merkwaarden!
Nederland op nummer 2 en wat de effecten zijn voor ons imago met filmpje Zondag met Lubach.
Het verhaal van cosmeticaketen Rituals, eerder deze week in het nieuws als Nederlands sterkste groeibedrijf.
Er wordt in Nederland steeds meer mobiel en digitaal afgerekend. Overigens lopen we wat dit betreft mijlenver achter op landen als China en Japan.
De volgens retailbureau Crossmarks 10 belangrijkste trends voor 2017.
Winkelketen Rituals heeft de afgelopen jaren de meeste banen gecreeerd in Nederland en staat daarmee bovenaan de Top 250 Groeibedrijven 2017.
De volledige lijst is hier te vinden: https://www.nlgroeit.nl/arti…/de-top-250-groeibedrijven-2017
AH gaat personeel van winkels waar veel 65-plussers komen een dementietraining aanbieden.
De Nederlandse Retail bungelt onderaan in een onderzoek van Capgemini naar digitale innovatie.
Nog dit jaar start Domino's Pizza met drone- en robotbezorging in Nederland. En wil de keten binnen 6 jaar van 250 naar 600 vestigingen in de Benelux.
HEMA gaat, geïnspireerd door het succes haar eigen buitenlandse winkels, de winkels in de Benelux ombouwen.
Een gezellig praatje bij de kassa is er niet meer bij als dit werkelijkheid wordt.
Al 20 jaar publiceert Deloitte een rapport over de wereldwijde ontwikkelingen in de Retail. "Technologie is niet langer een aanvulling op de winkelervaring, het is fundamenteel geworden".
Hoe kom je van al die plastic verpakkingen af? De Zweedse supermarktketen ICA gaat biologische groente en fruit nu voorzien van een tattoo.
Tientallen nieuwe schoenenwinkels in de Benelux, zo beloven VanHaren en Bristol.
Een paar maanden geleden organiseerde de Nederlandse Raad voor Winkelcentra een studiereis naar San Francisco, het wereldwijde hart van de technische innovaties, ook in de Retail. Hier een indruk van wat men tegenkwam.
IBM heeft retailonderzoek gedaan onder 15.000 jongeren in 16 landen. Echt winkelen lijkt de voorkeur te hebben.
Aantal faillissementen in Retail laagste in 8 jaar.
Is ruilverkaveling in de stad onderdeel van de oplossing?
Het aantal bezoekers in winkelstraten is voor het eerst sinds 2007 gestegen.
Een wisselend beeld rond de ontwikkelingen in winkelleegstand. En gelukkig ook interessante nieuwe initiatieven.
Auto's als een rijdende creditcard?
Supermarktketen Jumbo vult haar omnichannel strategie steeds verder in. In de loop van dit jaar wordt het concept uitgebreid met kleinere gemakswinkels, een combinatie van Jumbo en La Place.
De ruim 90-jarige HEMA begint nu met een eigen loyaliteitssysteem. Goed voor o.a. een gratis tompouce op je verjaardag.
Er werken nu bijna 870.000 mensen in de Retail, het UWV voorziet voor de komende 2 jaar een groei van 15.000 banen. Maar wat voor banen?
Supermarktketen Plus breidt de test met de nieuwe Briljant 2.0 formule uit naar meerdere winkels. Meer producten en duidelijk meer aandacht voor vers!
2016
Vandaag in NRC een kijkje achter de schermen bij de kerstoperatie van Albert Heijn.
De pilotwinkels die het vernieuwde HEMA-concept uitproberen lijken het goed te doen. De directie heeft nu ook de medewerkers op de werkvloer ontdekt: “Die komen met ideeën die werken, een kleiner assortiment sokken bijvoorbeeld, ten gunste van seizoensproducten.”
Wat doe je met leegstaande winkelpanden? Een marketingadviseur in Drenthe heeft een idee: de PIN-Shop.
Drie handige apps op winkelgebied.
Hoe je van één winkel in motorkleding een keten maakt.
De gemeente Hulst heeft een verrassende kijk op outletcentra: waarom niet ín de binnenstad?
De omzet in online boodschappen doen is ongeveer gelijk aan die van 55 supermarkten. Vooral de was- en reinigingsmiddelen doen het goed!
Interessant verhaal over derving door diefstal.
IKEA gaaf enkele weken geleden aan zich meer te willen richten op kleinere winkels in stadscentra. Nu een heel ander bericht
.
In de flagshopstore van Adidas in New York kunnen klanten hun schoenen laten printen.
De zelfplukkruidentuin van Albert Heijn (XL).
Wat zijn de verwachtingen voor 2017 voor en door retailers?
In Zweden krijgt het concept dierenwinkel wel een zeer bijzondere invulling.
Elektronicazaken op zoek naar nieuwe verdienmodellen: aanvullende diensten?
In Italië is de 'supermarkt van de toekomst' geopend, een digitaal vlaggenschip
van Coop Italië.
Vrijwel de gehele kledingimport in Europa komt uit Azië. En de kledingprijs in Nederland is nu de laagste van de afgelopen 10 jaar.
IKEA kiest voor een nieuwe aanpak waarmee het mogelijk wordt om winkels in stadscentra te openen.
Het verzinnen van een reclameslogan is niet altijd even makkelijk. En soms met tenenkrommend resultaat. Tot 12 december 12:00u kan er worden gestemd in de verkiezing van de slechtste slogan van het jaar. Leuke activiteit in het kader van Commercieel en/of Marketing.
Online winkel FonQ probeert nu ook de fysieke kant uit met een pop-up giftstore in Amsterdam.
Een compleet nieuw supermarktconcept, gebaseerd op de techniek van de zelfrijdende auto. Amazon test dit concept nu in een pilotstore.
"We zijn met z’n allen op ontdekkingstocht: hoe combineer je een webshop met fysieke winkels?”, aldus de ceo van Futurumshop. De webwinkel voor fietsers en mountainbikers wil meer fysieke winkels openen. Niet alleen hiermee wil Futurumshop sterk een sterke groei bereiken.
De kwartaalcijfers zijn er weer: omzetgroei bij food en online, krimp bij non-food. Maar niet overal!
Studenten van de TU Eindhoven hebben een app ontwikkeld waarmee je kunt zien wat er te koop is in de deelnemende winkels in de buurt. Volgens de oprichters brengt de app het publiek terug naar het stadscentrum.
Een interessant fenomeen: het openen van fysieke winkels/showrooms stimuleert de online aankopen. Dat speelt bij o.a. schoenenketen Omoda, maar ook bij retailers die oorspronkelijk alleen online waren.
Eerder dit jaar lanceerde Superscanner een platform voor consumenten waarop getoond werd welke supermarkten het goedkoopst zijn.
“Het verschil in generatie zorgt voor een andere manier van aankopen doen in de toekomst. De jongere generatie heeft meer voorkeur bij het doen van online aankopen”.
Een diepvriessnackbar? In Parijs wordt een nieuw concept uitgeprobeerd.
Winkelpersoneel wordt steeds meer ondersteund door technologie. MediaMarkt lanceert nu een app die het personeel helpt om klanten beter van dienst te kunnen zijn.
Google nestelt zich steeds meer in ons dagelijks leven. Nu met 'Populair times': wanneer je met de zoekmachine naar een fysieke winkel zoekt, kun je meteen 'live' zien hoe druk het daar nu is... Bij de Bijenkorf lukt dit in ieder geval.
Twee verdiepingen, 900m2: de nieuwe flagshipstore van Lego in Londen. Vol beleving!
Is er nog banengroei in de Retail?
"Als branche kunnen we enorm veel van de horeca leren.” Over de noodzaak van toekomstbestendig winkelpersoneel.
Er lijken goede tijden aan te breken voor WE Fashion. Dankzij 'Goede Tijden, Slechte Tijden.
Een paar leuke tips voor verkoopgesprekken.
Hoe krijg je de voorraadadministratie nauwkeuriger? Kijk hoe fashionketen River Island dat doet.
De polarisatie tussen winkelgebieden neemt toe. Wat zijn de aantrekkelijkste retailsteden in de Benelux?
Een Whopper thuis laten bezorgen? Dat kan sinds deze week. Waarom?
Vandaag wordt de eerste Plus supermarkt op basis van de nieuwe formule geopend. Met een Makerij en een Flexitariërseiland.
Alleen vanuit een omnichannel-perspectief stel je de klant centraal en ontloop je het risico om de ‘volgende V&D’ te worden.
Kijk, deze visboer maakt goed gebruik van de 'P' van Plaats!
Succesvolle workshop voor het profiel Commercieel!
C&A sluit onrendabele winkels in Europa en vernieuwt.
MBO De Rooi Pannen in Tilburg opende afgelopen week haar verbouwde eigen onderwijswinkelcentrum. Een zeer realistisch praktijklokaal waar leerlingen ervaring opdoen voor ze echt op stage gaan.
Het shop-in-shop concept zorgt voor steeds meer vormen van samenwerking. Binnenkort kun je bij drogisterijketen onder de zonnebank van Sunday's. Als je dat zou willen!
Ook Auping opent een webshop. Maar ook de eigen winkels hebben een belangrijke rol: “Het is een atelier voor de consument".
Minder meters, minder spullen, meer beleving, meer omzet?
Het wordt er niet echt gezelliger op!
Werk aan de winkel: de Nederlandse detailhandel in versnelling richting 2025. Een grote uitdaging!
4 november 2016, HEMA bestaat 90 jaar. Een paar plaatjes uit die periode.
Het Nederlandse mannenmodeketen Suitsupply doet het goed in de Verenigde Staten. Hier een filmpje met de aankondiging van de opening van een nieuwe vestiging.
Nieuwe AH XL in Purmerend: de duurzaamste supermarkt van Europa.
“De conclusie van ons onderzoek is dat de sleutel naar succes voor veel retailers ligt in een balans tussen fysieke winkels en een online aanbod, waarbij technologische innovatie kan helpen winkelend publiek de winkel in te krijgen.”
De apps rukken op in de retail. Hier een paar mooie voorbeelden.
"We kunnen hieruit concluderen dat de fysieke retailer meer profiteert van het internet dan dat hij aan dit kanaal verliest als een concurrent." Interessant verhaal over de meerwaarde van de fysieke winkel.
Zijn de pop-up stores het begin van een nieuwe generatie 'warenhuizen'?
“Dan kun je bijna niet anders dan vooral goedkope tieners in je zaak zetten”.
Is dit een trend aan het worden? Na de restaurants die koken met de restjes uit de supermarkt nu ook andere initiatieven in de foodbranche die met restpartijen werken.
Zijn de meeste supermarkten over 10 jaar verdwenen?
“De klant komt eigenlijk al niet meer uit zijn stoel als hij geen korting krijgt van twintig procent.” Het probleem van de voortdurende uitverkoop.
“Het middensegment is niet de plek waar je wilt zitten”, aldus formuledirecteur Pieter Rozendaal van Dekamarkt. Vandaar de opening van een nieuwe World of Food.
De verkiezingen voor de ABN Amro Beste Winkelketen en Webshop Awards zijn weer achter de rug. Ruim 400.000 consumenten zijn verantwoordelijk voor de volgende uitslag.
Modeketen Mango werkt aan de integratie van verkopers en kassamedewerkers.
Een paar mooie voorbeelden van app-gebruik in de Retail.
Moderetailers passen hun businessmodel steeds vaker aan op de onvoorspelbare weersomstandigheden.
Kledingketen Jack & Jones opent binnenkort een nieuwe conceptstore in Tilburg.
Spelen supermarkten wel genoeg in op de nieuwe doelgroepen?
MBO De Rooi Pannen in Tilburg heeft haar opleidingswinkelcentrum volledig vernieuwd.
De verbinding tussen Zalando en kleine, lokale retailers.
Interessant artikel over onderzoek naar de effecten van technologie in de winkel.
Veranderingen in de winkelstraat: showroomwinkels.
De strategie van drogisterij D.I.O. is voor een groot deel gericht op combinatieconcepten.
Bouwmarktketen Karwei richt zich nadrukkelijk op de jonge, vrouwelijke consument.
Bij AH gaat de agf-afdeling op de schop: meer ruimte, regionale verschillen, andere verpakkingen. En meer...
Geautomatiseerde verwerking van binnenkomende mails, zonder tussenkomst van servicemedewerkers.
Jeansmerk Denham heeft de flagshipstore in Amsterdam flink uitgebreid.
Het is al jaren kommer en kwel in de elektronicabranche. Maar nu komt BCC met een opvallend bericht.
In de definitieve versie van het examenprogramma is bij de profielmodule Commercieel 'kassahandelingen' vervangen door 'afrekenhandelingen'. Dat is niet voor niets gebeurd!
Vrijwel alle supermarktketens zijn bezig met vernieuwingen. Jumbo zet in op meer vers in de winkel, in Winterswijk ging vorige week het vernieuwde filiaal open. Een fotoreportage.
De invloed van de veranderende consument.
Jumbo maakt een sprintje met de uitrol van de bezorgservice. Eind dit jaar moet dat mogelijk zijn vanaf 100 filialen.
Zeven etages, 95 kassa's en 124 paskamers: de nieuwe flagshipstore van Primark. Geen webwinkel in aantocht!
Eén op de 9 bloemen wordt al online verkocht.
Zelfbestellende koelkasten of keukenkastjes? Ze komen er aan!
"De jongste generatie kiest liever voor een fysieke winkel dan voor een webshop". Maar dat gaat niet vanzelf!
Drogisterijketen DA maakt een doorstart met ruim 200 winkels. Maar het verdienmodel vergt wel enkele aanpassingen! Zo wil men niet meer werken met een vaste opslag op de inkoopprijs.
Een blik in de nabije toekomst: gaat het winkelen er zo uitzien in 2020?
Een bijzonder initiatief: een supermarkt, restaurant en hotel in één: nieuwbouw in Kaatsheuvel.
Het al ruim 100 jaar bestaande Amerikaanse luxewarenhuis Neiman Marcus voert op de brillenafdeling de ‘sunglass memory mirror’ in.
Ambitieuze plannen van schoenenwinkel Bristol: een nieuwe huisstijl en 100 nieuwe winkels in de Benelux.
Elektronicaketen lijkt het goed te blijven doen. Bijzonder, gezien de ketens die afgelopen jaren omvielen... Wat is het geheim?
Ontwikkeling: meer daghoreca in winkelgebieden.
Er komen steeds meer retailparken bij in Europa. Nederland is achterblijver.
Voor een loodgieter naar de supermarkt? Dat kan nu al in Italië bij het nieuwe concept van supermarktketen Carrefour.
Domino's Pizza heeft naar eigen zeggen meer programmeurs dan koks in dienst (zou dat kloppen?), technologie is voor het bedrijf van wezenlijk belang. Binnenkort bezorging per drone in Nederland?
Holland & Barret (vooheen De Tuinen) opende deze week haar grootste winkel, met 600 nieuwe producten en meerdere vormen van innovatie. Al eerder opende de keten een store-in-store filiaal bij supermarkt Tesco in Engeland.
Supermarktketen Jumbo zet in op food. een filiaal in Winterswijk wordt in de komende weken verbouwd. Straks onder meer friet en versgebakken vis!
Mooi artikel over de rol van papa- en mamawinkels in de winkelstraten, met interessante reacties. En hier een paar mooie foto's van dit soort winkels in Italië.
Bijzonder: Google opent eigen winkel, in Londen.
Bestellen via Facebook of Twitter? Dat kan bij Pizza Hut, via de chatbot!
Fashionretailer Jansen-Noy uit Sevenum won de Dutch Retail Exellence Award. Innovatiespecialist Harry Bijl *) van INretail: “Je merkt het meteen: de passie en liefde voor mode zitten hier in alles.”
*)Harry Bijl kennen we van de Masterclass profijtvol retailen (https://bijscholingvmbo.nl/cursussen/profijtvol-retailen/). Er worden nieuwe cursusdagen gepland!
Het ontbreekt warenhuizen vaak aan lef om iets nieuws of ondeugends te doen dat niet eerder is gedaan. Dus?
Alweer een nieuwe, hallucinerende boekenwinkel in China.
Wat gebeurt er met teveel ingekochte kleding? Infographic:
De technologische hoogtepunten van dit jaar in de Retail op een rijtje:
De kringloop van het Leger des Heils en Olcay Gulsen.
Nieuwe cijfers uit de Retail.
Er verschijnen steeds meer apps om het winkelen aangenamer en/of makkelijker te maken. Hier een paar mooie voorbeelden (met een video van Rimmel).
"Toepassing van nieuwe mobiele technologie blijkt een waar mijnenveld. Shoppers verwachten onomwonden dat hun mobieltje hen ondersteund bij het koopproces, maar zodra aanbieders te dicht op de huid kruipen, wordt dat ogenblikkelijk afgestraft."
Geen gesjouw met volle tassen meer tijdens het winkelen?
Supermarktketen Emté vernieuwt: versie 3.0 is in aantocht. Maar nog niet bij de franchisers.
De oude webshop van HEMA stond vrijwel los van de rest van de winkelketen. Met de net gelanceerde nieuwe webshop moet dat allemaal anders worden. De voorkant is nu af, de rest volgt. En, instore orderpicking is al in gang gezet!
Een boodschappenlijstje maken? Zelf naar de winkel om boodschappen te doen?Niet meer nodig, als allerlei apparaten dit van ons gaan overnemen.Toekomstmuziek? Dit koffiezetapparaat is al een stap in die richting.
Kennismaken met nieuwe producten in de winkel? Even scannen, en je ziet reviews van... Ja, van wie?
Enkele maanden geleden ging Dixons failliet. Het merk komt nu terug als website waar je apparatuur kunt huren. MediaMarkt denkt aan leasing van producten. Is de 'deeleconomie' in opkomst? Hier een interview over deze ontwikkelingen met de oprichter van het Peerby-platform.
Ligt het allemaal aan de opkomst van online winkelen?
Een paar mooie voorbeelden van nieuwe winkelconcepten.
De directeur van Omoda, de omnichannel schoenenketen, pleit voor een nieuwe kijk op ondernemen.
Chatbots. De internetwereld verwacht zeer veel van deze technologie.
Een nieuw voorbeeld van de mogelijkheden die dit biedt.
Fysieke winkeliers zijn naarstig op zoek naar middelen om offline winkelen net zo aantrekkelijk te maken als online winkelen. Walmart denkt nu aan een nieuwe rol voor winkelwagentjes.
Nieuwe technologie in winkels: Zara experimenteert volop!
Blurring is hot in de Retail. In het (digitale) blad Foodvisie een interview met 3 ondernemers die zowel een supermarkt als een horecabedrijf hebben.
HEMA: bij 6 filialen in Nederland wordt het Spaanse winkelconcept van HEMA uitgeprobeerd.
HEMA zet vol in op 'Back to school'. Met schoolagendatesten door vloggers en workshops waarin je leert je agenda te personaliseren...
Twaalf schitterende voorbeelden van pop-upstores, van over de hele wereld:
Online? Offline? Thuiswinkel.org deed onderzoek naar de verwachtingen van consumenten op dit gebied.
De eerste robotverkoper in Nederland? Europa? Is dit meer dan een iPad op wieltjes?
Terug naar het ambacht, verbinding leggen met de klantenwensen en 'restaurantbeleving': de voedselspeciaalzaken doen het weer wat beter.
Steeds minder passanten in de winkelstraten.
De plannen van Hudson's Bay: nieuwe warenhuizen in oud-V&D panden, met een licht aangepaste La Place.
Een boekenwinkel zonder boeken? En toch met een boek naar huis! Zo pakt deze Franse boekenwinkel het aan.
Krijgen winkelmedewerkers een nieuw soort collega? Een verhaal over de opkomst van robots.
Hoe The Read Shop werkt aan een nieuwe aanpak. Is dit de Retail van de toekomst?
Hoe de 'buurtsuper' digitaliseert: Spar experimenteert met nieuwe technologie in de winkels.
"Media Markt wil namelijk een relatie met de klant opbouwen"... Tja, zo kan het ook!
Wat is het effect van online op offline? ROPO: Ikea en Albert Heijn zijn hier al ver mee, in dit artikel een interessante casus rond BCC.
Bij HEMA krijgt het verkooppersoneel er een taak bij: orderpicking.
Nieuwe mogelijkheden door lege winkelpanden. In het oude V&D-pand in Maastricht is sinds afgelopen woensdag een tijdelijk warenhuis gevestigd. Met vooral Belgische merken.
Olcay Gulsen van Supertrash komt met een nieuwe formule: ST. Studio. Luxer, een andere doelgroep en slechts 2 collecties per jaar!
Een mooi verhaal over hoe Suitsupply innoveert in zowel de winkels als online. Persoonlijk stylingadvies en een vermaker.
Met o.a. meer technologie in de winkel probeert de fysieke Retail zich te onderscheiden van de online concurrentie. Hier een voorbeeld met een innovatieve paskamer, voorzien van een 3D-scanner.
De grens tussen fysiek en online gaat steeds meer vervagen. De smartphone speelt daar een essentiële rol in.
Supermarkten in Nederland doen het volgens onderzoek van Nielsen slechter dan die in andere Europese landen.
Eén op de vijf winkelpanden is volgens minister Kamp overbodig. Er moet dus flink gesaneerd worden!
Hudson's Bay is van plan 20 warenhuizen in Nederland te openen, deels in oude V&D-vestigingen. De plannen worden becommentarieerd door 2 retail-experts in Van Liempt Live.
Onlne meubelwinkel Made.com opent huiskamers op Schiphol. Direct bestellen is mogelijk via een zuil.
Retailers ontbreekt het aan een behoorlijke dosis lef om te experimenteren en te leren. "Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De oplossing zit veel meer in de hoek van het creëren van nieuwe combinaties of inspirerende experimenten.”
Rapport van ABN AMRO over de stand van zaken in de retailsector.
Spar probeert samen met Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) een nieuw winkelconcept uit in Noord-Ierland.
Harino opent later deze week z'n eerste brandstore in Nederland.
In Antwerpen kun je op bezoek (na afspraak) bij The Loop, eenontdekkingscentrum voor nieuwe technologieën in de Retail. In een Amerikaanse retailblog verscheen een artikel (met video's) waarin enthousiast verslag wordt gedaan.
Stapje voor stapje verandert winkelketen Bruna. Na bloemen en planten nu ook schoolboeken in het assortiment.
De omzet in de winkels van Coolblue groeit harder dan die van de webshops.
Experiment in Londen: winkelen via een interactieve spiegel in je hotelkamer. Met een personal stylist!
Een eind maart gepubliceerd onderzoek van de Rabobank over de detailhandel na de crisis. Mooie achtergrondinformatie!
In het vroegere V&D-pand in Arnhem is sport- en kledingwarenhuis Topshelfneergetreken. Samen met La Place!
Een wijntje bij de kapper, of een whisky bij de mannenkledingzaak... Blurring is een trend aan het worden, maar levert ook nogal wat rumoer op tussen branches.
Aandacht voor de vernieuwing van Blokker: nu met beelden!
Een paar bijzondere voorbeelden van technologische vernieuwingen in de Retail.
Technologische innovatie: digitale watermerktechnologie. Hoe de geluidsinstallatie in de winkel contact maakt met je smartphone.
Appsupermarkt Picnic breidt uit: nu is Utrecht aan de beurt. En, als we toch langskomen, kunnen we wel meer: pakketjes bezorgen, retouren ophalen.
Van streepjescode naar app: grote sprongen in de informatievoorziening in supermarkten.
Online hardloopwinkel opent fysieke winkels. Mét 16.000 sensoren! Bekijk de video.
Straks betaal je in de winkel met iDeal, en nog een paar nieuwigheden:
Als 16-jarige miljonair worden met handel in sneakers?
Wat kost een product? De Rekenkamer (School-tv) heeft een aantal interessante video's over dit onderwerp.
Rituals gaat winkels inzetten als mini-distributiecentrum.
Zelfscannen kennen we vooral vanuit de supermarkt. Waarom niet ook in de modebranche? Bekijk de video.
Duurzaamheid gaat (gelukkig) een steeds grotere rol spelen in de retail. Voedselresten kun je ook zinvol gebruiken: lees het verhaal van de Verspillingsfabriek!
Waarom MediaMarkt tegen de zin van de fietsfabrikanten toch e-bikes in het assortiment opneemt.
Pinterest biedt bedrijven en andere organisaties nieuwe manieren om met klanten in contact te komen. Zie hier een aantal mooie voorbeelden.
Over Virtual Reality gesproken: kijk eens wat je met een app kunt doen als je make-up wilt uitproberen (video).
Organisaties als Uber, Airbnb, Facebook en Alibaba zorgen voor grote disruptie in markten zonder dat ze geïnvesteerd hebben in taxi’s, vastgoed, contentcreatie of producten. Er speelt zich ook zoiets af op het gebied van betalen. Moeten de banken hier bang voor zijn?
Wat zou de generatie die 'altijd' online is verwachten van de ontwikkelingen in betaaltechnieken?
Met name in de modebranche loopt het allemaal niet lekker. Lees hier hoe The Sting probeert het hoofd boven water te houden:
"Ook het motiveren van personeel door het introduceren van vernieuwende verkooptechnieken zou volgens Capability kunnen helpen". Misschien wel de aardigste zin in dit artikel over ziekteverzuim in de Retail. Dat levert meteen aardig wat reacties op uit het veld... Onderwerp om het eens met leerlingen over te hebben?
Nieuw initiatief van Aldi en stadsregio Parkstad Limburg: overbodige winkelmeters uit de markt halen.
Volgend jaar moeten alle filialen van schoenenketen Bristol zijn vernieuwd. Lichter, beleving, minder rommelig.
Elke twee weken een nieuwe collectie en nieuwe lijn met lage prijzen om Primark te beconcurreren. Mango gaat de strijd aan! Zou dat goed aflopen?
Blokker Holding gaat 200 miljoen besteden aan vernieuwing. Een transformatie van de winkels van onder andere Blokker, Intertoys en Leen Bakker, en duidelijk meer aandacht voor webshops!
De Apple Watch als onderdeel van het verkoopproces.
Nu ook al gevolgd worden met je winkelwagentje? Ja hoor, het wordt al uitgeprobeerd.
In Zweden draait al enkele weken een supermarkt zonder personeel. Je opent de deur met een app, en daarmee kun je ook de artikelen scannen. Afrekenen is er niet bij in de winkel. Bekijk de video.
De monowinkel oftewel de superspeciaalzaak rukt op. Maar vooral in Amsterdam, en Cor Molenaar heeft zo z'n bedenkingen.
"Nederlanders vormen de helft van mijn klantenbestand. Wij krijgen hier Nederlandse mensen die hier elke dag hun boodschappen komen doen én Nederlanders die hier eens per week voor de hele week spullen inslaan”.
Vandaag opent in Apeldoorn de grootste Turkse supermarkt van Nederland zijn deuren.
De Franse sportretailer Decathlon, vooral bekend van zijn gigantische winkels in het buitengebied, kan ook overweg met winkels van slechts 50m2!
Technologische ontwikkelingen in beeld bij het Amerikaanse modewarenhuis Neiman Marcus. 'Memory mirror' en meer...
Een paar mooie, vernieuwende retailconcepten in beeld.
Succesverhaal van een modewinkel in Nistelrode: interview met eigenaar Peter van Tilburg voor Omroep Brabant.
Mobiele telefoons mogen niet gebruikt worden in deze bijzondere boekenwinkel.
Een speelgoedwinkel die van 3 naar 50 filialen wil groeien, in een tijd dat online kopen van speelgoed gemeengoed is geworden... Is dat een goed idee?
Je telefoon maakt automatisch contact met de kassa, je profielfoto wordt via een camera vergeleken met je eigen gezicht. Toekomstmuziek?
Winkel zonder personeel geopend in Zweden.
In deze timelapse video zie je de bouw van een nieuwe Lidl conceptstore. Deze staat in Ierland, maar er schijnt ook zo'n soort winkel te zijn in Veendam. Klopt dat?
Mooie infographic over wat consumenten van retailers verwachten. Onderzoek onder 10.000 consumenten in 13 landen (niet in Nederland).
Lege winkelstraten een ramp of...? Item uit uitzending EenVandaag. Bekijk de video.
Wat zijn wereldwijd de snelst groeiende retailers? Jumbo doet goed mee!
Hudson's Bay Company is de laatste tijd flink in het nieuws geweest als overnamekandidaat voor V&D. Mogelijk gaat het concern toch enkele tientallen warenhuizen openen in Nederland, in V&D-panden. Deze video biedt een blik op wat ons te wachten staat:
Hoe kun je je als supermarkt opnieuw uitvinden? Het Amerikaanse Whole Foods start nu met de nieuwe formule '365'. Gericht op hipsters!
Een interessant stukje over sweethearting en andere vormen van winkeldiefstal. Mooi onderwerp voor een discussie in de klas!
Wat kan een fysieke winkel leren van een webshop?
De afgelopen minstens 10 jaar is er veel te veel winkelruimte bij gekomen. En door het wegvallen van winkelketens loopt de leegstand op. Kortom, tijd voor actie! In Limburg wordt hard gewerkt aan een plan van aanpak.
Rebecca Minkoff over haar 'connected store' (video).
3D bodyscan om een goed beeld te krijgen van je klanten.
En waarom lukt het Action dan wel?
Interessant verhaal over de opkomst van virtueel geld, o.a. Bitcoins.
De geschatte jaaromzet van V&D was (inclusief La Place) rond de 600 miljoen euro. Wie gaat daar nu mee aan de haal?
'Recordaantal winkels in gevarenzone'.
Webwinkel Neckermann.com opent deze week de eerste 2 fysieke winkels, in oude Kijkshop-panden. Wat kunnen we verwachten?
Straks nog steeds een pasje nodig om te betalen? Kan je auto dat straks automatisch voor je doen?
Zeeman weet de aandacht te trekken: deze week eerst met bruidsjurken voor €29,99, nu met de mededeling dat men flink wil uitbreiden in Europa.
'Psychologische prijs' is een van de onderwerpen die in het examen Economie & Ondernemen aan de orde zou kunnen komen. De online ontwikkelingen zouden daar wel eens nieuw licht op kunnen werpen. Werkt dat ook in een webshop?
Jumbo neemt niet voor niets La Place over: de combinatie van supermarkt en horeca komt steeds vaker voor. Zou deze trend doorzetten?
Communicatieve vaardigheden: elementair voor verkopers. Hoe maak je het verschil met internet?
Reclame op televisie scannen en dan direct kopen? Met Shazam, bekend van muziekherkenningssoftware, wordt dat nu mogelijk.
Binnenkort in Japan: een winkel met 6 robots als verkoper, en ook nog een paar mensen voor de overige zaken. Maar hopen dat de robots Economie & Ondernemen hebben gevolgd :-)
Tijdens SuperBowl kost tv-reclame in de Verenigde Staten $170.000,= per seconde!!! Voor slimme merken een reden om gebruik te maken van meer hedendaagse mogelijkheden: een viral via internet. Hier een mooie selectie:
Er kan weer worden meegedaan aan de NLStreets Award: wat wordt de leukste zelfstandige winkel van 2016? Tot 4 maart kun je stemmen op een van deze 10 genomineerde winkels:
Na een zeer goed verlopen pilot met een 'instore webshop' heeft Jeans Centre besloten deze alle (bijna 100) vestigingen te voorzien van deze nieuwe touchoplossing. Nee verkopen is er niet meer bij!
Is Zalando een pyramidespel? Kun je eigenlijk wel winst maken met een pure webshop? En hoe zit het met al die fysieke winkels die onderuit gaan? Een uitgebreid en verhelderend verhaal.
Nederland behoort tot de landen met de hoogste winkeldichtheid van Europa. En al geruime tijd wordt gemeld dat er de laatste jaren veel te veel winkelmeters bijgebouwd zijn. Een sanering is onvermijdelijk... ING publiceert hier nu een rapport over, te downloaden via:
“Waarom zou ik een winkel bezoeken terwijl ik ook gewoon iets online kan kopen?”. Hipsters en blurring: opkomst van de 'buurtwinkel' 2.0?
Technologie rukt op bij de boekhandel: de persoonlijke boekentipper bij AKO.
Het productieproces van een spijkerbroek is te zien in een nieuwe vestiging van Scotch & Soda in Amsterdam.
Werkt korting positief of negatief?
Onderzoek met wifi-sensoren naar ontwikkeling koopgedrag in 2015.
Winkels zijn steeds op zoek naar nieuwe producten en diensten. Bruna doet nu een pilot met 'cloudprinting': thuis uploaden, in de winkel afdrukken...
Hoe winkelden de Nederlanders tijdens de feestdagen? Online wint de mijter van de muts!
"In feite is de retailsector een van de voorlopers als het gaat om de impact van nieuwe technologie. De sector bevindt zich in een fase van disruptie; de marktverhoudingen worden opgeschud. Andere sectoren zullen mogelijk pas in de komende jaren te maken krijgen met deze disruptie." aldus Dirk Mulder, Sectormanager food en retail bij ING in een artikel op Retailwatching.
Virtual Reality? Smart Shopping Center? Tijdens de komende huishoudbeurs worden toepassingen in de retailcontext gedemonstreerd.
Multichannel? Helemaal achterhaald: omnichannel is hot! Lees hier de laatste blog uit de serie 'Overleef de retailtoekomst'.
Hoe ziet de toekomst van de Retail er uit? 20 Glazen bol kijkers geven een antwoord.
Een van de voorspellingen is een duidelijk grotere digitale invloed op de winkelvloer. Bij Nespresso in Rotterdam worden tasjes al automatisch ingepakt. Bekijk de video:
En toch zijn er ook succesvolle warenhuizen. Zoals het Japanse Muji, met winkels ook in Europa, o.a. in Duitsland. Hier foto's van de flagshipstore in Shanghai:
Online mode kopen. Wie, wat, waar, wanneer (maar zonder waarom...): een leuke infographic.
2015
Een interactieve pop-up etalage van Karwei in Groningen.
“Een winkelbezoek moet weer meerwaarde hebben, een feestje worden". Nieuwe banen / functies in de moderetail: de personal shopper wordt steeds vaker ingezet!
Brits warenhuis verwacht in 2019 meer online dan offline te verkopen.
Hoe stimuleer je klanten om impulsaankopen te doen? Amerikaans onderzoek naar de effectiviteit hiervan, bekijk de video (22 minuten):
Het ene na het andere nieuwe winkelcentrum wordt in Nederland uit de grond gestampt. Kijk maar eens wat er op de stations gebeurt! Twee verhalen in dit bericht: het eerste van de exploitatiemanager van NS Stations, het tweede bevat een praktijkvoorbeeld uit het station Rotterdam Centraal.
Gaat het lukken bij V&D?
Webcare, klantenservice via sociale media, vindt steeds vaker 's avonds plaats. En woensdag is de drukste dag...
Ralph Lauren probeert weer een nieuwe technologie uit. Interactieve spiegels in de paskamer. Bekijk de video!
De kwartaalcijfers non-food zijn gepubliceerd door onderzoeksbureau GfK. De totale non-food markt stijgt met 2%.
De helft van de Nederlandse gemeenten worstelt met zijn detailhandelsbeleid. Wat doen we om leegstand terug te dringen, hoe kunnen we winkelgebieden weer aantrekkelijk maken? 31 Gemeenten hebben nu een RetailDeal gesloten...
Wil je eindelijk iets kopen, sta je 'uren' in de rij voor de kassa... Irritatiepuntje!
Verkoopautomaten. We kennen ze allemaal! Allemaal? Deze 12 zijn wel heel bijzonder!
Supermarkten verliezen jaarlijks een gigantisch bedrag aan derving. Om dat terug te dringen wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologie: bijvoorbeeld met een app. Ook Albert Heijn probeert dit nu uit, in navolging van andere supermarkten.
Virtual Reality in een winkel? Media Markt en Media Saturn proberen in Duitsland een nieuwe formule uit met veel hightech.
Steeds meer verkoopkanalen... Overal op internet zie je koopknoppen verschijnen, onder andere bij zoekresultaten van Google, op Twitter en Facebook. En nu ook bij Pinterest.
"Daarom zullen niet alle supermarktformules die nu actief zijn in de Nederlandse markt deze concurrentieslag overleven". Aldus de thema-update 'Toekomstbestendig kruidenieren' van de Rabobank. Aanpassen is de enige optie, kruidenieren wordt maatwerk!
Fastfoodketens kennen dit concept al heel lang, maar nu heeft een apotheek in Almelo ook een drive-thru voorziening... Zou dit navolging krijgen?
Een mooie (Engelstalige) checklist met tips voor het openen van je eerste winkel...
"Heb je net lekker de winkel op orde, komt er weer een klant binnen die met zijn vinger aan het materiaal zit."
3D Printen en Retail: zit daar toekomst in? Er wordt volop geëxperimenteerd!
's Avonds werken in de winkel wordt steeds gebruikelijker. Tenminste, dat denkt de gemeente Utrecht.
Nieuw: een online zoekmachine voor fysieke winkels. Wie heeft wat in voorraad?
Wat moet er nu gebeuren in al die winkelgebieden? De Nederlandse Raad Winkelcentra maakte voor de themabijeenkomst 'De nieuwe winkelstraat' een video waarin men een beeld schets van 'Shopping 2020'. Over dat project in de komende tijd meer berichten op deze pagina.
De week van de veiligheid staat dit jaar in het teken van agressie op de werkvloer. In dit kader is er een gratis online training, wellicht interessant om daar eens naar te kijken. De moeite waard voor vmbo-leerlingen?
In een wervingsfilmpje voor de e-academy van Thuiswinkel.org vertelt de managing director van Bol.comover de slechte aansluiting van het onderwijs op universiteiten en hbo's op de digitale wereld. Dat kunnen wij in het (v)mbo natuurlijk wel beter, toch?
Aandacht besteden aan omgaan met moderne technologieën? Deze retailketens willen vooral personeel dat hier mee bekend is.
Over online boodschappen doen gesproken... Gelanceerd in Amersfoort, met de ambitie om uiteindelijk in 40 steden actief te zijn. Zou dat lukken?
Elk kwartaal verschijnt de 'Thuiswinkel Markt Monitor'. Het overzicht over de online bestedingen in het 2e kwartaal 2015 is nu net verschenen. Opvallend is de groei bij de online aanschaf van sportartikelen.
Net gepubliceerd: uitgebreid onderzoek van koopgedrag: middelgrote plaatsen worden het meest getroffen. Interessant om te lezen, een linkje naar het onderzoeksrapport vind je in het artikel.
Shoppen terwijl je op de bus wacht? In Denemarken wordt dit al werkelijkheid!
De jaarlijkse Twinkle top 100 is weer verschenen. De Thuiswinkelorganisatie houdt al jaren bij hoe de ontwikkelingen zijn in de e-commerce. In dit artikel zie je de top 10, en een korte toelichting. Onderaan een paar links naar trendartikelen over verschillende branches.
Omroep West had een reportage over de eerder genoemde herenkledingwinkel:shoppen via de passpiegel.
Een robot als collega? Bij de MediaMarkt in Rotterdam experimenteert men met een 'geinige gadget'.
RetailTrends Media is ook te vinden op Pinterest, met allerlei mooie voorbeelden van winkelinrichting, productpresentatie, infografphics, video's en nog veel meer.
Nieuw initiatief van de makers van WeTransfer: een marktplaats voor bedrijven!
"Voor de medewerkers is een belangrijkere rol weggelegd in de service naar de klanten waarbij persoonlijke aandacht en vakbekwaamheid de kernwoorden vormen."
Retail in Nederland het beste van Europa, volgens Moody's.
Juni 2015, in Den Haag opent de Store of the Future. Een proeftuin waar retailers en technologiebedrijven de laatste innovaties op consumenten uittesten.
"De slapende dinosaurussen zijn wakker geworden". De combinatie van bricks en clicks heeft de toekomst, is te lezen in dit artikel.
Retailinnovatie alleen in de grote steden? Zeker niet, getuige dit nieuws uit Zaamslag (nog geen 3000 inwoners)!